01.07.2022

Πεζοπορία στην Γκούρα Διάβας με την ενορία.

Στα πλαίσια των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων και δράσεων ''Καλοκαίρι στην Διάβα 2022'' που διοργανώνει για πρώτη φορά η ενορία Αγίου Δημητρίου Διάβας και από φέτος καθιερώνονται, αυτό το Σάββατο 2 Ιουλίου ξεκινάμε την πεζοπορία μας!

Συγκεντρωνόμαστε το απόγευμα του Σαββάτου στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία της Διάβας με εφόδια την καλή μας διάθεση και με σκοπό να απολαύσουμε την πανέμορφη διαδρομή προς την Γκούρα.

Οι εκδηλώσεις αφορούν όλους τους συνανθρώπους μας κι εκτός Διάβας. Σας περιμένουμε να γίνουμε όλοι μαζί μία όμορφη παρέα και να χαρούμε την φύση μας!


01.07.2022

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων στην ενορία μας για τον μήνα Ιούλιο.

Καλό μήνα με υγεία!

Κάνετε κλικ στο παρακάτω τετραγωνάκι για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων στην ενορία μας για τον μήνα Ιούλιο.

ΙΟΥΝΙΟΣ

28.06.2022

Τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ενορία μας

(29.06.2022 έως 03.07.2022)


Τετάρτη    29.06.2022    Πέτρου και Παύλου των πρωτοκορυφαίων αποστόλων    Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου    7:30 π.μ.

Πέμπτη    30.06.2022    Σύναξη των αγίων αποστόλων  Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων 7:30 π.μ.

Παρασκευή    01.07.2022    Κοσμά & Δαμιανού Αναργύρων των ἐν Ρώμῃ    Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου    7:30 π.μ.

Κυριακή    03.07.2022    Γ' Ματθαίου    Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου    7:30 π.μ.


22.06.2022

Μουσική βραδιά στην Διάβα.

''Νοσταλγικές ρετρό μελωδίες''.

Τρίκαλα, απόψε, Τετάρτη 22 Ιουνίου, μαζί με τους δύο από τους τέσσερις μουσικούς που θα παίξουν στην μουσική βραδιά που διοργανώνει η ενορία μας, στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων. Μαζί με το ζεύγος Γιώργο Αλεξανδρή (ηλεκτρική κιθάρα) και Ιφιγένεια Καραγκούνη -εκ Καλαμπάκας- (φωνητικά), συζητώντας για τις λεπτομέρειες της βραδιάς. Κοντά μας θα βρίσκονται και άλλοι δύο μουσικοί. Στο τέλος της βραδιάς εμφάνιση έκπληξη ..!!! Είσοδος δωρεάν. Χορηγίες θα καλύψουν την εκδήλωση της μουσικής βραδιάς με τίτλο ''Νοσταλγικές ρετρό μελωδίες''.

21.06.2022

Αλλαγή ημερομηνίας εκδρομής με την ενορία τον Ιούλιο...

Η εκδρομή στο Πήλιο, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει με την ενορία μας το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, θα γίνει τελικά το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022. Στην εκδρομή δεν θα συμμετάσχει η ενορία του Βυτουμά, η οποία θα πραγματοποιήσει αργότερα εκδρομή. 

Για να κλείσετε θέσεις, απευθυνθείτε στον Γραμματέα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Σπύρο Βλαχογιάννη (697 359 1806). Μένουν ακόμη 14 με 18 κενές θέσεις. Επειδή υπάρχει ζήτηση από συνανθρώπους μας από την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα, προηγούνται, για την πλήρωση των θέσεων,. οι ενορίτες της Διάβας.

Τα έξοδα μετακίνησης αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος.


Το Βυζαντινό Μουσείο ''Οξεία Επίσκεψις'' που θα επισκεφθούμε στην Μακρινίτσα...

18.06.2022

Καλοκαίρι στην Διάβα με την ενορία!

Με την ευλογία του Επισκόπου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, το ''Καλοκαίρι στην Διάβα'', μία πρωτοβουλία της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Διάβας Καλαμπάκας, από φέτος γίνεται θεσμός. Σκοπός της ενορίας μας είναι όλοι μαζί να συναντηθούμε και αυτό το καλοκαίρι και να διασκεδάσουμε μακριά από όσα μας βαραίνουν και μας κουράζουν.

Με χαρά μεγάλη σας καλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους, ειδικά τους νέους μας, από οποιοδήποτε μέρος της περιοχής μας, με οποιαδήποτε τρέλα κι αν κουβαλάτε, όπως είστε, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και να συμμετέχουμε στις δραστηριότητες της ενορίας. Κάθε χρονιά θα προστίθενται νέες δραστηριότητες. Ας φτιάξουμε τις διαθέσεις μας, ανταμώνοντας και συμμετέχοντας!


15.06.2022

Απογευματινός καφές Ερανικής επιτροπής Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στον απογευματινό καφέ που διοργανώνει η Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας, στα ''Πλατάνια'' στην Διάβα, την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 7 μ.μ.. Σε ένα όμορφο απογευματινό με μία νοσταλγική βραδιά και με συντροφιά τους ήχους της μουσικής, σας περιμένουμε να περάσουμε ευχάριστα.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά ενίσχυση στις προσπάθειες της ενορίας μας για την αποπεράτωση των εργασιών του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Η Ερανική επιτροπή


14.06.2022

Εκδρομή με την ενορία μας!

Το Σάββατο στις 16 Ιουλίου 2022 η ενορία μας διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας ''Οξεία Επίσκεψις'', στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πηλίου, στα Καλά Νερά και στον Βόλο.

Η εκδρομή αυτή θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την ενορία του Βυτουμά. Τα έξοδα μετακίνησης αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος.

Σημειώνεται πως ο αριθμός ατόμων (30) για την ενορία της Διάβας έχει ήδη κλείσει.

09.06.2022

Το Ψυχοσάββατο στην ενορία μας.

Προς ενημέρωση των αδελφών μας, σας ενημερώνουμε σχετικά με το πρόγραμμα του ερχόμενου Ψυχοσάββατου:

Παρασκευή (10 Ιουνίου 2022) - 6 το απόγευμα στο Κοιμητήριο του χωριού μας θα διαβαστεί τρισάγιο για τις ψυχές των κεκοιμημένων.

Παρασκευή (10 Ιουνίου 2022) - 7 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί ο Εσπερινός του Ψυχοσάββατου και μετά τον Εσπερινό τρισάγιο για τις ψυχές των κεκοιμημένων.

Σάββατο (11 Φεβρουαρίου 2022) - 7:30 π.μ. έως 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για το Ψυχοσάββατο και στο τέλος μνημόσυνο για τις ψυχές των κεκοιμημένων.

09.06.2022

Χρήση απινιδωτή της ενορίας μας σε έκτακτα περιστατικά.


Ο απινιδωτής φυλάσσεται στο χώρο της ενοριακής βιβλιοθήκης, δίπλα ακριβώς από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Πρόσβαση στην βιβλιοθήκη έχουν οι καταστηματάρχες των γύρω καταστημάτων και οι επίτροποι του ναού. Οι καταστηματάρχες στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο έκτακτο γεγονός και να έρθουν να κάνουν χρήση του απινιδωτή είναι: Φωτεινή Τάσιου και Έφη Μητρογιώργου (Φαρμακείο), Βιργινία Τσαρούχα (King Cafe), Κλεάνθης Ζήμος (Μικρό Νυχτερινό), Παναγιώτης Μπερντές (Cafe Οξυγόνο).

Στις εισόδους του χωριού θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητα με το σήμα του απινιδωτή που θα κατευθύνουν με βέλη προς την ενοριακή βιβλιοθήκη, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι στο χωριό υπάρχει απινιδωτής προς χρήση.

Η χρήση του απινιδωτή αφορά και περιστατικά εκτός Διάβας, των γύρω χωριών, της γύρω περιοχής και γενικά όπου σημειωθεί ανάγκη προς τους συνανθρώπους μας, μπορείτε να προστρέξετε στους προαναφερθέντες καταστηματάρχες και να έρθουν να κάνουν χρήση του απινιδωτή.

03.06.2022

Το πρόγραμμα Ακολουθιών & Μυστηρίων για τον μήνα Ιούνιο στην ενορία μας.

ΜΑΪΟΣ

30.05.2022

Εκδρομή της ενορίας μας με την ενορία του Βυτουμά στο Πήλιο!


Για να κλείσετε θέση, επικοινωνήστε με τους εξής τρόπους:

1) Τηλεφωνήστε στον Γραμματέα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Σπυρίδωνα Βλαχογιάννη (697 359 1806).

