30.09.2023


Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο της Διάβας.

Τελέστηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 ο καθιερωμένος Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο της Διάβας.

Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος της Διάβας Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος, παρουσία των μαθητών, των γονέων τους, της Διευθύντριας του σχολείου κας. Αικατερίνης Χαραλάμπους και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Φώτη Αλέκου.

Ο π. Ηρακλής ευχήθηκε υγεία και καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, στους γονείς και στην δασκάλα, για την οποία ανέφερε πως άκουσε πολύ καλά λόγια στα Τρίκαλα όπου δίδασκε και πως θα κάνει πολύ καλή εργασία στο σχολείο. Επίσης, σημείωσε πως πάντοτε η πόρτα και η αγκαλιά της ενορίας της Διάβας είναι ανοιχτή προς όλους τους μαθητές της Διάβας και τους γονείς και πως μέσα από το ενοριακό έργο των Κατηχητικών, του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου, της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης και μέσα από τις ενδιαφέρουσες και ποικίλες ενοριακές δραστηριότητες οι μαθητές καλλιεργούνται πνευματικά και το χωριό διατηρεί τη ζωντάνια του. Κλείνοντας επεσήμανε πως η Εκκλησία και η Τοπική Κοινότητα διά του Προέδρου αυτής θα βρίσκονται πάντοτε δίπλα στους μαθητές.

Στο τέλος του αγιασμού, η ενορία της Διάβας, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και 4 χρόνια, μοίρασε στους μαθητές σχολικά είδη από το Χαμόγελο του παιδιού, τα οποία είναι προσφορά της συνταξιούχου νηπιαγωγού Βασιλικής Νούλα - Φίλιου εκ Διάβας και γλυκίσματα που αποτελούν προσφορά ανωνύμου.

Καλή σχολική χρονιά!


18.09.2023


Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.


Στις 14 Σεπτεμβρίου η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Την Πέμπτη στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια εντός του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε η περιφορά και η ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
06.09.2023


Η εορτή του Αγίου Μάμα στην ενορία μας.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων εορτάσαμε τη μνήμη του μάρτυρος Μάμαντος (1 και 2 Σεπτεμβρίου). 

Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου μετά τον Εσπερινό διαβάστηκαν οι ευχές των αγίων Μάμα και Μοδέστου για τα ζώα, καθώς και η ευχή για το αλάτι. Ο εφημέριος του ναού στο κήρυγμα τόνισε πως η Διάβα είναι μία γεωργοκτηνοτροφική περιοχή και στο χωριό μας πολλοί ζούνε από τα ζώα, αλλά και άλλοι εκτός Διάβας ζουν από τα ζώα αυτά. Ανέφερε επίσης πως είναι δημιουργήματα του Θεού και οφείλουμε να τα αγαπάμε και να τα σεβόμαστε, καθώς δεν είμαστε ιδιοκτήτες τους, αλλά ο Θεός μας έθεσε μέσα στον κόσμο τούτο ως διαχειριστές. Και προσέθεσε πως αυτός είναι ο ρόλος μας και η δουλειά μας και όχι να βιαιοπραγούμε εναντίον τους. 

Το απόγευμα της εορτής οι κυρίες της Ερανικής Επιτροπής, αλλά και άλλες από το χωριό, ετοίμασαν, όπως πάντοτε τέτοια ημέρα, πίτες και γλυκίσματα για τους παρευρισκομένους.

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Κατόπιν τελέστηκε ο Μικρός Αγιασμός για την 1η του μηνός και ακολούθησε η ακολουθία της αρτοκλασίας και το ύψωμα του Αγίου Μάμα.


ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


ΟΡΘΡΟΣ & ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

31.08.2023


Ένα απόγευμα με πολλά παιδικά χαμόγελα και παιχνίδια!


Έπεσε η αυλαία των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων 2023 που διοργάνωσε και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ενορία μας.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 η ενορία μας προσκάλεσε όλα τα παιδιά της Διάβας και όποια άλλα επιθυμούσαν σε ένα απογευματινό με παιχνίδια στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Διάβας. Τα παιδιά προσήλθαν μαζί με τους γονείς τους και με μεγάλη χαρά ετοιμάστηκαν για τα παιχνίδια της γειτονιάς. Το μαντηλάκι, η καμάρα, το λαστιχάκι, τα κεραμιδάκια, οι αγώνες δρόμου με αυγά σε κουτάλι, οι τσουβαλοδρομίες και τα μήλα, ήταν τα παιχνίδια που συμμετείχαν με πολλή κέφι και ζωντάνια οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι. Έπαιξαν, διασκέδασαν και τα έδωσαν όλα σε μία ατμόσφαιρα γέλιου και χαράς. Και τα καλύτερα ήρθαν στο τέλος… μπαλονάκια με νερό και άχνη. Εκεί να δείτε πόλεμος που έγινε. Ο πιο θεαματικός νερο-πόλεμος και αχνο-πόλεμος. Ούτε ο ιερέας της ενορίας δεν την γλύτωσε..

