Καφές με τους νέους

Τρεις φορές τον χρόνο η ενορία κερνάει καφέ τους νέους σε καφετέριες του χωριού. Βρισκόμαστε μαζί τους στον δικό τους χώρο και συζητάμε μέσα σε μία χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα.

2019

Σχολικά είδη στους μαθητές

Κάθε Σεπτέμβριο η ενορία μοιράζει σχολικά είδη (Χαμόγελο του Παιδιού) στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου, την ημέρα τέλεσης του καθιερωμένου αγιασμού (11 Σεπτεμβρίου).

2020

Κατηχητικό

Οι συναντήσεις απαρτίζονται από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, δύο φορές τον μήνα, ημέρα Σάββατο (κάθε δεκαπέντε ημέρες). Τους μαθητές της Α', Β', Γ', Δ' Δημοτικού έχει αναλάβει η Πρεσβυτέρα Ελένη Οικονόμου και της Ε', ΣΤ' Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, ο Εφημέριος του Ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος. Τα παιδιά θίγουν και επιλέγουν τα δικά τους θέματα στις συζητήσεις. Σκοπεύουμε στην απουσία του μονολόγου και των ανιαρών συζητήσεων. Τις συναντήσεις ακολουθούν διάφορα παιχνίδια που παίζονται στο προαύλιο του Ναού.

2019

Ενοριακή Βιβλιοθήκη

Οργανώνεται Ενοριακή Βιβλιοθήκη που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο 2021. Την οργάνωση και διεύθυνση της βιβλιοθήκης θα αναλάβει η βιβλιοθηκονόμος Έφη Δούλη που κατάγεται από την Διάβα. Θα συγκεντρώσει βιβλία (ιστορικά, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά, πολιτισμικά, παραμύθια, θεολογικά) και θα τα κατανείμει σε ομάδες. Οποιοσδήποτε, θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται βιβλία που θα οργανωθούν, θα κατανεμηθούν σε ομάδες και θα αρχειοθετηθούν σε σχετικό πρόγραμμα.

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

Από τον Φεβρουάριο 2020 στην ενορία λειτουργεί το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι. Οι νέοι του χωριού, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασχολούνται με την αγιογραφία, την κεραμική και το ελεύθερο σχέδιο. Υπεύθυνη είναι η αγιογράφος κα. Μαίρη Κουβάτα με καταγωγή από την Διάβα.

2020

Χριστουγεννιάτικο χωριό

Σχεδιάζεται, κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, η λειτουργία του ''Χριστουγεννιάτικου Χωριού'' στην πλατεία του χωριού. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, θα στήνονται πάγκοι με θεματικές ενότητες (εργαστήρια, ομαδικά παιχνίδια, σιντριβάνι σοκολάτας, χειροτεχνίες, κεράσματα). Οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κατασκευές, να παίξουν και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής.

Από την σοφία των Τριών Ιεραρχών

Από το έτος 2022 και κάθε χρόνο, η ενορία μας θα τιμά τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών μέσα από διήμερες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει θεολογική ομιλία (1η ημέρα) και διαγωνισμό έκθεσης (2η ημέρα) κατά τον οποίο οι μαθητές του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου - Λυκείου θα διαγωνίζονται στην έκθεση, σε θέμα σχετικό με τους Τρεις Ιεράρχες. Στους μαθητές του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου - Λυκείου που θα παρουσιάζουν την αρτιότερη έκθεση (από θέμα γλώσσας, ύφους, σύνταξης, περιεχομένου κ.τ.λ.), θα τους απονέμεται έπαινος κι ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Υπεύθυνη αξιολόγησης των εκθέσεων ορίζεται η φιλόλογος κα. Ευθυμία Τσιαντή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (Μ.Ε.ΕΣ.). Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η γνωριμία των μαθητών με τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και η μύηση στο παιδαγωγικό και πνευματικό τους έργο.

Άλλες δραστηριότητες

Ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν τους νέους, όπως διαγωνισμοί ζωγραφικής, διαγωνισμοί ποιημάτων, θέατρο σκιών, δενδροφυτεύσεις, δράσεις για το περιβάλλον, εκδρομές κ.ά..

Προσφορά βιβλίων για τα βρέφη την ημέρα του Αγίου Στυλιανού (26 Νοεμβρίου)

Στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα όπου η Εκκλησία τιμά την μνήμη του οσίου Στυλιανού, προσκαλούνται να συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία οι οικογένειες της Διάβας που έχουν βρέφη (έως 3 ετών). Μετά από την Θεία Λειτουργία ο εφημέριος του ναού μαζί με την υπεύθυνη της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης Msc Έφης Δούλη προσφέρουν στις οικογένειες από ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο.