26.01.2022

Τί είναι η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου;

(εορτάζεται στις 27 Ιανουαρίου)

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του περίμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του.

Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος (βλέπε 20 Νοεμβρίου), παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Η μεταφορά των ιερών λειψάνων από τα Κόμανα συνοδεύτηκε από μια επιστολή - διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β', υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, η οποία έγραφε:

«Ἐπιστολή τοῦ βασιλέως Θεοδοσίου.

Εἰς τόν οἰκουμενικόν Πατριάρχην καί Διδάσκαλον καί πνευματικόν Πατέρα Ἰωάννην τόν Χρυσόστομον, τήν προσκύνησιν προσφέρω ἐγώ ὁ βασιλεύς Θεοδόσιος. Ἡμεῖς, Πάτερ τίμιε, νομίζοντες, πῶς εἶναι τό σῶμά σου νεκρόν, καθώς εἶναι καί τά ἄλλα σώματα τῶν ἀποθανόντων, ἠθελήσαμεν να μεταφέρωμεν αὐτό ἁπλῶς εἰς ἡμᾶς. Διά τοῦτο καί τοῦ ποθουμένου δικαίως ὑστερήθημεν. Ἀλλά σύ, Πάτερ τιμιώτατε, συγχώρησον εἰς ἡμᾶς, ὀποῦ μετανοοῦμεν. Σύ γάρ ἐδίδαξες εἰς ὅλους τήν μετάνοιαν. Καί δός τόν ἑαυτόν σου, ὣς πατήρ φιλοπαῖς, εἰς ἡμᾶς τούς φιλοπάτορας υἱούς σου, καί τούς σέ ποθούντας εὔφρανον διά τῆς παρουσίας σου».

Αυτή την επιστολή του αυτοκράτορα την πήγαν στον Άγιο και την τοποθέτησαν πάνω στην λάρνακά του. Τότε ο Άγιος έδωσε τον εαυτό του στους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και έτσι αυτοί μετέφεραν την λάρνακα που περιείχε το άγιο λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να κοπιάσουν καθόλου. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου υπήρξε παλλαϊκή. Σύσσωμος λαός, κλήρος και μοναχοί, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα, τους αυλικούς, τη σύγκλητο και όλους τους άρχοντες, υποδέχθηκαν και προσκύνησαν με σεβασμό τα λείψανά του. Με πολύ ευλάβεια μετέφεραν αρχικά τη λάρνακα στο ναό του Αποστόλου Θωμά, στα Αμαντίου, έπειτα δε στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στο σύνθρονο και άπαντες εβόησαν: «Ἀπόλαβε τόν θρόνον σου, Ἅγιε». Στη συνέχεια η λάρνακα τοποθετήθηκε σε αυτοκρατορική άμαξα και μεταφέρθηκε στο περιώνυμο ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στην ιερή καθέδρα και έγινε το θαύμα: ο Άγιος επεφώνησε προς τον λαό το «Εἰρήνη πάσι». Έπειτα το εναπέθεσαν μέσα στο Άγιο Βήμα, κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Η Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ετελείτο στο πάνσεπτο ναό των Αγίων Αποστόλων. Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αφιέρωσε διά χρυσοβούλλου στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής (969 - 976 μ.Χ.) και τεμάχιο της αριστεράς χειρός ο Ανδρόνικος ο Παλαιολόγος (1282 - 1328 μ.Χ.), διά χρυσοβούλλου, τον Ιούλιο του έτους 1284 μ.Χ., στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Επίσης, τμήματα του ιερού λειψάνου φυλάσσονται στις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Διονυσίου και Δοχειαρίου.

(Πηγή: www.saint.gr)

24.01.2022

Συμβουλές Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου προς Ολυμπιάδα.

Όταν η Ολυμπιάδα, μία πνευματική κόρη του αγίου Γρηγορίου Θεολόγου, παντρεύτηκε, ο Γρηγόριος της έδωσε ως δώρο μία επιστολή του.

Το παρακάτω κείμενο που έγραψε ο άγιος αξίζει να το μελετήσει το ανδρόγυνο, καθότι μπορεί να καταστεί πολύτιμος βοηθός στην κοινή πορεία και των δύο μέσα στη ζωή.


«Κόρη μου, στους γάμους σου εγώ ο πνευματικός σου πατέρας, ο Γρηγόριος, σου κάνω δώρο τούτο το ποίημα. Και είναι ό,τι καλλίτερο η συμβουλή του πατέρα.