Υπεύθυνη διοργάνωσης των παιχνιδιών ήταν η Παιδαγωγός και συνεργάτιδα του ενοριακού έργου κα. Λένα Λίτσιου μαζί με τα μεγάλα παιδιά του Κατηχητικού.

Θερμά ευχαριστούμε την κα. Λένα Λίτσιου που πάντοτε συμβάλλει με καλοσύνη και με τις δυνάμεις της στο νεανικό ενοριακό έργο, καθώς και τα παιδιά του κατηχητικού που έχουν ήδη ξεκινήσει να έχουν ενεργό ρόλο στο ενοριακό έργο. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτη Αλέκο για την παραχώρηση του χώρου και την παροχή βοήθειας στη διοργάνωση των παιχνιδιών. Ευχαριστούμε τον Επικεφαλή της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Λευτέρη Αβραμόπουλο για την προσφορά όλων των γλυκισμάτων και σνακς που προσφέρθηκαν σε όλα τα παιδιά. Ευχαριστούμε τον κ. Κλεάνθη Ζήμο για την παραχώρηση ηχείου και μικροφώνου που χρειάστηκε στα παιχνίδια. Ευχαριστούμε τα παιδιά που μας δίνουν πάντοτε πολλά από το χαμόγελο και την ζωντάνια τους και γινόμαστε κι εμείς παιδιά! Ευχαριστούμε και τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους.

Ένα ακόμη καλοκαίρι με πολλές συγκινήσεις, αναμνήσεις και ελπίδες φτάνει στο τέλος του. Όμως θα ζει κάθε μέρα του χρόνου μέσα στις καρδιές μας. Μέχρι τις επόμενες καλοκαιρινές ενοριακές δραστηριότητες. Με τη χάρη πάντοτε του Θεού και την ευλογία του Επισκόπου μας κ. Θεοκλήτου.

Καλή αντάμωση και του χρόνου!ΒΙΝΤΕΟ

17.08.2023


Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Την Τρίτη 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε λιτανεία της ιεράς εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γύρω από τον Ιερό Ναό και στο τέλος διαβάστηκε η αρτοκλασία και το ύψωμα της εορτής στον προαύλιο χώρο του ναού.Ο Τίτλος σας

Εδώ ξεκινά το κείμενό σας. Κάντε κλικ και αρχίστε να πληκτρολογείτε. Υσυ ατ φερρι πυτανθ ιυς θε νυμκυαμ σορρυμπιθ θε πρω δωλορε μελιορε ασυσαμ συμ ετ ιυφαρεθ ρεσυσαβο ραθιονιβυς θε παυλω λεγενδως σωνσεπθαμ ναμ ναθυμ αλιενυμ ανσιλλαε ιν συμ φιδιτ κυαερενδυμ εαμ συ φελ αν εραντ.

09.08.2023


Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Κυρίου 

στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.


Το Σάββατο 5 Αυγούστου στο εξωκλήσι της αγίας Παρασκευής, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμόρφωσης του Κυρίου. Ακολούθησε αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 6 Αυγούστου, στο εξωκλήσι τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Το εξωκλήσι της αγίας Παρασκευής αποτελεί κόσμημα για την Διάβα. Αποτελεί πνευματικό καρπό προσπαθειών των μακαριστών αδελφών Βλαχογιάννη, όπως και πολλά άλλα στην Διάβα. Ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο πανέμορφο εξωκλήσι με την καταπληκτική θέα τελούνται Ιερές Ακολουθίες και Μυστήρια.


ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


ΟΡΘΡΟΣ & ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

09.08.2023


Ενοριακή Δημοτική Βραδιά στην Διάβα.

Το πανηγύρι του χωριού μας!


Στην Διάβα, ύστερα από πολλά χρόνια, αναβίωσε το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 το πανηγύρι του χωριού, στο γήπεδο της Διάβας από την ενορία της Διάβας.

