29.10.2021

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου το πρωί στις 7 τελέστηκε ο Όρθρος και στην συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο εφημέριος του ναού π. Ηρακλής Φίλιος, ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Αχιλλέας Πολύζος, ο ιεροδιάκονος του Παναγίου Τάφου π. Πατρίκιος και ο Αναγνώστης της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Ναπολέων Αγραφιώτης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος στην ομιλία του προς τους πιστούς έκανε αναφορά στον άγιο Δημήτριο και εστίασε στο γεγονός του μαρτυρίου του που συνέδεσε με το πρόσωπο του Χριστού και με χαρά πορευόταν προς αυτό, σημειώνοντας πως οι χριστιανοί σήμερα πολύ δύσκολα θα πηγαίναμε να μαρτυρήσουμε για τον Χριστό.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού κ. Ιωάννης Μπουτίνας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης κ. Δημήτριος Λύπας, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Ελευθέριος Αβραμόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρία Φροσυνάκη και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος.

Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά προς τους πιστούς, καφές με αλμυρά και γλυκίσματα στον Σεβασμιώτατο, και στην συνοδεία του, καθώς και στις Αρχές του τόπου, προσφορά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

29.10.2021

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου.

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου το απόγευμα και ώρα 6 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Διάβας τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου.

Στον Εσπερινό έλαβε μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Μητσάκης, πλαισιούμενος από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Σπαθή, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κοκόρα και τον εφημέριο του ναού π. Ηρακλή Φίλιο. Ο π. Διονύσιος, μετά την τέλεση της αρτοκλασίας και του υψώματος του αγίου Δημητρίου, μίλησε στους πιστούς για το πρόσωπο του αγίου Δημητρίου και τις δυσκολίες που πέρασε στην επίγεια ζωή.

Τέλος, ο εφημέριος του ναού π. Ηρακλής Φίλιος δώρισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στον π. Διονύσιο και στον π. Κωνσταντίνο από μία εικόνα - αντίγραφο της εικόνας που βρίσκεται στο προσκυνητάρι του ναού.

Κατόπιν, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφερε καφέ και γλυκίσματα στους ιερείς και στην συνοδεία τους στο γραφείο του ναού.

28.10.2021

Ιερό Ευχέλαιο.

Την 3η ημέρα των εκδηλώσεων, ημέρα Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα τελέστηκε στον Ιερό Ναό το Ιερό Ευχέλαιo.

28.10.2021

Θεία Λειτουργία (24-10-2021).

27.10.2021

Εκδήλωση για τα 120 χρόνια του Ιερού Ναού.

Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Η εκδήλωση έγινε με σκοπό να τιμηθούν στο πρόσωπο των απογόνων τους όσοι διακόνησαν τα τελευταία χρόνια στον Ιερό Ναό∙ ιερείς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικοί σύμβουλοι (επίτροποι), νεωκόρες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσφορά του πρ. εφημερίου του Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Φωτίου Βούρλα, στο παραδοσιακό του ύφος και στη σεμνή του παρουσία και σημείωσε πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου κάθε χρόνο ομορφαίνει ολοένα και περισσότερο εσωτερικά.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ενοριτών και πιστών από την πόλη της Καλαμπάκας, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Ελευθέριος Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Περιφέρειας Τομέα Β' κ. Νικόλαος Μπαντανίκας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού κ. Ιωάννης Μπουτίνας, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Φροσυνάκη, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μικέλης Χατζηγάκης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμπάκας κ. Ευάγγελος Τσιορλίδας. Οι παραπάνω, πλην του κ. Τσιορλίδα, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Η εκδήλωση περιελάμβανε στο πρώτο της μέρος ομιλίες. Ο π. Φώτιος Βούρλας μίλησε για την ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο καθηγητής Θεολόγος και Διευθυντής του Β' Γυμνασίου Καλαμπάκας κ. Νίκος Πασχάλης αναφέρθηκε στον βίο του αγίου Δημητρίου και στα μηνύματα που στέλνει στην σημερινή εποχή και τέλος, ο εφημέριος του Ναού Πρεσβύτερος π. Ηρακλής Φίλιος μίλησε για τον ρόλο και την παρουσία της ενορίας στην σύγχρονη εποχή, στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, για μία Εκκλησία που πρέπει να ανοίγεται σ' όλους τους ανθρώπους και στον ρόλο της νέας ιστοσελίδας (web site) της ενορίας (www.inadd.net).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν πλακέτες στους απογόνους όσων διακόνησαν στον Ιερό Ναό. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερο συγκινητικό και όλοι οι απόγονοι ευχαρίστησαν την ενορία για την τόσο σημαντική αυτή εκδήλωση και τιμή. Επίσης, τιμήθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος για την προσφορά του στην ενορία της Διάβας και ο π. Φώτιος Βούρλας για την πολυετή προσφορά του στην ενορία της Διάβας. Ο εφημέριος του Ναού π. Ηρακλής Φίλιος πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο ένα επιγονάτιο με τον άγιο Δημήτριο, μία εικόνα - αντίγραφο της εικόνας του αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στον Ναό και μία γκλίτσα με σταυρό και δύο φίδια στην κορυφή (καλλιτέχνημα του Διαβίτη πυροσβέστη κ. Δημητρίου Ποδάρα), προσφορά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συντέλεσαν στην εκδήλωση αυτή. Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν την φήμη του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοκλήτου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου -Τσιαντή , Φιλόλογος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ), η οποία με γλαφυρό τρόπο και σύντομες διηγήσεις, κατάφερε να εισάγει τους ακροατές στο κλίμα παλαιοτέρων ετών στην Διάβα.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να προμηθευτούν το νέο βιβλίο του π. Φωτίου Βούρλα με τίτλο ''Ο ενοριακός ναός Αγίου Δημητρίου Διάβας'' στην συμβολική τιμή των 10 €. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα ενισχύσουν την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Διάβας. Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από την ερανική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα.

Ο εφημέριος του ναού π. Ηρακλής Φίλιος δώρισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μία εικόνα - αντίγραφο της εικόνας του αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο προσκυνητάρι του ναού, στους ομιλητές π. Φώτιο Βούρλα και κ. Νίκο Πασχάλη και στην υπεύθυνη παρουσίασης της εκδήλωσης κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή.

Μετά την εκδήλωση το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, προσκεκλημένων όλων των Αρχών του τόπου που παρέστησαν στην εκδήλωση και με την συμμετοχή του κ. Δημάρχου και των ομιλητών της εκδήλωσης.

27.10.2021

Αγιασμός στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και βραβεύσεις έργων ζωγραφικής.

Αγιασμός στο Καλλιτεχνικό εργαστήρι της ενορίας! Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στις 12.30 τελέστηκε ο αγιασμός για την έναρξη του Εργαστηρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία μαθητών. Στον αγιασμό παραβρέθηκαν γονείς, συνεργάτες του κατηχητικού έργου και η υπεύθυνη αγιογράφος για το Καλλιτεχνικό εργαστήρι κα. Μαίρη Κουβάτα. Στο Εργαστήρι διδάσκονται αγιογραφία, κεραμική και ελεύθερο σχέδιο.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και τα μαθήματα των ενηλίκων, φέτος για πρώτη φορά στην ενορία μας.

Στο τέλος, έγινε η βράβευση των έργων ζωγραφικής των μαθητών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό ζωγραφικής, τον οποίο διοργάνωσε η ενορία μας με αφορμή την συμπλήρωση 120 ετών από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Η κα. Μαίρη Κουβάτα αξιολόγησε τις δύο καλύτερες ζωγραφιές των μαθητών του Δημοτικού και τις δύο καλύτερες των μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου. Οι τέσσερις μαθητές έλαβαν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, ενώ δόθηκαν σε όλους τους διαγωνιζομένους αναμνηστικοί έπαινοι.

Ο επόμενος διαγωνισμός θα αφορά την εορτή των Τριών Ιεραρχών και θα περιλαμβάνει και διαγωνισμός έκθεσης από τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου - Λυκείου, υπεύθυνη στον οποίο ορίζεται η κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή, φιλόλογος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ).

27.10.2021

Ιερά Αγρυπνία.

Το βράδυ της Παρασκευής στις 22 Οκτωβρίου, τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σπαθής, εφημέριος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμά. Στην αγρυπνία έψαλε χορός νέων ιεροψαλτών.

Στο τέλος, ο εφημέριος του ναού π. Ηρακλής Φίλιος δώρισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μία εικόνα - αντίγραφο της εικόνας του αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο προσκυνητάρι του ναού.