Άκου λοιπόν Ολυμπιάδα μου:

1. Ξέρω ότι θέλεις να είσαι πραγματική χριστιανή. Και μια πραγματική χριστιανή πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται. Γι αυτό, σε παρακαλώ, να προσέξεις την εξωτερική σου εμφάνιση. Να είσαι απλή. Το χρυσάφι, δεμένο σε πολύτιμες πέτρες, δεν στολίζει γυναίκες σαν και σένα. Πολύ περισσότερο το βάψιμο. Δεν ταιριάζει στο πρόσωπό σου, την εικόνα του Θεού, να την παραποιείς και να την αλλάζεις, μόνο και μόνο για να αρέσεις. Ξέρε το ότι αυτό είναι φιλαρέσκεια και να μένεις απλή στην εμφάνιση. Τα βαρύτιμα και πολυτελή φορέματα, ας τα φορούν εκείνες, που δεν επιθυμούν ανώτερη ζωή, που δεν ξέρουν τι θα πει πνευματική ακτινοβολία. Εσύ, όμως έβαλες μεγάλους και υψηλούς στόχους στη ζωή σου. Κι αυτοί οι στόχοι σου ζητούν όλη τη φροντίδα κι όλη την προσοχή. (...)

2. Με το γάμο, η στοργή και η αγάπη σου να είναι φλογερή και αμείωτη για 'κείνον, που σου 'δωσε ο Θεός. Για κείνον, πού 'γινε το μάτι της ζωής σου και σου ευφραίνει την καρδιά. Κι αν καταλάβεις πως ο άνδρας σου σε αγαπάει περισσότερο απ' όσο τον αγαπάς εσύ, μη κοιτάξεις να του πάρεις τον αέρα, κράτα πάντα τη θέση που σου ορίζει το Ευαγγέλιο.

3. Εσύ να ξέρεις ότι είσαι γυναίκα, έχεις μεγάλο προορισμό, αλλά διαφορετικό από τον άνδρα, που πρέπει να είναι η κεφαλή. Άσε την ανόητη ισότητα των δύο φύλων και προσπάθησε να καταλάβεις τα καθήκοντα του γάμου. Στην εφαρμογή τους θα δεις πόση αντοχή χρειάζεται για ν' ανταποκριθείς, όπως πρέπει, σ' αυτά τα καθήκοντα, αλλά και πόση δύναμη κρύβεται στο ασθενές φύλο.

4. Θα ξέρεις, πόσο εύκολα θυμώνουν οι άνδρες. Είναι ασυγκράτητοι και μοιάζουν με λιοντάρια. Σ' αυτό το σημείο η γυναίκα πρέπει να είναι δυνατότερη και ανώτερη. Πρέπει να παίζει το ρόλο του θηριοδαμαστή. Τι κάνει ο θηριοδαμαστής όταν βρυχάται το θηρίο; Γίνεται περισσότερο ήρεμος και με την καλοσύνη καταπραΰνει την οργή. Του μιλάει γλυκά και μαλακά, το χαϊδεύει, το περιποιείται και πάλι το χαϊδεύει κι έτσι το καταπραΰνει (...)

5. Ποτέ μη κατηγορήσεις και αποπάρεις τον άνδρα σου για κάτι που έκανε στραβό. Ούτε πάλι για την αδράνειά του, έστω κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ήθελες εσύ. Γιατί ο διάβολος είναι αυτός, που μπαίνει εμπόδιο στην ομοψυχία των συζύγων (...)

6. Να έχετε κοινά τα πάντα και τις χαρές και τις λύπες. Γιατί ο γάμος όλα σας τα έκανε κοινά. Κοινές και οι φροντίδες, γιατί έτσι το σπίτι θα στεριώσει. Να συμβάλλεις εκφράζοντας τη γνώμη σου, ο άνδρας όμως ας αποφασίζει.

7. Όταν τον βλέπεις λυπημένο, συμμερίσου τη λύπη του εκείνη την ώρα. Γιατί είναι μεγάλη ανακούφιση στη λύπη, η λύπη των φίλων. Όμως αμέσως να ξαστεριάζει η όψη σου και νά σαι ήρεμη χωρίς αγωνία. Η γυναίκα είναι το ακύμαντο λιμάνι για το θαλασσοδαρμένο σύζυγο.

8. Να ξέρεις ότι η παρουσία σου στο σπίτι σου είναι αναντικατάστατη, γι' αυτό πρέπει να το αγαπήσεις μ' όλες τις φροντίδες του νοικοκυριού. Να το βλέπεις σαν βασίλειό σου,'και να μη συχνοβγαίνεις από το κατώφλι σου. Άφησε τις έξω δουλειές για τον άνδρα.