2) Στην παρακάτω φόρμα γράψετε το ονοματεπώνυμό σας και τον αριθμό του τηλεφώνου σας και πατήστε ''Υποβολή''.

3) Στείλτε μας μήνυμα στο Instagram (enoria.diavas).


30.05.2022

Η εορτή της Αναλήψεως στον Κοιμητηριακό Ναό της Διάβας.

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου.

Στην Διάβα η εορτή της Αναλήψεως εορτάζεται στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Αθανασίου.

Την Τετάρτη στις 6:15 μ.μ. θα τελεστεί ο Αγιασμός και κατόπιν θα διαβαστεί η Ενάτη ώρα της Αποδόσεως του Πάσχα, ψάλλοντας για τελευταία φορά το Χριστός Ανέστη. Στην συνέχεια στις 7 μ.μ. θα ξεκινήσει ο Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Αναλήψεως με θείο κήρυγμα.

Την Πέμπτη στις 7:30 π.μ. ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία. Κατόπιν, στον εξαιρετικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του ναού, θα τελεστεί η αρτοκλασία και το ύψωμα.

19.05.2022

Λειτουργία και Παράκληση με την συμμετοχή των διαγωνιζομένων μαθητών της Διάβας.

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος στις 22 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας, στις 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην οποία θα συμμετέχουν οι διαγωνιζόμενοι μαθητές της Διάβας Γυμνασίου - Λυκείου, καθώς και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ' Λυκείου. Στο τέλος θα διαβαστεί ευχή προς τους μαθητές, την οποία συνέταξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για τους διαγωνιζομένους μαθητές.

Την Κυριακή του Τυφλού στις 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας, στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Παράκληση για τους διαγωνιζόμενους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου και τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ' Λυκείου. Θα διαβαστεί επίσης η ως άνω προαναφερθείσα ευχή.


Καλή επιτυχία παιδιά!

Ο Θεός μαζί σας!

11.05.2022

Το καλοκαίρι ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑ!

06.05.2022

Ημερομηνία εκπαίδευσης στη χρήση απινιδωτή, στις πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ.

Κατόπιν συνεννοήσεως με το διευθυντικό προσωπικό του ΕΚΑΒ Λάρισας, η εκπαίδευση στην ενορία μας πάνω στη χρήση απινιδωτή, στις πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 από τις 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στην αίθουσα Κοινοτικού Συμβουλίου Διάβας.

Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρεστε να εκπαιδευτείτε, δηλώσετε ενδιαφέρον μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου επικοινωνώντας με τον  κ. Σπυρίδωνα Βλαχογιάννη, Γραμματέα Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διάβας (697 359 1806).

Είναι σημαντικό να μπορείς να σώσεις μία ζωή.


Κάνετε κλικ στο παρακάτω αρχείο για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα προσαρμοστεί σε 4 ώρες εκπαίδευσης.

05.05.2022

Τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος &

Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Από το Σάββατο 7 Μαΐου έως την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, θα τελούνται καθημερινά ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον νέο εγκαινιασμένο ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Ο Όρθρος θα ξεκινάει στις 7:30 π.μ.

04.05.2022

Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος

& Τριών Νεομαρτύρων.

ΕΤΟΣ 2022.

Κάνετε κλικ στο παρακάτω αρχείο για να διαβάσετε προσεκτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων από τους μήνες Μάιο - Οκτώβριο για το έτος 2022.

Έτσι, θα γνωρίζετε ποιες μέρες θα λειτουργούμε στον ως άνω Ιερό Ναό.

Επειδή δεν έχουμε θέρμανση στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων, μπορούμε να λειτουργούμε στο ναό αυτό κάποιες ημέρες από τα τέλη Απριλίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

04.05.2022

Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων για τον μήνα Μάιο.

Κάνετε κλικ στο παρακάτω αρχείο για να διαβάσετε το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και Μυστηρίων κατά τον μήνα Μάιο στην ενορία μας και στους δύο Ιερούς Ναούς, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

05.05.2022

Εκπαίδευση στη χρήση απινιδωτή στην ενορία της Διάβας.

Πριν από τις άγιες ημέρες του Πάσχα, η ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας, κατόπιν αιτήσεως της προς την επιχείρηση του Νομού μας ΒΙΟΛΑΝΤΑ, απέκτησε μία δωρεά με ύψιστη αξία για την ανθρώπινη ζωή.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ΒΙΟΛΑΝΤΑ κ. Κώστας Τζωρτζιώτης ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ενορίας μας για τη δωρεά αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED), ο οποίος θα φυλάσσεται στην ενορία και θα βρίσκεται προς χρήση των συνανθρώπων και ενοριτών μας.

Έχει προγραμματιστεί προς τα τέλη Μαΐου να έρθουν από το ΕΚΑΒ Λάρισας ειδικοί εκπαιδευτές για σεμινάριο στην ενορία μας. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε τους ενορίτες της Διάβας που θέλουν να εκπαιδευθούν στη χρήση του απινιδωτή, στο ΚΑΡΠΑ κ.α., να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου, επικοινωνώντας με τον κ. Σπυρίδωνα Βλαχογιάννη, Γραμματέα Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διάβας (697 359 1806).

Είναι σημαντικό να μπορείς να σώσεις μία ζωή.

05.05.2022

Ευχαριστήριο Φιλοπτώχου ενορίας Διάβας προς επιχειρήσεις.

Ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία κατέστησαν ισχυροί πυλώνες μέσα στην πνευματική και κοινωνική ζωή των χριστιανών. Στις μέρες μας συνεχίζουν να εμπνέουν ανθρώπους που εμφορούνται ισχυρών αισθημάτων προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και αδελφό.

Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά και φέτος τις επιχειρήσεις του Νομού μας που προσέφεραν τρόφιμα στο Φιλόπτωχο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Διάβας για τις ημέρες του Πάσχα, τα οποία διανεμήθηκαν σε δώδεκα (12) οικογένειες της ενορίας μας. Ευχαριστούμε:

· Το Κρεοπωλείο του κ. Γεωργίου Τσιάμη (Καλαμπάκα) για την προσφορά μεγάλης ποικιλίας κρεατικών.

· Το Κρεοπωλείο ''MeatHall Καλλιάγρας'' (Τρίκαλα) για την προσφορά μεγάλης ποικιλίας κρεατικών.

· Τους Μύλους Βλαχογιάννη Α.Ε. (Διάβα) που προσέφεραν δώδεκα (12) τσουβάλια αλεύρι.

· Ανώνυμη επιχείρηση για την προσφορά οπωροκηπευτικών.

Χριστός Ανέστη!

Το Φιλόπτωχο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Διάβας

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

29.04.2022

Ιερά Πανήγυρη Αγίου Αθανασίου Διάβας (Κοιμητηριακός ναός).

Την Δευτέρα 2 Μαΐου πανηγυρίζει ο Κοιμητηριακός Ναός του Αγίου Αθανασίου στη Διάβα.

Την Κυριακή 1 Μαΐου στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου. Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στους δρόμους δίπλα από το Κοιμητήριο.

Την Δευτέρα 2 Μαΐου στις 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με θείο κήρυγμα.

28.04.2022

Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Θωμά...

Την Κυριακή του Θωμά 1 Μαΐου 2022 θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.


Για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα των Ακολουθιών και Μυστηρίων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων, επισκεφτείτε στο site της ενορίας μας στην ενότητα "Εγκαίνια Ι.Ν Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων'', την υποενότητα ''Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων 2022''.

28.04.2022

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Διάβας.

Όπως κάθε έτος, έτσι και φέτος την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Διάβα (πάνω στον λόφο, σ' ένα πανέμορφο μέρος, δίπλα από το τυροκομείο) θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής με αρτοκλασία και ύψωμα.

26.04.2022

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αγαπητοί μου αδελφοί, ενορίτες της Διάβας,

Μέσα από την καρδιά μου και με όλη μου την σκέψη στα πρόσωπά σας, στις αγωνίες και στις δυσκολίες των πικρών ημερών που διανύουμε, εύχομαι το φως της Αναστάσεως που δεν είναι τυχαίο φως, να αναστήσει τις ελπίδες σας και να σας κάνει πιο δυνατούς στον πνευματικό αγώνα και στον αγώνα της καθημερινότητας. Η σκέψη μου είναι πάντοτε σ' εσάς. Όλοι μαζί ας κατευθύνουμε τα βήματα μας προς τον αναστημένο Χριστό. Να γνωρίζετε πως η Ανάσταση του Χριστού είναι η μεγαλύτερη επανάσταση. Διαλύει το σκότος, νοηματοδοτεί τη ζωή, πληρώνει τις ελλείψεις μας και μας οδηγεί στην αιωνιότητα του Θεού.

