03.03.2024


Πέντε χρόνια στην ενορία μας!


Ήταν Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος με χειροτόνησε Πρεσβύτερο στον Άγιο Δημήτριο Διάβας και με τοποθέτησε εφημέριο σ' αυτή την ευλογημένη ενορία.

Πέντε χρόνια μετά…

Δεν μπορώ να χωρέσω τις σκέψεις που γίνονται λόγια. Δεν μπορώ να χωρέσω ούτε τις φωτογραφίες από τα όσα έγιναν στην ενορία μας όλα αυτά τα πέντε χρόνια. Δοξολογώ τον Θεό που με αξίωσε να γίνω κληρικός. Δεν ήθελα τίποτε άλλο στη ζωή μου. Χαίρομαι την ζωή μου κι αυτό μου αρκεί. Αρκεί που υπάρχει Θεός. Αρκεί που υπάρχει άνθρωπος. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί ζω τόσες ευλογημένες στιγμές στην ενορία μου και στην οικογένειά μου. Τον ευχαριστώ που γεννήθηκα από υπέροχους γονείς. Τον ευχαριστώ που έφερε την Ελένη μου στα βήματά μου. Ευχαριστώ και τον Επίσκοπο μου, που ήταν ο μοναδικός λόγος που ήρθα στην Μητρόπολή του, η οποία έγινε και δική μου Μητρόπολη. Τον ευχαριστώ που με χειροτόνησε και με εμπιστεύτηκε. Τον ευχαριστώ που με στηρίζει στην ενορία μου σε κάθε βήμα. Ευχαριστώ τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους και Επιτρόπους μου που είμαστε μία δεμένη οικογένεια. Τους ευχαριστώ μαζί με τους όμορφους συνεργάτες μου για όσα αγωνιζόμαστε στην ενορία μας, στο δικό μας σπίτι. Ευχαριστώ τους ενορίτες και τις ενορίτισσες μου που στηρίζουν το ενοριακό μας έργο. Η Διάβα είναι ο τόπος καταγωγής μου. Είναι το χωριό μου. Είναι ο τόπος που αγαπώ και πονώ και στα χώματα του επέλεξα να περπατώ.

Η ενορία μας τα τελευταία πέντε χρόνια κάνει ένα τεράστιο ποιμαντικό έργο. Μαζί με τους συνεργάτες μου, με την βοήθεια του Θεού και την ευλογία του Επισκόπου μας, έχουμε κάνει τόσα πολλά που θέλει χρόνο για να τα απαριθμήσω. Ο κόσμος γνωρίζει.

Η ενορία στη σύγχρονη εποχή έχει έναν τεράστιο και πολυποίκιλο ρόλο. Η ενορία έχει λόγο πνευματικό, κοινωνικό, ιστορικό, πολιτισμικό, επιστημονικό. Πρέπει να βγούμε στις αγορές, στα σοκάκια, στις πλατείες, μέσα στην κοινωνία. Να κρατήσουμε την αλήθεια του ευαγγελίου και την παράδοσή μας. Ανόθευτα και τα δύο. Όμως να τα ντύσουμε με τις ανάγκες της εποχής μας. Κατά την μορφή, το εξωτερικό περίβλημα, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε άνοιγμα στις επιστήμες, στην τεχνολογία, στα μέσα της σύγχρονης εποχής. Καιρός λοιπόν για νέες σαρκώσεις. Να τολμήσουμε. Να μην επαναπαυτούμε. Ο θεολογικός λόγος να ακουστεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με την βοήθεια του Θεού. Με την ευλογία του Επισκόπου μας. Για τη δόξα του αληθινού Τριαδικού Θεού και την διακονία των αδελφών μας ενοριτών και ενοριτισσών.

Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη όλοι μαζί αδελφοί μου…

Ο Θεός να ευλογεί εσάς και τις οικογένειές σας.


Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος


03.03.2024


Διαγωνισμός έκθεσης από την ενορία της Διάβας.

Από το 2022 και κάθε χρόνο, η ενορία μας τιμά τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών μέσα από διήμερες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει θεολογική ομιλία (1η ημέρα) και διαγωνισμό έκθεσης (2η ημέρα) κατά τον οποίο οι μαθητές του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου - Λυκείου των Κατηχητικών διαγωνίζονται στην έκθεση, σε θέμα σχετικό με τους Τρεις Ιεράρχες.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η γνωριμία των μαθητών με τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και η μύηση στο παιδαγωγικό και πνευματικό τους έργο. Στους μαθητές Δημοτικού, καθώς και Γυμνασίου - Λυκείου δίνονται αναμνηστικά και δώρα.

Στον φετινό διαγωνισμό έκθεσης έλαβαν μέρος 8 μαθητές Δημοτικού, καθώς και Γυμνασίου - Λυκείου.

Το θέμα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές/τριες του Δημοτικού ήταν το εξής: ''Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος το 373 μ.Χ. πιθανώς στην Καισάρεια έγραψε έναν λόγο με τίτλο ''Περί Φιλοπτωχίας'' κι εκεί μας λέει πως η ''φιλανθρωπία είναι καλή'', εννοώντας να βοηθούμε τους φτωχούς. Γράφει επίσης: ''Σε όλους μεν λοιπόν τους φτωχούς και σε εκείνους οι οποίοι για οποιανδήποτε αιτία κακοπαθούν οφείλουμε να δείξουμε ευσπλαχνία… Και οφείλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους, επειδή κι εμείς είμαστε άνθρωποι, την εκδήλωση της αγάπης μας''.

Με βάση τους παραπάνω λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να βοηθούμε τους πτωχούς και όσους έχουν ανάγκη; (300 λέξεις)

Το θέμα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου - Λυκείου ήταν το εξής: ''Ο Μ. Βασίλειος περί το 363 με 364 μ.Χ. έγραψε μία θαυμάσια ομιλία με τίτλο ''Πρὸς τοὺς νέους, ὅπως ἂν ἐξἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων'', στην οποία απευθύνεται προς τους νέους χριστιανούς της εποχής του. Στην ομιλία αυτή συμβουλεύει τους νέους να μελετούν τα κλασικά γράμματα, τη θύραθεν παιδεία, δηλαδή τους φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές, ρήτορες και να κρατούν από εκείνους ό,τι είναι χρήσιμο για την ωφέλεια της ψυχής.

Γράφει σε κάποιο σημείο: ''Αλλά θα δεχθούμε από αυτούς εκείνα μάλιστα με τα οποία επαίνεσαν την αρετή ή στιγμάτισαν την κακία. Όπως δηλαδή από τα άνθη άλλοι μεν απολαμβάνουν μόνο την ευωδία και το χρώμα, οι δε μέλισσες μπορούν να παίρνουν και το μέλι απ' αυτά, έτσι λοιπόν και εδώ είναι δυνατόν αυτοί που δεν επιδιώκουν μόνο το τερπνό και το ευχάριστο από τους λόγους αυτούς να αποθησαυρίσουν και κάποια ωφέλεια στην ψυχή τους''.

Δεδομένης της χρήσης της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και της τεχνητής νοημοσύνης για την οποία τελευταία γίνεται συχνά λόγος, ποια είναι η στάση του χριστιανού απέναντι σε όλα αυτά; (700 λέξεις)

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού των οποίων οι εκθέσεις είχαν τους ίδιους βαθμούς είναι η Έφη Μουζακιάρη και ο Μιχαήλ - Άγγελος Κουβάτας. Μετά από κλήρωση ο Μιχαήλ - Άγγελος Κουβάτας κέρδισε μία δωροεπιταγή για σχολικά είδη από το βιβλιοπωλείο Παπάντος.

Οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου - Λυκείου των οποίων οι εκθέσεις είχαν τους ίδιους βαθμούς είναι η Αλέξια Ζέρβα και η Χριστίνα Γκουντοπούλου. Μετά από κλήρωση η Χριστίνα Γκοντοπούλου κέρδισε ένα Tablet Xiaomi Redmi Pad SE.

Σε όλους τους μαθητές/τριες δόθηκαν έπαινοι και από ένα συμβολικό δώρο.

Ευχαριστούμε την καθηγήτρια κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή, η οποία διόρθωσε τις εκθέσεις του Γυμνασίου - Λυκείου και την κα. Κατερίνα Χαραλάμπους, Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Διάβας, η οποία διόρθωσε τις εκθέσεις του Δημοτικού για την καλοσύνη τους.

Ευχαριστούμε και τα παιδιά για την προθυμία τους, τα οποία ήρθαν σε επαφή με το λαμπρό πνευματικό έργο των Τριών Ιεραρχών. Οι Τρεις Ιεράρχες να φωτίζουν τα πρόσωπα τους και το νου τους.

Και του χρόνου!


01.03.2024


Ώρες μνήμης, ώρες προσευχής.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην ενορία μας στις 10 π.μ. οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα 57 φορές (όσα και τα θύματα από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη).

Στην συνέχεια, παρουσία πολλών ενοριτών και ενοριτισσών τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για τις 57 ψυχές.

Ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των θυμάτων του δυστυχήματος. Καλό παράδεισο. Καλή ανάσταση στη Βασιλεία του Θεού.


01.03.2024


Τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.


Στις 26 Φεβρουαρίου άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Την παραμονή της εορτής, 25 Φεβρουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας τελέσθηκε η ακολουθία του πολυαρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο οποίος κατάγεται από χωριό της Ιεράς Μητροπόλεως μας, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και του Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Την κυριώνυμο ημέρα, 26 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος και ο Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκλητος. Στην πολυαρχιεαρατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν Διάκονοι και Ιερείς από άλλες Μητροπόλεις, καθώς και από την Μητρόπολή μας.

Επίσης, στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρύσα Ντιντή, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μετεώρων κ.ά.

Πριν από την απόλυση κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βενέδικτος. Αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Θεοκλήτου και στο μαρτύριο του, συνδυάζοντας τις προσκλήσεις της σύγχρονης εποχής, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε θερμά τους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην εορτή του. Ευχαρίστησε επίσης τους Ιερείς, Μοναχούς, Μοναχές της Μητροπόλεως μας, καθώς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Επισκόπου τους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος δέχθηκε ευχές κατά την διανομή του αντιδώρου. Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διάβας, Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος, καθώς και μέλη του Συμβουλίου, ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο και του προσέφεραν ένα καλάθι με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Διάβας, ευχαριστώντας τον για όσα έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην ενορία μας όλα αυτά τα χρόνια.


Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγιάννης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

22.02.2024


Η ενορία μας στην ψηφιακή εποχή!


Κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, 28 εφημέριοι Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως μας Σταγών & Μετεώρων, παρακολουθήσανε σεμινάρια σχετικά με τη διοίκηση των ενοριών, με τον τίτλο ''ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ''.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπό την επίβλεψη του Δ/ντή αυτού Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη. Στα σεμινάρια μίλησαν σχετικά με θέματα που άπτονται της διοικήσεως μιας ενορίας καταξιωμένα πρόσωπα από την Ιερά Σύνοδο. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στην Βαρλαάμειο Εστία παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, του Δ/ντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη και του συντονιστή του Ι.Π.Ε. στην Μητρόπολή μας Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Χαρίση, δόθηκαν στους 28 εφημερίους υπολογιστές, εκτυπωτές και αναλώσιμα. Στόχος είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και η λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Στο πρόγραμμα μεταξύ των 28 εφημερίων συμμετείχε και ο εφημέριος της ενορίας μας Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος, ο οποίος παρέλαβε το σχετικό υλικό για την ενορία μας. Το lap top, ο εκτυπωτής και τα αναλώσιμα έχουν ήδη τοποθετηθεί στο γραφείο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί η ψηφιακή αρχειοποίηση του έγγραφου υλικού της ενορίας μας (Βιβλίο Βαφτίσεων. Βιβλίο Γάμων, Βιβλίων Κηδειών), καθώς και η ταξινόμηση και ψηφιακή αρχειοποίηση όλων των ιερών αντικειμένων του Ιερού Ναού (εικόνες, αντιμήνσια, ιερά σκεύη). Τέλος, στο ναό μας θα αποθηκευτεί στο lap top σχετικό υλικό αρχείων (word, excel) και φωτογραφικού υλικού που αφορά όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η ενορία μας από το 2019.

Ο ψηφιακός κόμβος που παραδόθηκε στην ενορία μας συμβάλλει κατά πολύ αφενός μεν στην αρχειοθέτηση του ενοριακού έντυπου υλικού και των ιερών σκευών, αφετέρου δε στην άσκηση της ποιμαντικής (δραστηριότητες στα κατηχητικά, προβολές ταινιών θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, προβολή υλικού σε εκδηλώσεις και ενημερώσεις που πραγματοποιεί η ενορία μας, ανάπτυξη ενοριακών δραστηριοτήτων κ.τ.λ.). Είναι πολύ σημαντικό στη σύγχρονη εποχή η ενορία μας να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και να τις χρησιμοποιεί για την άσκηση της ποιμαντικής της προς όφελος των ενοριτών της.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη από το 2021 η ενορία μας διατηρεί ιστοσελίδα (web page) www.inadd.net και από το 2022 λογαριασμό instagram (enoria.diavas).


(Πηγή: www.imstagon.gr & Ενορία Διάβας)

16.02.2024


Κοπή βασιλόπιτας στις Συνάξεις.


Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε η 6η Σύναξη ανδρών και γυναικών. Το θέμα που ανέπτυξε ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος αφορούσε το επίκαιρο ζήτημα των ημερών, του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Κατά την ομιλία έγινε αναφορά στην δημιουργία του ανθρώπου, στην δημιουργία των δύο φύλων, στην οποία αναφέρεται ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης στο έργο του ''Περί Κατασκευής ανθρώπου'', στην ομοφυλοφιλία στην Αγία Γραφή και στους Πατέρες της Εκκλησίας, στην τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και στην ποιμαντική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου εκφράσεις έντονες ανησυχίες των παρευρισκομένων και ιδίως των μητέρων.

Στο τέλος, ο εφημέριος του ναού ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα. Το φλουρί, το οποίο βρήκε η κα. Τούλα Ζαρκάδα - Τσιάκαλου, αντιστοιχεί σε ένα βιβλίο πνευματικού ενδιαφέροντος.14.02.2024


Κοπή βασιλόπιτας στα Κατηχητικά.


Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στα Κατηχητικά της ενορίας μας πραγματοποιήθηκε η ευλογία και κοπή βασιλόπιτας. Το φλουρί βρήκε ο Γιώργος Ζήμος, ο οποίος στην εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης μας για τους Τρεις Ιεράρχες πρόσφατα, βρήκε το ένα από τα δέκα φλουριά της βασιλόπιτας.

Το δώρο που αντιστοιχεί στο φλουρί είναι σχολικά είδη.


07.02.2024


Ιερατική Σύναξη, κοπή βασιλόπιτας και το φλουρί...


Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στην Βαρλαάμειο Εστία στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη.

Στην αρχή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα, συνεπικουρούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Νήφωνα Καψάλη και τον Αρχιδιάκονο π. Αχιλλέα Πολύζο. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικούς λόγους προς όλους τους κληρικούς. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χρίστος Κυριαζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του ποιητή Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο βιβλίο που συνέγραψε ο πρώτος με τίτλο ''Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Μια ματιά στη ζωή και το έργο του''.

Τέλος, μοιράστηκε η βασιλόπιτα στους ιερείς. Το φλουρί πέτυχε ο εφημέριος της Διάβας, Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος. Ως δώρο του δόθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο ένα πετραχήλι και μία εικόνα της Παναγίας της Μετεωριτίσσης.


05.02.2024


Ομιλία για την εορτή της Μητέρας.


Το απόγευμα της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε από την Πρεσβυτέρα - Θεολόγο Γεωργία - Αντωνούλα Τύμπα ομιλία για την Μητέρα, με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής. Το θέμα της ομιλίας ήταν ''Μαθήματα για μητέρες από τις Μητέρες των Τριών Ιεραρχών. Μαθήματα για όλους μας από τους Τρεις Ιεράρχες''.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και στον ρόλο των μητέρων τους, αγίων γυναικών, στην διαπαιδαγώγηση τους. Επίσης, στάθηκε στην απλότητα και στην ταπείνωση, αρετές που κοσμούσαν τις μητέρες των Τριών Ιεραρχών. Τέλος, η ομιλήτρια, αναφερόμενη στη σύγχρονη εποχή, έκανε λόγο για την γνώση και την παιδεία και κατέληξε πως όλα ξεκινούν από την οικογένεια.
02.02.2024


Η εορτή της Υπαπαντής 

και η έκπληξη στις γυναίκες της ενορίας!


Στις 2 Φεβρουαρίου 2024 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Στο τέλος μία έκπληξη περίμενε τις γυναίκες και μητέρες που εκκλησιάστηκαν. Ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσέφερε σε κάθε γυναίκα και μητέρα από ένα τριαντάφυλλο, αφού τις ευχαρίστησε για όσα προσφέρουν καθημερινά και ευχόμενος σε όλες να τους φωτίζει ο Θεός να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά στην οικογένεια.

Ήταν πραγματικά μία πανέμορφη ημέρα με όμορφους συμβολισμούς!01.02.2024


Ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες στην ενορία μας.


Το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ήλθε και μίλησε για τα πρόσωπα και το έργο των Τριών Ιεραρχών ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Νήφων Καψάλης.

Ο Γέροντας αφού μίλησε για τον βίο των τριών Ιεραρχών, αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο τους και στην προσπάθεια να κρατήσουν την αλήθεια της πίστης, η οποία διωκόταν από τους αιρετικούς των πρώτων αιώνων. Τέλος, αναφέρθηκε στον παιδαγωγικό ρόλο τον Τριών Ιεραρχών και έκλεισε την ομιλία του με έντονους προβληματισμούς για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας σχετικά με τον γάμο των ομοφυλόφιλων και την παραβατικότητα των μαθητών.

Ακολούθως ο Γέροντας επισκέφτηκε την Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη μαζί με τον εφημέριο του ναού Πρεσβύτερο Ηρακλή Φίλιο και την Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Msc Βιβλιοθηκονόμο Έφη Δούλη. Η κα. Έφη Δούλη ξενάγησε τον Γέροντα στην Βιβλιοθήκη κι εκείνος με την σειρά του εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα όσα γίνει και στην Βιβλιοθήκη, τονίζοντας πως για οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει ακόμη στην Βιβλιοθήκη θα σταθεί έμπρακτα δίπλα σε όλες τις προσπάθειες.


01.02.2024


Η εορτή των Τριών Ιεραρχών.


Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών Μ. Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στο τέλος τελέστηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας και διαβάστηκε το ύψωμα των αγίων, προσφορά του Συλλόγου γονέων του Δημοτικού Σχολείου Διάβας.

Μεταξύ άλλων εκκλησιάστηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διάβας μαζί με την δασκάλα κα. Αικατερίνη Χαραλάμπους. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας ανέγνωσε ο μαθητής Φίλιππος Τσολακίδης, ο οποίος συγκίνησε με τον λόγο του.

01.02.2024


Τα Κατηχητικά της Διάβας σε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως μας.


Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, το απόγευμα, η Ιερά Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων διοργάνωσε στο Ξενοδοχείο Διβάνη στην Καλαμπάκα εκδήλωση για τους/τις μαθητές/τριες με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Στην θαυμάσια εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Νήφων Καψάλης, κληρικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου σε μία κατάμεστη αίθουσα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Τρικάλων παρουσίασαν ένα άρτιο μουσικό πρόγραμμα. Τα παιδιά καταχειροκροτήθηκαν και ενθουσίασαν με τις φωνές και τις μουσικές ικανότητες τους όλους μας. Ακολούθησε η ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών, στα παιδιά του μουσικού Σχολείου και στις υποτροφίες που από φέτος θα δίνει σε μαθητές η Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως φέτος τα δέκα φλουριά αντιστοιχούν σε δέκα δώρα, σε πέντε lap top και πέντε ποδήλατα, τα οποία θα είναι περισσότερα του χρόνου.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος και τα Κατηχητικά της ενορίας μας. Δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες των Κατηχητικών συναντηθήκαμε στο Ξενοδοχείο Διβάνη για την εκδήλωση. Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευσαν ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος, η Πρεσβυτέρα Ελένη Οικονόμου, η Βάσω Δούλη και η Μαρία Ζαρκάδα.

Το ένα από τα δέκα φλουριά έτυχε στον μαθητή Γιώργο Ζήμο, ο οποίος κέρδισε ένα lap top και φωτογραφήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους νικητές που βρήκαν τα φλουριά και τον Σεβασμιώτατο μας! Χαρήκαμε πάρα πολύ που επιστρέψαμε στην Διάβα με ένα δώρο!

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Στάθη Ευσταθίου και την εταιρεία Meteora Rocks για την δωρεάν μετακίνηση με το mini bus από την πλατεία της Διάβας προς το Ξενοδοχείο Διβάνη και για την επιστροφή μας.

Και του χρόνου με περισσότερα δώρα!


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

29.01.2024


Ευλογία και κοπή βασιλόπιτας από την ενορία μας.


Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Κατόπιν, ο εφημέριος του ναού πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα της ενορίας. Μεταξύ των ενοριτών και ενοριτισσών παρευρέθηκαν ο πρ. Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Κωστής Βλαχογιάννης, και ο πρ. Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος. Ο εφημέριος του ναού ευχήθηκε σε όλους να έχουν τις ευλογίες του Θεού στις οικογένειες τους, να υπάρξει λιγότερος πόνος στη ζωή τους και γρήγορα μέσα στο 2024 να επιλυθεί το πρόβλημα με την καθίζηση της γέφυρας της Διάβας, γεγονός που ταλαιπωρεί πολύ τους χωριανούς και τους κατοίκους πολλών άλλων χωριών.


16.01.2024


Ευλογία και κοπή βασιλόπιτας

στους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής στην Διάβα.

Το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου 2024, ο εφημέριος της ενορίας Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος ευλόγησε και έκοψε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τη Βασιλόπιτα για τον Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής γυναικών της ενορίας, ευχόμενος ευλογημένη χρονιά και πως θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις ανάγκες του Κύκλου. Ευχήθηκε δε και στην Κυκλάρχισσα κα. Νίνα Λιάπη καλή δύναμη στο έργο του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής.

Ο εφημέριος του ναού στην πρώτη συνάντηση και στο πρώτο μάθημα του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής για το νέο έτος πήρε τον λόγο και μίλησε για το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων, ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του σε δύο θεματικές ενότητες. Αναφέρθηκε στο τι είναι ο άνθρωπος σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, βασισμένος ιδιαίτερα στην χριστιανική ανθρωπολογία του αγίου Γρηγορίου Νύσσης και στο μεγάλο μυστήριο της θείας ενανθρώπισης και σωτηρίας του πάσχοντος ανθρώπου.

Το φλουρί βρήκε η πρεσβυτέρα Ευαγγελία Τσολακίδη, η οποία έλαβε ως δώρο ένα βιβλίο, μία εικόνα κι ένα σετ φλιτζανιών για τον καφέ.


12.01.2024


Τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Διάβα.


Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τα Θεοφάνεια, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια εντός του Ιερού Ναού τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Ακολούθως, σχηματίστηκε πομπή έξω από τον Ιερό Ναό, η οποία κατευθύνθηκε στο γεφυράκι που βρίσκεται στην τοποθεσία ''Πλατάνια''. Αγόρια και κορίτσια κρατούσαν φαναράκια, οι ιεροψάλτες έψαλλαν κατά τη διάρκεια της πομπής, παιδιά κρατούσαν κεράκια. Την εικόνα των Θεοφανείων κρατούσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Κωστής Βλαχογιάννης.

Στο γεφυράκι διαβάστηκαν ευχές, τα αναγνώσματα και το απόσπασμα από το ιερό ευαγγέλιο. Στη συνέχεια ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος έριξε τον Σταυρό στα νερά και την Τρίτη φορά έπεσαν νέα παιδιά από το χωριό για να τον πιάσουν. Τον Σταυρό έπιασε η Δήμητρα Ευσταθίου - Αβραμοπούλου μαζί με την Χριστίνα Γκοντοπούλου. Και στα δύο κορίτσια δόθηκε ως δώρο από ένα ασημένιο σταυρουδάκι. Στα παιδιά που σχημάτισαν την πομπή δόθηκε από μία ξύλινη εικονίτσα.

Ήταν μεγάλη ευλογία που αγιάστηκαν τα νερά στη Διάβα, στο αγαπημένο μας χωριό και όλοι χαρήκαμε με την ευλογία αυτή!

Η ρίψη του σταυρού δεν έγινε στη γέφυρα της Διάβας φέτος λόγω της καθίζησης που έχει υποστεί η γέφυρα.


03.01.2024


Πρωτοχρονιά στην ενορία μας.


Πρωτοχρονιά στην ενορία μας!

Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Δοξολογία. Ακολούθως στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ο εφημέριος της ενορίας Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ) παρουσία της Προέδρου του Συλλόγου κας. Ευθυμίας Παπαγεωργίου - Τσιαντή, του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και του Προέδρου της Κοινότητας Διάβας κ. Κωστή Βλαχογιάννη. Τα παιδιά τραγούδησαν κάλαντα της πρωτοχρονιάς και Διαβίτες και Διαβίτισσες έσυραν το χορό τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια της πρωτοχρονιάς. Από την όμορφη αυτή πρωτοχρονιάτικη ατμόσφαιρα δεν έλειπαν και τα ρογκατσάρια.

Καλή κι ευλογημένη χρονιά με υγεία, ειρήνη, αγάπη από τον Θεό σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα!


01.01.2024


Κάλαντα Πρωτοχρονιάς.