21.06.2022

Πραγματοποιήθηκε ο απογευματινός καφές της Ερανικής επιτροπής.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, στο κέντρο ''Πλατάνια'' στην Διάβα Καλαμπάκας, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος απογευματινός καφές της Ερανικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι η στήριξη των έργων αποπεράτωσης του δεύτερου ναού στην Διάβα, ενός καλαίσθητου ναού που εγκαινιάσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, Σταγών και Μετεώρων, κ. Θεόκλητο την Ε' Κυριακή Νηστειών, 10 Απριλίου.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους ενορίτες της Διάβας, αλλά και προς όλους όσους ομόρφυναν με τα πρόσωπά τους την βραδιά αυτή, στους εκατό και πλέον συνανθρώπους μας που παρευρέθησαν, στηρίζοντας το έργο της ερανικής επιτροπής. Ευχαριστούμε, επίσης, τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τόσο τον έντυπο, όσο και τον διαδικτυακό τύπο που με τα δελτία τύπου στηρίζουν το έργο αυτό συνεχώς. Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο και Αθανάσιο Γιαννάκο (κέντρο ''Πλατάνια'') που αφιλοκερδώς μας παραχώρησαν τον εξωτερικό και ονειρικό χώρο για τον απογευματινό καφέ.

Ευχαριστούμε τις κυρίες της Ερανικής επιτροπής που ετοίμασαν τα γλυκά του απογευματινού, τον αγαπητό φίλο Κώστα Τζιωρτζιώτη, ιδιοκτήτη της επιχείρησης ΒΙΟΛΑΝΤΑ που προσέφερε περίπου 240 γλυκίσματα - κουλουράκια, την Μαρία Βλαχογιάννη που προσέφερε τα παγωτίνια, την κα. Ευδοκία Κόρου για την προσφορά των δώρων καλωσορίσματος. Ευχαριστίες και προς τον κ. Βαγγέλη Τζιοβάρα που στέκεται πάντοτε χρήσιμος και στηρίζει τις εκδηλώσεις μέσα από την ρύθμιση του ήχου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, η Δημοτική Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης κα. Μαρία Φροσυνάκη, εκπροσωπώντας τον κ. Λευτέρη Αβραμόπουλο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ) κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή, η Βουλευτής της Ν.Δ. κα. Κατερίνα Παπακώστα, η πολιτευτής της Ν.Δ. κα. Χαρά Ξάνθη και η πρ. Πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Μετεώρων κα. Μαρία Σιουπέρη.

Είναι όμορφες οι στιγμές κάθε συνάντησής μας και ιδιαίτερα όταν αυτές οι στιγμές μας ενώνουν γύρω από έναν ευλογημένο σκοπό, αυτόν της αποπεράτωσης των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Οι Άγιοι να σας ενισχύουν στα βήματα της ζωής σας και ο Θεός να σας ευλογεί. Σας ευχαριστούμε πολύ και για όλα.

Σας ευχαριστούμε,

Ο Πρόεδρος & τα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής


13.06.2022

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος.

09.06.2022

Ευχαριστήριο ενορίας Αγίου Δημητρίου Διάβας προς ΕΚΑΒ Τρικάλων.

Ενημέρωση για την χρήση απινιδωτή.

Η ενορία μας τον μήνα Απρίλιο, κατόπιν επιστολής της προς επιχείρηση του Νομού μας, απέκτησε μία μεγάλη δωρεά, μία δωρεά ζωής. Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο Νομό μας και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, δώρισε στην ενορία μας έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED).

Κατόπιν αιτήσεως της ενορίας μας, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, στην αίθουσα του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου Διάβας, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Διάβας κ. Φώτη Αλέκο, πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση πάνω στη χρήση του απινιδωτή, στις πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση). Τρεις αξιόλογοι εκπαιδευτές - νοσηλευτές με αγάπη για το λειτούργημά τους και μεγάλη μεταδοτικότητα, η κα. Μπάτζιου Ιφιγένεια, ο κ. Ρακοβίτης Βασίλειος και ο κ. Οικονόμου Γεώργιος, εκπαίδευσαν τους δώδεκα (12) συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, το οποίο εμπλουτισμένο πλέον θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο και πάλι. Ευχαριστούμε θερμά τους τρεις εκπαιδευτές για τα μαθήματα ζωής που μας δίδαξαν και για την χαρά συνάντησης μαζί τους. Ο Θεός να τους ευλογεί σε κάθε στιγμή της ζωής τους για το ύψιστο λειτούργημα που επιτελούν.

Ο απινιδωτής φυλάσσεται στο χώρο της ενοριακής βιβλιοθήκης, δίπλα ακριβώς από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Πρόσβαση στην βιβλιοθήκη έχουν οι καταστηματάρχες των γύρω καταστημάτων και οι επίτροποι του ναού. Οι καταστηματάρχες στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο έκτακτο γεγονός και να έρθουν να κάνουν χρήση του απινιδωτή είναι: Φωτεινή Τάσιου και Έφη Μητρογιώργου (Φαρμακείο), Βιργινία Τσαρούχα (King Cafe), Κλεάνθης Ζήμος (Μικρό Νυχτερινό), Παναγιώτης Μπερντές (Cafe Οξυγόνο).

Στις εισόδους του χωριού θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητα με το σήμα του απινιδωτή που θα κατευθύνουν με βέλη προς την ενοριακή βιβλιοθήκη, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι στο χωριό υπάρχει απινιδωτής προς χρήση.

Η χρήση του απινιδωτή αφορά και περιστατικά εκτός Διάβας, των γύρω χωριών, της γύρω περιοχής και γενικά όπου σημειωθεί ανάγκη προς τους συνανθρώπους μας, μπορείτε να προστρέξετε στους προαναφερθέντες καταστηματάρχες και να έρθουν να κάνουν χρήση του απινιδωτή.

09.06.2022

Εορτή Αναλήψεως.

Εσπερινός


Θεία Λειτουργία

30.06.2022

Απόδοση εορτής του Πάσχα.

ΜΑΪΟΣ

30.05.2022

Επίσκεψη εκπαιδευτικών μέσω Προγράμματος Erasmus στην περιοχή μας.

Την περασμένη εβδομάδα, Ιταλοί και Ισπανοί δάσκαλοι επισκέφτηκαν την περιοχή μας στα πλαίσια προγράμματος Erasmus, στο οποίο υπεύθυνος είναι ο δάσκαλος Δημήτρης Νούλας με καταγωγή από την Διάβα.

Την Τρίτη 31 Μαΐου  επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου και την Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Έμεινα έκθαμβος από τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισαν τα νέα παιδιά έναν ορθόδοξο κληρικό που τους ενημέρωνε για την ιστορία των δύο Ιερών Μονών. Αυτό με έκανε να τους πλησιάσω ακόμη περισσότερο κι εκείνοι να μου ανοιχθούν. Ειδικά, ο Andrew από την Ισπανία και η Esther (Εσθήρ) από την Ιταλία (τα δύο παιδιά της φωτογραφίας) είχαν θεολογικές απορίες που με έκαναν να νομίζω πως βρίσκομαι εκτός Ελλάδος! Οι ανησυχίες τους μου θύμισαν μία διήγηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου που έλεγε ''πήγα στην Αφρική, με ρώταγαν τι είναι τα υποστατικά ιδιώματα της Αγίας Τριάδας, πήγα στην Ασία, με ρώταγαν αν μπορούμε όντως να μετέχουμε εμείς οι κοινοί θνητοί στις Άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, επέστρεψα και στην Ελλάδα και με ρώταγαν αν η γυναίκα στην Εκκλησία κάνει να φορά παντελόνι''.

Βλέπετε, εδώ τα έχουμε λύσει όλα και σπάνια μας προβληματίζουν υπαρξιακά και θεολογικά θέματα, θέματα που άπτονται της συνύπαρξης με άλλες θρησκείες, με άλλους ανθρώπους. Αισθανόμαστε πως ο κόσμος όλος είναι ο εαυτός μας! Η Esther με ρώτησε για τις διαφορές μεταξύ ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Αφού της εξήγησα με συντομία τις μεγαλύτερες διαφορές μας, της είπα πως εμάς τους χριστιανούς περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν. Ο διάλογος και με τα δύο παιδιά γόνιμος, ωφέλιμος. Μιλήσαμε και για άλλα. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο για να απολαύσουμε καφέ στην Διάβα. Ίσως μία άλλη φορά. Και εις άλλα!

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος


30.05.2022

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.

19.05.2022

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής στην ενορία μας.

15.05.2022

Λήξη Κατηχητικών.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου η λήξη των Κατηχητικών της ενορίας μας.

Γονείς και παιδιά συγκεντρώθηκαν  στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων για να συζητήσουν, διασκεδάσουν και χορέψουν. Τα παιδιά γεύτηκαν διάφορα εδέσματα (τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, κέικ, σουβλάκια, γύρο, αναψυκτικά), συζήτησαν για διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν από την ενορία μέσα στο φετινό καλοκαίρι και έστησαν χορό έξω από τον ναό.

Ραντεβού τον ερχόμενο Οκτώβριο με τη βοήθεια του Θεού!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!


05.05.2022

Η εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στον Κοιμητηριακό ναό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εορτάστηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Την Κυριακή 1 Μαΐου στις 6:30 το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός παρουσία ενοριτών και πιστών από την Καλαμπάκα. Στο τέλος τελέστηκε η αρτοκλασία και το ύψωμα του αγίου. Στο κήρυγμα του ο εφημέριος του ναού, λαμβάνοντας αφορμή από το γεγονός της ανακομιδής των λειψάνων, μίλησε για την ιερότητα του σώματος και στηλίτευσε όσους κάνουν λόγο για αμαρτωλότητα της σωματικότητας, όπως συνέβαινε με τον Πλάτωνα και τον Πλωτίνο, σημειώνοντας το γεγονός της θείας ενανθρωπίσεως ως την απόλυτη κατάφαση του Θεού στον άνθρωπο και την σωματικότητά του. Επίσης, αναδεικνύοντας τα τραγικά αδιέξοδα της δυτικής θεολογικής και ανθρωπολογικής σκέψης, η οποία βλέπει τον άνθρωπο ως ψυχή μόνο κατά τον Καρτέσιο, ανέφερε πως ο άνθρωπος σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι μόνο ψυχή αλλά και σώμα. Τέλος, κάλεσε τους πιστούς να σέβονται το σώμα τους ως δημιούργημα του Θεού και όχι μόνο την ψυχή.

Την Δευτέρα 2 Μαΐου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε λιτανεία της ιεράς εικόνας του Αγίου Αθανασίου στους δρόμους της περιοχής όπου βρίσκεται το Κοιμητήριο.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


ΟΡΘΡΟΣ - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

04.05.2022

Κυριακή Αντίπασχα (του Θωμά).

Την Κυριακή του Αντίπασχα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Ο εφημέριος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στους ανθρώπους που στις μέρες μας προσεγγίζουν με τρόπο εμπειρικό τον Θεό και επιχειρούν μέσα από τις αισθήσεις να αποδείξουν την ύπαρξη Του. Ο Θωμάς, σημείωσε, δεν ήταν άπιστος στο γεγονός της ύπαρξης του Χριστού και της θεότητας αλλά δύσπιστος εκείνη την στιγμή που εμφανίστηκε ο Χριστός. Τέλος, ανέφερε πως ο Θεός δεν αποδεικνύεται εμπειρικά, όπως έπρατταν οι εμπειρικοί φιλόσοφοι, αλλά βιώνεται με τρόπο αποκαλυπτικό, αφού Εκείνος αποκαλύπτεται με μοναδικό τρόπο στον άνθρωπο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

29.04.2022

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο εξωκλήσι στης Αγίας Παρασκευής.

Και φέτος την Παρασκευή της Διακαινησίμου, στις 29 Απριλίου 2022, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, εορτάστηκε η Ζωοδόχος Πηγή.

Στο κήρυγμα του ο εφημέριος του ναού σύγκρινε το πρόσωπο της Θεοτόκου με την παρουσία της σύγχρονης γυναίκας στον κόσμο. Διερωτώμενος κατά πόσο η γυναίκα της εποχής θέλει να μοιάσει στην Παναγία και να κοσμήσει το πρόσωπό της με τα χαρίσματα της, απευθυνόμενος στις γυναίκες σημείωσε πως η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να είναι μέσα στον κόσμο, να είναι μοντέρνα, να σέβεται όμως τον εαυτό της και την Παναγία, μοιάζοντας την στην υπομονή, υπακοή, γλυκύτητα, ταπείνωση κ.ο.κ.. Τέλος, προέτρεψε τις γυναίκες να σέβονται τον εαυτό τους εικόνα Θεού και το ντύσιμο τους, η εμφάνιση τους να είναι μοντέρνα, όμως να σέβονται το σώμα τους.

26.04.2022

Πανηγύρισε το εξωκλήσι του αϊ Γιώργη στη Διάβα.

Στις 25 Απριλίου πανηγύρισε το εξωκλήσι του αϊ Γιώργη στη Διάβα, στο δρόμο προς Κορομηλιά. Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία, η αρτοκλασία και διαβάστηκε το ύψωμα του αγίου. Στην ιερά πανήγυρη συμμετείχε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και επισκέπτες.

Ο εφημέριος του ναού στο κήρυγμα του συνδύασε την ομορφιά της φύσης στην οποία βρέθηκαν με την ομορφιά του ανθρώπου πριν από την πτώση. Αναφέρθηκε στην αποστασία του ανθρώπου και στη διασάλευση της φυσικής ομορφιάς, σημειώνοντας πως το οικολογικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον και από δράσεις που το προστατεύουν και αναδεικνύουν. Τέλος, τόνισε εμφαντικά πως είμαστε διαχειριστές του περιβάλλοντος και όχι ιδιοκτήτες του.

26.04.2022

Κυριακή Πάσχα: Εσπερινός Αγάπης.

26.04.2022

Μ. Σάββατο βράδυ: Χριστός Ανέστη!

Πλήθος κόσμου από την Διάβα και επισκέπτες συμμετείχε στην Ακολουθία της Αναστάσεως. Ο εφημέριος του ναού λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα διάβασε την Αναστάσιμο Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και στη συνέχεια έψαλλε μαζί με τους ψάλτες το ''Χριστός Ανέστη''.

Κάλεσε δε τον κόσμο να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία και να μην φύγει, καθότι όπως είπε η μετουσίωση του ''Χριστός Ανέστη'' πραγματώνεται και βιώνεται με μοναδικό τρόπο και ανάλογα με την πνευματική προετοιμασία του καθενός μόνο μέσα στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, όπου ο θάνατος πατείται, ο διάβολος δεν έχει εξουσία και ο άνθρωπος μπορεί να ελπίζει πως πράγματι η ζωή του έχει συνέχεια στην αιωνιότητα και δεν σταματά στο μνήμα.

23.04.2022

Μ. Σάββατο: Ανάστα ο Θεός!

23.04.2022

Μ. Παρασκευή: Εγκώμια & Ακολουθία Επιταφίου.

22.04.2022

Επιμνημόσυνη δέηση στο Κοιμητήριο την Μ. Παρασκευή.

22.04.2022

Η Αποκαθήλωση στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

22.04.2022

Μ. Παρασκευή: Αποκαθήλωση.

22.04.2022

Μ. Πέμπτη: Η Ακολουθία των Παθών.

21.04.2022

Μ. Πέμπτη: Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

20.04.2022

Μ. Τετάρτη: Η Ακολουθία του Νιπτήρος.

20.04.2022

Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Τελέστηκε σήμερα Μ. Τετάρτη το Ιερό Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

Στο Ιερό Μυστήριο συμμετείχαν πολλά παιδιά που ήρθαν με τους γονείς του για να χρισθούν. Ο εφημέριος του ναού μίλησε σύντομα για την ωφέλεια του Ιερού Μυστηρίου του Ευχελαίου και κάλεσε τους γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά στην Εκκλησία στις δύσκολες αυτές ημέρες που ζούμε. Τέλος, σημείωσε πως για να εισέλθει κάποιος στη Βασιλεία του Θεού χρειάζεται να παραδειγματιστεί από την αθωότητα και καθαρότητα του βλέμματος τους και την αγάπη της καρδιάς τους.

18.04.2022

Η Ακολουθία του Νυμφίου

(Κυριακή των Βαΐων)

15.04.2022

Βίντεο από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων την Ε' Κυριακή Νηστειών, 10 Απριλίου 2022.

03.04.2022

Κτητορικό μνημόσυνο στην ενορία μας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

28.03.2022

Ενημέρωση για τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα και τους τρεις νεομάρτυρες.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας ενημέρωση για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα (10 Απριλίου 2022) και τους τρεις νεομάρτυρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, οι κυρίες της Ερανικής Επιτροπής Αγίου Παντελεήμονα Διάβας, οι κυρίες του Φιλόπτωχου Ταμείου της ενορίας της Διάβας και ενορίτες της Διάβας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για την αποπεράτωση του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα και ανέφερε πως ο Δήμος θα βοηθήσει στην διαμόρφωση του χώρου του ναού.

Ο εφημέριος του ναού αναφέρθηκε στην Ιερή Ακολουθία των εγκαινίων και στις ετοιμασίες που γίνονται. Παρουσίασε σ' όλους τα στοιχεία που υπάρχουν για τους τρεις νεομάρτυρες που θα εορταστούν φέτος για πρώτη φορά στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα και σημείωσε πως η καταξίωση των προσώπων των τριών νεομαρτύρων στη συνείδηση του λαού σχετίζεται με την λαϊκή ευσέβεια, ευχόμενος οι άγιοι να δείξουν σημεία του βίου τους. Ζήτησε από τους ενορίτες να έχουν ομόνοια και αγάπη στις προετοιμασίες και όλοι ενωμένοι να πορευτούμε μαζί σ' εκείνη την λαμπρή ημέρα. Κλείνοντας τους κάλεσε να έρχονται στην Εκκλησία και να γνωρίσουν τον Χριστό ως πρόσωπο και και την πνευματική ζωή της Εκκλησίας ως αντιπρόταση στο πνεύμα και στην αντίληψη του σύγχρονου κόσμου που απομακρύνει τον άνθρωπο από την εκκλησία.

28.03.2022

Κυριακή Σταυροπροσκύνησης στην ενορία μας.

26.03.2022

Οι κυρίες των Επιτροπών της ενορίας στολίζουν τον Τίμιο Σταυρό.

25.03.2022

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην ενορία μας.

14.03.2022

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην ενορία μας.