Με την Ανάσταση του Χριστού όλα πλέον έχουν λύσεις. Τα αδιέξοδα, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες, τα προβλήματα, η μοναχικότητα. Η Εκκλησία ως κοινωνία προσώπων ζει αυτό το μυστήριο του Θεού με τρόπο μυσταγωγικό, μέσα από τα ιερά μυστήρια και κυρίως μέσα από το κατεξοχήν μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τρώγοντας το Σώμα του αναστημένου Χριστού και πίνοντας το Αίμα Του, η ύπαρξη μας, το σώμα μας, η ψυχή μας, η θέληση μας, η ελευθερία μας, ελκύονται από την χάρη του Αγίου Πνεύματος που εγκαινιάζει μία νέα ζωή χαράς, αλήθειας και χάριτος.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι διακονούντες στην ενορία μας σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, με υγεία και φως Χριστού!

Χριστός Ανέστη!

22.04.2022

Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου

επί τη εορτή της Αναστάσεως.

ΠΑΣΧΑ 2022

Ἀριθ Πρωτ. 222/2022

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ἀριθ. 41


Ἀγαπητά μου παιδιά ἐν Κυρίῳ ἀναστάντι,

Αὐτὴ τὴ χρονιὰ τὸ Πάσχα ἦρθε καὶ πάλι μέσα στὴ δίνη τῆς πανδημίας ἀπὸ τὸν φονικὸ ἰὸ τοῦ κορωνοϊοῦ, ποὺ ὅλα δείχνουν ὅτι, ἴσως ὁδεύει πρὸς τὸ τέλος της.

Ὡστόσο, ἐκεῖ ποὺ ἡ χαρὰ προσπαθεῖ δειλὰ-δειλὰ νὰ κάνει τὴν ἐμφάνισή της, μαῦρα σύννεφα καὶ γοερὰ τύμπανα πολέμου καλύπτουν τὴν ὑπ᾿ οὐρανόν. Ἐμφανὴς ἀπειλὴ ἄνωθεν τῶν κεφαλῶν μας, πιέζει ὁλόκληρη τὴν ὕπαρξή μας καὶ μᾶς ὠθεῖ νὰ σκεφτόμαστε τὴ δυστυχία ποὺ μέλλει νὰ ἐξαπλωθεῖ σὲ ὅλο τὸν κόσμο ἐξαιτίας τοῦ ἐγωϊσμοῦ, τῆς ἀδιαλλαξίας καὶ τῶν συμφερόντων τῶν ἰσχυρῶν τῆς γῆς.

Ἡ σκέψη μας στρέφεται στοὺς ἀθώους ἀμάχους, ποὺ κατακρεουργοῦνται δίχως ἔλεος. Στὰ ἄπραγα παιδιά, ποὺ βασανίζονται χωρὶς οἶκτο. Στὴν ἀνθρώπινη ζωή, ποὺ σκυλεύεται φθηνὰ ἡ ἀξία της καὶ ἡ ἀξιοπρέπειά της. Στὴ φρίκη, ποὺ βιώνεται στὶς πόλεις ποὺ μετατράπηκαν σὲ φαντάσματα καὶ ἄνυδρες ἐρήμους. Ἀκόμη καὶ στοὺς στρατιῶτες - πολεμιστές, ποὺ δὲν γνωρίζουν, καὶ ποτὲ δὲν θὰ μάθουν, γιὰ ποιὸ σκοπὸ δολοφονοῦν.

Ἀποτροπιασμός, ἀπογοήτευση, ἀπέχθεια καὶ βδελυγμία ! Πανικὸς, φόβος καὶ ἀβεβαιότητα !

Πῶς ἀλλιῶς νὰ περιγράψει κάποιος τὰ συναισθήματά του;

Ἠ ἀνάσταση ὅμως τοῦ Χριστοῦ εἶναι γεγονός. Καὶ μᾶς γεμίζει μὲ ἐλπίδα. Ἐλπίδα γιὰ φῶς στὶς ψυχὲς τῶν ἀνθρώπων. Ἐλπίδα γιὰ τὴν καταλλαγὴ καὶ τὴν ΕΙΡΗΝΗ, σὲ τοῦτον τὸν πολυβασανισμένο καὶ αἱματοβαμμένο κόσμο.

Ἀνέστη Χριστὸς Ἀδελφοί μου, καὶ ζωὴ πολιτεύεται. Δηλαδή, μὲ τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ ἡ ζωὴ βασιλεύει παντοῦ. Λαμβάνει ἀξία καὶ ἀποκτᾶ σεβασμὸ καὶ βαρύτητα.

Ὅποιος βιώνει τὴν Ἀνάσταση γνωρίζει καλὰ πὼς ὁ «ἄλλος» ἔχει τὴν ἴδια ἀξία μὲ αὐτόν, δικαιοῦται τὰ ἴδια ἀκριβῶς προνόμοια, ὡς ἴσος καὶ ἰσότιμος. Ὅτι ἡ ἀνθρώπινη ἀξιοπρέπεια εἶναι ἀπαραβίαστη καὶ ἀποτελεῖ κύριο συστατικὸ πολιτισμοῦ τῆς κοινωνίας μας.

Ζῆστε τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ! Πῶς; Μὲ ποιὸν τρόπο;

Μεταλάβετε τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων!

Ἀφῆστε τὸ πανάγιο Αἷμα τοῦ Λυτρωτοῦ νὰ τρέξει στὶς φλέβες σας καὶ νὰ ἁγιάσει ὅλο σας τὸ εἶναι!

Μόνο ἔτσι θὰ σκηνώσει ὁ Θεὸς μέσα στὴν καρδιά μας. Καὶ μόνο μὲ τὸν τρόπο αὐτὸν θὰ μάθουμε νὰ ἀγαπᾶμε, ἐπειδὴ ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου θὰ μᾶς μεταμορφώσει. Θὰ κατανοήσουμε τὴ ζωὴ «ἀλλιῶς». Θὰ γαληνεύσει ἡ ψυχή μας καὶ ἡ γαλήνη αὐτὴ θὰ πλημμυρίσει καὶ τοὺς δίπλα μας. Ἔτσι, ὁ κόσμος θὰ εἰρηνεύσει, μόνον ἔτσι ὁ κόσμος θὰ ἀλλάξει.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ

Ἐν Καλαμπάκᾳ τῇ 24ῃ Ἀπριλίου 2022

Μετά πατρικῶν ἀναστασίμων εὐχῶν


20.04.2022

Το Πρόγραμμα της Μ. Πέμπτης και Μ. Παρασκευής.

Το πρωί της Μ. Πέμπτης στις 7:30 θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 19:00 στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί η Ακολουθία των Παθών.

Το πρωί της Μ. Παρασκευής στις 8:00 θα ξεκινήσει η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Αποκαθήλωση. Ακολούθως στις 11:30 θα γίνει η Αποκαθήλωση του Νυμφίου στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων. Στις 12 το μεσημέρι στο Ιερό Κοιμητήριο της Διάβας θα διαβαστεί τρισάγιο για τις ψυχές των κεκοιμημένων.

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στις 19:00 θα ξεκινήσει ο Όρθρος του Μ. Σαββάτου και η Ακολουθία του Επιταφίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού, την οποία θα συνοδεύσουν οι κοπέλες των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ).

19.04.2022

Η Θεία Λειτουργία της Μ. Πέμπτης στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

Την Μ. Πέμπτη ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου θα τελεσθούν στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων και θα ξεκινήσουν στις 7:30 π.μ.

18.04.2022

Το Ιερό Ευχέλαιο στην ενορία μας.

Την Μ. Τετάρτη στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων θα τελεστεί η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου.

16.04.2022

Θεία Λειτουργία και την Κυριακή των Βαΐων

στον νέο εγκαινιασμένο ναό της Διάβας.

Ανακοινώνεται προς τους πιστούς πως και αυτή την Κυριακή, Κυριακή των Βαΐων, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο, προσφάτως, Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα και Τριών Νεομαρτύρων στην Διάβα. Ο Όρθρος θα ξεκινήσει στις 7:30 π.μ.


ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

15.04.2022


Εξομολόγηση στην ενορία μας για τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Με αφορμή τις άγιες ημέρες του Πάσχα και την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία των πιστών για την Θεία Ευχαριστία, τη Μεγάλη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί, μετά την τέλεση της Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, θα έρθει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για να εξομολογήσει τους πιστούς ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Μητσάκης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Καλαμπάκας.


14.04.2022

Δωρεά απινιδωτή στην ενορία μας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που συνάνθρωποι μας φεύγουν από τη ζωή έτσι ξαφνικά. Ίσως να μπορούσαμε να τους σώσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει εναντίωση στο θέλημα του Θεού. Ίσως και να μην μπορούσαμε. Αξία έχει να προσπαθείς. Αλλά πώς;

Στη Διάβα θυμάμαι πως είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων τα τελευταία τρία χρόνια που έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή. Έπρεπε να γίνει κάτι για να σώζουμε από εδώ και πέρα όσους μπορούμε με τη βοήθεια του Θεού. Με επιστολή ζητήσαμε από την επιχείρηση ΒΙΟΛΑΝΤΑ του Νομού μας να δωρίσει στην ενορία μας έναν απινιδωτή για να σώζουμε ζωές, όπου και όποτε χρειαστεί.

Η επιχείρηση ανταποκρίθηκε αμέσως. Έτσι, μετά από λίγες μέρες μου τηλεφώνησε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Κώστας Τζωρτζιώτης. Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 είχαμε συνάντηση στην επιχείρηση του. Απλός, ευχάριστος και με καλοσύνη. Τον ευχαριστούμε θερμά γιατί με την δωρεά του δώρισε ζωή! Κώστα η ενορία μας υποκλίνεται στην αγάπη σου και στην προσφορά σου.

Ο απινιδωτής θα φυλάσσεται στην ενοριακή βιβλιοθήκη και συνάνθρωποι μας θα εκπαιδευθούν για τη χρήση του έτσι ώστε αν χρειαστεί να τρέξουν προς βοήθεια.

13.04.2022

Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και Μυστηρίων στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων.


16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ     ΣΑΒΒΑΤΟ       Ανάστασις Λαζάρου                                       Όρθρος, Θεία Λειτουργία         7:30 π.μ.

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ  Η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα  Όρθρος,Θεία Λειτουργία     7:30 π.μ.

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ    Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ    Iωσήφ του Παγκάλου                                    Ακολουθία του Νυμφίου         7:30 μ.μ.

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ     Της Αλειψάσης τον Κύριο μύρῳ                  Ιερό Ευχέλαιο                         10:00 π.μ.

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ    Μ. ΠΕΜΠΤΗ    Ο Μυστικός Δείπνος, Ιανουαρίου ιερομ.    Όρθρος, Θεία Λειτουργία      7:30 π.μ.

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ    Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   Τα Άγια Πάθη του Κυρίου                           Αποκαθήλωση Νυμφίου    11:30 π.μ.

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ    ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΚ.    Μάρκου Απ., Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης    Όρθρος, Θεία Λειτουργία      7:30 π.μ.

1 ΜΑΪΟΥ            ΚΥΡΙΑΚΗ          ΘΩΜΑ                                                                  Όρθρος, Θεία Λειτουργία      7:30 π.μ.

7 ΜΑΪΟΥ            ΣΑΒΒΑΤΟ         Ἐν οὐρανῷ φανέντος σημείο Τιμίου Σταυροῦ  Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

8 ΜΑΪΟΥ           ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ   Ιωάννου του Θεολόγου,                 Όρθρος, Θεία Λειτουργία    7:30 π.μ.

9 ΜΑΪΟΥ           ΔΕΥΤΕΡΑ            Ησαΐου προφ., Χριστοφόρου μ.                       Όρθρος, Θεία Λειτουργία    7:30 π.μ.

10 ΜΑΪΟΥ        ΤΡΙΤΗ                  Σίμωνος απ. Ζηλωτού                                         Όρθρος, Θεία Λειτουργία    7:30 π.μ.

11 ΜΑΪΟΥ        ΤΕΤΑΡΤΗ     Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσ/νίκης των ισαποστ.    Όρθρος, Θεία Λειτουργία  7:30 π.μ.

12 ΜΑΪΟΥ        ΠΕΜΠΤΗ     Επιφανίου Κύπρου, Γερμανού ΚΠόλεως                   Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

13 ΜΑΪΟΥ   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    Γλυκερίας μάρτυρος                                                     Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

18 ΜΑΪΟΥ   ΤΕΤΑΡΤΗ          Μεσοπεντηκοστής                                                      Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

5 ΙΟΥΝΙΟΥ  ΚΥΡΙΑΚΗ          ΠΑΤΕΡΩΝ Α' ΟΙΚ. ΣΥΝΟΔΟΥ                                     Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ  ΔΕΥΤΕΡΑ         ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ                                                    Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ       Σύναξις των αγίων Δώδεκα Αποστόλων               Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

3 ΙΟΥΛΙΟΥ    ΚΥΡΙΑΚΗ     Γ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ Υακίνθου μ.                                             Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ  Αγρυπνία για την εορτή του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου   Έναρξη 9:15 μ.μ.

26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΤΗ       Παρασκευής οσιομάρτυρος                                  Εσπερινός Αγίου Παντελεήμονος 7:30 μ.μ.

27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ Παντελεήμονος μεγαλομάρτυρος                     Όρθρος, Θεία Λειτουργία              7:00 π.μ.

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΡΙΤΗ  Ανακ. λειψ. πρωτ. Στεφάνου                                    Ιερά Παράκληση                             7:30 μ.μ.

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΜΑΤΘΑΙΟΥ      Δομετίου Πέρσου                  Όρθρος, Θεία Λειτουργία             7:30 π.μ.

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  Φωτίου, Ανικήτου μ.                                     Ιερά Παράκληση                            7:30 μ.μ.

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ Αποτομή τιμ. Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου  Όρθρος, Θεία Λειτουργία       7:30 π.μ.

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ      ΑΡΧΗ ΙΝΔΙΚΤΟΥ                                                 Όρθρος, Θεία Λειτουργία      7:30 π.μ.

                                                                                                                                       Αγιασμός                                  6:30 μ.μ.

                                                                                                                                       Εσπερινός Αγίου Μάμα         7:00 μ.μ.

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   Μάμαντος μάρτυρος                                     Όρθρος, Θεία Λειτουργία     7:30 π.μ.

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ     Μωυσέως προφήτου              Όρθρος, Θεία Λειτουργία      7:30π.μ.

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ          ΥΨΩΣΙΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ                          Όρθρος, Θεία Λειτουργία     7:30 π.μ.

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ Μετάστασις Ιωάννου του Ευαγγελιστού      Όρθρος, Θεία Λειτουργία      7:30 π.μ.

2   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ    ΚΥΡΙΑΚΗ    Β' ΛΟΥΚΑ                Κυπριανού, Ιουστίνης        Όρθρος, Θεία Λειτουργία     7:30 π.μ.

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ    ΔΕΥΤΕΡΑ    Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Δαμάριδος                Όρθρος, Θεία Λειτουργία     7:30 π.μ.

11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ΤΡΙΤΗ    Φιλίππου διακόνου                               Όρθρος, Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.                                         

06.04.2022

03.04.2022

01.04.2022

Κτητορικό Μνημόσυνο στην ενορία μας.

Την Δ΄ Κυριακή Νηστειών στις 3 Απριλίου 2022, πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας θα τελεσθεί Κτητορικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των αειμνήστων Κτητόρων, Ευεργετών, Δωρητών, Αοιδίμων Ιερέων, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων που διακόνησαν στον Ιερό Ναό.

01.04.2022

Ομιλία στην ενορία μας με αφορμή την Μ. Τεσσαρακοστή.

Με αφορμή την κατανυκτική περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής το Σάββατο 2 Απριλίου 2002 στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας θα μιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Μητσάκης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Καλαμπάκας με θέμα ''Η δύναμη της προσευχής''.

Προσκαλείστε να την παρακολουθήσετε.

ΜΑΡΤΙΟΣ

23.03.2022

Πρόβες ενοριακής χορωδίας για τα Εγκώμια του Επιταφίου.

Ξεκίνησαν οι πρόβες της ενοριακής χορωδίας για τα Εγκώμια του Επιταφίου.

Δεν χρειάζεται να έχετε πτυχίο φωνητικής, ούτε να έχετε τραγουδήσει στη σκάλα του Μιλάνου! Γυναίκες και άνδρες, μικροί και μεγάλοι, με αγάπη για τον Υιό του Θεού που έφτασε στο μυστήριο του Σταυρού, ελάτε. Ελάτε όλοι μαζί να προσθέσουμε νότες κατάνυξης και ευλάβειας ενώπιον του Επιταφίου.

Οι πρόβες της χορωδίας πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, πριν από την Ακολουθία των Χαιρετισμών, στις 6:30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου από τον Πρωτοψάλτη του ναού κ. Βησσαρίωνα Μακρή.

Τα εγκώμια θα ψαλλούν την Μ. Παρασκευή μέσα στον ναό και αμέσως μετά στη λιτανεία που θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους του χωριού.

21.03.2022

Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 6:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

15.03.2022

Ενημέρωση για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Διάβας.

