Η περιοχή μας εκτός από την μεγάλη ευλογία των Ιερών Μονών των Αγίων Μετεώρων, έχει την ευλογία να φιλοξενεί στα άγια χώματα της τρεις νεομάρτυρες του 18ου αιώνα που μαρτύρησαν για τον Χριστό.

Τον Πολύζο (Πολυζώη) από την Διάβα, τον ιερομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Περιστέρα και τον νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Θεόπετρα.

Την ανάδειξη του υμνογραφικού υλικού και βίου των τριών νεομαρτύρων έχει αναλάβει, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοκλήτου, η Μητροπολιτική Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, την οποία ίδρυσε ο Μητροπολίτης μας τον Νοέμβριο του 2019. Επιστήμονες μελετούν τις πηγές που υπάρχουν και σχετίζονται με τους τρεις νεομάρτυρες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η τιμή τους.

Για την ενορία της Διάβας αποτελεί ύψιστη τιμή το γεγονός ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα θα είναι δισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά και στους τρεις νεομάρτυρες της περιοχής μας, ένας εκ των οποίων, ο Πολύζος (Πολυζώης), που καταγόταν από την Διάβα. Την αναγγελία έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον απογευματινό καφέ της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονα, στην Διάβα στις 4 Ιουλίου 2021.

Παραθέτουμε ένα κείμενο του Δικαστικού Λειτουργού κ. Γεωργίου Αποστολάκη, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ''ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ'' της ενορίας Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων στις 2 Οκτωβρίου 2011 και αναφέρεται στους τρεις νεομάρτυρες της περιοχής μας.