25.01.2022

21.01.2022

Μαθητικός διαγωνισμός της ενορίας μας για τους Τρεις Ιεράρχες.

Η ενορία μας για πρώτη φορά φέτος, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, καθιερώνει τον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης ''Από την Σοφία των Τριών Ιεραρχών''.

Στον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές της Διάβας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαγωνιζομένων: Α) Μαθητές Δημοτικού. Β) Μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου.

Σκοπός του μαθητικού διαγωνισμού είναι η γνωριμία των μαθητών με τους Τρεις Ιεράρχες και η συνάντηση με το πλούσιο θεολογικό και κοινωνικό τους έργο.

Τις εκθέσεις θα αξιολογήσει η Φιλόλογος κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ ΔΙΑΒΑΣ).

Στους μαθητές με τις καλύτερες εκθέσεις θα δοθούν δώρα και σε όλους τους μαθητές έπαινοι.


Θέμα έκθεσης μαθητών Δημοτικού:

Το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είναι: ''Η προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην κοινωνία''.

Οι μαθητές καλούνται να γράψουν για το έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην κοινωνία.

Αριθμός λέξεων: μέχρι 350. Πάνω στην σελίδα που θα σας δοθεί θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και το ονοματεπώνυμο σας θα καλυφθεί μόλις φέρετε την έκθεση.

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 22 Ιανουαρίου (στις 5 το απόγευμα στο Κατηχητικό στον Ιερό Ναό).

Παράδοση εκθέσεων: Κυριακή 30 Ιανουαρίου (έως 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό).


Θέμα έκθεσης μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου:

Ο Μ. Βασίλειος το 363 μ.Χ. με 364 μ.Χ., με αφορμή την έκδοση του διατάγματος του Ιουλιανού που απαγόρευε στους χριστιανούς διδασκάλους να διδάσκουν την κλασική φιλολογία, την ρητορική και την φιλοσοφία, έγραψε ένα έργο με τίτλο ''Ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων'', στο οποίο συμβουλεύει τους νέους της εποχής του να μελετούν τους ρήτορες, τους φιλοσόφους και την κλασική παιδεία. Εκείνο που απορρίπτει ο Μ. Βασίλειος είναι η μυθολογία. Στο έργο του αναφέρεται στον Πλάτωνα, Όμηρο, Πλούταρχο, Αισχύλο, Ευριπίδη, Σόλωνα και σε άλλους ιστορικούς, ρήτορες, φιλοσόφους, ποιητές.

Προτρέποντας λοιπόν τους νέους να χρησιμοποιούν από τον καθένα ό,τι είναι χρήσιμο για την απόκτηση της αρετής, για να καταστήσει κατανοητούς τους λόγους του, χρησιμοποιεί μεταξύ ορισμένων παραδειγμάτων το παράδειγμα της μέλισσας. Γράφει λοιπόν: ''Αλλά θα δεχθούμε από αυτούς εκείνα μάλιστα με τα οποία επαίνεσαν την αρετή ή στιγμάτισαν την κακία. Όπως δηλαδή από τα άνθη άλλοι μεν απολαμβάνουν μόνο την ευωδία και το χρώμα, οι δε μέλισσες μπορούν να παίρνουν και το μέλι απ' αυτά, έτσι λοιπόν και εδώ είναι δυνατόν, αυτοί που δεν επιδιώκουν μόνο το τερπνό και το ευχάριστο από τους λόγους αυτούς να αποθησαυρίσουν και κάποια ωφέλεια στην ψυχή τους''.

Πώς αντιλαμβάνεστε τους παραπάνω λόγους του Μ. Βασιλείου; Πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην σημερινή εποχή;

Αριθμός λέξεων: μέχρι 700. Πάνω στην σελίδα που θα σας δοθεί θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και το ονοματεπώνυμο σας θα καλυφθεί μόλις φέρετε την έκθεση.

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 22 Ιανουαρίου (στις 5 το απόγευμα στις Συναντήσεις νέων στον Ιερό Ναό).

Παράδοση εκθέσεων: Κυριακή 30 Ιανουαρίου (έως 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό).

Καλή επιτυχία!

21.01.2022

Ξεκινάει το Κατηχητικό & οι Συναντήσεις για το 2022.

14.01.2022

Ξεκινάει το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για το 2022.

12.01.2022

www.antifono.gr

(Επιστήμες - Φιλοσοφία - Τέχνες - Θεολογία)

Αντίφωνο... μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα με ιδιαίτερα θέματα. Κείμενα και βίντεο με θέματα που αναφέρονται στις επιστήμες, στην φιλοσοφία, στις τέχνες και στην θεολογία. Με γνωστούς και καταξιωμένους στον χώρο τους αρθρογράφους, από διάφορες επιστήμες και με προσεγγίσεις σε σύγχρονα θέματα. Για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω... δεν έχουν από το να ρίξουν μια ματιά στο  www.antifono.gr

11.01.2022

Ιερές Παρακλήσεις για την κατάπαυση της πανδημίας.

Συνεχίζονται κάθε Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 5 μ.μ. οι Ιερές Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο για την κατάπαυση της πανδημίας.

Όλοι μαζί ενώνουμε τις προσευχές και ικεσίες μας προς τον Θεό για τους ανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

04.01.2022

Έναρξη Κατηχητικών και Συναντήσεων στην ενορία μας για το έτος 2022.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της ανάλογης προσοχής που χρειάζεται, τα Κατηχητικά (Δημοτικό) και οι Συναντήσεις (Γυμνάσιο - Λύκειο) της ενορίας μας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 5 Φεβρουαρίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 19 Φεβρουαρίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 5 Μαρτίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 19 Μαρτίου - 5 μ.μ.

Σάββατο - 2 Απριλίου - 6 μ.μ.

Σάββατο - 16 Απριλίου - 6 μ.μ.

Σάββατο - 30 Απριλίου - 6  μ.μ.

Σάββατο - 7 Μαΐου - 6 μ.μ.

Σάββατο - 28 Μαΐου - 6 μ.μ. (Λήξη)

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με:

κα. Λένα Λίτσιου (κατηχητικό): 698 797 0347

04.01.2022

Έναρξη μαθημάτων Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στην ενορία μας για το έτος 2022.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της ανάλογης προσοχής που χρειάζεται,τα μαθήματα στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι θα ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου. Παρακάτω παρατίθεται το πρόγραμμα για το έτος 2022:

Σάββατο - 15 Ιανουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 29 Ιανουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 12 Φεβρουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 26 Φεβρουαρίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 12 Μαρτίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 26 Μαρτίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 9 Απριλίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 30 Απριλίου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 7 Μαΐου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Σάββατο - 21 Μαΐου - 11 π.μ. - 1 μ.μ.

κα. Μαίρη Κουβάτα (καλλιτεχνικό εργαστήρι): 697 171 9809

03.01.2022

Ώρα έναρξης Όρθρου την ημέρα των Φώτων.

Στις 6 Ιανουαρίου ο Όρθρος θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί. Στις 11 το πρωί θα παραβρεθούμε στην ρίψη του Σταυρού στην γέφυρα της Διάβας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο.

03.01.2022

Ρίψη Σταυρού στη γέφυρα της Διάβας.


Την ημέρα των Φώτων μετά την Θεία Λειτουργία, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα κατευθυνθούμε προς την γέφυρα της Διάβας όπου στις 11 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος θα πραγματοποιήσει την ρίψη του Σταυρού.