Με την βοήθεια του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου στις 10 Απριλίου 2022, Κυριακή Ε' Νηστειών, στην Διάβα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος.

Επίσης με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοκλήτου αυτή την ημέρα θα εορτάζονται πανηγυρικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οι τρεις νεομάρτυρες της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων∙ ο ιερομάρτυς Κωνσταντίνος από την Περιστέρα, ο νεομάρτυς Αθανάσιος από την Θεόπετρα και ο νεομάρτυς Πολύζος (Πολυζώης) από την Διάβα. Από φέτος καθιερώνεται η εορτή των τριών νεομαρτύρων.

Εκ μέρους των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διάβας καλώ τους ενορίτες της Διάβας αλλά και όσους έλκουν την καταγωγή τους από την Διάβα αυτό το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας σε συνάντηση και ενημέρωση σχετικά με τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος αλλά και την σύντομη παρουσίαση του βίου των τριών νεομαρτύρων. Είναι απαραίτητο για μία τέτοια λαμπρή γιορτή και χαρμόσυνη ημέρα που έρχεται να έχουμε γνώση σχετικά με το γεγονός των εγκαινίων του ναού και των προσώπων που θα τιμήσουμε. Ιδιαίτερα όταν ο ένας από τους νεομάρτυρες, ο Πολύζος (Πολυζώης), κατάγεται από την Διάβα.

Η συμμετοχή των ενοριτών αλλά και όλων όσων κατάγονται από την Διάβα κρίνεται απαραίτητη.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας μέσα στον ναό.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Πρεσβύτερος Ηρακλής ΦίλιοςΠαρακάτω παρατίθεται ένα κείμενο του κ. Γεωργίου Αποστολάκη - δικαστικού λειτουργού, ο οποίος αναφέρεται στους τρεις αγίους νεομάρτυρες της περιοχής μας.

ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ἐνθύμηση σέ Ἁγιομετεωρίτικο χειρόγραφο

Γεωργίου Ἀποστολάκη, δικαστικοῦ λειτουργοῦ

Στό υπ' ἀριθ. 297 χειρόγραφο πού φυλάσσεται στήν Ἱερά Μονή Βαρλαάμ τῶν Ἁγίων Μετεώρων ὑπάρχει μία ἐνθύμηση, γραμμένη ἀπό χέρι ἀνωνύμου ἀμαθοῦς, ἀπό τήν ὁποία πληροφορούμεθα ὅτι τόν 18ο αἰῶνα μαρτύρησαν χάριν τῆς Πίστεως στήν περιοχή τῶν Τρικάλων τρεῖς, ἄγνωστοι καί ἄνευ τιμῆς μέχρι σήμερα, νεομάρτυρες: ὁ νεομάρτυρας Πολύζος (Πολυζώης) ἀπό τήν Διάβα, ὁ ἱερομάρτυρας Κωνσταντῖνος ἀπό τήν Περιστέρα καί ὁ νεομάρτυρας Ἀθανάσιος ἀπό τήν Θεόπετρα.

Τό χειρόγραφο, στό ὀποῖο ὁ ἄγνωστος (πιθανότατα μοναχός τῆς Ἱ. Μονῆς Βαρλαάμ) καταχώρησε τήν ἐνθύμηση, εἶναι τοῦ 18ου αἰῶνος, ἀποτελεῖται ἀπό 19 φύλλα καί περιέχει τόν «Κανόνα εἰς τόν Ἰησοῦν Χριστόν» τοῦ Ἰωάννου Δαμασκηνοῦ, διάφορα μεγαλυνάρια στόν Σταυρό, τήν Θεοτόκο καί διαφόρους Ἁγίους καί τό Κοντάκιο τοῦ Ἁγίου Νήφωνος. Εἶναι συσταχωμένο μαζί μέ τό ἔντυπο «Ἁγιασματάριον μικρόν» πού ἐκδόθηκε στή Βενετία τό ἔτος 1758. Ἀρχικά ἦταν ἀκατάγραφο μεταξύ τῶν ἐντύπων τῆς Μονῆς καί καταγράφηκε μόλις τό 1969 ἀπό τόν Δημήτριο Σοφιανό, ἀπό τόν ὁποῖο καί ἔλαβε τό 1983 τόν ἀριθμό 283. Πληρέστερη περιγραφή τοῦ χειρογράφου ἀπό τόν Δημήτριο Σοφιανό ὑπάρχει στόν κατάλογο τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν, Τά χειρόγραφα τῶν Μετεώρων, τόμος Β, Τά χειρόγραφα τῆς Μονῆς Βαρλαάμ, Ἀθῆναι 1984, σελ. 404-405.

Ἡ σπουδαῖα αὐτή ἐνθύμηση βρίσκεται στό 11β' φύλλο τοῦ χειρογράφου καί ἔχει τή μορφή ἄτεχνου μεγαλυναρίου.

Προηγεῖται στήν ἴδια σελίδα ἡ ἀκόλουθη ἐνθύμηση: «1767. ἰουλίου α. ἐνθύμησις ὅτι ἦλθεν ἀκρίδα πολλή καί ἔφαγεν ὅλα τά βαμπάκια, καί τά κρομμύδια, καί ταῖς συκαῖς, καί τά φῦλλα τῶν συκαμινέων, καί τά καλαμπόκια, καί τα κεχρία, καί ὅλα τά χὀρτα τῆς γῆς, ἐξαιρέτως στό καστράκι».

Ἀκολουθεῖ, χωρίς χρονολόγηση, ἀπό ἄλλο χέρι τό μεγαλυνάριο, πρός τιμήν τριῶν πιστῶν χριστιανῶν τῆς περιοχῆς, «ἀδίκων κρεμασθέντων», ἀπό τόν Τοῦρκο κατακτητή, τούς ὁποίους ἡ λαϊκἠ εὐσέβεια καί ἀναγνώριση κατέταξε εἰς τήν χορείαν τῶν μαρτύρων καί ἀθλοφόρων τῆς Πίστεως:

Δεὔται εὐφῖμισόμεν ει πιστεί

τούς τρῖς αθλοφώρους τῶν πολίζο πρέβἐντινόν

καί τόν παπᾶ κώστα τον τζαισινῶν

σιν αθανἀσίου εκ κῶμις κωβελτζίου

αδίκως κρεμαστέντες πάνταις τιμίσομεν.

Ἀκολουθεῖ στό 17β' φὐλλο τρίτη ἐνθύμηση: «1770: μαρτίου: 25: ἐφυλάκωσαν εἰς τά τρίκαλα τούς γέροντας καί εὐγῆκαν τήν κυριακήν τοῦ θωμᾶ, καί ἰουλίου 25 ἔκαυσαν οἱ ἁλβανῖται τό σιαρτζί. εἰς τόν αὐτόν καιρόν ἔγιναν πολλά κακά εἰς ὅλον τόν κόσμον, ἔφερον σκλάβους ἀπό τά χωρία τοῦ μωρέως καί ἐκατακούρσευσαν ὅλον τόν κόσμον, πέρνοντες γελάδια γομάρια βουβάλια, μουλάρια καί ἔγυνεν μεγάλη φθορά είς ὅλων τῶν κόσμων.»

Ἀπό τά παραπάνω μποροῦμε νά συνάγουμε τά ἀκόλουθα:

1.- Οι τρεῖς νεομάρτυρες, ἀπό τούς ὁποίους οἱ δύο ἦσαν λαϊκοί (Πολῦζος=Πολυζώης καί Ἀθανάσιος) καί ὁ ἄλλος ἱερέας (Κώστας=Κωνσταντῖνος), μαρτύρησαν ὑπέρ τῆς Πίστεως τοῦ Χριστοῦ πιθανότατα μεταξύ τῶν ἐτῶν 1767-1770 πού μεσολαβοῦν μεταξύ τῆς προηγούμενης καί τῆς ἑπόμενης τῆς κρίσιμης ἐνθυμήσεως. Πάντως ὁπωσδήποτε μέσα στό δεύτερο ἥμισυ τοῦ 18ου αἰῶνα.

2.- Τό μαρτύριό τους ἦταν κοινό, ἀλλά σέ ἄγνωστο τόπο. Ἄν λάβουμε ὑπ'ὄψη ὅτι οἱ Τουρκικές Διοικητικές καί Δικαστικές Ἀρχές εἶχαν τήν ἕδρα τους στήν πόλη τῶν Τρικάλων, εἶναι πιθανό τό μαρτύριο νά ἔλαβε χώρα στήν πόλη αὐτή.

3.- Ἡ τελείωσή τους ἔγινε δι' ἀγχόνης Ἡ ἀπό κοινοῦ ἀναφορά τῶν τριῶν μαρτύρων στό αὐτό μεγαλυνάριο καί ὁ ὅμοιος τρόπος τελειώσεως ἐπιβεβαιώνει τό παραπάνω συμπέρασμα, ὅτι δηλαδή τό μαρτύριό τους ἦταν κοινό ὡς ἀποτέλεσμα κοινῆς δίκης καί καταδίκης, προφανῶς γιά κοινή αἰτία.

3.- Οἱ νεομάρτυρες κατάγονταν: Ὁ Πολυζώης ἀπό τήν Διάβα Καλαμπάκας (Πολῦζος ὁ Πρεβεντινός· «Πρεβέντα» ἡ σημερινή Διάβα). Ὁ ἱερέας Κωνσταντῖνος ἀπό τήν Περιστέρα Καλαμπάκας (παπᾶ-Κώστας ὁ Τζαισινός· «Τσιάσι» ἡ σημερινή Περιστέρα). Ὁ Ἀθανάσιος ἀπό τήν Θεόπετρα (Ἀθανάσιος ἐκ κώμης Κωβελτζίου· «Κουβέλτσι» ἡ σημερινή Θεόπετρα).

4.- Ἡ ἀναφορά στό μεγαλυνάριο «ἀδίκως κρεμασθέντες» θεμελιώνει τήν βάσιμη εἰκασία ὅτι ἡ καταδίκη καί τό μαρτύριό τους ἦσαν προϊόν συκοφαντικῶν καταγγελιῶν πρός τίς Τουρκικές Ἀρχές γιά τήν θρησκευτική καί ἐθνική δράση τους.

Οἱ ἄγνωστοι μέχρι σήμερα νεομάρτυρες δέν βρίσκονται καταχωρημένοι στά διάφορα ἁγιολόγια νεομαρτύρων οὔτε ἔχουν τιμηθεῖ ἀπό τήν τοπική Ἐκκλησία.

Προστιθέμενοι στή χορεία τῶν λοιπῶν ἁγίων τοῦ νομοῦ Τρικάλων (δηλαδή τῆς ἑνιαίας, ἄλλοτε, Μητροπόλεως Τρίκκης καί Σταγῶν) ἀναβιβάζουν τό συνολικό ἀριθμό αὐτῶν σέ 27.

Πιο συγκεκριμένα, γνωστοί ἅγιοι τοῦ νομοῦ Τρικάλων εἶναι: 1) ὁ Ἅγιος Οἰκουμένιος (ἐπίσκοπος Τρίκκης), 2) ὁ Ἅγιος Βησσαρίων (Ἀρχιεπίσκοπος Λαρίσης), 3) ὁ Ἅγιος Νικόλαος ὁ ἐκ Μετσόβου (νεομάρτυρας), 4) ὁ Ἅγιος Ἐφραίμ ὁ ἐν Νέᾳ Μάκρῃ (ὁσιομάρτυρας), 5) ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ ἐκ Τρίκκης (νεομάρτυρας, μνημονευόμενος στόν ὑπ'ἀριθ. 512 κώδικα τῆς Μονῆς Ἰβήρων Ἁγίου Ὄρους), 6) οἱ παρουσιαζόμενοι τρεῖς νεομάρτυρες καί 7) οἱ Μετεωρῖτες Ἅγιοι πού ἀριθμοῦνται (οἱ γνωστοί) σέ 19: οἱ ὅσιοι Ἀθανάσιος καί Ἰωάσαφ (κτήτορες τῆς Ἱ.Μ.Μ. Μετεώρου), ὁ ὁσιομάρτυς Νικόδημος Μετεωρίτης, ὁ ὅσιος Δανιήλ Μετεωρίτης ὁ ἐκ Τσιοτίου, οἱ ὅσιοι Θεοφάνης καί Νεκτάριος οἱ αὐτάδελφοι (κτήτορες τῆς Ἱ.Μ. Βαρλαάμ), ὁ ὅσιος Βενέδικτος Βαρλααμίτης ὁ ὑποτακτικός, ὁ ὅσιος Νεῖλος ὁ θεοφιλής (κτήτωρ τῆς σκήτης τῶν Σταγῶν), οἱ ὅσιοι Φιλόθεος καί Ἀντώνιος (κτήτορες τῆς Ἱ.Μ. Ἁγίου Στεφάνου), οἱ ὅσιοι Μάξιμος καί Ἰωάσαφ (κτήτορες τῆς Ἱ.Μ.Ρουσάνου), ὁ ὅσιος Δομέτιος (κτήτωρ τῆς Ἱ.Μ.Ἁγίας Τριάδος), οἱ ὅσιοι Γρηγόριος καί Θεοδόσιος (κτήτορες τῆς Ἱ.Μ.Ἁγίου Γρηγορίου), οἱ ὅσιοι Διονύσιος ὁ ἐλεήμων καί Νικάνωρ (κτήτορες τῆς Ἱ.Μ. Ἁγίου Νικολάου Ἀναπαυσᾶ), Ἅγιος Διονύσιος ὁ ἐν Ὀλύμπῳ καί ὁ ὅσιος Ἀναστάσιος. Τούς λοιπούς ὁ Κύριος γνωρίζει.

Εὐχόμεθα εἰς τόν Πανάγαθον Θεόν νά ἀναδείξει τούς μέχρι σήμερα ἀγνώστους αὐτούς νεομάρτυρες καί νά καταστήσει τό μαρτύριό τους γνωστό σέ ὅλες τίς λεπτομέρειές του «εἰς ἁγιασμόν καί ἐνίσχυσιν τῶν πιστῶν».

09.03.2022

Τα Εγκώμια του Επιταφίου στην ενορία μας.

07.03.2022

Καλή, ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Καλή Σαρακοστή σημαίνει αγωνίζομαι να μην στεναχωρώ, πικραίνω, κατηγορώ, κατακρίνω, μνησικακώ. Καλή Σαρακοστή δεν σημαίνει τρώω νηστίσιμα ή δεν τρώω λάδι στο φαγητό και τρώω την σάρκα του άλλου. Καλή Σαρακοστή σημαίνει όταν ένας άσχημος λογισμός μου έρχεται, δεν τον περιεργάζομαι ώστε να εισέλθει στην καρδιά, αλλά τον διώχνω με προσευχή και λέγοντας την ευχή ''Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησον με''. Καλή Σαρακοστή σημαίνει παύω να είμαι ξερόλας και να την λέω στους άλλους. Με λίγα λόγια Καλή Σαρακοστή σημαίνει σιωπή, ησυχία και χώρος στον Θεό για να αποκαλύπτεται. Όλα τα άλλα είναι θρησκειοφιλοσοφικά ματζούνια και ηθικολογίες.

06.03.2022

Προς τους ενορίτες της Διάβας για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή...

Κάθε Ακολουθία και Μυστήριο μέσα στη ζωή της Εκκλησίας έχει πνευματικότητα. Ιδιαίτερα, η περίοδος που αρχίζει από το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής αποτελεί ύψιστη πνευματική ευκαιρία για τον άνθρωπο.

Κατά την περίοδο αυτή οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δημιουργούν κατάνυξη, συντριβή και περισυλλογή στον άνθρωπο. Αυτό το ευλογημένο διάστημα ξεκινάμε ένα ταξίδι σε έναν κόσμο πραγματικό και η Εκκλησία μας προετοιμάζει ψυχοσωματικά για να γευτούμε βιώματα ουράνια και να αποκτήσουμε την εμπειρία της ησυχίας και της εύλαλης σιωπής μέσα από την ησυχία και την άσκηση. Το Μέγα Απόδειπνο, οι Χαιρετισμοί, η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, ο Μέγας Κανών, έρχονται αυτή την περίοδο και προστίθενται στον πνευματικό αγώνα του πιστού.

Μέσα στη ζωή της Εκκλησίας τίποτε δεν υπάρχει τυχαία. Όλα ανήκουν στην πρόνοια του Θεού. Αυτές τις πολύ πικρές ημέρες, τις ημέρες που ο επεκτατισμός και η πλεονεξία λειτουργούν καταστροφικά στο νου ισχυρών ανθρώπων της γης, τις ημέρες που δοκιμάζονται οι αντοχές της ανθρωπότητας, τις ημέρες που αδελφοί μας σκοτώνονται στον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία, τις ημέρες που αδελφοί μας δοκιμάζονται υπό τους ήχους των σειρηνών στην Ουκρανία, οι σειρήνες της αμαρτίας καλούν τον άνθρωπο σε αποστασία. Παρακολουθείτε την τραγικότητα της εποχής μας, η οποία εποχή βαθαίνει ολοένα και περισσότερο σε μονοπάτια σκότους. Οι άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται, διαλύουν οικογένειες, αυτοπροσδιορίζονται επιλέγοντας οι ίδιοι το φύλο που επιθυμούν να έχουν. Η ανηθικότητα προβληματίζει εντονότερα και γενικότερα συμβαίνει αυτό που σοφά ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς μας λέει, πως δηλαδή ''νοῦς ἀποστᾶς τοῦ Θεοῦ ἢ κτηνώδης γίνεται ἤ δαιμονιώδης''. Αυτό δεν συμβαίνει στις μέρες μας; Ο νους που αποστατεί από τον Θεό ή κτηνώδης γίνεται ή δαιμονιώδης.

