29.11.2022

Χριστούγεννα μύρισαν...

Ερανική Επιτροπή...

Τί να πει κανείς για τις κυρίες που από το 2008 εργάζονται με απίστευτο μεράκι και αγάπη; Το φετινό Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο κέντρο ''Τα Πλατάνια'' στην Διάβα.

Πάνω από εκατό άτομα πλαισίωσαν την εκδήλωση, απόλαυσαν τον καφέ, το αναψυκτικό τους, γλυκίσματα και με την παρουσία και αγάπη τους στήριξαν τις προσπάθειες των κυριών της ερανικής επιτροπής, οι οποίες φέτος κατασκεύασαν τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες κατασκευές από κάθε άλλη χρονιά, με σκοπό την αποπεράτωση των εργασιών στον νέο εγκαινιασμένο ναό στην Διάβα του Αγίου Παντελεήμονος & των Τριών Νεομαρτύρων. Στο μπαζάρ παραβρέθηκαν κυρίες και κάποιοι κύριοι από την Διάβα και την Καλαμπάκα. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος και η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρία Φροσυνάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε διά επιστολής ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Το φετινό μπαζάρ ήταν άκρως πετυχημένο! Σας ευχαριστούμε όλες και όλους θερμά για την πολύ μεγάλη στήριξη στο έργο της ενορίας μας. Να ανταμώνουμε γύρω από την μεγάλη οικογένειά και καταφυγή μας που είναι η Εκκλησία και η ενορία. Ευχαριστούμε τον κ. Γιαννάκο, ιδιοκτήτη του κέντρου ''Τα Πλατάνια'' που προσέφερε δωρεάν την αίθουσα.

Καλά Χριστούγεννα! Η σάρκωση του Θεού Λόγου να σαρκώσει αγάπη και ταπείνωση στις ζωές μας.


28.11.2022

Η ενορία μας δώρισε βιβλία στα μικρά παιδιά!

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, εορτή του αγίου Στυλιανού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο 'Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με αφορμή την εορτή του αγίου Στυλιανού, προστάτη των βρεφών.

Γονείς εκκλησιάστηκαν μαζί με τα μικρά τους παιδιά, τα οποία κοινώνησαν και έλαβαν τη χάρη του αγίου Στυλιανού. Η ενορία μας με πολλή αγάπη καθιέρωσε από πέρυσι κάθε τέτοια ημέρα να δωρίζει στα βρέφη έως 3 ετών παιδικά βιβλία. Έτσι, οι προσκλήσεις σε οικογένειες της Διάβας στάλθηκαν και οι γονείς ανταποκρίθηκαν.

Η υπεύθυνη της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης, MSc Βιβλιοθηκονόμος Έφη Δούλη, ανέλαβε την διανομή των βιβλίων στα βρέφη. Του χρόνου, με τη βοήθεια του Θεού, αυτή η ημέρα θα εμπλουτιστεί και θα αναχθεί σε εκδήλωση της ενορίας μας προς τους γονείς και τα βρέφη.

Ο Θεός να δωρίζει υγεία στα μικρά παιδιά, στις οικογένειές τους και ο άγιος Στυλιανός να τα φυλάει. Χρόνια πολλά!


21.11.2022

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

20.11.2022

Προσκυνηματική εκδρομή με τα Κατηχητικά στα Μετέωρα!

Σήμερα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία στην Διάβα, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.

Εικοσιδύο (22) μαθητές από τα Κατηχητικά της ενορίας μας μαζί με ορισμένους γονείς ανηφορίσαμε για την Ουράνια Πολιτεία των Μετεώρων. Μας υποδέχτηκε με πολλή χαρά η αδελφή Προδρόμη και μας ξενάγησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Εκεί προσκυνήσαμε την αγία Κάρα του και μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού. Κατόπιν στον νάρθηκα του ναού μας μίλησε για το βίο του αγίου και τα μαρτύρια που πέρασε και μας ανέλυσε με θαυμάσιο τρόπο το νόημα των αγιογραφιών του νάρθηκα. Ακολούθησε ο ναός του αγίου Στεφάνου. Εκεί προσκυνήσαμε το ιερό λείψανο του αγίου και μάθαμε για την ιστορία του ναού. Αποχωρώντας από τον ναό, η αδελφότητα μας κέρασε λουκούμι και στα παιδιά δόθηκε από ένα κομποσχοινάκι. Προτελευταίος σταθμός το Μουσείο του μοναστηριού με τα θαυμάσια εκθέματα.

