01.03.2024


Εκδρομή με την ενορία στην Ιερά Μονή Κορμπόβου.


Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 η ενορία μας θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου στα Τρίκαλα. Θα αναχωρήσουμε στις 3 το μεσημέρι από την πλατεία της Διάβας. Μόλις φτάσουμε στην Ιερά Μονή, η Γερόντισσα Θεοφυλάκτη και οι αδελφές της Ιεράς Μονής θα μας φιλοξενήσουν και στην συνέχεια στις 5:00 μ.μ. θα τελεστεί ο Εσπερινός.

Όποιος/όποια ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην εκδρομή, μπορεί να δηλώσει το όνομα του στην Εκκλησιαστική Σύμβουλο της ενορίας της Διάβας κα. Καίτη Μουζακιάρη ή να τηλεφωνήσει:

- π. Ηρακλής Φίλιος (698 708 10 61)

- κα. Καίτη Μουζακιάρη (697 957 22 53)

Δηλώσεις συμμετοχής στην εκδρομή θα γίνουν δεκτές μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου.

01.03.2024


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μαρτίου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

27.02.2024


Πένθιμες κωδωνοκρουσίες και τρισάγιο 

για το δυστύχημα στα Τέμπη.


Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με Εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ. 587) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αύριο σε όλους τους ναούς της Ελλάδος θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες 57 φορές (όσα και τα θύματα του δυστυχήματος).

Συμφώνως προς τούτο αλλά και προς σχετική υπόδειξη εκ της Ιεράς μας Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας στις 10:00 π.μ. θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες και στην συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση εντός του Ιερού Ναού για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών.

Η Εκκλησία και τα μέλη της που αποτελούν σώμα Χριστού (Α' Κορ. 12,27) στις δύσκολες και τραγικές στιγμές της ανθρώπινης ζωής γνωρίζει να προσεύχεται για τις ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας, αλλά και για τους συγγενείς τους.

Καλό παράδεισο. Καλή Ανάσταση.

26.02.2024


Χρόνια πολλά Σεβασμιώτατε!

Να ζήσετε!22.02.2024


Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.


Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα μνήμης του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου, άγει τα σεπτά του ονομαστήρια ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ.: Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου από τις 7.30 π.μ. έως τις 10.30 π.μ.: Ακολουθία του Όρθρου και πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας.

Ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές του πληρώματος της Εκκλησίας μετά την απόλυση της θείας Λειτουργίας, κατά την διανομή του Αντιδώρου.

12.10.2024


Ευχαριστήριο για δωρεά.Ευχαριστούμε θερμά την φαρμακοποιό Φωτεινή Τάσιου, η οποία διατηρεί φαρμακείο στην Διάβα εδώ και χρόνια, για την προσφορά τεσσάρων ζευγαριών pads για τον απινιδωτή AED που δώρισε πριν από δύο χρόνια ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ΒΙΟΛΑΝΤΑ κ. Κώστας Τζωρτζιώτης και φυλάσσεται στην Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

05.02.2024


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Φεβρουαρίου.


05.02.2024


Ξεκινάει η αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων.


Όποιος/όποια ενδιαφέρεται να κάνει κάποια αγιογραφία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων της Διάβας που θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει με τον εφημέριο του ναού Πρεσβύτερο Ηρακλή Φίλιο (698 708 1061) ή με τους Επιτρόπους της ενορίας για να ενημερωθεί σχετικά.


05.02.2024


Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί του Γάμου.


02.02.2024


Ομιλία για την Μητέρα στην ενορία της Διάβας.

Με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και την ορθόδοξη εορτή της Μητέρας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας, θα πραγματοποιηθεί πνευματική ομιλία από την κα. Γεωργία Αντωνούλα - Τύμπα, Πρεσβυτέρα - Θεολόγο στο 4ο Γυμνάσιο - Λύκειο Τρικάλων, με θέμα ''Μαθήματα για μητέρες από τις Μητέρες των Τριών Ιεραρχών. Μαθήματα για όλους μας από τους Τρεις Ιεράρχες''.

Προσκαλείσθε να την παρακολουθήσετε.

01.02.2024


Τα θέματα έκθεσης για τον διαγωνισμό ''Από την Σοφία των Τριών Ιεραρχών''.


Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου ξεκίνησε ο διαγωνισμός έκθεσης ''Από την Σοφία των Τριών Ιεραρχών'' για τους/τις μαθητές/τριες των Κατηχητικών της ενορίας μας.

Θα δοθούν έπαινοι σε όλους/ες τους/τις διαγωνιζομένους/διαγωνιζόμενες και δύο δώρα. Ένα για το Δημοτικό (δωροεπιταγή για την αγορά σχολικών από το βιβλιοπωλείο Παπάντος) κι ένα για το Γυμνάσιο - Λύκειο (tablet).

Παρακάτω παρατίθενται τα θέματα των εκθέσεων.


''ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ''

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ', Ε', ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

2024


Θέμα έκθεσης μαθητών/μαθητριών:

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος το 373 μ.Χ. πιθανώς στην Καισάρεια έγραψε έναν λόγο με τίτλο ''Περί Φιλοπτωχίας'' κι εκεί μας λέει πως η ''φιλανθρωπία είναι καλή'', εννοώντας να βοηθούμε τους φτωχούς. Γράφει επίσης: ''Σε όλους μεν λοιπόν τους φτωχούς και σε εκείνους οι οποίοι για οποιανδήποτε αιτία κακοπαθούν οφείλουμε να δείξουμε ευσπλαχνία… Και οφείλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους, επειδή κι εμείς είμαστε άνθρωποι, την εκδήλωση της αγάπης μας''. Με βάση τους παραπάνω λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να βοηθούμε τους πτωχούς και όσους έχουν ανάγκη;

Αριθμός λέξεων: Μέχρι 300.


''ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ''

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ

2024


Θέμα έκθεσης μαθητών/μαθητριών:

Ο Μ. Βασίλειος περί το 363 με 364 μ.Χ. έγραψε μία θαυμάσια ομιλία με τίτλο ''Πρός τούς νέους, ὅπως ἂν ἐξἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων'', στην οποία απευθύνεται προς τους νέους χριστιανούς της εποχής του. Στην ομιλία αυτή συμβουλεύει τους νέους να μελετούν τα κλασικά γράμματα, τη θύραθεν παιδεία, δηλαδή τους φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές, ρήτορες και να κρατούν από εκείνους ό,τι είναι χρήσιμο για την ωφέλεια της ψυχής.

Γράφει σε κάποιο σημείο: ''Αλλά θα δεχθούμε από αυτούς εκείνα μάλιστα με τα οποία επαίνεσαν την αρετή ή στιγμάτισαν την κακία. Όπως δηλαδή από τα άνθη άλλοι μεν απολαμβάνουν μόνο την ευωδία και το χρώμα, οι δε μέλισσες μπορούν να παίρνουν και το μέλι απ' αυτά, έτσι λοιπόν και εδώ είναι δυνατόν αυτοί που δεν επιδιώκουν μόνο το τερπνό και το ευχάριστο από τους λόγους αυτούς να αποθησαυρίσουν και κάποια ωφέλεια στην ψυχή τους''.

Δεδομένης της χρήσης της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και της τεχνητής νοημοσύνης για την οποία τελευταία γίνεται συχνά λόγος, ποια είναι η στάση του χριστιανού απέναντι σε όλα αυτά;

Αριθμός λέξεων: Μέχρι 700.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

25.01.2024


Ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες στην ενορία της Διάβας.

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των γραμμάτων, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας, θα πραγματοποιηθεί πνευματική ομιλία από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Καψάλη.

Προσκαλείσθε να την παρακολουθήσετε.

25.01.2024


Εκδήλωση αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες και κοπή βασιλόπιτας για τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές.

Η Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της ελληνικής Παιδείας, η οποία θα λάβει χώρα στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Divani Meteora, στην Καλαμπάκα, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α) Μουσική Συναυλία από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, με την συνοδεία μουσικών οργάνων.

β) Ευλογία και κοπή Βασιλόπιτας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Μητροπόλεώς μας (Εκπαιδευτικούς και Μαθητές). Στα δέκα φλουριά που θα υπάρχουν, αντιστοιχούν ως δώρα πέντε laptop και πέντε ποδήλατα, προφορά της Ιεράς Μητροπόλεως προς τους Μαθητές.


Η ενορία μας θα λάβει μέρος στην όμορφη αυτή γιορτή που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη μας.

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 στις 5:30 το απόγευμα θα ξεκινήσουμε οι Κατηχητές, μαζί με τα παιδιά των Κατηχητικών και μητέρες από την πλατεία της Διάβας και θα μεταφερθούμε με Mini Bus από την εταιρία Meteora Rocks στο Ξενοδοχείο Divani.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 698 708 1061 (π. Ηρακλής Φίλιος)

23.01.2024


Μαθητικός διαγωνισμός της ενορίας Αγίου Δημητρίου Διάβας για τους Τρεις Ιεράρχες.

Η ενορία μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποιεί τον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης ''Από την Σοφία των Τριών Ιεραρχών''.

Στον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης μπορούν να λάβουν μέρος όλοι/ες οι μαθητές/τριες της Διάβας σε οποιοδήποτε σχολείο φοιτούν. Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαγωνιζομένων: Α) Μαθητές/τριες Δημοτικού. Β) Μαθητές/τριες Γυμνασίου - Λυκείου.

Σκοπός του μαθητικού διαγωνισμού είναι η γνωριμία των μαθητών/τριών με τους Τρεις Ιεράρχες και η συνάντηση με το πλούσιο θεολογικό και κοινωνικό τους έργο.

Οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να γράψουν την έκθεση μέσα σε διάστημα δύο (2) εβδομάδων (27 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου).

Οι εκθέσεις θα αξιολογηθούν και σε όλους τους διαγωνιζομένους θα δοθούν έπαινοι. Επίσης, θα δοθούν δύο (2) δώρα στους/στις μαθητές/τριες με την καλύτερη έκθεση. Το δώρο για τους/τις μαθητές/τριες του Δημοτικού είναι μία δωροκάρτα για αγορά σχολικών ειδών από το βιβλιοχαρτοπωλείο Παπάντος στην Καλαμπάκα. Το δώρο για τους/τις μαθητές/τριες του Γυμνασίου - Λυκείου είναι ένα tablet.


Για τους/τις μαθητές/τριες του Δημοτικού:

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 27 Ιανουαρίου (στο Κατηχητικό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου).

Παράδοση εκθέσεων: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου (στο Κατηχητικό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου).

Αριθμός λέξεων: Μέχρι 350.

Για τους/τις μαθητές/τριες του Γυμνασίου - Λυκείου:

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 27 Ιανουαρίου (στο Κατηχητικό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου).

Παράδοση εκθέσεων: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου (στο Κατηχητικό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου).

Αριθμός λέξεων: Μέχρι 700.


Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

22.01.2024


Ευλογία και κοπή βασιλόπιτας στην ενορία της Διάβας.

Με αφορμή την είσοδο μας στο νέο έτος 2024 , η ενορία μας αυτή την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 θα ευλογήσει και θα κόψει τη βασιλόπιτα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Με αισθήματα χαράς και τιμής,

Προσκαλούμε τις/τους απανταχού Διαβίτισσες και Διαβίτες στην ευλογημένη αυτή στιγμή για την ενορία μας, το χωριό μας, τις οικογένειές μας. Ξεκινάμε κι αυτή τη χρονιά με τις ευλογίες του Τριαδικού Θεού!

Διά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

12.01.2024


Ευλογία και κοπή βασιλόπιτας από τους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής.


Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 4 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος θα ευλογήσει και θα κόψει την βασιλόπιτα των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής.

Σας περιμένουμε!

08.01.2024


Το πρόγραμμα των Κατηχητικών και των Συνάξεων

 για τη νέα χρονιά.


Σάββατο 13 Ιανουαρίου     5 μ.μ.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου     5 μ.μ.

     Σάββατο 10 Φεβρουαρίου     5 μ.μ.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου     5 μ.μ.

Σάββατο 9 Μαρτίου     5 μ.μ.

Σάββατο 23 Μαρτίου     5 μ.μ.

Σάββατο 6 Απριλίου     5 μ.μ.

Σάββατο 20 Απριλίου     5 μ.μ.

Σάββατο 11 Μαΐου     5 μ.μ.

Σάββατο 18 Μαΐου     5 μ.μ.

Σάββατο 1 Ιουνίου     6 μ.μ. (Λήξη Κατηχητικών)


* Οι Συνάξεις ξεκινούν κατά τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες στις 6 μ.μ., δηλαδή μετά τη λήξη των Κατηχητικών.

03.01.2024


Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Διάβα.


Μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου την ημέρα των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου 2024, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στην Διάβα θα πραγματοποιηθεί στο γεφυράκι που υπάρχει στην τοποθεσία ''Πλατάνια''.

Θα σχηματιστεί πομπή έξω από τον Ιερό Ναό και θα κατευθυνθούμε στο σημείο εκείνο για τον αγιασμό των υδάτων και ακολούθως θα επιστρέψουμε στον Ιερό Ναό.

02.01.2024


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ιανουαρίου.

01.01.2024


Ευχές από την ενορία μας.


Αυτές τις ημέρες όλοι εύχονται υγεία, αγάπη, ειρήνη. Αυτά τα αγαθά όμως δεν αποτελούν κατορθώματα του ανθρώπου αλλά ευλογία του Θεού. Ο Θεός δίνει την ειρήνη. Οι λαοί αγαπούν την ειρήνη ή επιδίδονται σε πολεμικές συγκρούσεις;

Η Εκκλησία αποτελεί τον χώρο της προσωπικής μεταμόρφωσης του πιστού. Δεν φτάνει να είμαστε καλοί άνθρωποι αλλά καλοί χριστιανοί. Ευχόμαστε κι αυτό το έτος να ζούμε τη ζωή μας μέσα στη χάρη του Θεού και στη χαρά της Εκκλησίας. Η ενορία μας αποτελεί τη μεγάλη οικογένειά μας. Εκεί καταφεύγουμε στα δύσκολα αλλά και στα εύκολα. Εκεί διδασκόμαστε από το ήθος των μυστηρίων της και το ύφος της διδασκαλίας της.

Ο Θεός να φέρει στον κάθε άνθρωπο την ειρήνη, την χαρά και την ελπίδα. Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Διά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Την Ερανική Επιτροπή

Το Φιλόπτωχο


Ο Εφημέριος της Διάβας

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

01.01.2024


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών.


