26.05.2023


Η εορτή της Αναλήψεως στην ενορία μας.


Η εορτή της Αναλήψεως εορτάζεται κάθε χρόνο στον Κοιμητηριακό ναό του Αγίου Αθανασίου Διάβας. Την Τετάρτη στις 24 Μαΐου διαβάστηκε η Ενάτη Ώρα και ψάλλαμε όλοι μαζί για τελευταία φορά το Χριστός Ανέστη. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Την Πέμπτη 25 Μαΐου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Όρθρος & Θεία Λειτουργία.

18.05.2023


Συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων.

Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, είχα την μεγάλη χαρά να συναντηθώ με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Ο κ. Δήμαρχος έχει αναβαθμίσει τον Δήμο Τρικκαίων μέσα από τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του κι αυτό αποτελεί κοινή ομολογία και μαρτυρία. Μέσα από τις καινοτομίες, την ψηφιοποίηση του Δήμου και ανάπλαση της πόλης και των χωριών, τα Τρίκαλα αναδείχθηκαν σε έξυπνη πόλη. Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα θέματα αυτά αλλά και για το πως μπορεί η καινοτομία να εξυπηρετήσει και να διακονήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου σε μία ενορία, όπως η δική μας ενορία, η ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας.

Όλα όσα συζητήσαμε με τον κ. Δήμαρχο, στην πορεία του χρόνου θα βοηθήσουν έτσι ώστε να πρωτοπορήσει η ενορία μας εκεί όπου χρειάζεται και να καινοτομήσει σε πρακτικές και δραστηριότητες προς όφελος των ενοριτών. Αναδεικνύοντας όλα αυτά μαζί το συναμφότερον της ανθρώπινης ζωής, μιας σύγκρασης ψυχής και σώματος. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως εκτός από το πνευματικό μέρος μιας ενοριακής ζωής, χρειάζεται και το κοινωνικό, το οποίο εξυπηρετεί καταλλήλως το πνευματικό μέρος και αντίστροφα, το πνευματικό με τρόπο αλιευτικό το κοινωνικό.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε τον θαυμασμό του για όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις δομές της ενορίας μας μέσα από το ποιμαντικό έργο και με την συνεισφορά όλων των άξιων συνεργατών. Από τη συνάντηση δεν θα μπορούσε να απουσιάσει μία selfie!!!


15.05.2023

Ευχαριστίες ενορίας Διάβας.

Δια των ενεργειών του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. για την ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου, καθώς κι ενός τμήματος του περιβάλλοντος χώρου δίπλα από τον Ιερό Ναό.

Αυτές τις ημέρες σύσσωμα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρέστησαν στις εργασίες τις ασφαλτόστρωσης επιβλέποντας άλλο ένα έργο που συντελείται στην ενορία μας. Ευχαριστούμε και τους εργάτες της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. που με μεγάλη προθυμία εργάστηκαν για το έργο αυτό.


13.05.2023


Ιερά Αγρυπνία.

Το βράδυ της Παρασκευής στις 12 Μαΐου  τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.


08.05.2023


Παρουσίαση βιβλίου στην Διάβα.

(φωτ. και βίντεο)

Άλλη μία εκδήλωση της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης της Διάβας!

Κυριακή 7 Μαΐου στην πλατεία της Διάβας ένα βιβλίο μας ταξίδεψε σε ιστορικά και μυθιστορηματικά μονοπάτια. Η συγγραφέας κα. Δήμητρα Παπαναστασοπούλου με το βιβλίο ''Η φωτιά της ψυχής'' (Εκδόσεις 24 γράμματα) προκάλεσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Για το βιβλίο μίλησαν η κα. Έφη Δούλη - Msc Αρχειονόμος, Βιβλιοθηκονόμος και Υπεύθυνη της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης, η κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου - Τσιαντή - Φιλόλογος & Πρόεδρος του ΜΕΕΣ Διάβας, η κα. Γεωργία Ψύρρα - Πολιτισμολόγος και η συγγραφέας κα. Δήμητρα Παπαναστασοπούλου.

Οι ομιλήτριες του πάνελ προσέγγισαν το ζήτημα με εύστοχο και ενδιαφέροντα τρόπο. Η δε συγγραφέας συγκίνησε το κοινό διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στις πολεμικές συγκρούσεις στον Λίβανο και αφηγείται τις ιστορίες των ανθρώπων του πολέμου. Ιστορίες αγάπης και πόνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γιάννης Μπουτίνας, οι Δημοτικές Σύμβουλοι κα. Μαρία Φροσυνάκη και κα. Λίλα Μπαντέκα. Επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Ο εφημέριος του Ιερού Ναού μετέφερε τις ευχές του Βουλευτή κ. Αθανασίου Λιούτα, τον οποίο εκπροσώπησε η σύζυγος του.24.04.2023


Εορτή εξωκλησιού αγίου Γεωργίου.


Την Κυριακή του Θωμά, πανηγύριζε το εξωκλήσι του μεγαλομάρτυρος αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στον Κόζιακα, στον δρόμο προς Κορομηλιά.

Φέτος και για πρώτη φορά, Διαβίτες και Διαβίτισσες, σε συνεννόηση με τον εφημέριο του χωριού ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής από την πλατεία της Διάβας, φέροντας μαζί τους την εικόνα του αγίου Γεωργίου, την οποία φιλοτέχνησε η Διαβίτισσα αγιογράφος και υπεύθυνη του ενοριακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου κα. Μαίρη Κουβάτα, περπατώντας μέσα από το μονοπάτι προς το εξωκλήσι. Μόλις έφτασαν στο εξωκλήσι υποδεχτήκαμε την εικόνα του αγίου Γεωργίου και τους προσκυνητές. Ακολούθως ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία.

Πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του εξωκλησιού τελέστηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας και διαβάστηκε το ύψωμα του αγίου. Ο εφημέριος της Διάβας στο κήρυγμα αναφέρθηκε στη δημιουργία της φύσης από τον Τριαδικό Θεό, τονίζοντας πως είμαστε διαχειριστές της φύσης όχι ιδιοκτήτες της. Αναφέρθηκε επίσης στο οικολογικό πρόβλημα και στην πρόταση της ορθόδοξης θεολογίας για το ζήτημα αυτό.Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως η γη μας δίνει τον άρτο και τον οίνο που χρησιμοποιούμε στη Θεία Ευχαριστία και πως με τον τρόπο αυτό ο Θεός καταφάσκει στην ύλη και στην κτιστή δημιουργία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διαβίτης κ. Κώστας Ζαρκάδας καθάρισε και πάλι το μονοπάτι προς τον άγιο Γεώργιο και πως ο ίδιος αγαπάει και φροντίζει τον εκεί περιβάλλοντα χώρο. Όπως σημείωσε ο εφημέριος του χωριού ''το μέρος αυτό που βρισκόμαστε αποτελεί το σώμα του περιβάλλοντος χώρου και η ψυχή αυτού είναι ο κ. Κώστας Ζαρκάδας''.

Χριστός Ανέστη!


20.04.2023


Εσπερινός της Αγάπης.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, συνηθίζεται να διαβάζεται το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα σε διάφορες γλώσσες. Ο εφημέριος του ναού διάβασε το Ανάγνωσμα στα ελληνικά και στα αλβανικά, τα οποία ο ίδιος γνωρίζει. Είναι γνωστό πως στην Διάβα διαμένουν κάτοικοι με καταγωγή από την Αλβανία.

Πριν από το τέλος του Εσπερινού, σύμφωνα με την παράδοση, διαβάστηκε Ευχή για την ευλογία των αυγών και του τυριού. Στο τέλος ο εφημέριος του ναού μοίρασε σε όλους πασχαλινά αυγά και μάλιστα καλώντας πρώτα τα παιδιά, τσούγκρισε μαζί τους το πασχαλινό αυγό σύμφωνα με το έθιμο.


20.04.2023


Μ. Σάββατο - Χριστός Ανέστη!


Το Μ. Σάββατο στις 23:00 τελέστηκε η Ακολουθία της Παννυχίδος. Στις 23:45 ο εφημέριος του ναού, μαζί με τους ιεροψάλτες, τους επιτρόπους και τον λαό βγήκαν στην πλατεία της Διάβας όπου η Εκκλησία είχε στήσει εξέδρα για να ψαλλεί το ''Χριστός Ανέστη''.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος και η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρία Φροσυνάκη.

Ακολούθησε η ανάγνωση της Ποιμαντορικής Εγκυκλίου για το Πάσχα, η ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος και εψάλη το Χριστός Ανέστη, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα.


19.04.2023

Ανάστα ο Θεός!


Το Μ. Σάββατο το πρωί τελέστηκε ο μέγας Εσπερινός μετά της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου. Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του ναού βγήκε από την Ωραία Πύλη ραίνοντας με βάϊα τον ναό και ψάλλοντας ''Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τήν γῆν, ὅτι σύ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι''. 


15.04.2023


Μ. Παρασκευή - Επιτάφιος.


Την Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου τελέστηκε ο Όρθρος του Μ. Σαββάτου. Κατόπιν η χορωδία του Ιερού Ναού, που απαρτιζόταν από γυναίκες της Διάβας και υπό τη διεύθυνση της κας. Καλλιόπης Βλαχογιάννη απέδωσε με ευλάβεια και κατάνυξη τα Εγκώμια του Επιταφίου, τα οποία έψαλλε και στην περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της Διάβας. Στην περιφορά του Επιταφίου συμμετείχαν νέα κορίτσια της Διάβας, τα οποία κρατούσαν φαναράκια, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας και της Προέδρου αυτού κας. Ευθυμίας Παπαγεωργίου - Τσιαντή.


14.04.2023


Μ. Παρασκευή: Ώρες και Αποκαθήλωση.

Την Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου το πρωί στον Ιερό Ναό διαβάστηκαν οι Μεγάλες Ώρες. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Μετά την Αποκαθήλωση γυναίκες του χωριού τραγούδησαν το ''Σήμερα μαύρος ουρανός''.

Στις 11:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε η Αποκαθήλωση.

Στις 12 το μεσημέρι στο Ιερό Κοιμητήριο της Διάβας, παρουσία αρκετών ενοριτών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους του χωριού.


Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου


Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων - Αποκαθήλωση.


Ιερό Κοιμητήριο - Επιμνημόσυνη δέηση.

14.04.2023

Μ. Πέμπτη: Η Σταύρωση...

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα πλήθος κόσμου συνέρρευσε την Μ. Πέμπτη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου με αφορμή την Ακολουθία των Παθών και την Σταύρωση του Κυρίου.

Μεταξύ των πιστών και ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Μικέλης Χατζηγάκης, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά ο εφημέριος του ναού π. Ηρακλής Φίλιος για την ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου του Ιερού Κοιμητηρίου του χωριού, ευχόμενος στον ίδιο υγεία και καλή επιτυχία στις εκλογές. Τέλος, ο εφημέριος του χωριού ευχήθηκε τέτοιες ενέργειες να βρουν μιμητές.


14.04.2023


Το Μυστήριου του Ιερού Ευχελαίου την Μ. Τετάρτη.

Την Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Στο Μυστήριο συμμετείχαν πάρα πολλά παιδιά και νέοι, οι οποίοι ήρθαν για αν χρισθούν με το άγιο έλαιο.


14.04.2023


Ο Επίσκοπος μας στην Ακολουθία του Νυμφίου στην ενορία μας.


Στην Ακολουθία του Νυμφίου την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος στο θείο κήρυγμα του προέβη σε μία σύντομη ερμηνεία του τροπαρίου της Κασσιανής, αναφερόμενος στο πρόσωπό της γυναίκας αυτής, αλλά και της πόρνης γυναίκας με την οποία λανθασμένα συνδέουν με την Κασσιανή πολλοί στις μέρες μας.

Τους ύμνους απέδωσε ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Κώστας Οικονόμου μαζί με τους δύο χορούς των ιεροψαλτών του Ιερού Ναού. Ο ίδιος απέδωσε με την αρμόζουσα βυζαντινή μουσική μεγαλοπρέπεια το τροπάριο της Κασσιανής.

Στο τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διά του εφημερίου του ναού π. Ηρακλή Φίλιου δώρισε στον Σεβασμιώτατο μία Αρχιερατική Ποιμαντική Ράβδο που φιλοτέχνησε με πολύ αγάπη ο κ. Δημήτρης Ποδάρας από την Διάβα.


13.04.2023


Κυριακή των Βαΐων - Ακολουθία του Νυμφίου.

12.04.2023


Κυριακή των Βαΐων - Όρθρος & Θεία Λειτουργία.

12.04.2023


Μουσική εκδήλωση για το Πάσχα στην ενορία μας.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου  η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νικαίας Λάρισας απέδωσε με κατανυκτικό τρόπο ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος. Πραγματικά, μοναδική εμπειρία με τον άγιο Πάσχα να πλησιάζει.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής αυτής, π. Αχιλλέας Πολύζος.

Καλή Ανάσταση!


05.04.2023

Απογευματινός καφές και πασχαλινό μπαζάρ από την Ερανική Επιτροπή Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.


Την Κυριακή 2 Απριλίου στο κέντρο ''Τα Πλατάνια'' στην Διάβα πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πασχαλινό μπαζάρ από τις κυρίες της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονος & των Τριών Νεομαρτύρων.

Οι κυρίες της Ερανικής Επιτροπής για μία ακόμη φορά μας εξέπληξαν με τις κατασκευές και χειροτεχνίες που ετοίμασαν για την εορτή του Πάσχα. Με πολύ αγάπη και μεράκι κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους παρευρισκομένους στον απογευματινό καφέ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πραγματικά συγκινητικά στην προσπάθεια της Ερανικής Επιτροπής για την αποπεράτωση των εργασιών του ως άνω Ιερού Ναού. Ευχαριστούμε τις κυρίες που τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη εκδήλωση και όσα όμορφα γίνονται στην ενορία μας.

Εκείνο όμως που έχει αξία είναι το γεγονός ότι και πάλι καταφέραμε όλοι από Διάβα, Καλαμπάκα και Τρίκαλα να συναντηθούμε ξανά και να απολαύσουμε τη χαρά αυτής της συνάντησης. Η ενορία μας θα συνεχίζει να αγκαλιάζει και να ενώνει τον κόσμο, δημιουργώντας προϋποθέσεις ζωής και σωτηρίας!


04.04.2023

Η εορτή των Τριών Νεομαρτύρων στην Διάβα.

Την Ε' Κυριακή Νηστειών, όπως καθιέρωσε από το έτος 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας εορτάζεται η μνήμη των Τριών Νεομαρτύρων, Κωνσταντίνου ιερομάρτυρος εκ Περιστέρας, Αθανασίου Αναγνώστου νεομάρτυρος εκ Θεόπετρας και Πολύζου Πολυζώη νεομάρτυρος εκ Διάβας.

Το Σάββατο 1 Απριλίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, με αρτοκλασία και το ύψωμα των αγίων, ιερουργούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετέωρου και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Νήφωνα Καψάλη, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο. Παρέστησαν δε ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως μας και της Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και πιστοί.

Από τις αρχές του τόπου μας παραβρέθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος, ο Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούτας, οι υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας Βλαχογιάννης και Μικέλης Χατζηγάκης, η υποψήφια Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Γιάννης Μπουτίνας, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας Φώτης Αλέκος, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Φροσυνάκη, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Ντίνος Καρακώστας κ.ά.

Την Κυριακή 2 Απριλίου τελέστηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τον εφημέριο του ναού.


Πανηγυρικός Εσπερινός.


Θεία Λειτουργία.