Στο τέλος και αφού πήραμε την ευχή της Καθηγουμένης του μοναστηριού μοναχής Χριστονύμφης, κατευθυνθήκαμε στην Έκθεση του μοναστηριού και αναχωρήσαμε, όπου στον δρόμο της επιστροφής δεν έλειψαν τα αστεία και τα όμορφα πειράγματα! Δοξολογούμε τον άγιο Θεό για τις ευλογημένες στιγμές που μας χαρίζει! Ανανεώσαμε για την επόμενη μας εκδρομή..

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας το τουριστικό γραφείο Tsiatsios Tours του κ. Νεκταρίου Τσιάτσιου για την δωρεάν μεταφορά όλων μας στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου.

14.11.2022

Ξεκίνησαν οι Χριστουγεννιάτικες κατασκευές!

Με τη χάρη του Θεού, για μία ακόμη χρονιά, οι κυρίες της Ερανικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων έπιασαν δουλειά! Πανέμορφες, θαυμάσιες χριστουγεννιάτικες κατασκευές με πολύ μεράκι και αγάπη! Όλες μαζί με άριστη συνεργασία και πολύ καλή διάθεση προσφέρουν τον εαυτό τους στην ενορία για έναν κοινό καλό σκοπό. Την αποπεράτωση των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές από το σούπερ μάρκετ του κ. Μπαρμπάτη στην Διάβα Καλαμπάκας ή να επικοινωνήσει με την κα. Αμαλία Τσιαντίκου, μέλος της ερανικής επιτροπής (698 812 76 01).

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Κέντρο ''Τα Πλατάνια'' στην Διάβα Καλαμπάκας, στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ! Ελάτε να ανταμώσουμε και πάλι, να απολαύσουμε τον καφέ, γλυκίσματα και να χαρούμε μέσα σε μία άκρως χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Σας περιμένουμε με χαρά...

Η ΕΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


10.11.2022

Ευεργέτης...

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Βλαχογιάννης. Ο οικογενειάρχης, ο επιχειρηματίας, ο επίτροπος, ο ευεργέτης. Μάλλον, ο μεγάλος ευεργέτης. Όχι, βέβαια, μόνο για την Διάβα, αλλά και για την γύρω περιοχή.

Υπήρξε μεγάλος. Μεγάλος στην καρδιά, στην καλοσύνη, στην διακονία, στην προσφορά, στη φιλανθρωπία, στην ελεημοσύνη. Πρόσωπα που φεύγουν από τη ζωή, τα νοσταλγείς, τα σκέφτεσαι. Αφήνεις τα άσχημα, τα λάθη, τις αδυναμίες και κρατάς την καλοσύνη, τον πόθο. Είχε πολλούς πόθους και καημούς. Στην επιχείρηση, στην ενορία, παντού. Ο Βασίλειος και ο αδερφός του Γεώργιος. Κι εκείνος, ''χρυσός'' άνθρωπος, με καλοσύνη, προσφορά και αποφασιστικότητα.

Αφήνοντας πίσω του πολλά έργα, όχι ως κατάλοιπο προτεσταντικών διαθέσεων, διαθέσεις που έχουν δυστυχώς κατακλύσει την εκκλησία, σε σημείο που ακούς για έργα και όχι για μυστήριο. Ο Βασίλειος ό,τι ξεκινούσε το ξεκινούσε μέσα από την εκκλησία. Ποτέ για τον εαυτό του. Γνώριζε πολύ καλά πως δεν θα έπαιρνε τίποτε μαζί του. Κι έτσι έγινε. Όλα όσα δημιούργησε με τη χάρη του Θεού έμειναν πίσω για να υμνούν και να δοξολογούν τον Τριαδικό Θεό που δίνει ανθρώπους στην κοινωνία σαν εκείνον. Ακούραστους, εργατικούς, φιλάνθρωπους.

Ο Βασίλειος έθεσε τον εαυτό του από νωρίς στην υπηρεσία του Θεού και των ανθρώπων. Από τη θέση του επιχειρηματία και του επιτρόπου. Ως επιχειρηματίας βοήθησε την Ιερά Μητρόπολη, τις Ιερές Μονές. Πόσες οικογένειες ευεργετήθηκαν από τον ίδιο στην Διάβα; Στον Νομό; Πόσοι εργάστηκαν στην επιχείρηση των δύο αδελφών Βλαχογιάννη, στους Μύλους; Είπε κάποτε κάποιος: ''Μην δαγκώσεις ποτέ το χέρι που σε ευεργετεί''. Σιωπή. Άκρα σιωπή.

