02.10.202302.10.2023

Εκδρομή με την ενορία μας στην Ιερά Μονή Αγάθωνος.


Στα πλαίσια των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας, η ενορία μας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Λαμία, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Θα αναχωρήσουμε στις 13:30 μ.μ. από την πλατεία του χωριού. Η τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων στην εκδρομή.

Για δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στην Εκκλησιαστική Σύμβουλο κα. Καίτη Μουζακιάρη (697 957 2253).

Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος φυλάσσεται άφθαρτο το ιερό σκήνωμα του αγίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ο οποίος κατά την επίγειο ζωή του έκανε πολλές αγαθοεργίες. Στις 14 Ιουνίου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη.Επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στις 25 Ιουνίου 2023.

01.10.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

26.09.2023


Οκτώβριος: Ο μήνας του Αγίου Δημητρίου, 

ο μήνας της ενορίας μας.


Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σε λίγες ημέρες εισερχόμαστε στον μήνα Οκτώβριο. Είναι ο μήνας του Αγίου Δημητρίου. Ο μήνας του δικού μας Αγίου. Γιορτάζει λαμπρά και με πανηγυρικό τρόπο ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία του χωριού μας, στην Διάβα.

Κι αυτόν τον χρόνο έχουμε ανάγκη να εισέλθουμε σε μία περίοδο περισσότερο πνευματική. Το απαιτούν οι μέρες που διανύουμε. Μία περίοδο που το Άγιο Πνεύμα ''μεταμορφώνει σε χαρά ό,τι αγγίξει'' όπως έλεγε ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ. Έχουμε ανάγκη την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας. Να μας χαριτώνει, να μας βγάζει από τη στεναχώρια, τα αδιέξοδα, τις λύπες και τις πικρίες που βιώνουμε. Πικρίες προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές. Βλέπετε, όλα γύρω μας ενώ μαρτυρούν με δυναμικό τρόπο την παρουσία του Θεού στην κτίση, στον άνθρωπο, ολάκερη τη δημιουργία, εντούτοις ο άνθρωπος δείχνει να απομακρύνεται από την πρόνοια και το θέλημα του Θεού. Ο Θεός τίθεται στο περιθώριο και ο νους του ανθρώπου σκοτίζεται. ''Νοῦς ἀποστᾶς τοῦ Θεοῦ ἢ κτηνώδης γίνεται ἢ δαιμονιώδης'' μας λέει ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς.

Αν και πολλά γύρω μας αλλάζουν δραματικά και τραγικά, ο Θεός δεν εγκαταλείπει τον κόσμο του. Πάντοτε εργάζεται για τη σωτηρία του ανθρώπου, δίνοντας του αφορμές και ερεθίσματα να στραφεί στον Ίδιο. Δεν χρειάζεται όμως, αδελφοί μου να μας συμβούν τα χειρότερα για να επιστρέψουμε στην αγκαλιά του Θεού Πατέρα. Αν και πολλά τραγικά γύρω μας αποτελούν παιδαγωγία του Θεού προς τον άνθρωπο, ο άνθρωπος δεν ερμηνεύει με τρόπο πνευματικό το θέλημα του Θεού. Το θέλημα του Θεού είναι το συμφέρον του ανθρωπίνου θελήματος. Και πάντοτε δεχόμαστε κλήσεις από τον ουρανό. Τί συμβαίνει όμως και δεν ανταποκρινόμαστε στις κλήσεις αυτές, στη χάρη του Θεού, εμμένοντας στον ναρκισσισμό μας, στον εγωισμό μας, στο δικό μας θέλημα; Δεν υπάρχουμε ως άτομα. Υπάρχουμε ως πρόσωπα μέσα στην Εκκλησία! Πρόσωπα που επικοινωνούν με τον Θεό, τους συνανθρώπους μας, την φύση, ολάκερη τη θεϊκή δημιουργία.

Με αφορμή την λαμπρά πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας τον μήνα Οκτώβριο, η ενορία μας έχει προγραμματίσει εορταστικές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του μηνός, οι οποίες θα ανακοινωθούν το  αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με την χάρη του Τριαδικού Θεού και την ευλογία του Επισκόπου Πατέρα μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, εισερχόμαστε σε ένα πνευματικό στάδιο που θα μας προβληματίσει ευχάριστα μέσα από τις πνευματικές, ψυχαγωγικές, πολιτισμικές ευκαιρίες που θα μας δοθούν, αφού η Εκκλησία πάντοτε δημιουργούσε και εξακολουθεί να δημιουργεί πολιτισμό.

Σας προσκαλώ να τιμήσουμε όλοι μαζί με την παρουσία μας τις όμορφες πνευματικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κατά τον μήνα Οκτώβριο. Προσκαλώ και τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας να αφεθούν στην αγάπη του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος νέος στην ηλικία συγκέντρωνε τους νέους της Θεσσαλονίκης και τους έκανε κατήχηση, μιλώντας τους για τον Χριστό και την Εκκλησία.

Εύχομαι ο Θεός να δίνει υγεία σε όλους σας και να σας σκεπάζει με την χάρη Του.

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος


18.09.2023


Ιερά Αγρυπνία στην Διάβα για τον μεγαλομάρτυρα Ευστάθιο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.

Το βράδυ της Τρίτης στις 19 Σεπτεμβρίου στις 21:15 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.


15.09.2023


Λειτουργικό πρόγραμμα (16 & 17 Σεπτεμβρίου).


Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023     Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας   Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023      ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ. Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος, Αγάπης μαρτύρων

                                                         Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων


15.09.2023


Και πάλι κοντά σας!

Κατόπιν δυσκολιών που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα στη σύνδεση στο διαδίκτυο λόγω πλημμυρών, βρισκόμαστε και πάλι κοντά σας με ανακοινώσεις που αφορούν την ενορία μας, θέματα από την επικαιρότητα της ενορίας μας, επίκαιρα θεολογικά και κοινωνικά κείμενα - βίντεο και άλλα διάφορα ενδιαφέροντα θέματα.

01.09.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

31.08.2023


Ένας χρόνος λειτουργίας της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης Διάβας.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε στις 27 Αυγούστου 2023 από τα εγκαίνια και τη λειτουργία της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης στην Διάβα.

Το ''σπίτι του ιερέα'' βρισκόταν για χρόνια σε αχρησία. Η ενορία της Διάβας έπρεπε να το χρησιμοποιήσει προς όφελος των κατοίκων της, στα πλαίσια άσκησης του ποιμαντικού της έργου. Έτσι, η ιδέα έγινε πράξη με τις ευλογίες και τη στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Θεοκλήτου.

Η Πολυζώειος Ενοριακή Βιβλιοθήκη οφείλει το όνομα της στον νεομάρτυρα Πολυζώη που καταγόταν από την Διάβα και μαζί με τον ιερομάρτυρα Κωνσταντίνο εκ Περιστέρας και τον αναγνώστη Αθανάσιο από την Θεόπετρα αποτελούν τους τρεις νεομάρτυρες της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων.

Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης τοποθετήθηκε η Msc Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος κα. Έφη Δούλη. Η ίδια τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τίτλο ''Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες''. Η ίδια οργάνωσε με επιστημονικό τρόπο και κριτήρια την ενοριακή βιβλιοθήκη και η δουλειά που έχει επιτελέσει είναι άριστη μέσα από τις ανησυχίες που επιδεικνύει σχετικά με το βιβλίο. Η πρώτη κάρτα μέλους (αριθμ. 1) μάλιστα δόθηκε από την κα. Έφη Δούλη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης.

Η Συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από περισσότερους από 1100 τίτλους βιβλίων. Στο δανειστικό τμήμα οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο των προσωπικών τους ενδιαφερόντων στις εξής κατηγορίες: Παιδική Λογοτεχνία, Νεανική Λογοτεχνία, Εικονογραφημένες Ιστορίες, Παραμύθια, Παιδικές Εγκυκλοπαίδειες, Ελληνική Λογοτεχνία (Μυθιστορήματα, Διηγήματα), Ξένη Λογοτεχνία, Ποίηση, Εκκλησιαστικά, Ιστορικά, Επιστήμες, Βιβλία Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας. Η ταξινόμηση του υλικού της βιβλιοθήκης έγινε σύμφωνα με τη δεκαδική ταξινόμηση Dewey, εκτός από την συλλογή της λογοτεχνίας.

Σκοπός της ενορίας μας υπήρξε η Βιβλιοθήκη να καταστεί ένα πνευματικό κέντρο για την Διάβα, αλλά και για όσους επιθυμούν να ανοίξουν τους ορίζοντες τους μέσα από την αγάπη για το βιβλίο, κάτι που ωριμάζει την σκέψη και διαπλάθει υγιείς σκεπτόμενους χαρακτήρες. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί πλέον για το χωριό μας εστία πνευματικής γνώσης σε μία εποχή έλλειψης γνώσης. Αποτελεί όμως και χώρο συνάντησης προσώπων που γνωρίζονται ακόμη καλύτερα μεταξύ τους και εμπλουτίζουν τις ανησυχίες τους μέσα από τη φιλαναγνωσία.

