13.04.2022

Τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & των Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του δεύτερου ναού στην Διάβα Καλαμπάκας, του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και των Τριών Νεομαρτύρων (ιερομάρτυρος Κωνσταντίνου εκ Περιστέρας, νεομάρτυρος Αθανασίου Αναγνώστου εκ Θεόπετρας και νεομάρτυρος Πολύζου  εκ Διάβας).

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 9 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος κόμισε στην Αγία Τράπεζα τα ιερά λείψανα μαρτύρων και στη συνέχεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός παρουσία ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και κόσμου. Ακολούθως τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ημέρα των εγκαινίων. Τέλος, ο εφημέριος του ναού δώρισε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο ένα επιγονάτιο (αγιογραφία) με τους Τρεις Νεομάρτυρες ώστε να το φορέσει στην αυριανή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Την κυριώνυμο ημέρα, Ε' Κυριακή Νηστειών, 10 Απριλίου 2002 τελέστηκε ο Όρθρος, στη συνέχεια η Ιερή Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο με την συμμετοχή ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος καθόλη την Ακολουθία των Εγκαινίων εξηγούσε στους πιστούς τι σημαίνει κάθε τι που διαδραματίζεται εκείνη την στιγμή. Στα Εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Λιούτας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μετεώρων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Καλαμπάκας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Κωνσταντίνος Γρηγορίου και πλήθος κόσμου.

Στο αναλόγιο του ναού έψαλλε χορός ιεροψαλτών από την Θεσσαλονίκη υπό την διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων κ. Αθανασίου Χριστάνα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος μίλησε για την εορτή των Τριών Νεομαρτύρων της Επισκοπής των Σταγών και χειροθέτησε σε Οικονόμο τον εφημέριο του ναού π. Ηρακλή Φίλιο, δίνοντας του ως αντίδωρο το επιγονάτιο που του δώρισε χθες στον Εσπερινό ο π. Ηρακλής. Ο εφημέριος του ναού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν με αγάπη και υψηλό αίσθημα διακονίας στην αποπεράτωση των μέχρι πρότινος εργασιών του ναού όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο που δώρισε τον Δεσποτικό Θρόνο, τα στασίδια και τα αναλόγια από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας και για την προσφορά του στις εργασίες αποπεράτωσης. Τέλος, τόνισε πως ο ναός θα καταστεί σπουδαίο πνευματικό κέντρο για την Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων.

Οι γυναίκες της Ερανικής επιτροπής και του χωριού ετοίμασαν πίτες και γλυκίσματα που προσέφεραν στους πιστούς. Η ημέρα έκλεισε με τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ) που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του ιερού ναού.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


ΟΡΘΡΟΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΙΕΡΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