ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αισθήματα χαράς και τιμής

Σας προσκαλούμε στις πενθήμερες εκδηλώσεις της ενορίας μας για τα 120 χρόνια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

9:15 μ.μ.: Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Στην Ιερά Αγρυπνία θα λειτουργήσει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σπαθής, εφημέριος της Ιεράς Μονής Βυτουμά και θα ψάλλει χορός νέων ιεροψαλτών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

12:30 μ.μ.: Βράβευση έργων ζωγραφικής των μαθητών του χωριού στα πλαίσια του διαγωνισμού ζωγραφικής για τα 120 χρόνια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου (τόπος βράβευσης: Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου).

6:00 μ.μ.: Εκδήλωση για τα 120 χρόνια ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου (τόπος εκδήλωσης: Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου). Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

7:30 π.μ.: Όρθρος & Θεία Λειτουργία.

6:00 μ.μ.: Ιερό Ευχέλαιο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

6:00 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, υψώματος του Αγίου και θείου κηρύγματος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Διονύσιο Μητσάκη.

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

7:00 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, μετ' αρτοκλασίας, υψώματος του Αγίου και θείου κηρύγματος.

6:00 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Δημήτριο.


ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣ.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Διάβας σας προσκαλεί στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στις 6 μ.μ.. Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ο Πρόεδρος

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

&

Τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣ.

Χαιρετισμοί.

''Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Διάβας''. Πρωτοπρεσβύτερος Φώτιος Βούρλας, Θεολόγος - πρ. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διάβας.

''Ο Άγιος Δημήτριος και τα μηνύματα του στην εποχή μας''. Νικόλαος Πασχάλης, Θεολόγος - Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας.

''Η παρουσία της ενορίας δίπλα στον σύγχρονο άνθρωπο''. Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος, Βαλκανιολόγος - Θεολόγος, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διάβας.

Απονομή τιμητικών πλακετών.

Λήξη εκδήλωσης.


Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.


Συντονισμός εκδήλωσης: κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή, Φιλόλογος & Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου (ΜΕΕΣ) Διάβας.

Προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής για τα 120 χρόνια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.


Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως η ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά του χωριού με αφορμή την συμπλήρωση 120 ετών από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Στον διαγωνισμό έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν όλα τα παιδιά του χωριού.


Υπάρχουν δύο κατηγορίες:

Α. Διαγωνισμός για μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού με θέμα ''Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου''.

Β. Διαγωνισμός για μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου & Λυκείου με θέμα ''Ο Άγιος Δημήτριος''.

  • Όσον αφορά την Α κατηγορία, τους μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού, θα πρέπει να ζωγραφίσουν σε ένα φύλλο χαρτί από μπλοκ ζωγραφικής τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπως είναι στην Διάβα. Η ζωγραφιά θα αφορά μόνο τον ναό όπως φαίνεται εξωτερικά, όχι εσωτερικά.
  • Όσον αφορά την Β κατηγορία, τους μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου & Λυκείου, θα πρέπει να ζωγραφίσουν σε ένα φύλλο χαρτί από μπλοκ ζωγραφικής τον Άγιο Δημήτριο. Μπορούν να πάρουν για παράδειγμα εικόνες του Αγίου που υπάρχουν στον Ιερό Ναό ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα.
  • Ο/Η μαθητής/μαθήτρια που θα έχει την καλύτερη ζωγραφιά θα κερδίσει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.
  • Υπεύθυνη αξιολόγησης των έργων ζωγραφικής ορίζεται η αγιογράφος κα. Μαίρη Κουβάτα, που τυγχάνει και υπεύθυνη στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι της ενορίας.

Οι μαθητές/μαθήτριες πρέπει να παραδώσουν τις ζωγραφιές τους μέσα σε κλειστό φάκελο το Σάββατο 23 Οκτωβρίου και ώρα 12:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου θα γίνει παρουσία όλων των διαγωνιζομένων η αξιολόγηση των έργων ζωγραφικής από την αγιογράφο κα. Μαίρη Κουβάτα, καθώς και η βράβευση των δύο καλύτερων. Πίσω από το έργο ζωγραφικής οπωσδήποτε να είναι γραμμένο το ονοματεπώνυμο των διαγωνιζομένων.

Σε όλους τους διαγωνιζομένους θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα:

κα. Μαίρη Κουβάτα 697 171 9809

κα. Εύη Θεοχαροπούλου 697 758 5792


Τιμώντας και μνημονεύοντας όσους διακόνησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Πόσοι ιερείς στάθηκαν μπροστά στην Αγία Τράπεζα του ναού; Πόσα ονόματα μνημόνευαν στην Προσκομιδή; Πόσες ικεσίες και αγωνίες συνανθρώπων μας άκουσαν όλα αυτά τα χρόνια; Πόσα όμορφα βιώματα απέκτησαν στην Θεία Λειτουργία; Πόσα έχουν να μας διηγηθούν από εκεί ψηλά; Πόσοι έψαλλαν με χαρά και προσευχητικούς καημούς στα αναλόγια του ναού; Πόσες στιγμές υμνωδίας προς τον Θεό έχουν ζήσει; Πόσοι επίτροποι έθεσαν τον εαυτό τους στη  διακονία του ναού; Πόσες ευλαβείς γυναίκες έκαναν την ποδιά τους διακονία για τον Χριστό, την Παναγία, τον άγιο Δημήτριο, τους αγίους μας; Πόσα καντηλάκια μαρτυρούν την αγάπη αυτών των γυναικών για τον Θεό;

Είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Άνθρωποι με τους οποίους οι γονείς και οι παππούδες μας μεγάλωσαν στο ίδιο σπίτι. Σάρκα από την σάρκα μας. Διάκονοι του Θεού και των ανθρώπων που αγάπησαν την Εκκλησία περισσότερο από το σπίτι τους, ζώντας πρώτα για τον Θεό και έπειτα για όλους τους άλλους. Με το βλέμμα στραμμένο στον άγιο Δημήτριο, τον άγιο προστάτη μας.

Όλους αυτούς ήρθε η στιγμή να τους τιμήσουμε. Κι από εκεί ψηλά εκείνη την ημέρα όλοι μαζί ενωμένοι στην αγάπη του Χριστού θα χαίρονται που το έργο του Θεού συνεχίζει στη γη και η αγάπη Του εξακολουθεί να εμπνέει ακόμη ανθρώπους με φιλότιμο, ανθρώπους με καλοσύνη που τρέχουν με αυταπάρνηση να βοηθήσουν σήμερα στην Εκκλησία, να υπηρετήσουν τον Θεό και να σταθούν με παρηγοριά δίπλα σ' όσους έχουν ανάγκη.

Με αφορμή την συμπλήρωση των 120 ετών από την ανοικοδόμηση του ναού του αγίου Δημητρίου... στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, οι σκέψεις και οι προσευχές όλων μας θα συναντηθούν στον άγιο Δημήτριο. Εκεί όπου, μεταξύ άλλων, θα τιμήσουμε τα πρόσωπά τους συνεχίζοντας την παράδοση της Εκκλησίας, έτσι όπως την παραλάβαμε. Και με αγάπη και ταπείνωση να πορευτούμε ήσυχα προς τον δρόμο των προπατόρων μας. Για την δόξα του Τριαδικού Ονόματος νυν και αεί και σ' όλους τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.