Οι νέες και οι νέοι του Κατηχητικού Διάβας απευθύνθηκαν στην ενορία της Διάβας ώστε να ξεκινήσει και πάλι το πανηγύρι που πραγματοποιούταν εδώ και χρόνια στο όμορφο χωριό μας. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορία της Διάβας σύσσωμο ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα των νέων παρέχοντας την υποστήριξή τους στο εγχείρημα αυτό, αλλά και συν-διοργανώνοντας αυτό το πανηγύρι που εκ του αποτελέσματος τοποθετήθηκε στις καρδιές των κατοίκων της Διάβας και όλων όσων με την παρουσία τους μας τίμησαν, τιμώντας παράλληλα το χωριό μας.

Η Ενοριακή Δημοτική βραδιά, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Ενοριακών Δραστηριοτήτων, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία δεν μετριέται με το πλήθος κόσμου που παρευρέθη, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για ιερό σκοπό, αλλά μετριέται με χαμόγελα και καλοσύνη. Κι από αυτό είμαστε πλήρεις, δόξα τω Θεώ.

Υποκλινόμαστε στους 1.500 συνανθρώπους μας που κατέκλυσαν το γήπεδο της Διάβας. Φίλους, γνωστούς, άγνωστους, από την Διάβα, την Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα, τα χωριά του Νομού μας. Ο άγιος Παντελεήμων τους τράβηξε στην Διάβα, κοντά στον ναό του για να προσφέρουν αγάπη, καλοσύνη, χαμόγελα και με το φως της ψυχής τους να φωτίσουν εκείνο το βράδυ το γήπεδο της Διάβας. Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο που έδωσε ευλογία να πραγματοποιηθεί αυτή η Ενοριακή Δημοτική Βραδιά και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ζώτο, Υπεύθυνο Τομέα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο οποίος παρευρέθη στην βραδιά αυτή και στηρίζει τις προσπάθειες του Κατηχητικού της Ενορίας μας. Ευχαριστούμε τις νέες και τους νέους του Κατηχητικού που είχαν την όμορφη αυτή ιδέα, αλλά και την πρόταση τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την βραδιά να δοθούν για τις εργασίες αποπεράτωσης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς της βραδιάς, τον Δήμο Μετεώρων, το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Αβραμόπουλος Α.Ε., την επιχείρηση ΚΑΡΑΦΥΛΛΑΣ με τα οικοδομικά υλικά, το πρατήριο υγρών καυσίμων Ντάρδας, το Restaurant - Taverna POLYZOS, την επιχείρηση Καυσόξυλα - Κάρβουνα Γκιάτας Ευθύμιος, την επιχείρηση ΦΑΛΤΑΚΑΣ και την επιχείρηση H - ALUCOM ΧΟΛΕΒΑΣ.

Ευχαριστούμε την Κοινότητα Διάβας και τον Πρόεδρο κ. Φώτη Αλέκο για την άδεια παραχώρησης του γηπέδου και για την άριστη συνεργασία και βοήθεια που παρείχε όλες αυτές τις ημέρες. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Τρικάλων και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη για την δωρεάν παραχώρηση όλων των τραπεζιών και καρεκλών. Ευχαριστούμε την επιχείρηση ΚΛΙΑΦΑ των αδελφών Σαράντη για την δωρεά μεγάλου μέρους αναψυκτικών, την επιχείρηση του κ. Βαβίτσα στην Καλαμπάκα για την δωρεάν παραχώρηση φορτηγού ψυγείου, την επιχείρηση του κ. Πώχου για την δωρεάν παραχώρηση ψυγείων αναψυκτικών, την επιχείρηση του κ. Καραγγέλη για την δωρεά μέρους αφισών, κουπονιών κ.τ.λ., όλα τα καταστήματα της Καλαμπάκας για τα δώρα της πλούσιας λαχειοφόρου, τις οικογένειες της Διάβας που έδωσαν κρεατικά για την λαχειοφόρο, τον κ. Λευτέρη Αβραμόπουλο για τη δωρεά μεγάλης ποσότητας μπύρας και όλους τους εθελοντές που στο κάλεσμα της Εκκλησίας ανταποκρίθηκαν αμέσως και με μεγάλη προθυμία.

Η Ενοριακή Δημοτική Βραδιά αποτελεί πλέον θεσμό για το χωριό μας, την Διάβα. Καθιερώθηκε φέτος από την αγάπη και στη συνείδηση του κόσμου και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες μετά από την ιερά πανήγυρη του αγίου Παντελεήμονος στο γήπεδο της Διάβας σε συνεργασία πάντοτε με τις νέες και νέους του Κατηχητικού. Τα έσοδα της βραδιάς θα προσφέρονται στην Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας για τις εργασίες αποπεράτωσης του ναού, κάτι που υπήρξε αίτημα των νέων του Κατηχητικού. Επίσης, οι νέες και οι νέοι του χωριού μας που θα γράφονται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα λαμβάνουν από την Ενορία ένα χρηματικό ποσό για τις πρώτες τους φοιτητικές ανάγκες. Τέλος, η ενορία της Διάβας θα προσφέρει μετά τον Δεκαπενταύγουστο δείπνο στις νέες και νέους που είχαν την όμορφη αυτή ιδέα αναβίωσης του πανηγυριού της Διάβας. Είναι καιρός να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας με ειλικρίνεια, με πράξεις και όχι με λόγια.

Το χωριό μας, η Διάβα μας έζησε μεγάλες στιγμές το βράδυ του Σαββάτου στις 29 Ιουλίου 2023 στο πανηγύρι του χωριού που αναβίωσε ύστερα από χρόνια. Ο άγιος Παντελεήμων συγκέντρωσε όλο τον κόσμο κάτω από την στέγη που λέγεται εκκλησία. Το χωριό μας είχε πολλά χρόνια να ζήσει τέτοιες όμορφες στιγμές, στιγμές γλεντιού, κεφιού, χαλάρωσης. Έχουμε ανάγκη να συναντιόμαστε, να χορεύουμε και να περνάμε όμορφα. Τα παιδιά του Κατηχητικού είχαν την ιδέα της διοργάνωσης αλλά και την ιδέα τα έσοδα από την βραδιά να προσφέρονται για τις εργασίες αποπεράτωσης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Η Ενορία που αποτελεί το κέντρο της ζωής κάθε χωριού δεν διχάζει τον κόσμο. Έρχεται σε δύσκολους καιρούς, σε αβέβαιες ημέρες, συγκεντρώνει και ενώνει τον κόσμο κάτω από το φως της αγάπης του Θεού. Κι αυτό μόνο η Ενορία μπορεί να το κάνει πράξη. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας. Ο Θεός να σας ευλογεί.ΒΙΝΤΕΟ

02.08.2023


Ιερά Πανήγυρη Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων.


Εορτάστηκε και φέτος στις 26 και 27 Ιουλίου η μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Το απόγευμα στις 26 Ιουλίου ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος κόμισε την Τίμια Χείρα του αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος εκ της Ιεράς Βασιλικής Μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Με συγκίνηση για μία ακόμη φορά κλήρος και λαός υποδεχτήκαμε το ιερό λείψανο του αγίου στην Διάβα. Ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, ύψωμα του αγίου και θείο κήρυγμα από τον Πανοσιολογιώτατο Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Χρίστο Κυριαζόπουλο. Στο τέλος ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Καψάλη που για μία ακόμη χρονιά έδωσε την ευλογία να κομιστεί το ιερό λείψανο, τους Πατέρες που έλαβαν μέρος στην ιερά πανήγυρη, όλους όσοι συνεισέφεραν στην οργάνωση της ιεράς πανήγυρης και το πλήθος του κόσμου που τους τράβηξε η αγάπη του αγίου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό έψαλλαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Κώστας Οικονόμου και ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Παπαϊωάννου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γιάννης Μπουτίνας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Αφού τελείωσε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων προσέφεραν προς όλους παραδοσιακή φιλοξενία όπως συνηθίζεται εδώ και χρόνια.


Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, ύψωμα του αγίου και θείο κήρυγμα από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Καψάλη, ο οποίος στον λόγο του αναφέρθηκε στα όσα όμορφα μας δώρισε ο Θεός και στην άρνηση του ανθρώπου να δει όλη την κτίση ως θείο δώρο. Στο συλλείτουργο πήραν μέρος ο Πρεσβύτερος π. Αμβρόσιος Φάλιας και ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους όλων των κατοίκων της Διάβας τον Καθηγούμενο π. Νήφωνα Καψάλη που κόμισε την Τίμια Χείρα του αγίου για μία ακόμη φορά για την ιερά πανήγυρη, αλλά και για τη βοήθεια που ποικιλοτρόπως προσφέρει στην Διάβα. Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία έψαλλε μεταξύ άλλων ο Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βασιλικής κ. Βασίλης Λύπας. Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας τελέστηκε Ιερά Παράκληση προς τον άγιο μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα.


ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


ΟΡΘΡΟΣ & ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

01.08.2023


Ιερά Πανήγυρη εξωκλησίου Αγίας Παρασκευής.


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της οσιομάρτυρος Παρασκευής στο ομώνυμο εξωκλήσι της Διάβας στις 25 και 26 Ιουλίου, όπου πλήθος κόσμου συνέρρευσε.

Στις 7.30 μ.μ. τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, ύψωμα της αγίας και θείο κήρυγμα από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ζώτο. Ο π. Ιωάννης με αφορμή το πρόσωπο και το μαρτύριο της αγίας Παρασκευής, αναφέρθηκε στο κατά πόσον εμείς σήμερα οι χριστιανοί μαρτυρούμε για τον Χριστό με τον τρόπο μας στην καθημερινότητά μας.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος της πόλεως της Καλαμπάκας κ. Χρήστος Παπαϊωάννου.

Στον Εσπερινό παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρία Φροσυνάκη και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος.


Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, με αρτοκλασία και ύψωμα της αγίας από τον εφημέριο του ναού Πρεσβύτερο Ηρακλή Φίλιο. Στο τέλος, η κα. Ρούλα Μπουτίνα εκ Διάβας προσέφερε διάφορα γλυκίσματα προς όλους.


ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


ΟΡΘΡΟΣ & ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


ΙΟΥΛΙΟΣ

24.07.2023


Πεζοπορία με την ενορία της Διάβας.

Το Σάββατο 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πεζοπορία που διοργάνωσε η ενορία μας μαζί με τα μέλη της ομάδας πεζοπορίας της Διάβας.

Το πρωί στις 6:30 ξεκινήσαμε από την πλατεία της Διάβας με το Mini Bus METEORA ROCKS και παίρνοντας μαζί μας άτομα από τον ΟΣΕ Καλαμπάκας κατευθυνθήκαμε προς την Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η διαδρομή, αν και γνωστή σε όλους μας, φανταστικά. Σε όλη τη διαδρομή προς την Ιερά Μονή Βαρλαάμ ο οδηγός βουνού, Χρήστος Κόνης εκ Διάβας, μας ξεναγούσε στα θαυμαστά και όμορφα της φύσης.

Μετά από λίγο φτάσαμε στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Από εκεί δεκαέξι τολμηροί πεζοπόροι, καθότι ο καιρός υπήρχε ιδιαίτερα θερμός, με οδηγό τον οδηγό βουνού αρχίσαμε να κατεβαίνουμε το μονοπάτι. Είναι αδύνατο να χωρέσουν σε λέξεις οι ομορφιές της φύσης των Μετεώρων και η επιβλητική μορφή των Ιερών Μονών μας. Σημείο αέναης πνευματικής αναφοράς. Ο ήλιος, το χώμα, τα δέντρα, τα φύλλα των δέντρων, τα μονοπάτια, ο αέρας, η μυρωδιά της φύσης, όλα μαζί συνέθεταν ένα μυσταγωγικό πρωινό σκηνικό.

Καθώς κατεβαίναμε ο οδηγός βουνού μας εξηγούσε πολλά σημεία της διαδρομής. Θαυμάσαμε τους πελώριους βράχους, τον ίσκιο που δημιουργεί η συνάντηση των μετεωρίτικων βράχων και των δέντρων των μονοπατιών, το πράσινο της φύσης που ηρεμεί, τη δροσιά των δέντρων. Σε κάποιο σημείο το βίωμα έγινε εντονότερο. Μέσα στην ομορφιά της φύσης που ο Θεός δημιούργησε με τρόπο καλλιτεχνικό, ακούγονταν οι ψαλμωδίες που προέρχονταν από την Ιερά Μονή Ρουσάνου, πραγματικά απίστευτη και μοναδική στιγμή μέσα στη φύση υπό τις ευλογιών των αγίων μορφών των μοναστηριών μας.

Τέλος, φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής. Εκεί όπου άρχισε να αχνοφέγγει το ξύλινο γλυπτό με τη μορφή του αγίου Παϊσίου. Σταθήκαμε και θαυμάσαμε με δέος την μορφή του αγίου. Όλοι μας εσωτερικά απευθύναμε μυστικές ικεσίες και δοξολογίες για τις ομορφιές της φύσης και της ζωής που ο Θεός μας δώρισε και μας δωρίζει. Ακολούθως, βγήκαμε στο δρόμο και βρεθήκαμε περικυκλωμένοι από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων. Κατευθυνθήκαμε προς την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά όπου και μας περίμενε ο οδηγός μας ο Στάθης για να μας μεταφέρει πάλι πίσω στην Διάβα.

Η διαδρομή, ομολογουμένως, υπήρξε πολύ καλύτερη απ' ότι περιμέναμε. Όμως, ακόμη καλύτερα υπήρξαν τα συναισθήματα που βιώσαμε όλοι μέσα από αυτή τη συντροφιά, μέσα από αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο της ομάδας πεζοπορίας της Διάβας κ. Κώστα Μουζακιάρη για την όμορφη συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί. Ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας για την όμορφη παρέα, πορεία, πορεία στη φύση, πορεία στις στιγμές της ζωής. Ευχόμαστε ο Θεός να τους δίνει δύναμη στις πεζοπορίες ώστε να χαίρονται όσα πανέμορφα έπλασε ο Θεός με αγάπη. Ευχαριστούμε και τον κ. Νικόλαο Αβραμόπουλο, Εκκλησιαστικό Επίτροπο της ενορίας μας, που προσέφερε ως δωρεά την μεταφορά με το Mini Bus. Ευχαριστούμε και τον Στάθη τον οδηγό μας για την πολύ καλή επικοινωνία.

Να σημειωθεί πως ο εφημέριος της Διάβας π. Ηρακλής Φίλιος, στην επιστροφή ανακοίνωσε με πρόταση του στα μέλη της ομάδας πεζοπορίας της Διάβας πως μία φορά τον χρόνο, στο εξωκλήσι του αγίου Γεωργίου Διάβας, εκεί όπου πήραν τα μέλη την απόφαση για τη σύσταση της ομάδας πεζοπορίας, να τελείται Θεία Λειτουργία στην οποία θα μνημονεύονται ιδιαιτέρως όλα τα μέλη της ομάδας πεζοπορίας για να έχουν υγεία και καλές διαδρομές στις πεζοπορίες που διοργανώνουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πρόταση την οποία τα μέλη με χαρά αποδέχτηκαν.

Και εις άλλα, με υγεία, χαρά και ομόνοια, θαυμάζοντας τα μεγαλεία του Θεού, εκεί στον έξω κόσμο!


12.07.2023


Διήγηση και παρουσίαση παραμυθιού!

Γέμισε παιδικά χαμόγελα και ομορφιά η πλατεία της Διάβας το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιουλίου 2023. Η ενορία μας στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων πραγματοποίησε την δεύτερη εκδήλωση - δραστηριότητα. Η συγγραφές Χριστίνα Αλεξίου παρουσίασε και διηγήθηκε στα παιδιά που συγκεντρώθηκαν το παραμύθι με τίτλο ''Λέων και Δανάη''. Η συγκέντρωση των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη. Οι μικροί μας φίλοι έφθασαν από νωρίς στην πλατεία της Διάβας με ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους την χαρά αλλά και την ανυπομονησία από την ανάγνωση του παραμυθιού.

Η υπεύθυνη της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης κα. Έφη Δούλη καλωσόρισε τα μικρά παιδιά και τους γονείς στην εκδήλωση και μίλησε κατάλληλα για την παρουσίαση του παραμυθιού αλλά και για την συγγραφέα. Ακολούθησε η συγγραφέας που ενθουσίασε τα μικρά παιδιά μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού και τον ενδιαφέροντα διάλογο που είχε μαζί τους. Ακολούθως πήρε τον λόγο ο εφημέριος της Διάβας π. Ηρακλής Φίλιος, ευχαριστώντας την συγγραφέα και την κα. Έφη Δούλη. Συγκινημένος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσέλευση των μικρών  φίλων που ομόρφυναν την πλατεία. Ανέφερε επίσης πως τα παιδιά δεν αποτελούν το μέλλον του τόπου αλλά το παρόν του τόπου.

Στην συνέχεια με το πρόσταγμα της κας. Έφης Δούλη όλα τα παιδιά έτρεξαν προς τους πάγκους που είχαν στηθεί στην πλατεία και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν πάνω σε πέτρες υπό την καθοδήγηση της αγιογράφου και υπεύθυνης του Ενοριακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου κας. Μαίρης Κουβάτα, της παιδαγωγού κας. Λένας Λίτσιου και των κοριτσιών βοηθών της Δέσποινας και Δώρας. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τα χρώματα και τη ζωγραφική πάνω σε πέτρες που δεν ξεκολλούσαν με τίποτε όσο η ώρα περνούσε!

Στο τέλος η ενορία προσέφερε προς όλα τα παιδιά γλυκίσματα και χυμούς. Η επιχείρηση ΒΙΟΛΑΝΤΑ διά του Διευθυντή της κ. Κώστα Τζιωρτζιώτη προσέφερε στα παιδιά μπισκότα, όπως κάνει πάντα στις εκδηλώσεις της ενορίας μας με μεγάλη προθυμία.

Και του χρόνου με χαμόγελα και χρώματα!


10.07.2023


Ένα όμορφο πέρασμα από τα Μετέωρα.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, στα πλαίσια ενός προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητρόπολης Βόλου, μία ομάδα προσκυνητών με υπεύθυνο τον Διευθυντή της Ακαδημίας Δρ. Θεολογίας κ. Παντελή Καλαϊτζίδη, πέρασε από την περιοχή μας και επισκέφτηκε τις Ιερές Μονές των Μετεώρων.

Ουκρανοί κληρικοί και λαϊκοί γευμάτισαν στην Καλαμπάκα και στην συνέχεια αναχώρησαν με κατεύθυνση την πόλη του Βόλου. Ανάμεσα τους και η Λυδία από την Ουκρανία, την οποία γνωρίσαμε πριν από δύο χρόνια, όταν με δύο φίλες της εκκλησιάστηκε στην ενορία μας και στη συνέχεια συζητήσαμε για ποικίλα θέματα πίνοντας καφέ σε ένα άκρως χειμωνιάτικο τοπίο, στην Διάβα. Ενδιαφέρουσα η κουβέντα κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον ιερομόναχο π. Ιώβ από το Λβιβ της Ουκρανίας και τη σύζυγο του κ. Παντελή Καλαϊτζίδη, επίσης καθηγήτρια θεολόγο. Λίγο αργότερα στην παρέα μας προστέθηκε και ο αγαπητός μας κ. Γιάννης Πεντεδήμος από την Καλαμπάκα, πολιτικός μηχανικός και Επίτροπος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης αποτελεί ένα πρόσωπο με βαθιά θεολογική γνώση, σπουδαίες περγαμηνές, πλούσιο συγγραφικό έργο, συμμετοχές σε συνέδρια ανά τον κόσμο και η γνωριμία μας κρατάει χρόνια. Η συνεισφορά του στα θεολογικά γράμματα και πράγματα παγκοσμίως είναι αξιόλογη και η εργασία του στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου τεράστια.


10.07.2023


Μαθήματα ζωής!

Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στα πλαίσια των καλοκαιρινών ενοριακών δραστηριοτήτων 2023, η ενορία μας πραγματοποίησε σε συνεργασία με το φαρμακείο της Διάβας ημερίδα για τη χρήση του απινιδωτή.

Πριν από ένα χρόνο, ο Διευθυντής της ΒΙΟΛΑΝΤΑ κ. Κώστας Τζιωρτζιώτης δώρισε στην ενορία μας έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED). Φέτος, για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στη χρήση του απινιδωτή, στις πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ από τα μέλη του ΕΚΑΒ Τρικάλων κα. Ιφιγένεια, κα. Ζωή και κα. Ευαγγελία.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν ενδιαφερόμενοι από την Διάβα, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα. Πραγματικά, ένα μάθημα ζωής, το οποίο χρειάζεται να προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων συνανθρώπων μας στην εκπαίδευση και μάθηση των απαραιτήτων.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο στην ενορία μας θα πραγματοποιηθεί η ίδια εκπαίδευση για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες από το ΕΚΑΒ Τρικάλων για την μεταδοτικότητά τους και για την αγάπη τους στην ύψιστη αυτή διακονία που επιτελούν καθημερινά!

Ευχαριστούμε και την ΒΙΟΛΑΝΤΑ για την προσφορά γλυκισμάτων!


07.07.2023


Είμαστε on air!


Η Γεωργία, η Ανδρομάχη, η Μαρία και η Δήμητρα. Σήμερα, φιλοξενούμενοι του κ. Βαγγέλη Γκιάτα στο Ράδιο Σταγών. Μιλήσαμε για τις καλοκαιρινές ενοριακές δραστηριότητες και τη μουσική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί στην Διάβα το Σάββατο στις 29 Ιουλίου. Η μουσική βραδιά αποτελεί σκέψη των παιδιών του Κατηχητικού, τα οποία ζήτησαν να συνδράμουμε στο τολμηρό τους εγχείρημα. Συγχαρητήρια που θέλησαν να ενισχύσουν με την κίνηση τους αυτή τις εργασίες αποπεράτωσης του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων. Αμέσως, ανταποκριθήκαμε. Η Εκκλησία δίπλα τους. Ήταν μία πολύ όμορφη συνέντευξη. 