Ο Βασίλειος ευεργέτησε κατά πάντα και διά πάντα την Διάβα. Το χωριό μας. Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στολίδι των δικών των ενεργειών. Πανέμορφος ναός με θαυμάσιες αγιογραφίες. Πάνω σε ένα λόφο, στην είσοδο του χωριού, να δεσπόζει ''επιβλέποντας'' τους ναούς και τα εξωκλήσια του χωριού. Σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, κλίνοντας ευλαβικά την κεφαλή στις Ιερές Μονές των Μετεώρων, συνυπάρχοντας στον πνευματικό χωροχρόνο της εκφραστικής μυσταγωγίας που αυτός ο τόπος γεννά αδιαιρέτως, ασυγχύτως. Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου και το οστεοφυλάκιο. Από τα σπλάγχνα του κι αυτά. Ο ναός με τις καταπληκτικές αγιογραφίες. Και το οστεοφυλάκιο. Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πραγματικό κόσμημα.

Ο αγαπημένος του άγιος. Ο Άγιος Παντελεήμονας. Τον είχε δει στον ύπνο του και του ζήτησε να του φτιάξει έναν ναό. Ο Βασίλειος, τότε, με απερίγραπτη χαρά ξεκίνησε τον αγώνα. Χρόνια προσπαθειών, με οδηγό πάντοτε τον ιερέα του χωριού, τον αγαπητό π. Φώτιο Βούρλα, στεκόμενος δίπλα του, μαζί με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τα μέλη της Ερανικής επιτροπής, όλοι μαζί στον αγώνα για να αποκτήσει ο άγιος τον δικό του οίκο.

Ο Θεός έχει όμορφα σχέδια. Του έδωσε την δυνατότητα και την ικανότητα να παρευρεθεί φέτος στα εγκαίνια του ναού του αγίου Παντελεήμονος και των τριών νεομαρτύρων. Ο άγιος Παντελεήμων, ίσως, να καθυστέρησε το ουράνιο κάλεσμα. Ποιος ξέρει; Και ήταν εκείνη. Καλεσμένος από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για να χαρεί αυτή τη λαμπρή ημέρα των εγκαινίων και να τιμηθεί. Από τον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτό που καθυστέρησε και δεν έγινε, οφείλαμε να το πράξουμε τώρα. Όχι μετά θάνατον. Η ενορία μας τον τίμησε δίνοντας του πλακέτα σε ανάμνηση της προσφοράς του στα εκκλησιαστικά πράγματα τούτου του ευλογημένου τόπου. Όχι πλακέτα για να τον τοποθετήσει στην άκρη των γεγονότων, της ιστορίας, ως μία πλακέτα που ενδεχομένως να λειτουργούσε ως απολιθωμένο απομεινάρι μιας κάποιας εποχής, αλλά μιας ζωντανής παρουσίας στον τόπο, τώρα και για πάντα και στους αιώνες. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ομορφιά. Η ομορφιά δεν κρύβεται.

Τόσοι έπαινοι για έναν άνθρωπο; Ναι, τόσοι. Τόσοι και περισσότεροι από τον Θεό. Οι περισσότεροι προσευχόμαστε να του δοθούν από τον Θεό που αγάπησε και διακόνησε την εκκλησία Του. Αν η Διάβα ήταν λευκό χαρτί, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου θα έφερε τη σφραγίδα ''Βασίλειος & Γεώργιος Βλαχογιάννης''. Αυτάδελφοι. Αγαπημένοι. Ριζωμένοι και οι δύο κάτω από τον Παντοκράτορα που κοσμεί ναούς και εξωκλήσια στην Διάβα.

Η Εκκλησία δημιουργεί πολιτισμό. Πάντοτε δημιουργούσε. Το κάνει και τώρα. Η Διάβα να μην ξεχάσει τους ευεργέτες της. Σεβόμαστε και αγαπούμε το έργο τους. Το διαφυλάττουμε. Από χέρι σε χέρι. Από καρδιά σε καρδιά. Κι από προσευχή σε προσευχή. Η Διάβα οφείλει να τιμήσει με λόγο και έργο τον Βασίλειο. Η ενορία μας επιφυλάσσεται. Κρατώντας ζωντανό το πρόσωπο και τη μνήμη του.

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

Εφημέριος Διάβας


Άγιος Παντελεήμονας & Τρεις Νεομάρτυρες


Αγία Παρασκευή


Άγιος Αθανάσιος (Κοιμητηριακός)

09.11.2022

Αγιασμός & έναρξη Συνάξεων ανδρών & γυναικών.

Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των Συνάξεων ανδρών και γυναικών, οι οποίες ξεκίνησαν και πάλι μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας.

Συζητούνται θέματα κοινωνικά, θεολογικά, θέματα της επικαιρότητας, κατατίθενται προβληματισμοί, διεξάγεται διάλογος κι όλα αυτά με γνώμονα τον λόγο του ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας. Έχει η Εκκλησία λόγο στη σύγχρονη εποχή; Βγαίνει σε συνάντηση με τον άνθρωπο ή κρύβεται; Συνδιαλέγεται με τα σύγχρονα προβλήματα; Υπάρχει χώρος για το ευαγγέλιο στις μέρες μας; Στις Συνάξεις δεν υπάρχουν ταμπού, προκαταλήψεις, ούτε θέματα που αποτελούν ''απαγορευμένο καρπό''. Συζητήσεις χωρίς φόβο. Χωρίς πάθος...

Στις Συνάξεις που πραγματοποιούνται κάθε δύο Σάββατα στις 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό  μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και υπεύθυνος των Συνάξεων είναι ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος.


03.11.2022

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού των αγιογραφιών του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ξεκίνησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου οι εργασίες για τον καθαρισμό όλων των αγιογραφιών.

Ο ναός, όπως είναι σήμερα, αγιογραφήθηκε το 1980. Από τότε, σήμερα, 42 χρόνια μετά, οι αγιογραφίες έχουν μαυρίσει. Δυστυχώς, σε ορισμένα σημεία, με τον καθαρισμό εμφανίζονται ''λαδιές'', ιδίως στις αγιογραφίες κοντά στο τέμπλο, αφού λάδια από τα καντήλια έχουν πέσει πάνω τους κι αυτό συνέβη τα πρώτα χρόνια αγιογράφησης, δηλαδή από το 1980 και μετά. Γίνεται η καλύτερη προσπάθεια για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Σε κάποιες αγιογραφίες θα χρειαστεί και επαναγιογράφιση για να μην χαθούν οριστικά οι αγιογραφίες.

Συντηρούμε τον ναό μας με αγάπη και μεράκι. Κυρίως όμως με σεβασμό στον ιερό χώρο της εκκλησίας και στον πολιτισμό που παράγει η τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας. Με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Δημητρίου θα έχουμε έναν λαμπρό και φωτεινό ναό και πάλι! Ένα ακόμη μεγάλο έργο για την ενορία μας!

02.11.2022

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά & Δαμιανού στην ενορία μας.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στις 6 μ.μ. τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και ύψωμα για την εορτή των αγίων και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται απότμημα ιερού λειψάνου των αγίων Αναργύρων, το οποίο τέθηκε προς προσκύνηση.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μεταξύ των πιστών, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος.

Στο θείο κήρυγμα ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος σημείωσε πως τα λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας και ιδίως η Θεία Λειτουργία αναφέρονται στην ίαση των ψυχών και των σωμάτων και πως ο άνθρωπος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική ύπαρξη, το ''συναμφότερον'' σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας. Επίσης, ανέφερε πως και το σώμα είναι ιερό για την ορθόδοξη παράδοση και όχι μόνο η ψυχή, καθώς το σώμα συμμετέχει στην Θεία Λειτουργία αλλά και στα άλλα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας.


Την επόμενη ημέρα, 1 Νοεμβρίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και ύψωμα των Αγίων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του ναού  για δεύτερη χρονιά κόμισε το απότμημα του ιερού λειψάνου του αγίων Αναργύρων που φυλάσσεται στον ναό σε ενορίτες που δεν έχουν καθόλου την δυνατότητα λόγω προβλημάτων υγείας και άλλων κινητικών θεμάτων να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο.

02.11.2022

Αγιασμός & έναρξη Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής. Στον αγιασμό παραβρέθηκαν η κυκλάρχισσα και υπεύθυνη των Κύκλων κα. Νίνα Λιάπη και κυρίες της ενορίας.

Ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος μετά τον αγιασμό, απευθυνόμενος στην κυκλάρχισσα και στις κυρίες της ενορίας, σημείωσε πως είναι πολύ χαρούμενος που μετά από δύο χρονιά πανδημίας ξεκινούν και πάλι αυτές οι οικογενειακές συναντήσεις που έχουν ως σκοπό την μελέτη του λόγου του Θεού μέσα από τα χωρία της Αγίας Γραφής. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κέντρο της ζωής της εκκλησίας και της κάθε ενορίας είναι η Θεία Ευχαριστία και πως όλα ξεκινούν από εκεί κι εκεί καταλήγουν και πως το ποιμαντικό έργο που λαμβάνει χώρα στις ενορίες απορρέει από το ευχαριστιακό γεγονός. Τόνισε δε πως μέσα στην εκκλησία αν σταθούμε αποκλειστικά στην μελέτη του θείου λόγου και στο κήρυγμα, τότε θα καταντήσουμε σαν την προτεσταντική εκκλησία, υπογραμμίζοντας πως η εκκλησία δεν είναι οργάνωση, σωματείο, σύλλογος, κλειστή ομάδα ανθρώπων, αλλά η ίδια η Θεία Ευχαριστία. Κλείνοντας ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο των Κύκλων και είπε πως θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σ' αυτή την προσπάθεια που έχει την ευλογία της τοπικής μας Μητρόπολης και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Η κυκλάρχισσα κα. Νίνα Λιάπη ευχαρίστησε τον εφημέριο για την αγάπη του σ' αυτή την προσπάθεια που γίνεται και συμφώνησε πως το παν μέσα στην εκκλησία είναι η Θεία Ευχαριστία και το ιερό θυσιαστήριο. Στη συνέχεια ακολούθησε η πρώτη συνάντηση των Κύκλων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

31.10.2022

Θεία Λειτουργία, Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων.

Την 28η Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια, παρουσία του Προέδρου της Διάβας κ. Φώτη Αλέκου και ενοριτών, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Διάβας κα. Μαρία Οικονομίδου διάβασε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας και στην συνέχεια η Δοξολογία.

Στο τέλος, στην πλατεία του χωριού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες πεσόντες της πατρίδας μας. Ο Πρόεδρος της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και ακολούθησε μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου, η οποία μετά την κατάθεση στεφανιού απήγγειλε ποίημα σχετικό με την εθνική εορτή. Η δέηση έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο που έψαλλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

31.10.2022

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου στην Διάβα για την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

Το απόγευμα στις 25 Οκτωβρίου υποδεχτήκαμε στην Διάβα απότμημα ιερού λειψάνου του αγίου Δημητρίου. Το ιερό λείψανο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων και το κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Κάσσος.

Στην υποδοχή παρευρέθηκαν πλειάδα ιερέων (12), ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Πρόεδρος της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρία Φροσυνάκη, η πολιτευτής κα. Χαρά Ξάνθη, η πολιτευτής κα. Μαρίνα Κοντοτόλη και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή. Οι πιστοί από νωρίς συνέρρευσαν για να υποδεχθούν το ιερό λείψανο με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση, καθώς πρώτη φορά στην Διάβα είχαμε αυτή την μεγάλη ευλογία να υποδεχτούμε λείψανο του αγίου Δημητρίου. Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου κας. Ευθυμίας Παπαγεωργίου - Τσιαντή, έρραναν με άνθη τον δρόμο απ' όπου περνούσε το ιερό λείψανο.

Φτάνοντας στον Ιερό Ναό πραγματοποιήθηκε δέηση και στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο οι δύο χοροί των ιεροψαλτών απέδωσαν με μεγαλοπρέπεια τους ύμνους. Ακολούθησε η αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου Δημητρίου. Στο τέλος, τον θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Κάσσος, μιλώντας για τον βίο του αγίου. Αναφέρθηκε στα δεινά που πέρασε και στο μαρτύριο που δέχτηκε σε νεαρή ηλικία. Επίσης, τόνισε πως ο άγιος Δημήτριος αποτελούσε πρότυπο για τους νέους εκείνη την εποχή, αφού τους συγκέντρωνε και τους μιλούσε για τον Χριστό, ενώ σήμερα οι νέοι δεν έχουν τέτοια πρότυπα.


Την επόμενη ημέρα τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Κάσσου μετά του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Ιερολογιώτατου Αχιλλέα Πολύζου και του εφημερίου του ναού Πρεσβυτέρου Ηρακλή Φίλιου. Από τις αρχές του τόπου παρέστησαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού - Πολιτισμού κ. Γιάννης Μπουτίνας, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Κόττης και ο Πρόεδρος της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος. Επίσης, παρέστησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διάβας και η δασκάλα κα. Μαρία Οικονομίδου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε η αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου και ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Κάσσος κήρυξε το θείο λόγο.

Κατόπιν, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο, ο οποίος έδωσε την ευλογία για να κομιστεί το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου κατά τις εόρτιες εκδηλώσεις του διημέρου στην Διάβα, καθώς και τον Καθηγούμενο που έδωσε κι εκείνος με πολύ μεγάλη χαρά και προθυμία την ευχή του. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Άγιο Καθηγούμενο για την καλοσύνη του κάθε χρόνο να κομίζεται το Ιερό Λείψανο στην Διάβα προς ευλογία των πιστών. Τέλος, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού διά του εφημερίου Πρεσβυτέρου Ηρακλή Φίλιου δώρισε στον Άγιο Καθηγούμενο, ως ένδειξη της αγάπης του και ευλογίας να κομιστεί το Ιερό Λείψανο, μία εικόνα αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Δημητρίου που υπάρχει στον Ιερό Ναό και ένα κεντητό επιγονάτιο με την Θεοτόκο ένθρονη να κρατάει τον Χριστό, το οποίο αποτελεί δώρο ευλαβών χριστιανών της ενορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια του Εσπερινού και της επόμενης ημέρας, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, συνέρρευσε πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο. Το χωριό μας αυτές τις μέρες έζησε πρωτόγνωρες στιγμές πνευματικής χαράς και ανάτασης. Όλοι  με επίκεντρο την Εκκλησία, που αποτελεί το κέντρο ζωής του χωριού μας, συγκεντρωθήκαμε και υποδεχτήκαμε τον Άγιο μας, τον προστάτη μας, τον Άγιο Δημήτριο. Γίναμε όλοι μία ζωντανή πνευματική οικογένεια. Έχοντας την προσμονή του ερχομού του Ιερού Λειψάνου και του χρόνου για να πανηγυρίσουμε και πάλι με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα την εορτή του μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου στο κοινό μας σπίτι, τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Διάβας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΕΤΗ!


ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


ΟΡΘΡΟΣ & ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

24.10.2022

Η καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. και συντοπίτισσα μας κα. Μαρία Δημάση μίλησε στην Διάβα.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της ενορίας μας για την εορτή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Διάβας μίλησε η κα. Μαρία Δημάση, Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το θέμα της ομιλίας ήταν ''Η συμβολή της παιδείας στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων''.

Η ομιλήτρια, που κατάγεται από την Διάβα, παρουσιάζοντας διαφάνειες στο κοινό, αναφέρθηκε στον πολιτισμό και στα στοιχεία που συγκροτούν την ελληνική ταυτότητα. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους ακροατές και η ίδια, εμφανώς συγκινημένη, στο τέλος ευχαρίστησε τους συντοπίτες της για την τιμή που της έκαναν να ακούσουν την ομιλία της.

Στην ομιλία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίων Μετεωριτών Καλαμπάκας Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ζώτος, ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος και ο Πρόεδρος της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος.

Ευχαριστούμε θερμά τον π. Ιωάννη για την τεχνική υποστήριξη στην προβολή των διαφανειών και τον Πρόεδρο της Διάβας κ. Φώτη Αλέκο για την παραχώρηση της αίθουσας του Κοινοτικού για την πραγματοποίηση της ομιλίας.

Η ομιλία εντάσσεται στις δράσεις που αναπτύσσει η Πολυζώειος Ενοριακή Βιβλιοθήκη της Διάβας.

24.10.2022

Ξεκίνησαν τα Κατηχητικά στην ενορία μας!

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ο Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών της ενορίας μας.

Ο ναός γέμισε από χαρούμενα και όμορφα πρόσωπα. Παιδιά απ' όλες τις τάξεις ήρθαν μαζί με τους γονείς τους για το όμορφο αυτό ξεκίνημα, το ταξίδι στην πίστη μας! Στο τέλος του Αγιασμού μιλήσαμε για την εκδρομή που θα πραγματοποιήσουμε στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου τον Νοέμβριο, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό που οργανώνει η ενορία μας από πέρυσι και πως θα το εμπλουτίσουμε φέτος και για την εμφάνιση των παιδιών του Κατηχητικού στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα, φέτος, όπου θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Το Κατηχητικό, με τη χάρη του Θεού, έρχεται σε μία πολύ δύσκολη εποχή να δώσει το στίγμα ενός λόγου άκρως λογικού, εκείνου του λόγου του ευαγγελίου. Τα παιδιά αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια για την πορεία τους στη ζωή, βασισμένα στον λόγο του Χριστού, γνωρίζουν την πίστη μας και έναν τρόπο ζωής, όπως αυτός πηγάζει από την ορθόδοξη πνευματικότητα.

22.10.2022

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του π. Ιωάννη Ζώτου.

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Ζώτου, εφημερίου του Ιερού Ναού Οσίων Μετεωριτών Καλαμπάκας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε στην παρουσία του πιστού μέσα στην ενορία. Σημείωσε πως η κατήχηση είναι το πιο σημαντικό τμήμα της ποιμαντικής και πως εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία, γιατί έτσι γνωρίζουμε την πίστη μας. Ανέφερε πως στην εκκλησία δεν πρέπει να πέσει το βάρος σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα και πως ο χαρακτήρας της εκκλησίας είναι πνευματικός. Γι' αυτό και το κέντρο της ζωής μιας ενορίας είναι η Θεία Λειτουργία. Μεταξύ άλλων, ο π. Ιωάννης σημείωσε πως είναι μεγάλης σημασίας τα παιδιά να έρχονται στα Κατηχητικά και πως η κοινή προσευχή μέσα στη λατρευτική ζωή της ενορίας έχει μεγάλη ωφέλεια.

Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους και συζήτηση που κράτησε αρκετή ώρα, αφού εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από τους πιστούς για τα θέματα που έθιξε ο π. Ιωάννης.

Στην ομιλία παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρία Φροσυνάκη.

20.10.2022

Ιερό Ευχέλαιο.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της ενορίας μας για την εορτή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου προς ίαση των ψυχών και των σωμάτων.

16.10.2022

Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων.

Το απόγευμα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου η ενορία μας, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας, πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων.

Συγκεντρωθήκαμε πενήντα δύο (52) προσκυνητές από την Διάβα και την Καλαμπάκα και ταξιδέψαμε μέσα σε ένα, απαράμιλλης ομορφιάς, τοπίο προς την Ιερά Μονή. Φτάνοντας στην Ιερά Μονή, οι Αδελφές της Μονής μας δέχτηκαν με πολύ αγάπη και καλοσύνη. Ακολούθως, τελέσαμε τον Εσπερινό μέσα σε ένα μοναστηριακό κατανυκτικό κλίμα που μας άγγιξε όλους. Στη συνέχεια οι Αδελφές της Μονής μας φιλοξένησαν στο Αρχονταρίκι της Μονής και απολαύσαμε την Αβραμιαία φιλοξενία.

Η Αδελφή Επίχαρης μας μίλησε με γλαφυρό τρόπο για καίρια πνευματικά ζητήματα ζωής και συμπεριφοράς προς τους συνανθρώπους μας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός της ιεραρχίας που υπάρχει μέσα στην Εκκλησία, τονίζοντας πως ο καθένας μας έχει έναν προϊστάμενο διοικητικό και πνευματικό που βρίσκεται πάνω από εκείνον και πως οφείλουμε μέσα στην Εκκλησία να μην εναντιωνόμαστε στον Επίσκοπο ή στον Ιερέα αλλά να λέμε ''να 'ναι ευλογημένο'', γιατί αυτό είναι το ύφος της πνευματικής ζωής και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά προς τους συνανθρώπους μας. Επίσης, τόνισε την αξία του πνευματικού - εξομολόγου μέσα στην ενοριακή ζωή. Στο τέλος, κατόπιν παρακλήσεως της, σύντομο λόγο απηύθυνε προς όλους ο εφημέριος της Διάβας, ο οποίος συμφώνησε με τα όσα έθιξε η Αδελφή, σχετικά με το θέμα της ιεραρχίας και του εξομολόγου και στάθηκε στο ζήτημα του πνευματικού, σημειώνοντας πως όλοι οι άνθρωποι αμαρτάνουν και περισσότερο με τους λογισμούς και πως δεν υφίσταται άλλος τρόπος συγχώρησης των αμαρτιών μέσα στην Εκκλησία, παρά μόνο μέσα από την εξομολόγηση που αλλάζει και αναγεννά πνευματικά την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αφού επισκεφτήκαμε την Έκθεση της Ιεράς Μονής, όλοι φύγαμε με μεγάλη χαρά και αγαλλίαση, συμπαρασύροντας μαζί μας όσα μυστικά βιώσαμε μέσα από την συνάντηση με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.

14.10.2022

Επίσκεψη των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Διάβας στην Πολυζώειο ενοριακή βιβλιοθήκη.

Την Πέμπτη στις 13 Οκτωβρίου 2022 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διάβας, μαζί με την δασκάλα τους κα. Μαρία Οικονομίδου, επισκέφτηκαν την Πολυζώειο ενοριακή βιβλιοθήκη.

Τους μικρούς μαθητές και την δασκάλα ξενάγησε στη βιβλιοθήκη η υπεύθυνος αυτής, η βιβλιοθηκονόμος κα. Έφη Δούλη. Τους μίλησε για τις κατηγορίες ταξινόμησης των βιβλίων, κυρίως για το παιδικό τμήμα και τις εγκυκλοπαίδειες, για τα οποία οι μαθητές ομολογουμένως έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όλοι οι μαθητές δανείστηκαν βιβλία, η κα. Δούλη τους έδωσε κάρτα μέλους και ως δώρο ένα μολύβι και ένα σελιδοδείκτη με τη μορφή του αγίου νεομάρτυρος Πολύζου. Με την επίσκεψη των μαθητών ξεκινάει και επίσημα η συνεργασία της βιβλιοθήκης με το Δημοτικό Σχολείο Διάβας.

Δεν έφυγαν όμως έτσι.. Στο τέλος μοιράστηκαν γλυκά και χυμοί στους μαθητές και στη δασκάλα και πήγαν για μάθημα με ζωγραφισμένη τη γλυκύτητα στα πρόσωπά τους!

Να σημειωθεί πως η βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της και τα ''παράθυρα στον κόσμο'' κάθε Κυριακή στις 10.30 το πρωί. Το πρόγραμμα θα διαφοροποιηθεί με την έναρξη των Κατηχητικών στην ενορία μας στις 22 Οκτωβρίου.

06.10.2022

Σαν σήμερα...

Ήταν 6 Οκτωβρίου 2017, όταν από η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεγε Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων τον κ. Θεόκλητο, τότε Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, έχουμε την μεγάλη χαρά και ευλογία ένας σεμνός, ταπεινός, ευφυής, φιλάνθρωπος Ιεράρχης να βρίσκεται στο τιμόνι της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων. Αρχικά, ευχαριστούμε τον Επίσκοπο μας γιατί στο σεβάσμιο πρόσωπό του συναντούμε την αγάπη, την καλοσύνη, την ελεημοσύνη. Κατά δεύτερον, τον ευχαριστούμε γιατί αυτά τα 3.5 χρόνια στην ενορία μας δίνει απλόχερα την αγάπη και ευλογία του ώστε να αναπτύσσονται δραστηριότητες που αφενός μεν σχετίζονται με το ποιμαντικό ενοριακό έργο, αφετέρου δε μας οδηγούν στη συνάντηση μεταξύ μας, στη συνεργασία και στη συμφιλίωση. Πάντοτε προς δόξα του Θεού και διακονία των ανθρώπων.

Έχοντας πάντοτε στο νου μας τον λόγο του αγίου Ιγνατίου Θεοφόρου, ότι δηλαδή ''εκείνος που τιμάει τον Επίσκοπο, τιμάται από τον Θεό· εκείνος που κρυφά πράττει κατά του Επισκόπου, λατρεύει τον διάβολο'' (Προς Σμυρναίους, § IX), στεκόμαστε με ευλάβεια και υπακοή απέναντι στον Επίσκοπο μας για να ευλογεί ο Θεός κάθε βήμα μας μέσα στην ενοριακή αλλά και προσωπική μας ζωή.

ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ! ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ!ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

21.09.2022

Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.

Το βράδυ της Δευτέρας, 19 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε για πρώτη φορά Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Βησσαρίων Μακρής και ο Θανάσης Κόνης, με καταγωγή από την Διάβα, που ψάλλει στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.


19.09.2022

Ψάλλοντας για τον Άγιο Βησσαρίωνα.

Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας, εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη του πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αγίου Βησσαρίωνος.

Στις 7 μ.μ. τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Αγίων Αρχιερέων Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, Καστορίας κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοκλήτου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού χορός Πατέρων από τις Ιερές Μονές των Μετεώρων και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας ψάλλανε το Ιδιόμελο των αποστίχων της εορτής του Αγίου Βησσαρίωνος.

Οι Πατέρες που απέδωσαν το Ιδιόμελο της εορτής στο παρακάτω βίντεο είναι: Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων π. Νήφων, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων π. Δομέτιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ π. Βενέδικτος,  Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σιαμάδων π. Μακάριος, Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ π. Βαρλαάμ, Ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου π. Γρηγόριος & π. Χρυσόστομος, Εφημέριος Ι.Ν. Οσίων Μετεωριτών Πατέρων Καλαμπάκας π. Ιωάννης Ζώτος, Εφημέριος Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας π. Ευάγγελος Γκιουζέλης, Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας π. Ιωάννης Κουβελάς, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Αύρας π. Νικόλαος Χαρίσης, Εφημέριος Ιεράς Μονής Βυτουμά & Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνης Βυτουμά π. Παναγιώτης Σπαθής, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διάβ