9. Πρόσεχε τις συναναστροφές σου. Πρόσεξε τις συγκεντρώσεις, που πηγαίνεις. Μη πας σε άπρεπες συγκεντρώσεις, γιατί είναι μεγάλος κίνδυνος για την αγνότητά σου. Αυτές οι συναναστροφές αφαιρούν την ντροπή κι απ΄ τις ντροπαλές, σμίγουν μάτια με μάτια, κι όταν φύγει η ντροπή γεννιούνται όλα τα χειρότερα κακά («αιδώς οιχομένη, πάντων γενέτειρα κακίστων»). Τις σοβαρές όμως συγκεντρώσεις με συνετούς φίλους να τις επιζητείς, για να εντυπώνεται στο νου σου ένας καλός λόγος, ή κάποιο ελάττωμα να κόψης ή να καλλιεργήσεις τους δεσμούς σου με εκλεκτές ψυχές. Μη εμφανίζεσαι ανεξέλεγκτα σε οποιονδήποτε, αλλά στους σώφρονες συγγενείς σου, στους ιερείς και σε σοβαρούς νεώτερους ή ηλικιωμένους. Μη συναναστρέφεσαι φαντασμένες γυναίκες, που έχουν στο νου τους στο έξω, για επίδειξη. Ούτε ακόμα άνδρες ευσεβείς, που ο σύζυγός σου δεν θέλει στο σπίτι, αν και συ τόσο πολύ τους εκτιμάς. Υπάρχει για σένα πιο ακριβό πράγμα από τον καλό σου σύζυγο, που τόσο αγαπάς;

10. Επαινώ τις γυναίκες, που δεν τις ξέρουν οι πολλοί άνδρες. Μη τρέχεις σε τραπέζια κοσμικά και ας είναι για γάμο ή για γενέθλια. Εκεί ανάβουν άνομοι πόθοι, με τους χορούς, τους πήδους και τα γέλια, την ψεύτικη ευχαρίστηση, που παραπλανεύουν ακόμη και τους αγνούς και σώφρονες. Και η αγνότητα είναι τόσο λεπτό πράγμα! Σαν το κερί στις ακτίνες του ήλιου! Απόφευγε ακόμα και στο σπίτι σου τα κοσμικά τραπέζια. Αν μπορούσαμε να περιορίσουμε τις ορέξεις της κοιλιάς, θα κυριαρχούσαμε στα πάθη μας.

11. Κράτα την μορφή σου γαλήνια και μη την αλλοιώνεις ούτε με μορφασμούς, όταν είσαι θυμωμένη. Στολίδια τ' αυτιά νά 'χουν όχι μαργαριτάρια, αλλά ν΄ ακούν καλά λόγια και να βάζουν για τα άσχημα λουκέτο στο νου. Έτσι, είτε κλειστά είναι, είτε ανοιχτά, η ακοή θα μένει αγνή.

12. Όσο για τα μάτια, είναι κείνα, που δείχνουν όλο το εσωτερικό της ψυχής. Ας σταλάζει αγνό κοκκίνισμα η παρθενική ντροπή κάτω από τα βλέφαρά σου και ας προκαλεί τη σεμνότητα και την αγνή ντροπή σε όσους σε βλέπουν και σ' αυτόν ακόμα το σύζυγό σου. Είναι πολλές φορές προτιμότερο, για πολλά πράγματα, να κρατάς κλειστά τα μάτια, χαμηλώνοντας το βλέμμα.

13. Και τώρα στη γλώσσα. Θα 'χεις πάντα εχθρό τον άνδρα σου, αν έχεις γλώσσα αχαλίνωτη, έστω κι αν έχεις χίλια άλλα χαρίσματα. Γλώσσα ανόητη βάζει, πολλές φορές, σε κίνδυνο και τους αθώους. Προτίμα κι όταν ακόμα έχεις δίκιο, τη σιωπή. Είναι προτιμότερη για να μη ριψοκινδυνεύσεις να πεις ένα άτοπο λόγο. Κι αν έχεις την επιθυμία να λες πολλά, το καλλίτερο είναι να σωπαίνεις. Πρόσεχε ακόμα και το βάδισμά σου. Μετράει στη σωφροσύνη.

14. Και τούτο πρόσεξε και άκουσε: Μην έχεις αδάμαστη σαρκική ορμή. Πείσε και τον άνδρα σου να σέβεται τις ιερές ημέρες. Γιατί οι νόμοι του Θεού είναι ανώτεροι από την εικόνα του Θεού. (...)

15. Αν από μένα τον γέροντα πήρες κάποιο λόγο πνευματικό, σου συνιστώ να τον φυλάξεις στα βάθη της ψυχής σου. Έτσι με ότι πήρες από αυτά που άκουσες και με την ηθική σου ανωτερότητα, θα θεραπεύσεις τον εξαίρετο σύζυγό σου και περίφημο πολιτικό άνδρα από την υπερηφάνεια.

16. Αυτό τώρα το παρόν δώρο, κειμήλιο σου προσφέρω. Αν θέλεις πάλι να σου ευχηθώ και το καλλίτερο, σου εύχομαι να γίνεις αμπέλι πολύκαρπο, με τέκνα τέκνων, για να δοξάζεται από περισσότερους ο Θεός, για τον οποίον γεννιόμαστε και προς τον Οποίον πρέπει απ' αυτή τη ζωή να οδεύουμε».

19.01.2022

Η Διάβα, ο τόπος μας...

17.01.2022

Γελάς & Αγάπη σ' αγαπάω...!

Όταν η χαρά Θεού γίνεται τραγούδι...

Ποιος είπε πως η θεολογία είναι ξένη προς την ζωή, το τραγούδι;

Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Δογματικής, εκτός από τις θεολογικές σπουδές που έχει κάνει, έκανε μουσικές σπουδές (φλάουτο, ανώτερα θεωρητικά) στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διευθύνει τη Μεικτή Χορωδία νέων και ενηλίκων «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης με την οποία έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Διονύση Σαββόπουλο, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Νίκο Ξυδάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά κ.ά. καταξιωμένους καλλιτέχνες.


Μουσική, στίχοι: Χρυσόστομος Σταμούλης

Ερμηνεία: Αλέξανδρος Τζουγανάκης

Με την ευχή το καλοκαίρι του 2022, ένα αυγουστιάτικο φεγγάρι, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής να απολαύσουμε μία ζωντανή έντεχνη μουσική βραδιά υπό το φως των αστεριών...


17.01.2022

Μ. Αθανάσιος και αιρέσεις...

16.01.2022

Ο Βίος του Μ. Αντωνίου.


15.01.2022

Προβληματισμοί πάνω στο ζήτημα της αχαριστίας.

13.01.2022

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος μιλάει για την αυτογνωσία...

Πηγή: www.aparchi.gr

09.01.2022

Στις 10 Ιανουαρίου εορτάζει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης.

Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης (335/340 μ.Χ. - 394 μ.Χ.) ήταν ένας από τους τρεις Καππαδόκες Πατέρες (Μ. Βασίλειος, Γρηγόριος Θεολόγος, Γρηγόριος Νύσσης). Υπήρξε αδερφός του Μ. Βασιλείου και είχαν μητέρα την θεοσεβή Εμμέλεια. Ήταν έγγαμος και είχε νυμφευθεί την Θεοσέβεια, η οποία νωρίς εκοιμήθη. Αργότερα ο Νύσσης ακολούθησε τον ασκητισμό. Ο ίδιος εκλέχτηκε Επίσκοπος σε μία μικρή πόλη την Νύσσα (Καππαδοκία). Όταν ο αδερφός του Μ. Βασίλειος τον χειροτόνησε, ο λαός της πόλης αυτής παραπονέθηκε στον Μ. Βασίλειο γιατί χειροτονεί έναν τόσο μορφωμένο και φιλόσοφο στην μικρή αυτή πόλη. Τότε ο Μ. Βασίλειος είπε πως δεν κάνει η πόλη τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος την πόλη.

Θεωρείται ως ο κατεξοχήν ''φιλόσοφος'' άγιος. Επηρεάστηκε από την στωική, αριστοτελική και πλατωνική φιλοσοφία. Αυτό βέβαια ''στοίχισε'' στον Νύσσης, καθότι σε όλα τα κείμενα του, ιδίως στην θεωρία ''Περί αποκατάστασης των πάντων'', υπήρξε φιλοσοφικότατος. Γι' αυτό και δεν τιμήθηκε από την Εκκλησία αμέσως μετά τον θάνατο του. Η Εκκλησία ήρθε αιώνες αργότερα και η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος (787 μ.Χ.), τετρακόσια χρόνια μετά την κοίμηση του τον ονόμασε ''Πατέρα Πατέρων''.

Στο παρακάτω βίντεο ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, ομότιμος καθηγητής Πατερικής Θεολογίας στην Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. μιλάει για τον Άγιο Γρηγόριο  Νύσσης.

