Καλωσήρθατε στην Διάβα Καλαμπάκας!

Η Διάβα είναι χωριό του Δήμου Μετεώρων, ανατολικά της πόλης της Καλαμπάκας, από την οποία απέχει 4 χιλιόμετρα και αριθμεί περίπου 800 κατοίκους. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό του Δήμου Μετεώρων και έχει θέα τα πανέμορφα κι επιβλητικά Άγια Μετέωρα.

Η Διάβα εντοπίζεται μέσα σ' ένα πανέμορφο και καταπράσινο περιβάλλον, στους πρόποδες του Κόζιακα και σε υψόμετρο 280 μέτρων. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται ο Πηνειός ποταμός. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν ''Πρεβέντα'' (πέρασμα στα βλάχικα).

Κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος. Υπάρχει και δεύτερος ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, το χωριό φιλοξενεί στα χώματα του τα εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Γεωργίου (δρόμος προς το παραθεριστικό μέρος ''Κορομηλιά'' που βρίσκεται στην κορυφή του Κόζιακα) και του Αγίου Αθανασίου (κοιμητηριακός Ναός με το σύγχρονο οστεοφυλάκιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών).

Το χωριό της Διάβας σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου. Έχει Δημοτικό σχολείο, επιχειρήσεις, καταστήματα και οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η Διάβα φημίζεται για τα μέρη αναψυχής, τις όμορφες και γραφικές ταβέρνες, τα γάργαρα και κρύα νερά. Ο τόπος δε προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό (περίπατο στα μονοπάτια, βόλτα με το ποδήλατο κ.τ.λ.), αφού απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμπάκας. Μάλιστα ο επισκέπτης μπορεί άνετα να διαμείνει στην Διάβα, καθώς τα τελευταία χρόνια μέσω των Airbnb καθίσταται δυνατή η διαμονή.

Εκείνο πάντως που δίνει ξεχωριστή ομορφιά και δυναμική στον περιβάλλοντα χώρο, αποτελεί η πανδαισία του φυσικού περιβάλλοντος και η παρουσία των Μετεώρων που συνθέτουν από κοινού ένα καλλιτέχνημα φυσικής αισθητικής.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την Διάβα, να χαρείτε τις ομορφιές της, την πόλη της Καλαμπάκας, την περιοχή μας και φυσικά την Μετεωρίτικη μοναστική Πολιτεία που αποτελεί το καύχημα της περιοχής μας.

Με ευχές για μία καλή και ευχάριστη διαμονή,

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος