18.10.2021

Έναρξη Κατηχητικών και Συναντήσεων.

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια απουσίας των Κατηχητικών, λόγω πανδημίας, ξεκινήσαμε στην Μητρόπολη μας τα Κατηχητικά και τις Συναντήσεις με την ευλογία του Επισκόπου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών Δημοτικού και των Συναντήσεων Γυμνασίου - Λυκείου. Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του ναού π. Ηρακλής Φίλιος με τη συμμετοχή παιδιών, γονέων και των συνεργατών του κατηχητικού έργου της ενορίας.

Μετά την τέλεση του αγιασμού ο εφημέριος του ναού αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες της πανδημίας, στο ευαγγέλιο της Κυριακής (παραβολή του Σπορέως) και σε θέματα που αφορούν τα Κατηχητικά και τις Συναντήσεις της ενορίας.

Αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Φώτη Αλέκο, καθώς και τα μέλη του τοπικού Συμβουλίου, για την παραχώρηση της αίθουσας (Κοινοτικό) όπου θα γίνονται οι Συναντήσεις Γυμνασίου - Λυκείου, μεταξύ άλλων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κατεύθυνση των ποιμαντικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές της ενορίας μέσα από διάφορες δραστηριότητες:

  • Δημιουργία ενοριακής ομάδας ποδοσφαίρου.
  • Αγορά επιτραπέζιων παιχνιδιών, Play Station.
  • Ετοιμασία της ενοριακής βιβλιοθήκης.
  • Περιβαλλοντικές δράσεις, εκδρομές κ.ά..
  • Τα παιδιά του Γυμνασίου - Λυκείου θα επιλέγουν και τα ίδια τα θέματα των Συναντήσεων που θα συζητούνται.

Το θέμα δε που θα απασχολήσει πολύ τις φετινές συναντήσεις, μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων θεμάτων, είναι το bullying, ενώ θα απευθυνθεί πρόσκληση σε παιδαγωγούς και ψυχολόγους ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές σχετικά με αυτό το φλέγον ζήτημα, το οποίο πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του.

Ο εφημέριος του ναού, ευχαριστώντας τις συνεργάτιδες των Κατηχητικών για την πολύτιμη διακονία τους και αναφέροντας πως ο ιερέας μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτε, σημείωσε πως η Εκκλησία είναι το σπίτι όλων των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών, τα οποία η ίδια δέχεται με πολύ αγάπη και ευαισθησία. Επίσης, σημειώθηκε πως η Εκκλησία βγαίνει προς την κοινωνία και τα παιδιά και πως είναι καιρός να δώσει πίσω σ' αυτά αγάπη, χαρά και ελπίδα μέσα από τις δραστηριότητες της ενορίας.

Υπεύθυνη για Α', Β', Γ', Δ', Ε' Δημοτικού: Πρεσβυτέρα Ελένη Οικονόμου

Υπεύθυνος για ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνάσιο & Λύκειο: π. Ηρακλής Φίλιος

Συνεργάτιδες κατηχητικού έργου: Βάσω Δούλη, Λένα Λίτσιου, Βάσω Κόνη, Εύη Θεοχαροπούλου.08.10.2021

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μετεώρων κ. Θοδωρή Αλέκο.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας π. Ηρακλής Φίλιος μαζί με δύο μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, την κα. Αμαλία Τσιαντίκου που τυγχάνει και μέλος της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και τον Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Γρηγόρη Χαρίση, επισκέφτηκαν στο Δημαρχείο Καλαμπάκας τον Δήμαρχο Μετεώρων κ. Θοδωρή Αλέκο.

Στην συνάντηση ο εφημέριος και τα δύο μέλη των Επιτροπών συζήτησαν με τον κ. Δήμαρχο θέματα που αφορούν στις πενθήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμή του Αγίου Δημητρίου, όπως και για την εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ομιλίες και απονομή τιμητικών πλακετών και θα γίνει το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Τέλος, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Διάβας που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Απριλίου 2022.


20.09.2021

Θεία Λειτουργία για τα 120 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Σήμερα συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στο τέλος Ιερό Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ιερείς, επιτρόπους, δωρητές κ.τ.λ. που διακόνησαν και προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια στον Ιερό Ναό. Στο τέλος ο εφημέριος του ναού μίλησε στους πιστούς για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ενορία στην σύγχρονη εποχή.

Τον Οκτώβριο, με αφορμή την συμπλήρωση των 120 χρόνων, θα πραγματοποιηθούν πενταήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες θα πλαισιώσουν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.


13.09.2021

Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Διάβας.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13 Σεπτεμβρίου στις 9.30 π.μ. ο αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Διάβας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπαθής, εφημέριος της Ιεράς Μονής Βυτουμά, παρουσία της Διευθύντριας του Σχολείου κας. Κικής Χασιώτη, των δασκάλων του Σχολείου, των μαθητών και των γονέων αυτών.

Μετά τον Αγιασμό ο π. Παναγιώτης μετέφερε στους μαθητές, στους δασκάλους και στους γονείς μήνυμα του εφημερίου της Διάβας π. Ηρακλή Φίλιου, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να τελέσει τον Αγιασμό και στη συνέχεια μοίρασε εκ μέρους της ενορίας του Αγίου Δημητρίου σχολικά είδη από το Χαμόγελο του Παιδιού στους μαθητές, όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται εδώ και τρία χρόνια. Τέλος, ο π. Παναγιώτης ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη από τον Θεό.


02.09.2021

Η εορτή του Αγίου Μάμα στην ενορία μας.

Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του αγίου Μάμα στην Διάβα. Το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα τελέστηκε ο Μικρός Αγιασμός και στη συνέχεια ο Πανηγυρικός Εσπερινός με θείο κήρυγμα από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων π. Διονύσιο Μητσάκη. Κατόπιν διαβάστηκε η ευχή «Εἰς τό εὐλογῆσαι ἅλας» και ευχές για κάθε ασθένεια ζώου, των αγίων Μάμα και Μοδέστου. Στο τέλος οι πιστοί έλαβαν ένα σακουλάκι με αλάτι (το χρησιμοποιούν στην τροφή των ζώων και του σπιτικού φαγητού), καθώς και γλυκίσματα που ετοίμασαν οι κυρίες της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονα. Στο αναλόγιο έψαλλε ο Πρωτοψάλτης του Λογγακίου Τρικάλων κ. Ευάγγελος Λαγός, Πτυχιούχος και Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής.

Στις 2 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο της Ιεράς Μονής Βυτούμα Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Σπαθή και στο τέλος διαβάστηκε η αρτοκλασία και το ύψωμα της εορτής.

Η εορτή του αγίου Μάμα καθιερώθηκε πριν από μερικά χρόνια από τον πρ. εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Φώτιο Βούρλα και συνεχίζει να εορτάζεται κάθε έτος. 

Εσπερινός.

Θεία Λειτουργία.


15.08.2021

Η εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ενορία μας.

Τελέστηκε σήμερα 15 Αυγούστου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Λίγο πριν από την Θεία Κοινωνία, με απόφαση της Ιεράς μας Μητροπόλεως περιήχθη δίσκος υπέρ των πυρόπληκτων. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της εικόνας γύρω από τον ναό, χωρίς την παρουσία πιστών λόγω της πανδημίας, καθώς και η αρτοκλασία και το ύψωμα της εορτής στην πλατεία και προαύλιο χώρο του ναού.


08.08.2021

Τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο για τον μακαριστό π. Γεώργιο Στέφα.

Τελέστηκε σήμερα 8 Αυγούστου το Ιερό Μνημόσυνο για τον μακαριστό π. Γεώργιο Στέφα, ο οποίος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν εκτός άλλων και πνευματικά παιδιά που συνδέθηκαν με τον π. Γεώργιο.

Ο εφημέριος του ναού αναφέρθηκε στα χαρίσματα του π. Γεωργίου, τα οποία συναντάμε στους βίους των Αγίων, στάθηκε δε στην ανεξικακία και αμνησικακία του. Σημείωσε πως υπήρξε ακούραστος εργάτης του λόγου του Θεού και πως δεν καθόταν ποτέ σε μία καρέκλα, αλλά ως αεικίνητος γυρνούσε κάθε Κυριακή ως Πρωτοσύγκελλος όλα τα χωριά και μιλούσε με όλους τους ανθρώπους. Επίσης, προσέθεσε πως πολλά που έχουν γίνει στην Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων αποτελούν δική του σφραγίδα. Κάθε χρόνο όσοι συνδεθήκανε μαζί του θα τελούνε το Ιερό Μνημόσυνο στις αρχές του Αυγούστου στον Άγιο Δημήτριο Διάβας και θα τον θυμούνται για πάντα.

Μετά την Θεία Λειτουργία οι πιστοί κατευθύνθηκαν σε καφετέρια του χωριού, όπου τους προσφέρθηκε καφές.


06.08.2021

Γυρίσματα της τηλεοπτικής εκπομπής ''Αγάπη Τηλεοπτική'' στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Σήμερα 6 Αυγούστου το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου το γύρισμα της τοπικής τηλεοπτικής εκπομπής ''Αγάπη Τηλεοπτική'' (TRT), την οποία επιμελείται και παρουσιάζει η κα. Ντέμη Αγά. Το γύρισμα πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιερό Ναό.