07.01.2022

Για ποιο λόγο ο Θεός θέλησε να γίνει άνθρωπος;

Ο Καθηγητής της Δογματικής στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Χρυσόστομος Σταμούλης συζητά για την γέννηση του Χριστού...

05.01.2022

Θεός, άνθρωπος, κτίση, φύση, αγιασμός...

03.01.2022

Ύμνοι Θεοφανείων από τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

03.01.2022

Κάλαντα Φώτων.

03.01.2022

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μιλάει για τις δοκιμασίες στη ζωή

με αφορμή τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

Πηγή: www.aparchi.gr

01.01.2022

Πολύ όμορφο βίντεο για τον βίο του Μ. Βασιλείου.

01.01.2021

Ο Μ. Βασίλειος απευθύνεται με αγάπη στους νέους.

Ο Μ. Βασίλειος (300 -379 μ.Χ.) υπήρξε ένας από τους τρεις Καππαδόκες αγίους μαζί με τον άγιο Γρηγόριο Θεολόγο και τον αδελφό του άγιο Γρηγόριο Νύσσης.

Ανάμεσα στα έργα που έγραψε και ομιλίες με ποικίλο περιεχόμενο (δογματικό, παιδαγωγικό, εγκωμιαστικό κ.ά.) ένα έργο του κατέχει ύψιστη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα. Η ομιλία αυτή φέρει τον τίτλο ''Πρός τούς νέους, ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων''. Στην ομιλία του ο Μ. Βασίλειος συμβουλεύει τους νέους να διαβάζουν ιστορικούς, ρήτορες, φιλοσόφους της αρχαιοελληνικής παιδείας και σκέψης και να κρατάνε από εκείνους τα απαραίτητα που ωφελούν την ψυχή τους. Είναι ένα πολύ πρωτοποριακό έργο για την εποχή εκείνη (περί το 363 ή 364 μ.Χ.). Παρατίθεται ένα απόσπασμα της ομιλίας που είναι και η αρχή του έργου...

''Πολλοί λόγοι, αγαπητά μου παιδιά, με κάνουν να σας δώσω αυτές τις συμβουλές. Πιστεύω ότι είναι οι καλύτερες και θα σας ωφελήσουν, αν τις κάνετε κτήμα σας. Έχω προχωρημένη ηλικία. Ασκήθηκα στη ζωή με πολλούς τρόπους. Γνώρισα επί πολλά χρόνια τις βιοτικές μεταβολές, που συμπληρώνουν την ανθρώπινη μόρφωση. Έτσι, έχω κάμποση πείρα στα ανθρώπινα πράγματα. Μπορώ, λοιπόν, σ᾿  αυτούς που πρωτοπαίρνομαι στο στάδιο της ζωής, να δείξω τον ασφαλέστερο δρόμο. Από την άποψη της συγγένειας, έρχομαι ευθύς μετά τους γονείς σας. Γι᾿  αυτό, σας αγαπώ όμοια μ᾿  εκείνους. Και σεις με βλέπετε σαν πατέρα σας, έτσι θαρρώ. Αν, λοιπόν, δεχθείτε με προθυμία τα λόγια μου, θα ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία εκείνων που επαινεί ο αρχαίος ποιητής Ησίοδος, γράφοντας ότι είναι άριστος άνθρωπος όποιος μονάχος του ξεχωρίζει το σωστό κι είναι καλός άνθρωπος όποιος συμμορφώνεται με τις σωστές υποδείξεις. Ενώ όποιον δεν είναι ικανός να το κάνει αυτό, τον χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο άχρηστο. Και μην απορήσετε που έρχομαι να προσθέσω κάτι δικό μου σε όσα διαβάζετε από τους αρχαίους στα σχολεία σας και μάλιστα να σας πω ότι αυτό το δικό μου είναι ωφελιμότερο από όσα εκείνοι σας διδάσκουν. Ακριβώς αυτό είναι το νόημα της συμβουλής μου: δεν πρέπει να παραδώσετε στους αρχαίους συγγραφείς το τιμόνι του νου σας, για να σας πάνε όπου αυτοί θέλουν. Δεν πρέπει να τους ακολουθείτε σε όλα. Πρέπει να πάρετε απ᾿ αυτούς ὀ,τι είναι χρήσιμο και να μη δώσετε προσοχή στα υπόλοιπα. Έρχομαι, λοιπόν, αμέσως να σας υποδείξω ποια είναι τα άχρηστα μέσα στα συγγράμματά τους και πως να ξεχωρίζετε τα πρώτα από τα δεύτερα'' (Μ. Βασιλείου, Πρός τούς νέους, ὅπως ἄν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγω).