Φωτογραφίες από Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης.

Στην Θεία Λειτουργία (φωτογραφίες της μπορείτε να δείτε παρακάτω) έλαβε μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, ο οποίος στις 26 Οκτωβρίου 2020 στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας ευλαβώς παραχώρησε μύρο από την αγία λάρνακα του Αγίου που φυλάσσεται στον ομώνυμο Ναό στην Θεσσαλονίκη.

Φέτος κατά τις εόρτιες εκδηλώσεις στην ενορία μας θα τεθούν προς προσκύνηση απότμημα ιερών λειψάνων των αγίων Αναργύρων ἐν Ἀσίᾳ και μύρο του Αγίου Δημητρίου.


Αγιασμός και έναρξη Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στην ενορία μας.

Ξεκινάει το Καλλιτεχνικό εργαστήρι στην ενορία μας και πάλι για μικρούς αλλά και για μεγάλους αυτή τη φορά...

Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στις 12:30 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός για την έναρξη του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου.

Στο εργαστήρι διδάσκονται αγιογραφία, κεραμική και ελεύθερο σχέδιο από την αγιογράφο κα. Μαίρη Κουβάτα. Φέτος θα λειτουργήσει μαζί με την ομάδα των παιδιών και ομάδα ενηλίκων. Μετά τον αγιασμό θα οριστούν τα τμήματα και οι ημερομηνίες - ώρες των συναντήσεων.

Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί!

Ιστορική στιγμή για την Ιερά μας Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων.

7.10.2021

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων ανακοινώνεται ότι, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την τακτική της συνεδρίαση, απεφάσισε όπως, η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών φέρει από τούδε και στο εξής τον τίτλο, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης. Ως εκ τούτου, η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων έχει πλέον την αποκλειστικότητα του ονόματος Σταγών.

(Πηγή: www.imstagon.gr)


Σήμερα στις 12.15 μ.μ. στην Διάβα χτυπούσαν πανηγυρικά οι καμπάνες για το ιστορικό αυτό γεγονός.

Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας ''Ὀξεία ἐπίσκεψις''.

Από το 2018 λειτουργεί στην όμορφη και γραφική Μακρινίτσα Βόλου το Βυζαντινό Μουσείο ''Ὀξεία ἐπίσκεψις'' της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Πρόκειται για έναν θαυμάσιο χώρο όπου η παράδοση σμίγει με την σύγχρονη εποχή, μαρτυρώντας την ομορφιά και το ύφος των κειμηλίων. Εκεί όπου το παρελθόν έρχεται να υπενθυμίσει πως η πορεία διαγράφεται με σεβασμό στην παράδοση και στην δημιουργική έκφραση του ανθρώπου, μέσα από την πίστη στον Θεό.

Ευχή όλων μας να περάσει η δοκιμασία της πανδημίας και να μας αξιώσει ο Θεός να επισκεφτούμε το μουσείο στην Μακρινίτσα με την ενορία και τα κατηχητικά μας. Απολαμβάνοντας φυσικά τον καφέ μας με την καταπληκτική θέα που προσφέρει η Μακρινίτσα.

Κάντε κλικ στο παρακάτω τετραγωνάκι για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Βυζαντινού Μουσείου και να ενημερωθείτε σχετικά.

Έναρξη εγγραφών Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνεται ότι ξεκινούν οι εγγραφές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Οι εγγραφές των ενδιαφερομένων (παλαιών και νέων μαθητών) θα πραγματοποιούνται στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή) και ώρες 9 π.μ. έως 12.30 μ.μ από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 (αποκλειστική προθεσμία).

Για κάθε εγγραφή θα καταβάλλεται το συμβολικό ποσό των 20 ευρώ, ενώ τα δίδακτρα είναι δωρεάν.

Τα μαθήματα θα διδάσκονται σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.

Υπεύθυνος: Διάκ. Αχιλλέας Πολύζος, τηλ. 2432022752.


Η ενορία μας προτρέπει τους αδελφούς μας στην Διάβα που αγαπούν την βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, έχουν έφεση στην τέχνη της μουσικής, είναι καλλίφωνοι και αγαπούν την υμνωδία προς τον Θεό, να σπουδάσουν την βυζαντινή μουσική στην Σχολή της Ιεράς μας Μητρόπολης από καλλιτέχνες καθηγητές και μελωδούς της βυζαντινής ψαλμωδίας.

Η βυζαντινή μουσική δεν αποτελεί απλά μία έκφραση του ανθρώπου προς τον Θεό.

Διδάσκει και καλλιεργεί ήθος.

Απολύμανση και μέτρα προστασίας για τον covid 19 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας.


Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, κατόπιν εντοπισμού θετικού κρούσματος σε άτομο που προσωπικού του ναού, ύστερα από rapid test που διενεργήθηκε στο ίδιο το άτομο στην Διάβα την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ., πραγματοποιήθηκε απολύμανση σ' όλο τον ναό από το συνεργείο απολύμανσης ''Exterminator'' του κ. Γεωργίου Τάκου με έδρα την πόλη της Καλαμπάκας.

Επίσης, διενεργήθηκαν rapid tests και μοριακό test σε όλο το προσωπικό του ναού, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά.

Σε όλη την διαδικασία, από την αρχή εμφάνισης του κρούσματος, έγιναν όλα όπως ορίζει το πρωτόκολλο και κατόπιν ενημερώσεως και λήψεων οδηγιών από τον Ε.Ο.Δ.Υ. (κα. Νάτσινα) και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

  • Η είσοδος στον Ιερό Ναό εξακολουθεί να γίνεται πάντοτε με την χρήση μάσκας από όλους τους πιστούς ανεξαιρέτως. Δεν θα εισέρχεται πιστός στον ναό χωρίς την χρήση μάσκας και την λήψη προστατευτικών μέτρων. Η μάσκα θα καλύπτει οπωσδήποτε και την μύτη.
  • Στο παγκάρι υπάρχουν αντισηπτικά και χειροπετσέτες, τα οποία ρίχνονται στους δύο κάδους που υπάρχουν στον ναό.
  • Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, όμως διά της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Εγκύκλιος 3045) προτρέπονται οι πιστοί να εμβολιαστούν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Εγκύκλιος που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος και έχει μοιραστεί στους ναούς, ''Ἡ Ἱ­ε­ρά Σύ­νο­δος τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας τῆς Ἑλ­λά­δος, γνω­ρί­ζον­τας πώς ὁ ἐμ­βο­λια­σμός ἀ­πο­τε­λεῖ μέ­γι­στη πρά­ξη εὐ­θύ­νης ἀ­πέ­ναν­τι στόν συ­νάν­θρω­πο, συ­νι­στᾶ σέ ὅ­λους, σέ συνεννόηση μέ τόν ἰατρό τους, νά ἀ­ξι­ο­ποι­ή­σουν τό δῶ­ρο αὐ­τό πού μᾶς χά­ρι­σε ὁ Θε­ός, προ­κει­μέ­νου νά προ­στα­τεύ­σου­με τούς ἑ­αυ­τούς μας, ἀλ­λά καί κά­θε ἄν­θρω­πο «ὑ­πέρ οὗ Χρι­στός ἀ­πέ­θα­νε» (Ρωμ. 14, 15). Καί θέ­λει αὐ­θεν­τι­κῶς νά δι­α­βε­βαι­ώ­σει πώς αὐ­τό τό ἐμ­βό­λιο δέν ἔρ­χε­ται σέ κα­μί­α ἀν­τί­θε­ση μέ τήν Ἁ­γι­ο­γρα­φι­κή, Πα­τε­ρι­κή καί Κα­νο­νι­κή δι­δα­σκα­λί­α τῆς Ἁ­γί­ας μας Ἐκ­κλη­σί­ας.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Η ενορία μας απευθύνεται στους μαθητές της Διάβας για τη νέα σχολική χρονιά!

Αγαπητά μου παιδιά, δάσκαλοι, γονείς, 

Σήμερα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά.

Ο Χριστός με πόση συγκίνηση απευθύνεται στα παιδιά της ηλικίας σας στο ευαγγέλιο! Και τί λέει αφού τα προσκαλεί; ''αφήστε τα παιδιά να έλθουν σ' εμένα και μην τα εμποδίζετε∙ διότι σε τέτοιους ανήκει η βασιλεία των ουρανών''[1]. Ο κόσμος που ετοιμάζει ο Θεός είναι γεμάτος από την καλοσύνη και την αγνότητά σας.

Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας δείχνει την αγάπη και το ενδιαφέρον της προς όλους εσάς. Στα πρόσωπά σας αντικρίζει την αθωότητα των ματιών σας, την λαχτάρα σας να γνωρίσετε, να μάθετε, να αμφισβητήσετε και να χτίσετε τον κόσμο με αγάπη Χριστού, γέλιο πολύ και ελπίδα. Όλα αυτά λοιπόν τα δίνει ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, που ήρθε στην γη για να μας αγιάσει και να μας σώσει από το κακό.

Οι δάσκαλοι σας αγαπούν και αφιερώνουν πολλά για να γίνετε καλοί άνθρωποι, καλοί μαθητές. Σκοπός του σχολείου όμως δεν είναι η απόκτηση καλών βαθμών και η προαγωγή της τάξης. Το σχολείο διδάσκει την αρετή, η οποία χρησιμεύει στην ζωή σας. Ο Μ. Βασίλειος μιλώντας σε νέα παιδιά, τα συμβουλεύει λέγοντας: ''Αυτά λοιπόν που μας βοηθούν προς αυτήν την ζωή λέμε ότι πρέπει και να τα αγαπάμε και να τα επιδιώκουμε με όλη μας την δύναμη''[2].

Κλείνοντας τις σκέψεις μου αυτές σας εύχομαι να έχετε μία σχολική χρονιά με υγεία και ευλογίες Θεού στις οικογένειες σας. Ζητήστε την βοήθεια του Θεού μέσα από την προσευχή. Εμπιστευτείτε πάντοτε με τους γονείς σας την Εκκλησία. Η Εκκλησία της Διάβας σας περιμένει κάθε στιγμή με ανοιχτή την αγκαλιά της. Ο οίκος του Θεού μας χωράει όλους. Μέσα στην Εκκλησία μαθαίνουμε να ζούμε, να αγαπάμε, να μετανοούμε, να συγχωρούμε, να αγωνιούμε και να ελπίζουμε. Ας αφεθούμε στην απέραντη αγάπη του Θεού κι όλα τα άλλα θα τα κανονίσει Εκείνος..

Με αγάπη Χριστού,

ο φίλος σας και ιερέας της Διάβας,

πατήρ Ηρακλής Φίλιος


[1] Λουκ. 18, 16.

[2] Μ. Βασιλείου, Πρός τούς νέους ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων, 2,20, ΕΠΕ.

Πληροφορίες για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα στις 10 Απριλίου 2022.

Στην ιστοσελίδα της ενορίας μας προστέθηκε νέα ενότητα με τον τίτλο ''Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα'', η οποία βρίσκεται μετά από την ενότητα ''Επικαιρότητα''.

Στην νέα ενότητα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, να ενημερωθείτε για τα εκκλησιαστικά σκεύη που χρειάζεται να αγοραστούν προκειμένου να τελεστούν να εγκαίνια, τις εικόνες του τέμπλου που υπολείπονται προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διάκοσμος του τέμπλου κ.ά..