Ο εφημέριος του ναού αφού καλωσόρισε τους συνεργάτες της κας. Ντέμης Αγά, αρχικά σημείωσε την ευλογία που έχει η Διάβα, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα επιβλητικά και Άγια Μετέωρα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στον δεύτερο και νέο περικαλλή και λαμπρό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στην τιμή που αποδίδουν οι κάτοικοι του χωριού προς τους δύο αγίους, στο έργο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου και στις ποιμαντικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται, στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Απριλίου 2022 (Ε' Κυριακή των νηστειών) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο, στους τρεις νεομάρτυρες της περιοχής Πολύζο (Πολυζώη) από την Διάβα, τον ιερομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Περιστέρα και τον νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Θεόπετρα, στο γεγονός της εορτής των τριών νεομαρτύρων για πρώτη φορά στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα την ημέρα των προγραμματισμένων εγκαινίων, μία πρωτοβουλία που ανήκει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο και στα εξωκλήσια της Διάβας.

Στο τέλος ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες της κας. Ντέμης Αγά για την καλοσύνη τους να προβάλουν το χωριό και την ενορία της Διάβας και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα - βιβλία που αναφέρονται στους δύο ναούς, προτρέποντας τους να επισκεφτούν την νέα ιστοσελίδα της ενορίας.

Στα γυρίσματα της εκπομπής, σε άλλα σημεία της Διάβας, μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Πρόεδρος της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ Διάβας) κα. Ευθυμία Τσιαντή, καθώς και μέλη του Συλλόγου, τοπικοί επιχειρηματίες κ.ά..

Η εκπομπή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά τον Σεπτέμβριο. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

06.08.2021

Εσπερινός και Θεία Λειτουργία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.


Από φέτος η εορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού εορτάζεται στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Πάνω σ' ένα λοφάκι, αριστερά στην είσοδο του  χωριού, δεσπόζει το εξωκλήσι σ' ένα πανέμορφο χώρο με θαυμάσια θέα προς τον Κόζιακα, την Διάβα και τα άγια Μετέωρα.

Θεία Λειτουργία

Εσπερινός


01.08.2021

Η Μεγάλη Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Διάβας. 

Για πρώτη φορά τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Συμμετείχαν πιστοί από την Διάβα και την Καλαμπάκα. Προηγουμένως είχε τελεστεί ο Μικρός Αγιασμός.


Η επόμενη Παράκληση θα τελεστεί την Κυριακή 8 Αυγούστου.


Καλή Παναγιά! Η Παναγιά αντάμα! 


31.07.2021

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Παντελεήμονα.

Στις 26 και 27 Ιουλίου στην Διάβα τιμάται η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ο δεύτερος ναός του χωριού, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν στις 10 Απριλίου,, Κυριακή Ε' Νηστειών.

Το απόγευμα της 26ης Ιουλίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ιερέων από την γύρω περιοχή και από την πόλη της Καλαμπάκας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στο γεγονός των εγκαινίων του ναού, σημειώνοντας πως ο ναός θα είναι δισυπόστατος, δηλαδή αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά και στους τρεις νεομάρτυρες της περιοχής μας, Πολύζο (Πολυζώη) από την Διάβα, ιερομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Περιστέρα και νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Θεόπετρα. Πρόσθεσε επίσης πως κάθε χρόνο την Ε' Κυριακή των Νηστειών, με κέντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα θα εορτάζεται λαμπρά η μνήμη των τριών νεομαρτύρων. Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να στηρίξουν τις προσπάθειες για την αποπεράτωση του ναού, προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορεί ως δωρεά για την αγορά των απαραίτητων εκκλησιαστικών σκευών και ξυλόγλυπτων που χρειάζονται για τα εγκαίνια, αλλά και για την τέλεση των Ακολουθιών και Μυστηρίων.

Κατόπιν ο εφημέριος της Διάβας Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος στον λόγο του ευχαρίστησε τον Επίσκοπο κ. Θεόκλητο για την στήριξη και καθοδήγηση στο έργο αποπεράτωσης του τέμπλου, τον πρ. εφημέριο της Διάβας Πρωτοπρεσβύτερο π. Φώτιο Βούρλα που ξεκίνησε αυτό το έργο και πορεύθηκε με υπομονή, ταπείνωση και σιωπή όλα αυτά τα χρόνια, τα προηγούμενα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τις Κυρίες της Ερανικής Επιτροπής με τον μεγάλο αγώνα τους όλα αυτά τα χρόνια, τον λαό της Διάβας και όλον τον κόσμο που προσέφεραν δωρεές, τον ''ευεργέτη'', όπως τον αποκάλεσε, της Διάβας και πρ. Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Βασίλη Βλαχογιάννη για όσα έχει προσφέρει στο χωριό, τον Δήμαρχο Μετεώρων κ. Θοδωρή Αλέκο που συνεισφέρει από την  θέση του σε ό,τι χρειάζεται για τις οποιεσδήποτε εργασίες στον ναό, και τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη που με την δική του συμβολή το έργο αποπεράτωσης του τέμπλου, στο τελείωμα του, εντάχθηκε σε έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κατάφερε να ολοκληρωθεί.

Στον Εσπερινό παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από την Διάβα, τις γύρω περιοχές, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα. Παρόντες ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Δήμητρα Νάτσινα, ο Πρόεδρος της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μετεώρων.

Στο τέλος μοιράσθηκε φαγητό σε πακέτο (κρέας με κριθαράκι) από τις κυρίες των Επιτροπών της ενορίας. Το κρέας ήταν προσφορά ιδιωτών από την Διάβα, όπως και κάθε έτος.

Το πρωί της 27ης Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου από τον εφημέριο της Διάβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκινάει από εκείνη την ημέρα για την τέλεση των εγκαινίων του Αγίου Παντελεήμονα, καλώντας τους ενορίτες όπως μπορούν να στηρίξουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια και ευχαρίστησε τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την εργατικότητά τους. Σημείωσε δε πως ο χρόνος είναι σύντομος για την τέλεση των εγκαινίων και πως η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι πολύ μεγάλη ώστε να τελεστούν τα εγκαίνια όπως πρέπει.

Εσπερινός

Θεία Λειτουργία


25.07.2021

Πανηγυρικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργία εξωκλησίου Αγίας Παρασκευής.

Στις 25 και 26 Ιουλίου πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Διάβας που βρίσκεται σε λοφάκι στην είσοδο του χωριού.

Το απόγευμα της 25ης Ιουλίου τελέστηκε παρουσία πολλών προσκυνητών ο πανηγυρικός εσπερινός από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Διονύσιο Μητσάκη, συμπαραστατούμενου από τον εφημέριο Διάβας π. Ηρακλή Φίλιο. Ο π. Διονύσιος μίλησε για τον βίο της Αγίας, συνδέοντας τον κατάλληλα με τις νοοτροπίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Το πρωί της 26ης Ιουλίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του Ναού και στη συνέχεια διαβάστηκε η αρτοκλασία και το ύψωμα της Αγίας.

Εσπερινός

Θεία Λειτουργία


17.07.2021

Καφές με τους νέους της Διάβας.

Το Σάββατο στις 17 Ιουλίου η ενορία μας, κέρασε καφέ τους νέους της Διάβας, όπως πράττει τρεις φορές τον χρόνο. 

Η πανδημία μας κράτησε σε απόσταση και ο καθιερωμένος μας καφές αναβλήθηκε για περισσότερο από ένα χρόνο. Βρήκαμε την ευκαιρία τώρα, στην συνάντηση αυτή να δούμε μερικούς φίλους μας από κοντά και να τα πούμε. Βέβαια, δεν καταφέραμε λόγω της πανδημίας να συναντηθούμε και πάλι όλοι μαζί. Οι συναντήσεις μας στον καφέ μας δίνουν χαρά και ελπίδα, αντικρίζοντας τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών. Αυτός ο καφές είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ενορία μας για τους νέους. Η πόρτα της Εκκλησίας είναι ανοιχτή πάντοτε για τα παιδιά και τους γονείς τους. 

Ελπίζοντας πως η δοκιμασία της πανδημίας θα περάσει σύντομα με την βοήθεια του Θεού, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Οκτώβριο, με την έναρξη του Κατηχητικού.


16.07.2021

Η εκπομπή ''Από τόπο σε τόπο'' στην Διάβα Καλαμπάκας.

Πρόσφατα ο αγαπητός Χρήστος Μυλωνάς βρέθηκε στην πόλη της Καλαμπάκας για τα γυρίσματα της εκπομπής του ''Από τόπο σε τόπο", που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Το Σάββατο 10 Ιουλίου βρέθηκε στην Διάβα και γύρισε ορισμένα πλάνα για την εκπομπή.

Η εκπομπή θα προβληθεί σε μερικούς μήνες.


14.07.2021

Η ιστοσελίδα της ενορίας μας στην αθηναϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ορθόδοξη Αλήθεια'' στο φύλλο της Τετάρτης 14 Ιουλίου.

Κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (ΛΗΨΗ ORTH_11.pdf) για να διαβάσετε το άρθρο..


12.07.2021

Ευχαριστήριο Ενορίας και Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας

προς τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητε,

Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για την ύψιστη τιμή προς το χωριό μας να καλέσετε δισυπόστατο τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, ναό που θα είναι αφιερωμένος και στους τρεις νεομάρτυρες της Ιεράς μας Μητρόπολης, Πολύζο (Πολυζώη) από την Διάβα, ιερομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Περιστέρα και νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Θεόπετρα.

Αισθανόμαστε ευλογία ως απόγονοι του νεομάρτυρος Πολύζου (Πολυζώη) για την κίνηση σας. Ο ναός θα καταστεί το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Ιεράς μας Μητρόπολης προς τους τρεις νεομάρτυρες.

Αισθανόμαστε συγκίνηση. Οι Διαβίτες είμαστε ευγνώμονες απέναντι στο πρόσωπο σας, το οποίο έχουμε πάντοτε στις προσευχές μας. Νιώθουμε και μεγάλη χαρά Σεβασμιώτατε, διότι πλέον στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα ο Άγιος Θεόκλητος θα αποτελεί μία από τις εικόνες που θα κοσμούν το τέμπλο. Με αγάπη και ενότητα θα προχωρούμε υπό την πνευματική σας καθοδήγηση σε καιρούς πνευματικής αγαλλίασης.

Ο Θεός να σας δώσει υπομονή, χαρές και καλό παράδεισο.

Με τιμή και σεβασμό

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Τα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής Αγίου Παντελεήμονα

Τα Μέλη του Φιλοπτώχου της Ενορίας Αγίου Δημητρίου

Οι συνεργάτες του ενοριακού έργου

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ) και τα Μέλη του Συλλόγου


12.07.2021

Τοποθετείται το Τέμπλο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα.

Την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 ξεκίνησε η τοποθέτηση του Τέμπλου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα. Σύντομα θα τελειώσει και θα τοποθετηθούν και οι εικόνες.


11.07.2021

ΓΑΜΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΒΑΣ.

Το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και σε στενό οικογενειακό κύκλο ήρθαν σε κοινωνία γάμου ο Εφραίμ και η Μαρία, κουρδικής καταγωγής και οι δύο. Πέρυσι, το καλοκαίρι βαφτίστηκαν μαζί με τα παιδιά τους (Λουκάς, Νεκταρία, Βασιλική, Ιωσήφ) στον Ιερό Ναό Οσίων Μετεωριτών Καλαμπάκας.

Ο Εφραίμ (Σαλάρ) και η Μαρία (Χάζα) ζούσαν στο Ιράκ μαζί με την οικογένεια τους. Ο Εφραίμ ήταν στρατιωτικός της πολεμικής αεροπορίας και η Μαρία καθηγήτρια. Δεν είχαν καμία σχέση με τον χριστιανισμό. Όταν η Μαρία έγραψε κάποια κείμενα στην πατρίδα της θετικά για τον χριστιανισμό, οι τζιχαντιστές άρχισαν να κινούνται εναντίον τους. Μία φίλη της Μαρίας επισκέφτηκε με την κόρη της μία μέρα το σούπερ μάρκετ. Μόλις βγήκαν από το σούπερ μάρκετ και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο, εκείνο εξερράγη με εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει οι μαχητές του ISIS. 

Αμέσως η Μαρία μαζί με τον Εφραίμ και τα παιδιά τους αναγκάστηκαν από φόβο να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, αφήνοντας τις εργασίες τους και τις ανέσεις στις οποίες ζούσαν. Σήμερα, ο Εφραίμ εργάζεται στην λαϊκή αγορά Τρικάλων, έρχεται και στην Καλαμπάκα μία φορά την εβδομάδα και η Μαρία εργάζεται ως μεταφράστρια στο e trikala, που είναι υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων.

Απερίγραπτη η χαρά και η αγαλλίαση στα πρόσωπα και των δύο, που συμμετείχαν στο ιερό μυστήριο με ευλάβεια και προσευχόμενοι. Ήταν πραγματικά χαρά Θεού.

Στο τέλος, όλοι οι προσκεκλημένοι έστησαν χορό έξω από το εξωκλήσι, τηρώντας το έθιμο της πατρίδας τους.

Κουμπάροι του ζευγαριού ήταν ο Δημήτρης Νούλας και η Κατερίνα Λιασκοπούλου.

Να ζήσουν και κάθε ευλογία Θεού στην οικογένεια τους!