Δευτέρα 1 Ιανουαρίου - Περιτομή Ιησού Χριστού, Μ. Βασιλείου, Εμμελείας - Όρθρος, Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου - 7:15 π.μ.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου - Θεοπέμπτου & Θεωνά μαρτύρων, Συγκλητικής οσίας (νηστεία) - Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, Εσπερινός, Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, Ακολουθία Μ. Αγιασμού - 6:30 π.μ.

Σάββατο 6 Ιανουαρίου - Τα Άγια Θεοφάνεια - Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Ακολουθία Μ. Αγιασμού & ρίψη του Σταυρού στο γεφυράκι μετά τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων - 7:00 π.μ.

Κυριακή 7 Ιανουαρίου - Σύναξις Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού - Όρθρος, Θεία Λειτουργία - 7:30 π.μ.

01.01.2024


Ενοριακή Ανασκόπηση 2023!

Ελάτε μαζί να θυμηθούμε...


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 • Στις 1 Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά, μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο Εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος ανακοίνωσε τα νέα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Ερανικής Επιτροπής και του Φιλοπτώχου, στα οποία δόθηκαν τα διοριστήριά τους. Συνάμα δόθηκαν συγχαρητήριες επιστολής - τιμής ένεκεν στα Μέλη που έληξε η θητεία τους, τα οποία και ευχαρίστησε για την θυσιαστική διακονία τους και προσφορά στην Εκκλησία. Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια.

 • Στις 4 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Οσίων Μετεωριτών Καλαμπάκας, οι φοιτητές της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων έκοψαν την βασιλόπιτα. Στην σύναξη αυτή παρευρέθησαν φοιτήτριες από την ενορία της Διάβας μαζί με τον εφημέριο του ναού και στελέχη του ποιμαντικού έργο της ενορίας.

 • Στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο εφημέριος του ναού ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα στην ενορία μας. Το γεγονός αυτό τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος και ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Ελευθέριος Αβραμόπουλος. Ο κ. Υπουργός στο τέλος επισκέφτηκε την Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη, όπου τον ξενάγησε η Msc Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος κα. Έφη Δούλη, δηλώνοντας τον θαυμασμό του για την δράση αυτή της ενορίας.

 • Στις 23 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο εφημέριος του ναού ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα στον Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής γυναικών της ενορίας, ευχόμενος ευλογημένη χρονιά και πως θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις ανάγκες του Κύκλου.

 • Στις 28 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο εφημέριος του ναού ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα για τα Κατηχητικά, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και την Πολυζώειο ενοριακή βιβλιοθήκη. Κάθε εορτή των Τριών Ιεραρχών, η ενορία μας καθιέρωσε από το 2022 να πραγματοποιείται ένας μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο ''Από τη σοφία των Τριών Ιεραρχών''. Οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου - Λυκείου της Διάβας καλούνται να γράψουν έκθεση που σχετίζεται με τα πρόσωπα και το έργο των Τριών Ιεραρχών και αφού αξιολογούνται οι εκθέσεις τους βραβεύονται οι καλύτερες.

 • Στις 28 Ιανουαρίου το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία για το έργο των Τριών Ιεραρχών από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη - ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Χρίστο Κυριαζόπουλο, δρ. Βυζαντινής Ιστορίας Α.Π.Θ., πρώην Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Πανελληνίων Εξετάσεων.

 • Στις 29 Ιανουαρίου το απόγευμα, ομάδα μαθητών της Διάβας μαζί με τους γονείς τους και τον εφημέριο του ναού Πρεσβύτερο Ηρακλή Φίλιο συμμετείχαν στον Εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Ακολούθησε ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη - ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Χρίστο Κυριαζόπουλο, κοπή προωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας και δώρα για τους μαθητές που βρήκαν τα δύο φλουριά.

 • Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου εκκλησιάστηκε το Δημοτικό Σχολείο της Διάβας. Τον πανηγυρικό της εορτής εκφώνησε η Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Διάβας κα. Μαρία Οικονομίδου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 • Στις 8 Φεβρουαρίου, τα νέα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου υπό την παρουσία του εφημερίου Πρεσβυτέρου Ηρακλή Φίλιου επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Μετεώρων κ. Θοδωρή Αλέκο στο γραφείο του στον Δήμο, όπου και συζήτησαν θέματα κοινών ενδιαφερόντων και συνεργασιών.

 • 11 Φεβρουαρίου, η ενορία μας πραγματοποίησε μία ακόμη εκδρομή. Ταξιδέψαμε στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Εκεί, 80 ταξιδιώτες με δύο λεωφορεία του ταξιδιωτικού πρακτορείου Tsiatsios Tours από την Καλαμπάκα, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή και προσκυνήσαμε τον τάφο του αγίου Παϊσίου. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθως, έχοντας ελεύθερη ώρα για καφέ και φαγητό περπατήσαμε στην παραλία και στον Λευκό Πύργο. Τέλος, επισκεφτήκαμε την προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και συγκεκριμένα τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί μας υποδέχτηκε με πολλή χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος μαζί με τους συνεργάτες του, ο οποίος μας φιλοξένησε δεόντως.

 • Στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, εορτή των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, η ενορία μας κέρασε καφέ στα ζευγάρια σε καφετέρια του χωριού με αφορμή την εορτή των δύο αγίων.

 • Στις 26 Φεβρουαρίου, το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας τελέστηκε ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως. Στη συνέχεια ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος κήρυξε με θέμα ''Γιατί να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας; Είσοδος στο πνεύμα της Αγίας και Μ. Τεσσαρακοστής''.


ΜΑΡΤΙΟΣ

 •  Στις 3 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου εψάλη η Α' Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοκλήτου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας και ταχείας αναρρώσεως των τραυματιών και υπέρ της εξ ύψους παρηγορίας των συγγενών των χαμένων συνανθρώπων μας. Ακολούθως. Μετά το πέρας των Χαιρετισμών εψάλη Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών των αδελφών μας, θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι πρόβες της ενοριακής χορωδίας για τα Εγκώμια του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή, υπό τη διεύθυνση της κας. Καλλιόπης Βλαχογιάννη, πτυχιούχου Βυζαντινής Μουσικής.

 • Στις 4 Μαρτίου, ημέρα εορτής του θαύματος των κολλύβων του αγίου Θεοδώρου, πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών όσων έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

 • Στις 5 Μαρτίου, Κυριακή Α' Νηστειών, μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των κεκοιμημένων από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών εικόνων γύρω από τον ναό, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, κρατώντας εικόνες ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος. Ακολούθως, στην κεντρική είσοδο του ναού διαβάστηκε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

 • Στις 9 Μαρτίου, με αφορμή την πνευματική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην ενορία μας τελέστηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου εις ίαση ψυχών και σωμάτων.

 • Στις 16 Μαρτίου, η ενορία μας πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Στον Ιερό Ναό τελέσαμε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου. Ακολούθως, ο π. Ηρακλής Φίλιος τέλεσε τρισάγιο για τους κεκοιμημένους, Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κυρό Σεραφείμ, Πρωτοσύγκελλο π. Γεώργιο Στέφα και αδελφή μοναχή Χριστοφόρα, τα μνήματα των οποίων βρίσκονται πίσω από τον Ιερό Ναό. Ακολούθως, η αδελφή Ιωσηφία προσέφερε φιλοξενία προς όλους μας και μας μίλησε για το ιστορικό της Ιεράς Μονής

 • Στις 26 Μαρτίου, Κυριακή Δ' Νηστειών, στην ενορία μας μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε, όπως κάθε χρόνο, Κτητορικό Μνημόσυνο για τους ιερείς, ιεροψάλτες, νεωκόρους, δωρητές, που διακόνησαν και προσέφεραν στην ενορία.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 • Στις 2 Απριλίου, Ε' Κυριακή Νηστειών, όπως καθιέρωσε από το έτος 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας εορτάστηκε η μνήμη των Τριών Νεομαρτύρων, Κωνσταντίνου ιερομάρτυρος εκ Περιστέρας, Αθανασίου Αναγνώστου νεομάρτυρος εκ Θεόπετρας και Πολύζου Πολυζώη νεομάρτυρος εκ Διάβας. Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετέωρου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Νήφων Καψάλης, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο.

 • Στις 2 Απριλίου, το απόγευμα, στο κέντρο ''Τα Πλατάνια'' στην Διάβα πραγματοποιήθηκε απογευματινός καφές και το καθιερωμένο πασχαλινό μπαζάρ από τις κυρίες της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονος & των Τριών Νεομαρτύρων, τα καλλιτεχνικά έργα τω ν οποίων εξέπληξαν τους πάντες για μία ακόμη φορά.

 • Στις 7 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νικαίας Λάρισας απέδωσε με κατανυκτικό τρόπο ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής αυτής, π. Αχιλλέας Πολύζος.

 • Στις 11 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη, στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος στο θείο κήρυγμα του προέβη σε μία σύντομη ερμηνεία του τροπαρίου της Κασσιανής. Στο τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διά του εφημερίου του ναού π. Ηρακλή Φίλιου δώρισε στον Σεβασμιώτατο μία Αρχιερατική Ποιμαντική Ράβδο που φιλοτέχνησε με πολύ αγάπη ο κ. Δημήτρης Ποδάρας από την Διάβα.

 • Στις 12 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Στο Μυστήριο συμμετείχαν πάρα πολλά παιδιά και νέοι, οι οποίοι ήρθαν για αν χρισθούν με το άγιο έλαιο.

 • Στις 14 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου διαβάστηκαν οι Μεγάλες Ώρες. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Μετά την Αποκαθήλωση γυναίκες του χωριού τραγούδησαν το ''Σήμερα μαύρος ουρανός''. Στις 11:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε η Αποκαθήλωση. Στις 12 το μεσημέρι στο Ιερό Κοιμητήριο της Διάβας, παρουσία αρκετών ενοριτών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους του χωριού.

 • Στις 14 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος του Μ. Σαββάτου. Κατόπιν η χορωδία του Ιερού Ναού, που απαρτιζόταν από γυναίκες της Διάβας και υπό τη διεύθυνση της κας. Καλλιόπης Βλαχογιάννη απέδωσε με ευλάβεια και κατάνυξη τα Εγκώμια του Επιταφίου, τα οποία έψαλλε και στην περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της Διάβας. Στην περιφορά του Επιταφίου συμμετείχαν νέα κορίτσια της Διάβας, τα οποία κρατούσαν φαναράκια.

 • Στις 16 Απριλίου, Κυριακή Πάσχα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, συνηθίζεται να διαβάζεται το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα σε διάφορες γλώσσες. Ο εφημέριος του ναού διάβασε το Ανάγνωσμα στα ελληνικά και στα αλβανικά, αφού στην Διάβα διαμένουν κάτοικοι με καταγωγή από την Αλβανία. Πριν από το τέλος του Εσπερινού, σύμφωνα με την παράδοση, διαβάστηκε Ευχή για την ευλογία των αυγών και του τυριού. Στο τέλος ο εφημέριος του ναού μοίρασε σε όλους πασχαλινά αυγά και μάλιστα καλώντας πρώτα τα παιδιά, τσούγκρισε μαζί τους το πασχαλινό αυγό σύμφωνα με το έθιμο.

 • Στις 19 Απριλίου με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του πολιτευτή της Ν.Δ. κ. Μικέλη Χατζηγάκη, πραγματοποιήθηκε η ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου του κοιμητηρίου της Διάβας.

 • Στις 21 Απριλίου εορτάστηκε η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

 • Στις 23 Απριλίου, Κυριακή του Θωμά, στο πανηγυρίζον εξωκλήσι του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, το οποίο βρίσκεται στον Κόζιακα, στον δρόμο προς Κορομηλιά, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Φέτος και για πρώτη φορά, Διαβίτες και Διαβίτισσες, σε συνεννόηση με τον εφημέριο του χωριού ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής από την πλατεία της Διάβας, φέροντας μαζί τους την εικόνα του αγίου Γεωργίου στο εξωκλήσι του αγίου Γεωργίου που πανηγύριζε.


ΜΑΪΟΣ

 • Στις 7 Μαΐου στην πλατεία της Διάβας η συγγραφέας κα. Δήμητρα Παπαναστασοπούλου παρουσίασε το βιβλίο της ''Η φωτιά της ψυχής''. Για το βιβλίο μίλησαν η κα. Έφη Δούλη - Msc Αρχειονόμος, Βιβλιοθηκονόμος και Υπεύθυνη της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης, η κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή - Φιλόλογος & Πρόεδρος του ΜΕΕΣ Διάβας, η κα. Γεωργία Ψύρρα - Πολιτισμολόγος και η συγγραφέας κα. Δήμητρα Παπαναστασοπούλου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ενοριακής Πολυζωείου Βιβλιοθήκης.

 • Την Παρασκευή 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων, καθώς κι ενός τμήματος δίπλα από τον ναό από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Η ασφαλτόστρωση έγινε διά των ενεργειών του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας (νυν Ανάπτυξης) κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα.

 • Στις 13 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκες Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας.

 • Στις 18 Μαΐου ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος είχε μία συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στο γραφείο του στον Δήμο. Εκεί, συζήτησαν για το πως μπορεί η καινοτομία να εξυπηρετήσει και να διακονήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου σε μία ενορία, όπως η δική μας ενορία, η ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας. Όλα όσα συζητήθηκαν τον κ. Δήμαρχο, στην πορεία του χρόνου θα βοηθήσουν έτσι ώστε να πρωτοπορήσει η ενορία Αγίου Δημητρίου Διάβας εκεί όπου χρειάζεται και να καινοτομήσει σε πρακτικές και δραστηριότητες προς όφελος των ενοριτών. Ο κ. Δήμαρχος έχει καινοτομήσει σε πολλές δομές του Δήμου και έχει αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών του Δήμου.

 • Στις 24 και 25 Μαΐου στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Αθανασίου εορτάστηκε η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.

 • Στις 28 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή διαγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

 • Στις 28 Μαΐου στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η λήξη των κατηχητικών. Στα παιδιά προσφέρθηκε φαγητό και μαζί με τον εφημέριο του ναού Πρεσβύτερο Ηρακλή Φίλιο και την κατηχήτρια - πρεσβυτέρα Ελένη Οικονόμου διασκέδασαν με μουσική σε μία υπέροχη βραδιά.

 • Στις 30 Μαΐου, το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε Ιερά Παράκληση για τους διαγωνιζομένους μαθητές και διαγωνιζόμενες μαθήτριες στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

ΙΟΥΝΙΟΣ

 • Στις 9 και 10 Ιουνίου η ενορία μας πραγματοποίησε διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αίγινα.

 • Στις 23 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων. Εκεί συζήτησε παρουσία του αρχιτέκτονα μηχανικού κ. Χρήστου Πεντεδήμου, του εφημερίου του ναού Πρεσβυτέρου Ηρακλή Φίλιου και του εκκλησιαστικού συμβούλου κ. Νίκου Αβραμόπουλου για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ιερού ναού.

ΙΟΥΛΙΟΣ

 • Στις 7 Ιουλίου, κορίτσια από το κατηχητικό της ενορίας μας μαζί με τον εφημέριο του ναού επισκέφτηκαν τον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Σταγών, όπου και μίλησαν με τον ιδιοκτήτη του σταθμού κ. Βαγγέλη Γκιάτα για τις καλοκαιρινές ενοριακές δραστηριότητες και τη μουσική βραδιά που θα πραγματοποιήσει η ενορία μας στην Διάβα το Σάββατο στις 29 Ιουλίου 2023. Η ιδέα της μουσικής βραδιάς - πανηγυριού ήταν των παιδιών των κατηχητικών και τα έσοδα θα δοθούν για την αποπεράτωση των εργασιών του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

 • Στις 8 Ιουλίου, στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων 2023, η ενορία μας πραγματοποίησε σε συνεργασία με το φαρμακείο της Διάβας ημερίδα για τη χρήση του απινιδωτή στο Κοινοτικό γραφείο της Διάβας. Στους εκπαιδευομένους δόθηκαν βεβαιώσεις.Στις 9 Ιουλίου, στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων, η ενορία μας πραγματοποίησε στην πλατεία του χωριού την παρουσίαση και διήγηση ενός καινούριου παιδικού βιβλίου της συγγραφέως Χριστίνας Αλεξίου εκ Τρικάλων με τίτλο ''Λέων και Δανάη''. Ακολούθησε ζωγραφική σε πέτρες στους πάγκους που είχαν στηθεί. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης και της Υπεύθυνης αυτής Msc Βιβλιοθηκονόμου κας. Έφης Δούλη.

 • Στις 22 Ιουλίου, στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων, πραγματοποιήθηκε πεζοπορία σε μονοπάτι των Μετεώρων που διοργάνωσε η ενορία μας μαζί με τα μέλη της ομάδας πεζοπορίας της Διάβας.Στις 25 και 26 Ιουλίου οσιομάρτυρος Παρασκευής στο ομώνυμο εξωκλήσι της Διάβας. Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ζώτος.

 • Στις 26 Ιουλίου τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στο ομώνυμο Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Το απόγευμα της 25ης Ιουλίου, ο ιερομόναχος π. Χρυσόστομος κόμισε εκ της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου την τίμια χείρα του αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, την οποία υποδέχτηκαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Χρίστος Κυριαζόπουλος παρουσία ιερέων και πιστών. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής και θείο κήρυγμα από τον π. Χρίστο.

 • Στις 27 Ιουλίου, ημέρα πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης κόμισε την τίμια χείρα του αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο.Στις 29 Ιουλίου, η ενορία πραγματοποίησε μεγάλη μουσική βραδιά - πανηγύρι στο γήπεδο. Την ιδέα είχαν τα παιδιά των κατηχητικών της ενορίας και τα έσοδα θα δοθούν για την αποπεράτωση των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Το γήπεδο της Διάβας πλημμύρισε από κόσμο και το η βραδιά κατά κοινή ομολογία ήταν μοναδική. Η ενορία μας ύστερα από χρόνια, με την βοήθεια των παιδιών των κατηχητικών, επανέφερε στο χωριό μας το πανηγύρι του χωριού, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 • Στις 5 & 6 Αυγούστου στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής τιμήθηκε η εορτή της Μεταμορφώσεως.

 • Στις 15 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου εορτάστηκε η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από τον ναό παρουσία πιστών.

 • Στις 27 Αυγούστου, το απόγευμα στον προαύλιο χώρου του Δημοτικού Σχολείου Διάβας έπεσε η αυλαία των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων. Η ενορία μας προσκάλεσε όλα τα παιδιά της Διάβας και όποια άλλα επιθυμούσαν σε ένα απογευματινό με παιχνίδια στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Διάβας. Τα παιδιά προσήλθαν μαζί με τους γονείς τους και με μεγάλη χαρά ετοιμάστηκαν για τα παιχνίδια της γειτονιάς.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 • Στις 1 & 2 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων εορτάστηκε η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος και διαβάστηκαν οι ευχές για τα ζώα.

 • Στις 19 Σεπτεμβρίου, το βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.

 • Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος τέλεσε τον Αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο Διάβας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.Όπως κάθε χρόνο η ενορία προσέφερε σχολικά είδη από το Χαμόγελο του Παιδιού στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διάβας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 • Στις 10 Οκτωβρίου ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ράδιο Μετέωρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.

 • Στις 11 Οκτωβρίου ο εφημέριος του ναού παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ράδιο Σταγών για τις εορταστικές εκδηλώσεις του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.

 • Στις 11 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην ενορία μας, τελέστηκε Ιερό Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

 • Στις 14 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην ενορία μας, η ενορία μας πραγματοποίηση ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Λαμία.

 • Στις 15 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην ενορία μας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση για τον ένα χρόνο λειτουργίας της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης. Την επίβλεψη της εκδήλωσης ανέλαβε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Msc Βιβλιοθηκονόμος κα. Έφη Δούλη. Η ίδια μίλησε για τον ένα χρόνο λειτουργίας της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης και στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι αναγνώστες με τις περισσότερες αναγνώσεις βιβλίων. Ο εφημέριος του ναού τίμησε με δώρα και τιμητική πλακέτα την κα. Έφη Δούλη για την πολύτιμη και αφιλοκερδή προσφορά της.

 • Στις 17 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην ενορία μας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη του αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού.

 • Στις 19 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην ενορία μας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων π. Δομέτιο Ντελή με θέμα ''Η πνευματική ζωή μέσα στην ενορία'' την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας.

 • Στις 21 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών της ενορία μας.

 • Στις 22 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην ενορία μας,στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying). Οι ομιλητές που αποτελούσαν το πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Τύμπας, Θεολόγος – Μουσικός και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης, η κα. Ειρήνη Παρασκευοπούλου, Εκπαιδευτικός - Φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και ο κ. Χρήστος Λιάπης Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μαθητές από Διάβα και Καλαμπάκα και ακολούθησε μία ζωηρή κι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το φλέγον ζήτημα.

 • Στις 25 Οκτωβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων Θεοφάνης Κάσος κόμισε απότμημα ιερού λειψάνου του μεγαλομάρτυρος αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός παρουσία ιερέων και πιστών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της ιεράς εικόνας του αγίου στους δρόμους του χωριού. Τέλος, στην πλατεία του χωριού, ο π. Θεοφάνης κήρυξε τον θείο λόγο.

 • Στις 26 Οκτωβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων Θεοφάνης Κάσος και κήρυξε τον θείο λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας η ενορία μας βράβευσε με έπαινο τις δύο μαθήτριες που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις, δίνοντας κι ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για τις σπουδές τους.

 • Στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Ακολούθησε η Δοξολογία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ηρώων στην πλατεία του χωριού και παρέλαση από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διάβας.

 • Στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

 • Στις 30 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής. Υπεύθυνη των Συνάξεων είναι η κα. Νίνα Λιάπη.

 • Στις 31 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Στον ναό φυλάσσεται απότμημα λειψάνου των αγίων Αναργύρων.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 • Στις 1 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για τη μνήμη των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

 • Στις 18 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των Συνάξεων ανδρών και γυναικών. Υπεύθυνος των Συνάξεων είναι ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος.

 • Στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, εορτή του αγίου Στυλιανού, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με θείο κήρυγμα από τον εφημέριο του ναού, ο οποίος μίλησε για την χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Στη συνέχεια, με αφορμή την εορτή του προστάτου των παιδιών αγίου Στυλιανού, όπως κάθε χρόνο, η ενορία μοίρασε στα παιδιά έως 4 ετών βιβλία ως δώρο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 • Στις 10 Δεκεμβρίου τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων πραγματοποίησαν εκδήλωση με απογευματινό καφέ και λαχειοφόρο στο ''Μικρό Νυχτερινό'' στην Διάβα. Στην εκδήλωση τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα τα παιδιά των κατηχητικών της ενορίας μας.

 • Στις 23 Δεκεμβρίου, με αφορμή την πτώση της γέφυρας της Διάβας και την δυσχερή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων της Διάβας, μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μαζί με τον εφημέριο του ναού Πρεσβύτερο Ηρακλή Φίλιο διένειμαν στις επιχειρήσεις της Διάβας από ένα χριστουγεννιάτικο δωράκι, ένα ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων και μία χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές, σε ένδειξη συμπαράστασης και έγνοιας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την δύσκολη αυτή κατάσταση.

 • Στις 29 Δεκεμβρίου η ενορία μας σε συνεργασία με τα παιδιά των κατηχητικών και των κυριών των επιτροπών πραγματοποίησε για 3η συνεχόμενη χρονιά το Χριστουγεννιάτικο Χωριό με πολλές θεματικές ενότητες στην πλατεία της Διάβας.


Καλή χρονιά με ευλογίες από τον Θεό!