Σ' αυτό το χρονικό διάστημα του ενός έτους έχουν πραγματοποιηθεί ποικίλες δραστηριότητες από την Βιβλιοθήκη: Επίσκεψη των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Διάβας, διανομή παιδικών βιβλίων στα μικρά παιδιά με αφορμή την εορτή του αγίου Στυλιανού, επίσκεψη της συγγραφέως παιδικών βιβλίων κας. Μαρίας Δουρίδα - Μηταράκη στο Δημοτικό Σχολείο Διάβας και στην Βιβλιοθήκη, εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα βιβλίου στο δημοτικό σχολείο Διάβας και επίσκεψη των μαθητών στην Πολυζώειο Βιβλιοθήκη, παρουσίαση του βιβλίου ''Η φωτιά της ψυχής'' της συγγραφέως κας. Δήμητρας Παπαναστασοπούλου στην πλατεία της Διάβας, παρουσίαση και διήγηση του παραμυθιού ''Λέων και Δανάη'' της συγγραφέως κας. Χριστίνας Αλεξίου στην πλατεία της Διάβας.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί κάθε Κυριακή 10.30 - 11.30 και βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία της Διάβας. Οι μαθητές, όλα τα παιδιά, μικροί και μεγάλοι από οποιοδήποτε μέρος μπορούν να επισκεφτούν την Βιβλιοθήκη, να γίνουν μέλη της και να δανειστούν βιβλία. Την ξενάγηση στην Βιβλιοθήκη πραγματοποιεί η κα. Έφη Δούλη.

Ευχαριστούμε την κα. Έφη Δούλη για την μεγάλη προσφορά της στην Βιβλιοθήκη, αλλά και όλους όσοι προσέφεραν και προσφέρουν βιβλία για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης. Θα συνεχίσουμε με νέες δράσεις σε μία εποχή όπου η γνώση δείχνει πολλές φορές να τοποθετείται στην άκρη. Άνοιξε κι εσύ ένα βιβλίο για να ανοίξει ένα ακόμη παράθυρο στον κόσμο.


30.08.2023


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάμα, προστάτη των βοσκών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στη Διάβα Καλαμπάκας θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του Μικρού Αγιασμού.

Κατόπιν στις 7:00 μ.μ. θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός με θείο κήρυγμα. Ακολούθως θα διαβαστούν οι ευχές «Εἰς τό εὐλογῆσαι ἅλας» και ευχή για κάθε ασθένεια ζώου, των Αγίων Μάμα και Μοδέστου. Στο τέλος οι πιστοί θα λάβουν ένα σακουλάκι με αλάτι, καθώς και γλυκίσματα που θα έχουν ετοιμάσει οι κυρίες της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας στις 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας και υψώματος του Αγίου.

Με τιμή και χαρά καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ώστε να συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες και να λάβουν την ευλογία του Αγίου για τους ίδιους, τις εργασίες τους και τα ζώα τους.

21.08.2023

Παιχνίδια γειτονιάς από την ενορία της Διάβας.

Το καλοκαίρι πλησιάζει προς το τέλος και στα πλαίσια των καθιερωμένων πλέον καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων, ήρθε η ώρα να παίξουμε!

Αυτή την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 στις 7 το απόγευμα, η ενορία μας καλεί όλα τα παιδιά της Διάβας και από την γύρω περιοχή, μικρά και μεγάλα, σε παιχνίδια στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Διάβας.

Η παιδαγωγός κα. Λένα Λίτσιου μαζί με τα μεγάλα παιδιά του Κατηχητικού βάζουν και πάλι τα δυνατά τους, οργανώνοντας τα παιχνίδια. Αυγά, τσουβάλια, αλεύρι, μπάλες και μπόλικο νερό, έρχονται για να μας δροσίσουν μέσα σε ένα όμορφο καλοκαιρινό απόγευμα. Και για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει, μην την χαρίσετε ούτε στον ιερέα της ενορίας. Αλεύρι υπάρχει μπόλικο!!!

Σας περιμένουμε μαζί με τους γονείς σας. Και για να δροσιστούμε έχουμε αναψυκτικά. Αλλά και γλυκίσματα..

21.08.2023


Ιερά Πανήγυρη Αγίου Φανουρίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην ενορία μας τιμούμε τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου με αρτοκλασία, ύψωμα του αγίου και θείο κήρυγμα.

17.08.2023


Η Θεία Λειτουργία της Κυριακής.

Αυτή την Κυριακή 20 Αυγούστου η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και όχι στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων, όπως είχε προγραμματιστεί.

12.08.2023


Ευχαριστήριο.

Ευχαριστούμε θερμά και με ευγνωμοσύνη συνανθρώπους μας - επιχειρηματίες που με αγάπη προς την Εκκλησία συμβάλλουν από τη μεριά τους στην αποπεράτωση των εργασιών του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Πεντεδήμο, αρχιτέκτονα, για τη μεγάλη οικονομική διευκόλυνση στη σύνταξη της μελέτης που αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού. Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Ζαρκάδα, τοπογράφο - μηχανικό εκ Διάβας, για την μεγάλη του προθυμία να αναλάβει δωρεάν όλες τις μετρήσεις που χρειάστηκαν να γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Μάκη Καραφύλλα, επιχειρηματία, για την μεγάλη προθυμία να παραχωρήσει δωρεάν όλα τα οικοδομικά υλικά για την κατασκευή του παρτεριού στον πλάτανο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού. Ευχαριστούμε και την οικογένεια του κ. Νίκου Αβραμόπουλου, επιχειρηματία και εκκλησιαστικού συμβούλου της ενορίας Διάβας, και κ. Λευτέρη Αβραμόπουλου, επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων για την δωρεάν παραχώρηση της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του ως άνω παρτεριού. Τέλος, ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Αναστογιάννη, σιδηρουργό εκ Διάβας, που είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει ως δωρεά την εργασία και τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν στη βόρεια πλευρά του Ιερού Ναού.

Ευχόμαστε υγεία στους ίδιους και στις οικογένειες τους, επιτυχίες σε κάθε επιχειρηματική τους προσπάθεια και κάθε καλό από τον Θεό.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο


11.08.2023

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ενορία μας.


Την Τρίτη 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας γύρω από τον Ιερό Ναό και στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του ναού θα διαβαστεί η αρτοκλασία και το ύψωμα της εορτής.


07.08.2023


Πρόγραμμα Ιερών Παρακλήσεων στην ενορία μας.


Δευτέρα 7 Αυγούστου         Μικρή Παρ.      Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων   7:30 μ.μ.

Τρίτη 8 Αυγούστου              Μεγάλη Παρ.   Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου   7:30 μ.μ.

Τετάρτη 9 Αυγούστου          Μικρή Παρ.      Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου   7:30 μ.μ.

Πέμπτη 10 Αυγούστου         Μεγάλη Παρ.    Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου 5:30 μ.μ.

Παρασκευή 11 Αυγούστου   Μικρή Παρ.       Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων 7:30 μ.μ.

Κυριακή 12 Αυγούστου        Μεγάλη Παρ.     Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου 7:30 π.μ.


04.08.2023


Ευχαριστίες για την Ενοριακή Δημοτική Βραδιά στην Διάβα.

Η Δημοτική βραδιά που διοργάνωσαν οι νέες και οι νέοι του Κατηχητικού της Διάβας μαζί με την Ενορία της Διάβας, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία δεν μετριέται με το πλήθος κόσμου που παρευρέθη, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για ιερό σκοπό, αλλά μετριέται με χαμόγελα και καλοσύνη. Κι από αυτό είμαστε πλήρεις, δόξα τω Θεώ.

Οι νέες και οι νέοι του Κατηχητικού Διάβας πριν από καιρό χτύπησαν την πόρτα της Ενορίας της Διάβας, μοιράστηκαν μία σκέψη τους και ζήτησαν τη συμβολή μας στο εγχείρημα αυτό. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο πίστεψε και πιστεύει στα παιδιά. Ανταποκριθήκαμε αμέσως και με πίστη σ' αυτό που ήθελαν τα ίδια τα παιδιά. Εξάλλου, η Ενορία μας βρίσκεται πάντοτε δίπλα στα παιδιά της Διάβας. Είναι πρώτα το παρόν του ευλογημένου τόπου μας και ύστερα το μέλλον του. Παντρέψαμε την νεότητα, την τόλμη, τη φρεσκάδα των ιδεών τους με τη γνώση και με τη βοήθεια του Θεού η Ενοριακή Δημοτική Βραδιά έγινε πράξη. Θερμά και με πολύ αγάπη ευχαριστούμε τα παιδιά του Κατηχητικού για τη συμπόρευση αυτή σε ένα εγχείρημα δύσκολο και απαιτητικό. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα για την Διάβα και την Ενορία μας. Σας αγαπούμε και σας χαιρόμαστε.

Στην Διάβα όπου με τοποθέτησε η χάρη του Θεού και η αγάπη του Επισκόπου μου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου πριν από 4.5 χρόνια, συνεχώς ανακαλύπτω ''κρυμμένες'' όμορφες καρδιές που με καλοσύνη και αγαθή προαίρεση προσεγγίζουν την Ενορία και βοηθούν στο ενοριακό έργο και αυξάνουν με τη χάρη του Θεού. Δοξολογώ τον Θεό που έχω δίπλα μου έντιμους και άξιους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους - Επιτρόπους, οι οποίοι διακονούν με σεβασμό τον Θεό και την Εκκλησία και στέκονται δίπλα μου με καταλυτικό τρόπο. Ανθρώπους που εργάζονται για την ενότητα και όχι την διχόνοια. Μαζί πορευτήκαμε και στην Ενοριακή Δημοτική Βραδιά. Ένα σώμα, μία ψυχή. Ο καθένας τους με τα προσωπικά του χαρίσματα, τις δωρεές από τον Θεό, τα οποία προσφέρουν απλόχερα στη διακονία μέσα στην Εκκλησία. Είναι η κα. Μαρία Γκέτσιου, η κα. Αμαλία Τσιαντίκου, η κα. Καίτη Μουζακιάρη, η κα. Καλλιόπη Λίτσιου, ο κ. Κώστας Παπανίκος, ο κ. Γρηγόρης Χαρίσης, ο κ. Νίκος Αβραμόπουλος, ο κ. Πέτρος Βλαχογιάννης.