Ο δρόμος του χριστιανού είναι ένας, όπως Ένας είναι Εκείνος που προπορεύεται, ενισχύει και εμπνέει. Οι άνθρωποι δεν έχουμε ανάγκη από ιδεολογήματα,  από ατελέσφορες φιλοσοφίες,  από ιδέες. Έχουμε ανάγκη από πρόσωπα. Το κατεξοχήν πρόσωπο που πραγματώνει κάθε ανησυχία και μεταμορφώνει κάθε πόνο είναι ο γλυκύτατος Νυμφίος. Από τον Θεάνθρωπο μαθαίνουμε πως ο Ίδιος είναι ''πράος και ταπεινός'' (Ματθ. 11, 29) και πως ο Ίδιος είναι ''η οδός, η αλήθεια και η ζωή'' (Ιω. 14, 6). Μας γνωρίζεται και μας αποκαλύπτεται ο Θεός μέσα από τον Υιό Του. Η αποκάλυψη είναι συγκεκριμένη. Ο Χριστός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Αυτά τα οποία λοιπόν αναζητά ο άνθρωπος στην ζωή του, είναι ο Ίδιος ο Χριστός και ως πρόσωπο που είναι ερχόμαστε σε κοινωνία μαζί Του μέσα από το κατεξοχήν μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου τρώμε και πίνουμε τον Θεό μας.

Με την έναρξη της Σαρακοστής, μιας και δεν καταφέραμε να τελέσουμε το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, ζητώ τη συγχώρεση σας για λάθη, πάθη, αδυναμίες μου που σας σκανδάλισαν και σας στεναχώρησα. Σας συγχωρώ όλους και σας καλώ να μεταμορφώσουμε τον δρόμο μας με κάθε τι όμορφο και άγιο που διδάσκει ο λόγος του ευαγγελίου και ο λόγος των Πατέρων. Έτσι ο δρόμος θα θυμίζει πως ο Χριστός πέρασε από εκεί και ενήργησε στην ανθρώπινη ύπαρξη. Εύχομαι να κάνουμε ένα πιο ειλικρινές και σταθερό βήμα αυτή την περίοδο, ένα άνοιγμα αγάπης στους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, δραπετεύοντας από την αποξένωση. Ένα πνευματικό βήμα που θα μας απομακρύνει από νοοτροπίες και πάθη που μας πληγώνουν και μας απομονώνουν τον έναν από τον άλλον. Εύχομαι γνωρίσουμε τον δρόμο της αληθινής μετάνοιας και την γεύση και χαρά της ανέμελης μεταμόρφωσης με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Έτσι ώστε μέσα από τον πνευματικό μας αγώνα να κοιτάζουμε τον άλλον καθαρά στα μάτια με καρδιά που έχει υποδεχτεί ελευθέρως τον Χριστό μέσα της.

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

25.02.2022

Εορτάζει ο Επίσκοπος μας κ. Θεόκλητος.

Στὶς 27 Φεβρουαρίου θὰ ἑορτάσῃ τὴν ὀνομαστική του ἑορτή ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας, κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ.

Ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τὴν μνήμη τοῦ Ἁγίου μάρτυρος Θεοκλήτου κατὰ τὴν 26η Φεβρουαρίου, ὁμως, ἐπειδή φέτος ἡ ἑορτή του συμπίπτει μὲ τὸ Ψυχοσάββατο, σύμφωνα μὲ τὴν τάξιν τῆς Ἑκκλησίας μας, θὰ ἑορτασθῇ ὁ Ἅγιος τὴν ἐπομένην ἡμέραν, Κυριακή τῆς Ἀπόκρεω.

Ἔτσι, τὸ πρόγραμμα τῆς ἑορτῆς τῶν ὀνομαστηρίων τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας διαμορφώνεται ὡς ἑξῆς:

Τὸ Σάββατο 26 Φεβρουαρίου καὶ ὥρα 6 τὸ ἀπόγευμα, θὰ τελεσθῇ ὁ Μέγας Πολυαρχιερατικὸς Πανηγυρικὸς Ἑσπερινὸς στὸν Μητροπολιτικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας.

Τὴν Κυριακὴ 27 Φεβρουαρίου θὰ τελεσθῇ η Πολυαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία στὸν Μητροπολιτικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Βησσαρίωνος, στὴν ὁποία θὰ προστῇ ὁ ἑορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης μας, πλαισιούμενος ἀπὸ τοὺς ἄλλους Ἀρχιερεῖς, οἱ ὁποῖοι θὰ προσέλθουν, προκειμένου νὰ συμμετάσχουν εἰς τὴν ἑορτὴν αὐτοῦ καὶ απὸ τὸν ἱερὸ Κλῆρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

Κατά τὴν διάρκεια τῆς θείας Λειτουργίας θὰ τελέσῃ τὴν εἰς Πρεσβύτερον Χειροτονία τοῦ Διακόνου Χρυσοστόμου Γιαννάκη, ἀδελφοῦ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Μεγάλου Μετεώρου.

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας θὰ δεχθεῖ τὶς εὐχὲς τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος, κατὰ τὴν διανομὴν τοῦ Ἀντιδώρου, μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

23.02.2022

Το Ψυχοσάββατο στην ενορία μας.

Προς ενημέρωση των αδελφών μας, σας ενημερώνουμε σχετικά με το πρόγραμμα του ερχόμενου Ψυχοσάββατου:

Παρασκευή (25 Φεβρουαρίου 2022) - 4 το απόγευμα στο Κοιμητήριο του χωριού μας θα διαβαστεί τρισάγιο για τις ψυχές των κεκοιμημένων.

Παρασκευή (25 Φεβρουαρίου 2022) - 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί ο Εσπερινός του Ψυχοσάββατου και μετά τον Εσπερινό τρισάγιο για τις ψυχές των κεκοιμημένων.

Σάββατο (26 Φεβρουαρίου 2022) - 7:30 π.μ. έως 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για το Ψυχοσάββατο και στο τέλος μνημόσυνο για τις ψυχές των κεκοιμημένων.


Μετά τῶν Ἁγίων ἀνάπαυσον, Χριστέ, τάς ψυχάς τῶν  δούλων σου...

22.02.2022

Το νέο λογότυπο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διάβας.

Σας παρουσιάζουμε το νέο λογότυπο (logo) του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας. Είναι το λογότυπο της ιστοσελίδας της ενορίας μας (www.inadd.net) και του λογαριασμού της ενορίας μας στο instagram (enoria.diavas).

17.02.2022

Αποτελέσματα διαγωνισμού έκθεσης για τους Τρεις Ιεράρχες.

Έλαβε τέλος ο διαγωνισμός έκθεσης για τους Τρεις Ιεράρχες που αφορούσε τους/τις μαθητές/μαθήτριες του κατηχητικού της Διάβας. Υπενθυμίζουμε πως οι μαθητές/μαθήτριες του Δημοτικού έγραψαν έκθεση με θέμα τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και οι μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου - Λυκείου με θέμα ένα κείμενο του Μ. Βασιλείου στο οποίο συμβουλεύει τους νέους της εποχής του να παίρνουν από κάθε τι ό,τι είναι ωφέλιμο.

Τις εκθέσεις βαθμολόγησε η Φιλόλογος κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή. Όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες θα λάβουν έπαινο και θα τους προσφερθεί ως δώρο μία επιλογή της αρεσκείας τους.

Συγχαρητήρια στα παιδιά που ασχολήθηκαν με τον διαγωνισμό και τους Τρεις Ιεράρχες.

Και του χρόνου!

11.02.2022

Ας μιλήσουμε για τον έρωτα.

Κι όταν ο Θεός μοίρασε τον κόσμο,

τα παιδιά πήρανε τις γωνιές των δρόμων

κι ο διάβολος τις πιο ωραίες λέξεις...

(Τάσος Λειβαδίτης, Το θλιμμένο γραμματοκιβώτιο).


Στις 13 Φεβρουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη ενός ζεύγους, των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας που υπήρξαν συνεργάτες του αποστόλου Παύλου. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος, καθιέρωσε να τιμούνται ως οι Άγιοι του έρωτα και της αγάπης, στον αντίποδα της δυτικόφερτης εορτής του ''αγίου Βαλεντίνου''.

Αυτή την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου το πρωί τιμούμε στον Ιερό Ναό το ζεύγος των Αγίων και στο κήρυγμα μιλούμε για τον έρωτα και την αγάπη. Τί είναι έρωτας; Μιλάνε οι Πατέρες για τον έρωτα; Πώς ενισχύεται η αγάπη στο ζευγάρι; Άλλο έρωτας και άλλο σεξουαλικότητα;

01.02.2022

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και Μυστηρίων - Μήνας Φεβρουάριος.

Μάθετε για το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Καλό Μήνα!


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

28.01.2021

Τιμούμε τους Τρεις Ιεράρχες στην ενορία μας.

Αυτή την Κυριακή στις 30 Ιανουαρίου τιμούμε τους Τρεις Ιεράρχες στην ενορία μας.

Στις 7:15 θα ξεκινήσει ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία. Κατόπιν θα διαβαστεί το ύψωμα των Αγίων και η αρτοκλασία. Στο τέλος, θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία από τον εφημέριο του ναού με θέμα ''Τί έχουν να μας προσφέρουν οι Τρεις Ιεράρχες στις δύσκολες αυτές ημέρες;''.

Ας οδηγήσουμε και τα παιδιά μας στην Εκκλησία με οδηγούς τους Τρεις Αγίους Παιδαγωγούς...

25.01.2022

21.01.2022

Μαθητικός διαγωνισμός της ενορίας μας για τους Τρεις Ιεράρχες.

Η ενορία μας για πρώτη φορά φέτος, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, καθιερώνει τον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης ''Από την Σοφία των Τριών Ιεραρχών''.

Στον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές της Διάβας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαγωνιζομένων: Α) Μαθητές Δημοτικού. Β) Μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου.

Σκοπός του μαθητικού διαγωνισμού είναι η γνωριμία των μαθητών με τους Τρεις Ιεράρχες και η συνάντηση με το πλούσιο θεολογικό και κοινωνικό τους έργο.

Τις εκθέσεις θα αξιολογήσει η Φιλόλογος κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ ΔΙΑΒΑΣ).

Στους μαθητές με τις καλύτερες εκθέσεις θα δοθούν δώρα και σε όλους τους μαθητές έπαινοι.


Θέμα έκθεσης μαθητών Δημοτικού:

Το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είναι: ''Η προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην κοινωνία''.

Οι μαθητές καλούνται να γράψουν για το έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην κοινωνία.

Αριθμός λέξεων: μέχρι 350. Πάνω στην σελίδα που θα σας δοθεί θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και το ονοματεπώνυμο σας θα καλυφθεί μόλις φέρετε την έκθεση.

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 22 Ιανουαρίου (στις 5 το απόγευμα στο Κατηχητικό στον Ιερό Ναό).

Παράδοση εκθέσεων: Κυριακή 30 Ιανουαρίου (έως 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό).


Θέμα έκθεσης μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου:

Ο Μ. Βασίλειος το 363 μ.Χ. με 364 μ.Χ., με αφορμή την έκδοση του διατάγματος του Ιουλιανού που απαγόρευε στους χριστιανούς διδασκάλους να διδάσκουν την κλασική φιλολογία, την ρητορική και την φιλοσοφία, έγραψε ένα έργο με τίτλο ''Ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων'', στο οποίο συμβουλεύει τους νέους της εποχής του να μελετούν τους ρήτορες, τους φιλοσόφους και την κλασική παιδεία. Εκείνο που απορρίπτει ο Μ. Βασίλειος είναι η μυθολογία. Στο έργο του αναφέρεται στον Πλάτωνα, Όμηρο, Πλούταρχο, Αισχύλο, Ευριπίδη, Σόλωνα και σε άλλους ιστορικούς, ρήτορες, φιλοσόφους, ποιητές.

Προτρέποντας λοιπόν τους νέους να χρησιμοποιούν από τον καθένα ό,τι είναι χρήσιμο για την απόκτηση της αρετής, για να καταστήσει κατανοητούς τους λόγους του, χρησιμοποιεί μεταξύ ορισμένων παραδειγμάτων το παράδειγμα της μέλισσας. Γράφει λοιπόν: ''Αλλά θα δεχθούμε από αυτούς εκείνα μάλιστα με τα οποία επαίνεσαν την αρετή ή στιγμάτισαν την κακία. Όπως δηλαδή από τα άνθη άλλοι μεν απολαμβάνουν μόνο την ευωδία και το χρώμα, οι δε μέλισσες μπορούν να παίρνουν και το μέλι απ' αυτά, έτσι λοιπόν και εδώ είναι δυνατόν, αυτοί που δεν επιδιώκουν μόνο το τερπνό και το ευχάριστο από τους λόγους αυτούς να αποθησαυρίσουν και κάποια ωφέλεια στην ψυχή τους''.

Πώς αντιλαμβάνεστε τους παραπάνω λόγους του Μ. Βασιλείου; Πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην σημερινή εποχή;

Αριθμός λέξεων: μέχρι 700. Πάνω στην σελίδα που θα σας δοθεί θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και το ονοματεπώνυμο σας θα καλυφθεί μόλις φέρετε την έκθεση.

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 22 Ιανουαρίου (στις 5 το απόγευμα στις Συναντήσεις νέων στον Ιερό Ναό).

Παράδοση εκθέσεων: Κυριακή 30 Ιανουαρίου (έως 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό).

Καλή επιτυχία!

21.01.2022

Ξεκινάει το Κατηχητικό & οι Συναντήσεις για το 2022.

14.01.2022

Ξεκινάει το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για το 2022.

12.01.2022

www.antifono.gr

(Επιστήμες - Φιλοσοφία - Τέχνες - Θεολογία)

Αντίφωνο... μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα με ιδιαίτερα θέματα. Κείμενα και βίντεο με θέματα που αναφέρονται στις επιστήμες, στην φιλοσοφία, στις τέχνες και στην θεολογία. Με γνωστούς και καταξιωμένους στον χώρο τους αρθρογράφους, από διάφορες επιστήμες και με προσεγγίσεις σε σύγχρονα θέματα. Για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω... δεν έχουν από το να ρίξουν μια ματιά στο  www.antifono.gr

11.01.2022

Ιερές Παρακλήσεις για την κατάπαυση της πανδημίας.

Συνεχίζονται κάθε Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 5 μ.μ. οι Ιερές Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο για την κατάπαυση της πανδημίας.

Όλοι μαζί ενώνουμε τις προσευχές και ικεσίες μας προς τον Θεό για τους ανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

04.01.2022

Έναρξη Κατηχητικών και Συναντήσεων στην ενορία μας για το έτος 2022.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της ανάλογης προσοχής που χρειάζεται, τα Κατηχητικά (Δημοτικό) και οι Συναντήσεις (Γυμνάσιο - Λύκειο) της ενορίας μας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 5 Φεβρουαρίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 19 Φεβρουαρίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 5 Μαρτίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 19 Μαρτίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 2 Απριλίου - 6 μ.μ.

Σάββατο - 16 Απριλίου - 6 μ.μ.

Σάββατο - 30 Απριλίου - 6  μ.μ.

Σάββατο - 7 Μαΐου - 6 μ.μ.

Σάββατο - 28 Μαΐου - 6 μ.μ. (Λήξη)

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με:

κα. Λένα Λίτσιου (κατηχητικό): 698 797 0347

04.01.2022

Έναρξη μαθημάτων Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στην ενορία μας για το έτος 2022.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της ανάλογης προσοχής που χρειάζεται,τα μαθήματα στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι θα ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου. Παρακάτω παρατίθεται το πρόγραμμα για το έτος 2022:

Σάββατο - 15 Ιανουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 29 Ιανουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 12 Φεβρουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 26 Φεβρουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 12 Μαρτίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 26 Μαρτίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 9 Απριλίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 30 Απριλίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 7 Μαΐου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 21 Μαΐου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

κα. Μαίρη Κουβάτα (καλλιτεχνικό εργαστήρι): 697 171 9809

03.01.2022

Ώρα έναρξης Όρθρου την ημέρα των Φώτων.

Στις 6 Ιανουαρίου ο Όρθρος θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί. Στις 11 το πρωί θα παραβρεθούμε στην ρίψη του Σταυρού στην γέφυρα της Διάβας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο.

03.01.2022

Ρίψη Σταυρού στη γέφυρα της Διάβας.


Την ημέρα των Φώτων μετά την Θεία Λειτουργία, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα κατευθυνθούμε προς την γέφυρα της Διάβας όπου στις 11 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος θα πραγματοποιήσει την ρίψη του Σταυρού.