''Πόθος μου ἱερός, ἡ ἐν Χριστῷ κοινωνία καί ἐπαφὴ μέ ὅλους, μικρούς καί μεγάλους, μορφωμένους καί ἁπλοϊκούς, περιωνύμους καί ἀσήμους κατά κόσμον, ὥστε νά καταστῶ ἀδελφός καί φίλος, συμπαραστάτης καί συνοδοιπόρος εἰς τά προβλήματα, τίς χαρές καί τίς λύπες αὐτῶν'' (Ενθρονιστήριος Λόγος)


O Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος (κατά κόσμον Δημήτριος Λαμπρινάκος), γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1967. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα και γνωρίζει την Αραβικήν.

Σε ηλικία 18 ετών εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1988 και Πρεσβύτερος το 1989, υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, ενώ το 1998 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Το 2003, με Απόφαση του ως άνω μακαριστού Μητροπολίτου, εδιωρίσθη Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, κατά την διετία 2007 - 2009, διωρισθείς υπό του νυν Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Σαββάτου).

Παραλλήλως υπηρέτησε ως Εφημέριος - Προϊστάμενος σε διαφόρους Ενοριακούς Ναούς της υπαίθρου ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια στον Ι. Ν. Παμμ. Ταξιαρχών Καλαμάτας, ως Προϊστάμενος αυτού.

Ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και συγγραφικό έργο. Συνέταξε και επιμελήθηκε φυλλάδια ιστορικού, αγιολογικού, εορτολογικού και πνευματικού περιεχομένου, ενώ κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Ως υπεύθυνος ύλης του περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας «ΔΙΔΑΧΗ» συνέγραψε πλειάδα άρθρων τα οποία εξέδωσε σε τόμο υπό τον τίτλο: «ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΔΑΧΗΣ» (2012). Έργα του ιδίου, το ιστορικού περιεχομένου βιβλίο τιτλοφορούμενο: «ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗ-ΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣ-ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» (2010), καθώς και ο πολυτελής αναμνηστικός Τόμος, με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΘΕΙΑΣ ΔΟΞΗΣ» (2016), ο οποίος εξεδόθη επ᾿ ευκαιρία της επετείου των 60 ετών από τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, και παρουσιάσθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, όστις διετέλεσε ιερόπαις εις τον ως άνω Ενοριακόν Ναόν, κατά την παιδικήν και εφηβικήν αυτού ηλικίαν.

Εξεπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας σε Συνέδρια, όπως στο Χαλέπι της Συρίας, στην Ιταλία, σε αποστολές στο Ντητρόιτ Αμερικής, στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας και αλλαχού και έλαβε μέρος σε επιστημονικά Συνέδρια και Επιμορφωτικά Σεμινάρια.

Εξελέγη ως Μητροπολίτης δια την Ιεράν Μητρόπολιν Σταγών και Μετεώρων, με έδρα την Καλαμπάκα, την 6-10-2017. Την επομένην ημέραν εχειροτονήθη Επίσκοπος υπό του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν των Αθηνών. Εις την Ιεράν Μητρόπολιν των Σταγών, εγκατεστάθη υπό του Μακαριωτάτου την 25ην Νοεμβρίου 2017. Το έτος 2019 ίδρυσε εις την Καλαμπάκαν την Μητροπολιτικήν Ακαδημίαν Θεολογικών και Ιστορικών Ερευνών Αγίων Μετεώρων.