Το βράδυ της Δημοτικής βραδιάς ευχαρίστησα όλους όσοι προσέφεραν ο καθένας από τη μεριά τους. Υποκλίνομαι όμως στους 1.250 συνανθρώπους μας που κατέκλυσαν το γήπεδο της Διάβας. Φίλους, γνωστούς, άγνωστους, από την Διάβα, την Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα, τα χωριά του Νομού μας. Ο άγιος Παντελεήμων τους τράβηξε στην Διάβα, κοντά στον ναό του για να προσφέρουν αγάπη, καλοσύνη, χαμόγελα και με το φως της ψυχής τους να φωτίσουν εκείνο το βράδυ το γήπεδο της Διάβας. Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο που έδωσε ευλογία να πραγματοποιηθεί αυτή η Ενοριακή Δημοτική Βραδιά και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ζώτο, Υπεύθυνο Τομέα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο οποίος παρευρέθη στην βραδιά αυτή και στηρίζει τις προσπάθειες του Κατηχητικού της Ενορίας μας.

Η Ενοριακή Δημοτική Βραδιά αποτελεί πλέον θεσμό για το χωριό μας, την Διάβα. Καθιερώθηκε φέτος και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες μετά από την ιερά πανήγυρη του αγίου Παντελεήμονος στο γήπεδο της Διάβας σε συνεργασία πάντοτε με τις νέες και νέους του Κατηχητικού. Τα έσοδα της βραδιάς θα προσφέρονται στην Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας για τις εργασίες αποπεράτωσης του ναού. Επίσης, οι νέες και οι νέοι του χωριού μας που θα γράφονται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα λαμβάνουν από την Ενορία ένα χρηματικό ποσό για τις πρώτες τους φοιτητικές ανάγκες. Είναι καιρός να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας με πράξεις και όχι με λόγια.

Το χωριό μας, η Διάβα μας έζησε μεγάλες στιγμές το βράδυ του Σαββάτου στις 29 Ιουλίου 2023 στην Ενοριακή Δημοτική Βραδιά. Ο άγιος Παντελεήμων συγκέντρωσε όλο τον κόσμο κάτω από την στέγη που λέγεται εκκλησία. Το χωριό μας είχε πολλά χρόνια να ζήσει τέτοιες όμορφες στιγμές, στιγμές γλεντιού, κεφιού, χαλάρωσης. Έχουμε ανάγκη να συναντιόμαστε, να χορεύουμε και να περνάμε όμορφα. Τα παιδιά του Κατηχητικού είχαν την ιδέα της διοργάνωσης αλλά και την ιδέα τα έσοδα από την βραδιά να προσφέρονται για τις εργασίες αποπεράτωσης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Η Ενορία που αποτελεί το κέντρο της ζωής κάθε χωριού δεν διχάζει τον κόσμο. Έρχεται σε δύσκολους καιρούς, σε αβέβαιες ημέρες, συγκεντρώνει και ενώνει τον κόσμο κάτω από το φως της αγάπης του Θεού. Κι αυτό μόνο η Ενορία μπορεί να το κάνει πράξη. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας. Ο Θεός να σας ευλογεί.

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

Εφημέριος Διάβας

03.08.2023


Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Διάβας.

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα εορταστεί στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (πάνω στον λόφο μετά το τυροκομείο), όπως κάθε χρόνο.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 7:30 μ.μ. θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 7:30 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

01.08.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

01.08.2023


Δωρεά η πέτρα για το παρτέρι.

Πρόσφατα, γύρω από τον πλάτανο που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων κατασκευάστηκε παρτέρι.

Η οικογένεια του κ. Νίκου Αβραμόπουλου, επιχειρηματία και εκκλησιαστικού συμβούλου και του κ. Λευτέρη Αβραμόπουλου, επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει την πέτρα για να κατασκευαστεί το παρτέρι. 

ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του στην ενορία μας και τους ευχόμαστε κάθε καλό από τον Θεό.


01.08.2023


Δωρεά τα κάγκελα και η εργασία στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

Ο κ. Γιάννης Αναστογιάννης, σιδηρουργός εκ Διάβας, είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει ως δωρεά την εργασία και τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν στη βόρεια πλευρά του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων για την Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονος. 

Τον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του στην ενορία μας και του ευχόμαστε κάθε καλό από τον Θεό.


ΙΟΥΛΙΟΣ

28.07.2023


Σας περιμένουμε με καλή διάθεση και χαρά!

24.07.2023


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Με αισθήματα χαράς και τιμής,
Σας προσκαλούμε στην Ιερά Πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων στη Διάβα Καλαμπάκας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
7:15 μ.μ.: Υποδοχή της Τιμίας Χειρός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος εκ της Ιεράς Βασιλικής Μονής του Αγίου & Μεγάλου Μετεώρου.

7:30 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, υψώματος του Αγίου και θείου κηρύγματος από τον Πανοσιολογιώτατο Ιεροκήρυκα π. Χρίστο Κυριαζόπουλο.

* Στο τέλος του Εσπερινού θα προσφερθεί παραδοσιακή φιλοξενία στους πιστούς.


ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
7:00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία, μετ' αρτοκλασίας, υψώματος του Αγίου και θείου κηρύγματος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Καψάλη, Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής Μονής του Αγίου & Μεγάλου Μετεώρου.

.
7:30 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου Παντελεήμονος.


21.07.2023


Μεγάλη τιμή για την ενορία μας!

Η ενορία μας για μία ακόμη φορά έχει την μεγάλη ευλογία να υποδεχτεί με συγκίνηση και χαρά την Τίμια Χείρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, την οποία θα κομίσουν οι Πατέρες της Ιεράς Βασιλικής Μονής του Αγίου & Μεγάλου Μετεώρου την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στις 7:15 μ.μ. στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβα.

Θα ακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός και παραδοσιακή φιλοξενία προς τους πιστούς.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ21.07.2023


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.

Ως γνωστόν την 26η Ιουλίου, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της οσιομάρτυρος Παρασκευής. Στη Διάβα πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (στο λοφάκι μετά το τυροκομείο).


ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
8:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας, υψώματος της Αγίας και θείου κηρύγματος από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ζώτο.


ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία, μετ' αρτοκλασίας και υψώματος της Αγίας.19.07.202318.07.2023


Πεζοπορία στα Μετέωρα με την ενορία της Διάβας.

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων η ενορία μας πραγματοποιεί το Σάββατο 22 Ιουλίου πεζοπορία μαζί με τα μέλη της ομάδας πεζοπορίας της Διάβας σε μονοπάτι των Μετεώρων.

Η συγκέντρωση μας θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στις 6:30 το πρωί στην πλατεία της Διάβας. Από την πλατεία θα μεταφερθούμε με MiniBus στον ΟΣΕ Καλαμπάκας για να παραλάβουμε και άλλους ενδιαφερόμενους. Από εκεί θα κατευθυνθούμε προς το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας. Οδηγός μας θα είναι ο οδηγός βουνού κ. Χρήστος Κόνης.

Στην πεζοπορία μπορείτε να συμμετέχετε όλοι, όπου κι αν μένετε. Είναι μία ενοριακή δράση που απευθύνεται προς όλους εκείνους που αγαπούν την πεζοπορία στην πανέμορφη φύση των Αγίων Μετεώρων.

Σας περιμένουμε για μία όμορφη ανακάλυψη της φύσης!

Παρακαλούμε όσοι επιθυμείτε να έρθετε μαζί μας στην πεζοπορία να επικοινωνήσετε με τον εφημέριο της Διάβας π. Ηρακλή Φίλιο (698 708 1061) ή στείλετε e mail στο ecclesia@inadd.net μέχρι την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 το απόγευμα, ώστε να δηλωθούν τα ονόματά σας.

15.07.2023


Αύριο είναι Κυριακή..

''Μαζί με αυτές και εμείς τις άγιες δυνάμεις, Δέσποτα φιλάνθρωπε, μεγαλόφωνα λέμε· Άγιος είσαι και πανάγιος, εσύ και ο μονογενής Υιός σου και το Άγιο Πνεύμα σου· Άγιος είσαι και πανάγιος και μεγαλόπρεπη είναι η δόξα σου· εσύ, που τόσο αγάπησες τον κόσμο σου, ώστε να δώσεις τον μονογενή σου Υιό, για να μη χαθεί κανένας που πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Εκείνος, όταν ήλθε κι έκαμε όλα όσα είχες οικονομήσει για μας, τη νύχτα που παραδινότανε, μάλλον δε ο ίδιος παρέδινε τον εαυτό του για τη ζωή του κόσμου, πήρε ψωμί στα άγια κι αμόλυντα κι αναμάρτητα χέρια του, ευχαρίστησε και το ευλόγησε, το αγίασε και το έκοψε, το έδωσε στους αγίους μαθητές του και αποστόλους και είπε·

Λάβετε, φάγετε· αυτό είναι το σώμα μου, που κόβεται και προσφέρεται για σας, για την άφεση των αμαρτιών.

Αμήν.

Πιείτε απ' αυτό όλοι· αυτό είναι το αίμα μου, το αίμα της Καινής Διαθήκης, που χύνεται για σας και για όλους, για την άφεση των αμαρτιών.

Αμήν''.

(Ευχή Αναφοράς Θείας Λειτουργίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

14.07.2023


Πεζοπορία στα Μετέωρα.

Δηλώστε συμμετοχή τώρα!


Στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων, το Σάββατο 22 Ιουλίου ξεκινάμε την πεζοπορία μας σε μονοπάτι των Μετεώρων μαζί με τα μέλη της ομάδας πεζοπορίας της Διάβας. Επικεφαλής της πορείας ο οδηγός βουνού κ. Χρήστος Κόνης.

Συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία της Διάβας και αναχωρούμε στις 8 το πρωί με Mini bus για το σημείο εκκίνησης της διαδρομής.

Όποιος/α και από οποιοδήποτε μέρος επιθυμεί να έρθει μαζί μας στη διαδρομή, παρακαλούμε να δηλώσει συμμετοχή με τους εξής τρόπους έως το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουλίου 2022:

 • Τηλεφωνείστε στον εφημέριο του ναού π. Ηρακλή Φίλιο (698 708 1061).
 • Τηλεφωνείστε στην Επίτροπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κα. Καίτη Μουζακιάρη (697 957 2253)
 • Στείλετε e mail στο e mail του ναού (ecclesia@inadd.net).
 • Στείλετε μήνυμα στο instagram του ναού (enoria.diavas).

Σας περιμένουμε σε μία όμορφη παρέα, μέσα από παραδεισένιες διαδρομές να απολαύσουμε την διαδρομή!


14.07.2023


Δωρεά βιβλίων στην Πολυζώειο Βιβλιοθήκη.


Ευχαριστούμε θερμά το βιβλιοπωλείο ''Επιλογή'' του κ. Γιώργου και της κας. Ανθούλας Αλεξανδρή στα Τρίκαλα που πριν από το κλείσιμο, μας δώρισαν βιβλία για την Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη.


06.07.2023

Συντονιστείτε...

Αυτή την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου, μιλάμε στο Ράδιο Σταγών, στους 87.6 Fm, μετά τις 10 το πρωί, μαζί με τα παιδιά του Κατηχητικού, για τις Καλοκαιρινές Ενοριακές Δραστηριότητες και τη μουσική βραδιά της 29ης Ιουλίου, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία των παιδιών.

Συντονιστείτε...


06.07.2023


Παρουσίαση και διήγηση παραμυθιού από την ενορία της Διάβας.

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων της ενορίας μας, που καθιερώθηκαν το έτος 2022, με την ευλογία του Επισκόπου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, αυτή την Κυριακή 9 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση και διήγηση του παραμυθιού ''Λέων και Δανάη'' από την συγγραφέα Χριστίνα Αλεξίου και θα ακολουθήσει ζωγραφική σχετική με το παραμύθι από τα παιδάκια. Πρόκειται για μία ακόμη δράση της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης.

Προσκαλούμε τους γονείς και τα παιδιά στην εκδήλωση αυτή, για να γεμίσουν με χαρά και ομορφιά την πλατεία της Διάβας. Η πρόσκληση αυτή αφορά όλους τους αναγνώστες.

Σας περιμένουμε μικρούς και μεγάλους!

05.07.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

04.07.2023


Καλοκαιρινές δραστηριότητες στην ενορία μας.

Η Εκκλησία ανοίγεται στον κόσμο, συναντώντας τον άνθρωπο έξω στην κοινωνία. Ναι, η Εκκλησία δεν δραπετεύει ως άλλη ''αλεπού'' της ιστορίας αλλά τριγυρνάει στο παζάρι, στους δρόμους, στα σοκάκια, στις γειτονιές, στις πλατείες, στο δημόσιο χώρο και αναπτύσσει δημόσιο λόγο μέσα από ζωντανό διάλογο. Δεν υπάρχει για να κλείνεται, υπάρχει για να ανοίγεται…

Για 2η συνεχόμενη χρονιά με την ευλογία του Επισκόπου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, η ενορία μας δίνει ζωντάνια στο χωριό μας! Τί κι αν είναι καλοκαίρι; Ευκαιρία να χαρούμε καλοκαιρινά τον τόπο μας. Δραστηριότητες που διοργανώνονται από την ενορία μας σε συνεργασία με τους φιλότιμους συνεργάτες μας για να χαρούμε όλοι μαζί και να ζήσουμε στιγμές οικογενειακές, αφού η ενορία μας είναι η μεγάλη μας οικογένεια.

Και στις 29 Ιουλίου… τα δραστήρια και ακίνητα παιδιά του κατηχητικού, τα παιδιά της Διάβας, είχαν την ιδέα να διοργανώσουν μία μουσική βραδιά και ζητώντας την βοήθεια της ενορίας στη διοργάνωση της βραδιάς, στεκόμαστε δίπλα τους στο τολμηρό εγχείρημα τους. Ναι, αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τολμούν. Και συγχαρητήρια για την πρόταση τους… τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη μουσική βραδιά να δοθούν στην Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας ως ενίσχυση στην αποπεράτωση των εργασιών του ναού. Μας συγκινήσατε. Υπάρχει ακόμη ελπίδα. Όχι, γιατί είστε το μέλλον του τόπου αυτού, αλλά γιατί είστε το παρόν του.

Σας προσκαλούμε όλους, όπου κι αν μένετε, όποια ηλικία κι αν έχετε, να έρθετε στην Διάβα, να περάσουμε όμορφα κι αυτό το καλοκαίρι! Σας προσκαλούμε να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην εκπαίδευση του απινιδωτή, των πρώτων βοηθειών, ΚΑΡΠΑ, στην παρουσίαση του παραμυθιού ''Λέων και Δανάη'', στην πεζοπορία σε μονοπάτι των Μετεώρων, στη μουσική βραδιά στο γήπεδο της Διάβας, στον εθελοντικό καθαρισμό, στα παραδοσιακά παιχνίδια της γειτονιάς. Μαζί με τους φίλους και τις φίλες σας, μαζί με την οικογένειά σας. Να τρέξουμε, να παίξουμε, να πέσουμε, να γελάσουμε, να γίνουμε μία παρέα όμορφων προσώπων.

Η Εκκλησία ανοίγει την αγκαλιά της προς όλους. Πάντοτε και με ιδιαίτερη αγάπη. Συντονιστείτε. Μείνετε μαζί μας. Ξεκινάμεεεεεε….

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ


ΙΟΥΝΙΟΣ

28.06.202323.06.2023


Πρόγραμμα Θείας Λειτουργίας.

(24-06-2023 έως 30-06-2023)


Κυριακή      25 Ιουνίου 2023           Όρθρος, Θεία Λειτουργία       Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Πέμπτη   29 Ιουνίου 2023                Όρθρος, Θεία Λειτουργία        Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Παρασκευή   30 Ιουνίου 2023        Όρθρος, Θεία Λειτουργία        Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών    Νεομαρτύρων

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023                    Όρθρος, Θεία Λειτουργία         Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023                   Όρθρος, Θεία Λειτουργία       Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων       


01.06.2023


Το Ψυχοσάββατο στην ενορία μας.


Η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει δύο Ψυχοσάββατα καθ' όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους. Το ένα είναι αυτό το Σάββατο προ της Κυριακής των Απόκρεω και το άλλο πριν από την εορτή της Πεντηκοστής.

Το πρόγραμμα για το Ψυχοσάββατο έχει ως εξής:

 • Την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα θα διαβάσουμε για τις ψυχές στο Κοιμητήριο της Διάβας. Στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας και στο τέλος θα διαβάσουμε για τις ψυχές στο ναό.

 • Το Σάββατο 3 Ιουνίου στις 7.30 το πρωί θα ξεκινήσει ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους.


01.06.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

ΜΑΪΟΣ

31.05.2023

Καλή επιτυχία παιδιά!

Στη Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 28 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, προσευχηθήκαμε για τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Την Τρίτη 30 Μαΐου το απόγευμα στον Ιερό Ναό τελέστηκε Ιερά Παράκληση για τους διαγωνιζομένους.

Η Εκκλησία προσεύχεται για τον κάθε άνθρωπο. Αυτές τις ημέρες οι μαθητές και μαθήτριες της Γ' Λυκείου δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Ένας από τους ποικίλους σταθμούς στη ζωή τους προ των πυλών.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες καλή επιτυχία, καλή φώτιση από τον Θεό. Φυσικά και στους μαθητές και στις μαθήτριες της Διάβας!!!


25.05.2023


Λειτουργία και Παράκληση για τους διαγωνιζομένους στην Διάβα.

Την Κυριακή των Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου στις 28 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας, στις 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην οποία θα συμμετέχουν οι διαγωνιζόμενοι μαθητές της Διάβας των τάξεων Γυμνασίου - Λυκείου, καθώς και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ' Λυκείου. Στο τέλος θα διαβαστεί ευχή προς τους μαθητές, την οποία συνέταξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για τους διαγωνιζομένους μαθητές.

Την Τρίτη στις 30 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας, στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Παράκληση για τους διαγωνιζόμενους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου και τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ' Λυκείου. Θα διαβαστεί επίσης η ως άνω προαναφερθείσα ευχή.

25.05.2023


Αλλαγή τόπου Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας.

Την Κυριακή 28 Μαΐου η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και όχι στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων, όπως είχε προγραμματισθεί.

23.05.2023


Η εορτή της Αναλήψεως στον Κοιμητηριακό Ναό της Διάβας.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου.

Στην Διάβα η εορτή της Αναλήψεως εορτάζεται στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Αθανασίου.

Την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 6:15 μ.μ. θα διαβαστεί η Ενάτη ώρα της Αποδόσεως του Πάσχα, ψάλλοντας για τελευταία φορά το Χριστός Ανέστη. Στην συνέχεια στις 6:30 μ.μ. θα ξεκινήσει ο Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Αναλήψεως με θείο κήρυγμα και αρτοκλασία.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 7:30 π.μ. ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία. Κατόπιν, στον εξαιρετικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του ναού θα τελεστεί η αρτοκλασία.

11.05.2023


Ιερά Αγρυπνία στην Διάβα.

Η Αγία μας Εκκλησία στις 13 Μαΐου εορτάζει τη μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας.

Το βράδυ της Παρασκευής, στις 12 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία προς τη μνήμη της αγίας. Η Αγρυπνία θα ξεκινήσει στις 9:15 μ.μ.

10.05.2023


Προσκυνηματική εκδρομή με την ενορία μας στην όμορφη Αίγινα!

08.05.2023


Θείες Λειτουργίες στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.


Τετάρτη - 10 Μαΐου                 Μεσοπεντηκοστής                               Όρθρος & Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

Παρασκευή - 12 Μαΐου           Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας  Όρθρος & Θεία Λειτουργία 9:15 μ.μ. 

Κυριακή - 14 Μαΐου                 ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ                                  Όρθρος & Θεία Λειτουργία 7:30 π.μ.

03.05.2023


Παρουσίαση βιβλίου από την Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη.

01.05.2023


Εκδρομή με την ενορία στην Αίγινα.

Η ενορία μας διοργανώνει διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αίγινα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsiatsios Tours στις 9 και 10 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας και στην επιστροφή την Ιερά Μονή του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής.

Τιμή εισιτηρίου (μεταφορικά, ακτοπλοϊκά, διαμονή): 90 € το άτομο.

Για δηλώσεις συμμετοχής, απευθυνθείτε στους Επιτρόπους του ναού.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ

26.04.2023


Ιερά Πανήγυρη Αγίου Αθανασίου Διάβας (Κοιμητηριακός ναός).

Την Τρίτη 2 Μαΐου πανηγυρίζει ο Κοιμητηριακός Ναός του Αγίου Αθανασίου στη Διάβα με αφορμή την εορτή της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου.

Την Δευτέρα 1 Μαΐου στις 6:00 μ.μ. θα τελεστεί ο Μικρός Αγιασμός.

Ακολούθως, στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, ύψωμα του αγίου και λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στους δρόμους δίπλα από το Κοιμητήριο.

Την Τρίτη 2 Μαΐου στις 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, με αρτοκλασία, ύψωμα του αγίου και θείο κήρυγμα.


26.04.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.

20.04.2023


Πανηγυρίζει το εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου στην Διάβα.

Στις 23 Απριλίου εορτάζεται η μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Αυτή την ημέρα εορτάζει και πανηγυρίζει το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου της ενορίας της Διάβας, το οποίο βρίσκεται στον Κόζιακα, πάνω ακριβώς στο δρόμο προς την Κορομηλιά (πέντε λεπτά από την Διάβα).

Το πρόγραμμα της Ιεράς Πανηγύρεως έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στις 6:30 το απόγευμα ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής.

Κυριακή 23 Απριλίου 2023 στις 07:30 π.μ. ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, ύψωμα του αγίου και θείο κήρυγμα.

Το πρωί της Κυριακής, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, περίπου στις 8:00, θα ξεκινήσουν από την πλατεία της Διάβας πιστοί κρατώντας την εικόνα του αγίου Γεωργίου, περνώντας μέσα από το μονοπάτι προς τον άγιο Γεώργιο και θα κομίσουν την εικόνα, φτάνοντας στο εξωκλήσι περίπου στις 9:00, οπότε και θα ξεκινήσει η Θεία Λειτουργία.

20.04.2023


Ευχαριστίες Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης προς Βιβλιοπωλείο των Τρικάλων.

Ευχαριστούμε θερμά το Βιβλιοπωλείο της κας. Ανθούλας Αλεξανδρή και κ. Γεωργίου Αλεξανδρή για την προσφορά βιβλίων προς την Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη. Το ιστορικό Βιβλιοπωλείο που έχει έδρα στα Τρίκαλα κλείνει τις πύλες του. Ευχόμαστε στους ιδιοκτήτες του υγεία και κάθε καλό από τον Αναστάντα Χριστό.

19.04.2023


Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Διάβας.


Όπως κάθε έτος, έτσι και φέτος την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Διάβα (πάνω στον λόφο, σ' ένα πανέμορφο μέρος, δίπλα από το τυροκομείο με θέα τα Μετέωρα) θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.


19.04.2023


Ευχαριστήριο ενορίας Διάβας προς κ. Μικέλη Χατζηγάκη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτευτή της Ν.Δ. κ. Μικέλη Χατζηγάκη για την προσωπική του πρωτοβουλία της ασφαλτόστρωσης του προαύλιου χώρου του Ιερού Κοιμητηρίου Αγίου Αθανασίου Διάβας, την οποία ο ίδιος χρηματοδότησε. Ο χώρος με την πρωτοβουλία αυτή κατέστη λειτουργικός και όμορφος.

Ευχόμαστε η ενέργεια αυτή του κ. Μικέλη να βρει κι άλλους μιμητές που ενδιαφέρονται για το κοινό καλό.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


19.04.2023


Εγκύκλιος Πάσχα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.


ΠΑΣΧΑ 2023

Ἀριθ Πρωτ. 234/2023

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ἀριθ. 49

Ἀγαπητά μου παιδιά ἐν Κυρίῳ ἀναστάντι,

Ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία πρὸ ὀκτὼ ἑβδομάδων μᾶς έδωσε τὴν εὐκαιρία νὰ διαπλεύσουμε τὸ μέγα πέλαγος τῆς ψυχωφελοῦς Τεσσαρα-κοστῆς καὶ τοῦ πνευματικοῦ ἀγῶνος, μὲ ἕνα καὶ μοναδικὸ σπουδαῖο σκοπό. Νὰ βιώσουμε τὴν σημερινὴ λαμπροφόρο ἡμέρα καὶ νὰ λάβῃ κάθε ἕνας ἀπὸ ἐμᾶς τὴν δυνατότητα γιὰ μία νέα ζωή, ἀφοῦ ὅπως διακηρύττει ὁ Ἀπ. Παῦλος: «ὥσπερ ἠγέρθη Χριστὸς ἐκ νεκρῶν, οὕτω καὶ ἡμεῖς ἐν καινότητι ζωῆς περιπατήσωμεν (Ῥωμ. 6, 4)».

Τὸ πραγματικὸ γεγονὸς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ μας, τὸ ὁποῖο ἄλλαξε τὸν ῥοῦ τῆς ἀνθρώπινης ἱστορίας, τὸ ἑορτάζουμε ὄχι ὡς μία ἁπλῆ ἀνάμνηση ἱστορικοῦ καὶ παρελθοντικοῦ συμβάντος, οὔτε ἀσφαλῶς τελοῦμε μία ἀναπαράσταση τῶν γεγονότων, τὰ ὁποῖα παρακολουθοῦμε ὡς θεατές ἀλλὰ τὸ βιώνουμε ὡς γεγονὸς παροντικό. Σήμερα γίνεται ἡ Ἀνάσταση ἀλλὰ καὶ κάθε ἡμέρα ποὺ τελοῦμε τὸ μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας γινόμαστε κοινωνοὶ τοῦ Σταυροῦ, τοῦ Πάθους καὶ τῆς Ἀνα-στάσεως τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Ὁ ἀναστὰς Κύριος, σεβόμενος ἀπολύτως τὴν ἐλευθερία ποὺ ὁ Ἴδιος ἔχει δωρίσει στὸν ἄνθρωπο, μᾶς παρέχει τὴν δυνατότητα τῆς αἰωνίου βιοτῆς. Βρίσκεται λοπιόν, στὴν δική μας ευχέρεια νὰ τὴν ἀξιοποιήσουμε ἀφοῦ προηγουμένως ἀλλήλους περιπτυξώμεθα…καὶ…συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει.

Ὁ αὐτόπτης καὶ ἑωρακὼς τοῦ σταυρικοῦ θανάτου καὶ τῆς Ἀναστάσεως τοῦ ζωοδότου Χριστοῦ, ἡγαπημένος Αὐτοῦ μαθητὴς καὶ Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης, εἶναι ξεκάθαρος καὶ ἀπόλυτος ὡς πρὸς αὐτὸ: «ἐὰν τὶς εἴπῃ·Ὅτι ἀγαπῶ τὸν Θεὸν καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῇ, ψεύστης ἐστί (Α΄ Καθ. 4, 20)». Ἡ ἕνωσή μας μὲ τὸν Θεὸ εὑρίσκεται σὲ ἀπόλυτη συνάφεια μὲ τὴν ἀγάπη ποὺ ἐπιδεικνύουμε πρὸς τὸν πλησίον καὶ τὸν ἀδελφό μας, διότι μόμον ἐὰν ἀγαπῶμεν ἀλλήλους, ὁ Θεὸς ἐν ἡμῖν μένει (Α΄ Καθ. 4, 1).

Ὑπὸ αὐτὲς τὶς προϋποθέσεις θὰ ἑορτάσουμε τὸ κοσμοχαρμόσυνο ἀναστάσιμο γεγονὸς καὶ θὰ γεμίζει ὅλη ἡ ὕπαρξη καὶ ἡ ζωή μας ἀπὸ τὸ Φῶς τοῦ ἀναστάντος Ἰησοῦ.

Ἀγαπητά μου παιδιά,

Μόνο δι᾿ αὐτῆς τῆς ὁδοῦ μποροῦμε νὰ ἀναφωνήσουμε:

Χριστὸς ἀνέστη! Ἀληθῶς ἀνέστη!

Δόξα τῇ τριημέρῳ Αὐτοῦ ἐγέρσει!

Προσκυνοῦμεν Αὐτοῦ τὴν τριήμερον ἔγερσιν!

Ἐν Καλαμπάκᾳ, Ἅγιον Πάσχα, 2023

Διάπυρος πρὸς Χριστὸν ἀναστάντα εὐχέτης

17.04.2023


Χριστός Ανέστη!

Χριστός Ανέστη!

Με την Ανάσταση του Χριστού όλα αλλάζουν, όλα μεταμορφώνονται. Το φως διαλύει το σκοτάδι, ο διάβολος καταργείται, ο θάνατος καταπατείται και ο Χριστός δίνει ζωή! Αιώνια ζωή!

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Οι Επιτροπές της ενορίας


15.04.2023


Ευχαριστήριο Φιλοπτώχου ενορίας Διάβας προς επιχειρήσεις.

Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά και φέτος τις επιχειρήσεις του Νομού μας που προσέφεραν τρόφιμα στο Φιλόπτωχο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Διάβας, τα οποία διανεμήθηκαν σε έντεκα (11) οικογένειες της ενορίας μας κατά τις ημέρες του Πάσχα. Ευχαριστούμε:

· Το Κρεοπωλείο του κ. Γεωργίου Τσιάμη (Καλαμπάκα) για την προσφορά μεγάλης ποικιλίας κρεατικών.

· Το Κρεοπωλείο ''MeatHall Καλλιάγρας'' (Τρίκαλα) και τον κ. Βασίλη Καλλιάγρα για την προσφορά μεγάλης ποικιλίας κρεατικών.

                                           · Το Αρτοποιείο του κ. Τσουμπέκου στην Καλαμπάκα για την προσφορά τσουρεκιών.

                                           · Τους Μύλους Βλαχογιάννη Α.Ε. (Διάβα) που προσέφεραν τσουβάλια αλεύρι.

                                           · Ανώνυμη επιχείρηση για την προσφορά οπωροκηπευτικών.

Καλή Ανάσταση

Τα Μέλη του Φιλοπτώχου της ενορίας Αγίου Δημητρίου Διάβας

14.04.2023


Ευχές από την ενορία της Διάβας για το Άγιο Πάσχα.

Ευχόμαστε αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα ο καθένας από εσάς να αναζητήσει τον γλυκύτατο Νυμφίο μέσα από το Πάθος και την Ανάσταση. Ο Χριστός να σας δίνει υγεία, τόσο σε εσάς όσο και σε κάθε πρόσωπο της οικογένειας σας. Να ανεβούμε μαζί τον δρόμο προς το Γολγοθά και να χαρούμε με χορούς και πανηγύρια όλοι μαζί την Ανάσταση ζώντας στη βεβαιότητά του πιο λαμπρού γεγονότος στην ιστορία του ανθρώπου.

Καλή Ανάσταση!


                                                            Ο Πρόεδρος

                                                              Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

                                                            Τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

                                                  Τα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής Αγίου Παντελεήμονα & Τριών Νεομαρτύρων

                                                             Τα Μέλη του Φιλοπτώχου

13.04.2023


Το Πρόγραμμα από την Μ. Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα.


Μ. ΠΕΜΠΤΗ

 • Όρθρος & Θεία Λειτουργία - Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων      7:30 π.μ.
 • Ακολουθία των Παθών - Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου                                                           7:00 μ.μ.


Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 • Μεγάλες Ώρες - Εσπερινός Αποκαθήλωσης - Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου                         8:00 μ.μ.
 • Αποκαθήλωση Νυμφίου - Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων           11:30 π.μ.
 • Επιμνημόσυνη Δέηση - Κοιμητήριο                                                                                          12:00 π.μ.


Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

 • Μέγας Εσπερινός & Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου - Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου                 7:30 π.μ.
 • Όρθρος Αναστάσεως - Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου                                                                11:00 μ.μ.
 • Ακολουθία Αναστάσεως - Θεία Λειτουργία - Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου                               12:00 μ.μ.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ   

 • Εσπερινός της Αγάπης - Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου                                                              6:30 μ.μ.   

08.04.2023


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Μ. Τρίτη στην ενορία της Διάβας.

Την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου στις 7 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας.

Προσκαλείστε να συμμετέχουμε στην ακολουθία του Νυμφίου και να τιμήσουμε με την παρουσία μας το πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας.

05.04.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας.

03.04.2023


Μουσική εκδήλωση με ύμνους της Μ. Εβδομάδας στην ενορία μας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

28.03.2023


Ιερά Πανήγυρις Τριών Νεομαρτύρων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.


Με αισθήματα χαράς και τιμής

Σας προσκαλούμε στην Ιερά Πανήγυρη των Τριών Νεομαρτύρων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων στη Διάβα Καλαμπάκας.


ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

6:30 μ.μ..: Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, υψώματος των Αγίων και θείου κηρύγματος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων π. Νήφωνα Καψάλη.


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

7:00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων π. Νήφωνα Καψάλη, μετ' αρτοκλασίας, υψώματος των Αγίων και θείου κηρύγματος.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος καθιέρωσε οι Τρεις Νεομάρτυρες της Ιεράς Μητροπόλεως μας να εορτάζονται κάθε έτος την Ε' Κυριακή Νηστειών στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Φέτος στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων θα εορταστούν για δεύτερη φορά μετά από τα περσινά εγκαίνια του Ναού οι Τρεις Νεομάρτυρες Κωνσταντίνος ιερομάρτυς εκ Περιστέρας, Αθανάσιος Αναγνώστης νεομάρτυς εκ Θεόπετρας και Πολύζος Πολυζώης νεομάρτυς εκ Διάβας.


ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

26.03.2023


Απογευματινός καφές Ερανικής επιτροπής Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Σας προσκαλούμε στον απογευματινό καφέ που διοργανώνει η Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας, στα ''Πλατάνια'' στην Διάβα, την Ε' Κυριακή Νηστειών 2 Απριλίου στις 6 μ.μ.. Στον χώρο θα εκτεθούν πασχαλινές κατασκευές που ετοίμασαν με πολύ μεράκι και αγάπη οι κυρίες της Ερανικής Επιτροπής.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά ενίσχυση στις προσπάθειες της ενορίας μας για την αποπεράτωση των εργασιών του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Η Ερανική επιτροπή

26.03.2023


Ο Μέγας Κανών στην ενορία μας.


Ο Μέγας Κανών συνετέθη από τον άγιο Ανδρέα Ιεροσολυμίτη, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς ύμνους. Τα λόγια του αποσκοπούν να φέρουν τον άνθρωπο σε επίγνωση της αμαρτωλότητάς του και να οδηγηθεί στη μετάνοια και επιστροφή στον Θεό. Αποτελεί ένα πανέμορφο ποίημα και οι λέξεις του δημιουργούν συντριβή στον άνθρωπο.

Ο Μ. Κανών θα ψαλλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 6 μ.μ..

''Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις; τό τέλος ἐγγίζει καί μέλλεις θορυβεῖσθαι· ἀνάνηψον οὖν, ἵνα φείσηταί σου Χριστός ὁ Θεός, ὁ πανταχοῦ παρών καί τά πάντα πληρῶν'' (Κοντάκιο Μεγάλου Κανόνα).

24.03.2023


Κτητορικό Μνημόσυνο στην ενορία μας.

Όπως κάθε χρόνο, την Δ' Κυριακή Νηστειών στις 26 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Κτητορικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των αειμνήστων Ιερέων, Κτητόρων, Ευεργετών, Δωρητών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων που διακόνησαν στον Ιερό Ναό.

23.03.2023


Εσπερινός εορτής Ευαγγελισμού και Δ' Χαιρετισμοί.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου η Εκκλησία μας εορτάζει το γεγονός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ως εκ τούτου, την Παρασκευή 24 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 7:00 μ.μ. θα τελεστεί ο Εσπερινός της εορτής και στη συνέχεια θα διαβαστεί η Δ' Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και στο τέλος η Δοξολογία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

20.03.2023

Αναβολή εκδηλώσεων στην ενορία της Διάβας.

Λόγω πένθους για έναν νέο άνθρωπο στη μεγάλη εκκλησιαστική μας οικογένεια, η ενορία της Διάβας ακυρώνει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί την εβδομάδα αυτή.

Συγκεκριμένα ακυρώνονται:

 • Η ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος π. Δομετίου Ντελή που είχε προγραμματισθεί για την Πέμπτη 23 Μαρτίου.
 • Το απογευματινό της Ερανικής Επιτροπής στα ''Πλατάνια'' με σκοπό την αποπεράτωση των εργασιών του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων που είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή 26 Μαρτίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

17.03.2023


Ομιλία στην ενορία μας από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων.

Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας θα μιλήσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων π. Δομέτιος Ντελής με θέμα ''Σταχυολογήματα από τη λειτουργική ζωή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής''.

Προσκαλείσθε να την παρακολουθήσετε.

09.03.2023


Το Ιερό Ευχέλαιο στην ενορία μας.

Σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στις 6 μ.μ.

08.03.2023


Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.


Την Πέμπτη 16 Μαρτίου η ενορία μας θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων της Ιεράς Μητροπόλεως μας όπου θα τελέσουμε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.

Η αναχώρηση θα γίνει με λεωφορείο στις 4:30 το απόγευμα από την πλατεία της Διάβας.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην Επίτροπο κα. Καίτη Μουζακιάρη.


06.03.2023

Μ. Απόδειπνο, Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων & Χαιρετισμοί στην ενορία μας.


Κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην ενορία μας τελούνται:

 • Κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα το Μέγα Απόδειπνο.
 • Κάθε Τετάρτη στις 6:30 το απόγευμα η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.
 • Κάθε Παρασκευή στις 7:30 οι Χαιρετισμοί.

02.03.2023

Η Ιερά Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων αναπέμπει δεήσεις στον Κύριο για το δυστύχημα στα Τέμπη.Η Ιερά Μητρόπολή μας οδυνομένη γιά το τραγικό συμβάν της συγκρούσεως των τρένων στη θεσσαλική γη, που οδήγησε στον θρήνο ανθρώπους και βύθισε στο πένθος την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, με τον άδικο χαμό 44 ψυχών, μάλιστα τριῶν νέων κοριτσιών προερχομένων από τα σπλάχνα της, συμμετέχει στο πένθος τῆς Ελλάδος και με εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου μας την Παρασκευή 3 Μαρτίου κατά την ώρα των Χαιρετισμών, σε όλους τους Ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας θα αναπαμφθεί δέησις υπέρ υγείας και ταχείας αναρρώσεως των τραυματιών και υπέρ της εξ ύψους παρηγορίας των συγγενών των χαμένων συνανθρώπων μας ενώ μετά το πέρας των Χαιρετισμών θα ψαλή Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών των αδελφών μας, θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Επίσης θα τελέσουμε τρισάγιο στην ενορία μας και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 4 Μαρτίου, πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ημέρα κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία εορτάζει το θαύμα των κολλύβων του αγίου Θεοδώρου.


Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αυτή την Κυριακή 5 Μαρτίου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ελλάδος υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της πολυαιμάκτου τραγωδίας.

01.03.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων - Μάρτιος.

Κάνετε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων στην ενορία μας για τον μήνα Μάρτιο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

20.02.2023


Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην ενορία μας.


Εάν όμως δεν συγχωρείτε τους ανθρώπους,

τότε ούτε και ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα παραπτώματά σας.

(Ματθ. 6, 15).


Το απόγευμα αυτής της Κυριακής (26 Φεβρουαρίου 2023), στις 6 μ.μ., Κυριακή της Τυρινής, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας θα τελεστεί ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως και στη συνέχεια, με αφορμή την είσοδο μας στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, θα πραγματοποιηθεί σύντομη ομιλία από τον εφημέριο του ναού με θέμα ''Γιατί να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας;''. Στη συνέχεια όλοι οι αδελφοί θα αλληλοσυγχωρηθούμε.

Είναι ωφέλιμο για την ψυχή και το σώμα μας, αυτή την πνευματική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να την ξεκινήσουμε με μία συνάντηση και συγχώρεση μεταξύ μας, όπως μας ζήτησε να πράττουμε μεταξύ μας εξάλλου ο Κύριος μας.

Καλό πνευματικό αγώνα με τη βοήθεια και φώτιση του Θεού!

15.02.2023


Το Ψυχοσάββατο στην ενορία μας.

Η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει δύο Ψυχοσάββατα καθ' όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους. Το ένα είναι αυτό το Σάββατο και το άλλο πριν από την εορτή της Πεντηκοστής.

Το πρόγραμμα για το Ψυχοσάββατο που έρχεται έχει ως εξής:

 • Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα θα διαβάσουμε για τις ψυχές στο Κοιμητήριο της Διάβας. Στις 5 το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας και στο τέλος θα διαβάσουμε για τις ψυχές στον ναό.
 • Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 7.30 το πρωί θα ξεκινήσει ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους.

14.02.2023

Η ενορία μας κερνάει καφέ τα ζευγάρια της Διάβας.


Τόν ἔρωτα εἴτε θεῖον εἴτε ἀγγελικόν,  εἴτε νοερόν εἴτε ψυχικόν,  εἴτε φυσικόν εἴποιμεν,

ἑνωτικήν τινα καί συγκρατικήν ἐννοήσωμεν δύναμιν

(άγιος Μάξιμος Ομολογητής)


Με αφορμή την εορτή των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας (13 Φεβρουαρίου), η ενορία μας καλεί τα νέα ζευγάρια που κατοικούν στην Διάβα ή κατάγονται από την Διάβα σε πρωινό καφέ αυτή την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στην καφετέρια Οξυγόνο, αμέσως μετά από την Θεία Λειτουργία.

                                                                    Σας περιμένουμε με τη χαρά της συνάντησης!

07.02.2023


Ανακοίνωση για την εκδρομή της ενορίας μας στην Θεσσαλονίκη.

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, η ενορία μας αυτό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει ημερήσια εκδρομή στην Θεσσαλονίκη με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsiatsios Tours.

Θα επισκεφτούμε:

 • Την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Σουρωτής και θα προσκυνήσουμε τον τάφο του αγίου Παϊσίου (Οι γυναίκες πρέπει να έχετε φούστα κατά την είσοδο σας στην Ιερά Μονή).
 • Την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας.
 • Την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς όπου θα μας υποδεχτεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
 • Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ( αν το επιτρέψει ο χρόνος).
 • Τον Λευκό Πύργο και την παραλία της Θεσσαλονίκης.
 • Τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Στην εκδρομή θα υπάρξουν δύο λεωφορεία. Στο 1ο λεωφορείο υπεύθυνος θα είναι ο εφημέριος της Διάβας π. Ηρακλής Φίλιος και στο 2ο λεωφορείο η Επίτροπος κα. Καίτη Μουζακιάρη. Θα ενημερωθείτε την Παρασκευή 10-02-2023 σε ποιο λεωφορείο θα επιβιβαστείτε.

Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την πλατεία της Διάβας στις 7 το πρωί. Επομένως, πρέπει να είστε 6.45 το πρωί στην πλατεία της Διάβας.

Οι στάσεις που θα κάνουν τα λεωφορεία για να ανεβείτε επιβιβαστείτε είναι οι εξής:

 • Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.
 • Τυροκομείο Διάβας.
 • Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαμπάκας.
 • Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων.


07.02.2023


Ωράριο λειτουργίας της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης.

Η Πολυζώειος Ενοριακή Βιβλιοθήκη, τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν στις 27 Αυγούστου 2022 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο, έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες της.

Η Συλλογή της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης Διάβας αποτελείται από 1.100 τίτλους βιβλίων. Το δανειστικό της τμήμα αποτελείται από 800 τίτλους, ενώ το πληροφοριακό τμήμα από 300 τίτλους. Στο δανειστικό τμήμα οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο των προσωπικών τους ενδιαφερόντων στις εξής κατηγορίες: Παιδική Λογοτεχνία, Νεανική Λογοτεχνία, εικονογραφημένες ιστορίες, παραμύθια, παιδικές εγκυκλοπαίδειες, Ελληνική Λογοτεχνία (μυθιστορήματα, διηγήματα), Ξένη Λογοτεχνία, Ποίηση, ιστορικά, εκκλησιαστικά, επιστήμες, ψυχολογία, φιλοσοφία.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να έρθουν στην Βιβλιοθήκη, να γίνουν μέλη της και να λάβουν την κάρτα μέλους. Υπεύθυνη για την λειτουργία της Βιβλιοθήκης είναι η Msc Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος κα. Έφη Δούλη. Η Βιβλιοθήκη κατά διαστήματα αναπτύσσει ποικίλες δράσεις σχετικές με το βιβλίο, οι οποίες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα (site) της ενορίας και στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Η Πολυζώειος Ενοριακή Βιβλιοθήκη λειτουργεί κάθε Κυριακή πρωί από τις 10:30 έως τις 12:00.

Ελάτε να ανοίξουμε μαζί παράθυρα στον κόσμο...

01.02.2023


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων - Ιανουάριος.

Κάνετε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων στην ενορία μας για τον μήνα Φεβρουάριο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

27.01.2023


Μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης για τους Τρεις Ιεράρχες.


Η ενορία μας για δεύτερη φορά φέτος, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποιεί τον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης ''Από την Σοφία των Τριών Ιεραρχών''.

Στον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές/τριες της Διάβας σε οποιοδήποτε σχολείο φοιτούν. Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαγωνιζομένων: Α) Μαθητές/τριες Δημοτικού. Β) Μαθητές/τριες Γυμνασίου - Λυκείου.

Σκοπός του μαθητικού διαγωνισμού είναι η γνωριμία των μαθητών/τριών με τους Τρεις Ιεράρχες και η συνάντηση με το πλούσιο θεολογικό και κοινωνικό τους έργο.

Οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να γράψουν την έκθεση μέσα σε διάστημα μίας (1) εβδομάδας.

Τις εκθέσεις θα αξιολογήσει η Φιλόλογος κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή. Σε όλους τους διαγωνιζομένους θα δοθούν έπαινοι.

Στους μαθητές/τριες με τις δύο (2) καλύτερες εκθέσεις (Δημοτικού & Γυμνασίου - Λυκείου) θα δοθούν δύο (2) δωροκάρτες ώστε να αγοράσουν σχολικά είδη από το βιβλιοχαρτοπωλείο Παπάντος στην Καλαμπάκα.


Θέμα έκθεσης μαθητών/τριών Δημοτικού:

Το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είναι: ''Οι Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και η συμβολή τους στα γράμματα και στην μάθηση''.

Αριθμός λέξεων: Μέχρι 350.

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 28 Ιανουαρίου (στις 5 το απόγευμα στο Κατηχητικό στον Ιερό Ναό).

Παράδοση εκθέσεων: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου σε φάκελο στον Ιερό Ναό.


Θέμα έκθεσης μαθητών/τριών Γυμνασίου - Λυκείου:

Το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστούν οι μαθητές/τριες Γυμνασίου & Λυκείου είναι: Οι Τρεις Ιεράρχες, μεγάλοι Πατέρες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι, τα διδάγματά τους και η σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Αριθμός λέξεων: Μέχρι 700.

Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 28 Ιανουαρίου (στις 5 το απόγευμα στο Κατηχητικό στον Ιερό Ναό).

Παράδοση εκθέσεων: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου σε φάκελο στον Ιερό Ναό.


Σας ευχόμαστε Καλή επιτυχία!

25.01.2023


Ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες στην ενορία μας.

Σας προσκαλούμε στην ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη - ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Χρίστο Κυριαζόπουλο, δρ. Βυζαντινής Ιστορίας Α.Π.Θ., πρώην Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Πανελληνίων Εξετάσεων.

Προσκαλείσθε να την παρακολουθήσετε μαθητές και γονείς.

24.01.2023


Ευλογία και κοπή πίτας στα Κατηχητικά, στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και στην Πολυζώειο Βιβλιοθήκη.


Αυτό το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας ευλογούμε και κόβουμε τη Βασιλόπιτα για τα Κατηχητικά, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και την Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη. Σας περιμένουμε, όλα τα παιδιά και τους γονείς.

Για μία ευλογημένη χρονιά με τη βοήθεια του Θεού!

23.01.2023


Η Ιερά Μητρόπολη μας καλεί σε εκδήλωση για τους μαθητές!


18.01.2023


Κοπή βασιλόπιτας της ενορίας μας.

Με αφορμή την είσοδο στο νέο έτος, η ενορία μας αυτή την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 θα ευλογήσει και θα κόψει τη βασιλόπιτα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Προσκαλείσθε με αισθήματα χαράς οι απανταχού Διαβίτισσες και Διαβίτες στην ευλογημένη αυτή στιγμή για την ενορία μας, για το χωριό μας, για τις οικογένειές μας. Ας ξεκινήσουμε και αυτή τη χρονιά από τον Θεό! Σας ευχόμαστε πλούσιες τις δωρεές του Θεού σε όλους σας!

Διά τις Επιτροπές της Ενορίας

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

17.01.2023


Η ενορία μας προσφέρει ζωή.


Η ενορία μας σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Διάβας κ. Φώτη Αλέκο από τις αρχές του μηνός Ιανουαρίου 2023, προσφέρει τον απινιδωτή που της είχε γίνει ως δωρεά στις 11 Απριλίου 2022 από τον Διευθυντή της επιχείρησης ΒΙΟΛΑΝΤΑ κ. Κώστα Τζωρτζιώτη κάθε φορά που  τελείται αγώνας στο γήπεδο της Διάβας.

Ο απινιδωτής θα φυλάσσεται στην Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη (δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου) και θα έχουν πρόσβαση σ' αυτήν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, η Φαρμακοποιός της Διάβας κα. Φωτεινή Τάσιου, η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κα. Έφη Δούλη,  και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων κα. Βιργινία Τσαρούχα - Κωστή (King Cafe), κ. Κλεάνθης Ζήμος (Μικρό Νυχτερινό) και Παναγιώτης Μπερντές (Οξυγόνο).

12.01.2023


Ημερήσια εκδρομή με την ενορία μας στη Θεσσαλονίκη.

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, η ενορία μας θα πραγματοποιήσει ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsiatsios Tours το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023.

Θα επισκεφτούμε:

 • Την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Σουρωτής και θα προσκυνήσουμε τον τάφο του αγίου Παϊσίου.
 • Την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας.
 • Την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
 • Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
 • Τον Λευκό Πύργο και την παραλία της Θεσσαλονίκης.
 • Τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Για να δηλώσετε ενδιαφέρον για την εκδρομή, απευθυνθείτε στους Επιτρόπους δίνοντας το ονοματεπώνυμό σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Οι δηλώσεις ξεκίνησαν ήδη!

Τιμή εισιτηρίου: 15 € το άτομο


11.01.2023


Αναβολή Κατηχητικών αυτό το Σάββατο.

Αυτό το Σάββατο 14 Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιηθούν τα Κατηχητικά στην ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Τα Κατηχητικά γι' αυτό το έτος θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

11.01.2023

Πρόγραμμα Κατηχητικών & Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου

για το έτος 2023.


Πρόγραμμα Κατηχητικών.

Σάββατο   28 Ιανουαρίου     5 μ.μ.

Σάββατο   11 Φεβρουαρίου     5 μ.μ.

Σάββατο   25 Φεβρουαρίου     5 μ.μ.

Σάββατο   18 Μαρτίου     5 μ.μ.

Σάββατο   22 Απριλίου     5 μ.μ.

Σάββατο   6 Μαΐου     5 μ.μ.

Κυριακή   20 Μαΐου     5 μ.μ.

Σάββατο   27 Μαΐου     5 μ.μ.

Κυριακή   28 Μαΐου     Λήξη Κατηχητικών (6 μ.μ.)

    Υπεύθυνοι:

 • Νηπιαγωγείο - Δ' Δημοτικού: Πρεσβυτέρα κα. Ελένη Οικονόμου (οι συναντήσεις γίνονται στο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Διάβας).
 • Ε' Δημοτικού - Λύκειο: Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (οι συναντήσεις γίνονται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας).


Για οποιαδήποτε απορία ή ενημέρωση μπορείτε να τηλεφωνείτε στην κα. Ελένη: 694 428 03 36


Πρόγραμμα Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου.

Σάββατο  21 Ιανουαρίου    5 μ.μ.

Σάββατο  4 Φεβρουαρίου    5 μ.μ.

Σάββατο  18 Φεβρουαρίου    5 μ.μ.

Σάββατο  4 Μαρτίου    5 μ.μ.

Κυριακή  19 Μαρτίου    5 μ.μ.

Κυριακή  26 Μαρτίου    5 μ.μ.

Σάββατο  8 Απριλίου    5 μ.μ.

Σάββατο  29 Απριλίου    5 μ.μ.

Σάββατο  13 Μαΐου    5 μ.μ.

Κυριακή  21 Μαΐου    5 μ.μ. - Λήξη Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου

Τα μαθήματα αφορούν μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.

Υπεύθυνη: Αγιογράφος κα. Μαίρη Κουβάτα (οι συναντήσεις γίνονται στο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Διάβας).

Για οποιαδήποτε απορία ή ενημέρωση μπορείτε να τηλεφωνείτε στην κα. Μαίρη Κουβάτα: 697 171 98 09


04.01.2023


Αγιασμός των σπιτιών στην ενορία μας.


Ανακοινώνεται πως ο αγιασμός των σπιτιών στην Διάβα θα γίνει στις 5 και 7 Ιανουαρίου. Όποιος, όποια το επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει στους επιτρόπους το ονοματεπώνυμο του/της και το τηλέφωνο του/της, αφού ο ιερέας δεν θα περάσει από όλα τα σπίτια αλλά μόνο από όσους το επιθυμούν και δηλώσουν το όνομα τους.

04.01.2023Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων - Ιανουάριος.


Κάνετε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών & Μυστηρίων στην ενορία μας για τον μήνα Ιανουάριο.

03.01.2022


Τα νέα Μέλη των Επιτροπών της ενορίας μας.


Μέλη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (2023 - 2025)

Τακτικά: Κωνσταντίνος Παπανίκος, Γρηγόριος Χαρίσης, Μαρία Αντωνίου - Γκέτσιου, Αμαλία Σακκά - Τσιαντίκου.

Αναπληρωματικά: Νικόλαος Αβραμόπουλος, Πέτρος Βλαχογιάννης, Αικατερίνη Μουζακιάρη, Καλλιόπη Λίτσιου.


Μέλη Ερανικής Επιτροπής (2023 - 2025)

Τακτικά Μέλη: Ανδρομάχη Ζαρκάδα - Κόνη, Αμαλία Σακκά - Τσιαντίκου, Καλλιόπη, Μπατζογιάννη - Βλαχογιάννη.

Αναπληρωματικά: Μαρία Αντωνίου - Γκέτσιου, Ευδοκία Θεοχαροπούλου -Βλαχογιάννη, Βασιλική Μπρέντα - Κόνη, Ελένη Λίτσιου, Αικατερίνη Μουζακιάρη, Γεωργία Μπαλιακούτα - Ντίνου, Γεωργία Παπαγεωργίου - Ψύρρα, Ευθαλία Ζήμου - Χασιώτη.


Μέλη Φιλοπτώχου (2023 - 2025)

Τακτικά: Ευθαλία Βλαχογιάννη, Ευθαλία Ζήμου - Χασιώτη, Ευαγγελία Πανάρα - Τσολακίδη.

Αναπληρωματικά: Κωστούλα Πλαστάρα - Ντάρδα, Βιργινία Τσαρούχα - Κωστή.


02.01.2023


Η Μητρόπολή μας καλεί τους φοιτητές στην κοπή πίτας.

02.01.2023ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Για να είναι καλή όμως η χρονιά και ευλογημένη, χρειάζεται να ξεκινήσουμε από κάποιο σημείο. Είναι το σημείο της αφετηρίας μας. Ξεκινώντας από τον Χριστό και με τον Χριστό πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Μπορεί γύρω μας να βιώνουμε τραγικές καταστάσεις και το ανθρώπινο δράμα να μην έχει τέλος, όμως όταν ο Χριστός μπει στις ζωές των ανθρώπων τότε ο άνθρωπος βρίσκει την Οδό, Αλήθεια, Ζωή (Ιω. 14,6).

Ευλογημένη χρονιά με υγεία και κάθε καλό στις οικογένειές σας από τον Θεό.