Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα είναι ο δεύτερος ναός της Διάβας. Η ανέγερση του ξεκίνησε το 2008 και τελείωσε το 2009. Αποτελεί τον μοναδικό ναό της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών & Μετεώρων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που τιμάει τον Άγιο Παντελεήμονα. Βρίσκεται στην είσοδο της Διάβας και έχει θέα την μοναστική Πολιτεία των Μετεώρων.

''Ο λόγος για τον οποίο ανεγέρθηκε οφείλεται στο ότι η Ενορία στερούνταν ναού και εξωκλησίου που να τιμάται στο όνομα του αγίου, παρότι το χωριό πανηγύριζε από αμνημονεύτων χρόνων και πανηγυρίζει στη γιορτή του αγίου, 27 Ιουλίου'' (Πρωτ. Φωτίου Βούρλα - πρ. εφημερίου Διάβας, ''Ο άγιος Παντελεήμων - ο βίος, τα θαύματα και τα μαρτύρια του εικονογραφημένα'', Διάβα 2011). Υπάρχει μία παράδοση σύμφωνα με την οποία αρχικά τιμόταν ο Άγιος Παντελεήμων (στην περιοχή υπήρχε θεραπευτικό ίδρυμα) και στη συνέχεια, σύμφωνα με τοπικό θρύλο, προστέθηκε και ο Άγιος Δημήτριος. Επίσης, δεν αποκλείεται κάποια ομάδα εποίκων (πιθανόν Αρβανίτες αποτελούμενοι από 32 οικογένειες) να τιμούσαν στον τόπο απ' όπου ήρθαν, τον Άγιο Παντελεήμονα.

Πρόκειται για έναν περικαλλή και λαμπρό ναό, ένα κόσμημα για τον τόπο και την περιοχή μας. Το γεγονός ότι τιμάται στον μεγαλομάρτυρα και ιαματικό Άγιο Παντελεήμονα, έναν προσφιλή Άγιο στους πιστούς, δημιουργεί βαθιά συγκίνηση στους πιστούς, οι οποίοι και σπεύδουν κάθε χρόνο στην εορτή του για να τον τιμήσουν και να καταθέσουν τις ικεσίες, τα δάκρυα και τις αγωνίες τους.

Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα ξεκίνησε σε δύσκολες εποχές, εποχές οικονομικής κρίσης. Η αγάπη του κόσμου για τον Άγιο υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την ανέγερση του ναού και την εξέλιξη των εργασιών. Η ανέγερση του ναού και οι μετέπειτα εργασίες, επιτεύχθηκαν με την οικονομική συνδρομή Διαβιτών, αλλά και άλλων επώνυμων και ανώνυμων, καθώς και των μοναχών των Μετεώρων.

Το έργο της αποπεράτωσης του Τέμπλου, έργο σε δύσκολες εποχές για τον πιστό λαό, ήρθε σε πέρας τον Ιούλιο του 2021, με τη συνδρομή των πιστών, επώνυμων και ανώνυμων, καθώς και των Ιερών Μονών των Μετεώρων, οι οποίες συνέβαλαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια. Βέβαια, όλα αυτά υπό την ευλογία και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος δείχνει ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον του για τον ναό και την προοπτική η περιοχή να καταστεί τόπος ανάπτυξης.

Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα θα είναι δισυπόστατος, όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον απογευματινό καφέ της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονα στην Διάβα στις 4 Ιουλίου 2021. Αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά και στους τρεις νεομάρτυρες της περιοχής μας Πολύζο (Πολυζώη) από την Διάβα, ιερομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Περιστέρα και νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Θεόπετρα. Με κέντρο λοιπόν τον ναό αυτό θα τελείται κάθε χρόνο λαμπρά πανήγυρη προς τιμή των τριών νεομαρτύρων.

Μένει πλέον να τελεσθούν τα εγκαίνια του ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο στις 10 Απριλίου 2022, οπότε και θα τιμάται ο Άγιος Παντελεήμων και οι τρεις νεομάρτυρες της περιοχής μας.