Ευχαριστούμε τον κ. Βαγγέλη Γκιάτα για την φιλοξενία του, τον Νίκο Γκιάτα και την κα. Βάσω. Σαν στο σπίτι μας! Ευχαριστούμε τα παιδιά που μας κάνουν να τα χαιρόμαστε. Παιδιά προχωρήστε, καινοτομήστε. Μαζί σας και δίπλα σας!


06.07.2023


Η ΒΙΟΛΑΝΤΑ δίπλα μας και πάλι...


Τί να πει κανείς γι' αυτόν τον θαυμάσιο άνθρωπο; Πέρυσι μας δώρισε έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED), που φυλάσσεται στην Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη. Από τότε, σε κάθε δραστηριότητα και εκδήλωση της ενορίας μας, μας προσφέρει τα μοναδικά μπισκότα της ΒΙΟΛΑΝΤΑ. Κώστας Τζιωρτζιώτης.

Ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας πετυχημένος επιχειρηματίας. Ευχαριστούμε πολύ και πάλι γιατί αυτή τη φορά μας προσέφερε μπισκότα για την ημερίδα του Σαββάτου 8 Ιουλίου (εκπαίδευση στη χρήση του απινιδωτή) και την εκδήλωση της Κυριακής 9 Ιουλίου (παρουσίαση και διήγηση παραμυθιού) που διοργανώνει η ενορία μας.

Εντάξει, φυσικά περάσαμε και μία βόλτα μέσα από το κατάστημα όπου αγοράσαμε απίστευτες νέες λιχουδιές. Αν είναι δυνατόν να μην περνούσαμε!!!!!!!!!!!!!!!!


ΙΟΥΝΙΟΣ

24.06.2023


Συζήτηση και προγραμματισμός για διαμόρφωση...


Την Παρασκευή 23 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο εφημέριος του ναού, ο πολιτικός μηχανικός κ. Χρήστος Πεντεδήμος και ο Εκκλησιαστικός Σύμβουλος κ. Νίκος Αβραμόπουλος.

Εκεί, συζητήσαμε όλοι μαζί για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ιερού ναού.23.06.2023


Εκδρομή στην Αίγινα με την ενορία της Διάβας!

Κατά το διήμερο 9 & 10 Ιουνίου η ενορία μας, με την ευλογία του Επισκόπου μας κ. Θεοκλήτου, πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στο πανέμορφο κι ευλογημένο νησί της Αίγινας.

Ξεκινήσαμε 50 προσκυνητές ένα πνευματικό και ψυχαγωγικό ταξίδι στο χρόνο, στη φύση, στην ιστορία, στην αποκάλυψη. Προσκυνητές από την Διάβα, την Καλαμπάκα, το Μουργκάνι, την Μ. Κερασιά, την Κρύα Βρύση, την Ράξα, τα Τρίκαλα, σαν μία μεγάλη οικογένεια ταξιδέψαμε με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsiatsios Tours. Με άριστη διάθεση και αναμονή εξερεύνησης όσων προσκυνημάτων θα επισκεφτούμε. Εξερεύνηση στο χρόνο, στο χώρο, εξερεύνηση του ιερού.

Από Διάβα προς Καλαμπάκα, από Καλαμπάκα προς Τρίκαλα κι από εκεί προς Αθήνα. Στη διαδρομή η κα. Γεωργία Ψύρρα, πολιτισμολόγος, εκ Διάβας, μας ενημέρωνε σχετικά με τα προσκυνήματα που θα επισκεφτούμε. Φτάσαμε στον Πειραιά. Κι από εκεί πάνω στο πλοίο, θαυμάζοντας το απέραντο γαλάζιο που μυσταγωγεί γαλήνη και ηρεμία στις ψυχές μας. Φτάνοντας στην Αίγινα και κατευθυνόμενοι στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης με τον παλαιό ναό, τις μυστικές κατακόμβες και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, εικόνα χαρακτηριστική καθότι η Παναγία δεν κρατάει στα χέρια της τον Χριστό ως βρέφος. Εκεί μας ξενάγησε ο κ. Σπύρος που διακονεί στο προσκύνημα. Σειρά είχε ο άγιος Νεκτάριος. Έντονα συναισθήματα έλαβαν σάρκα και οστά όταν εισήλθαμε στο μοναστήρι και κυρίως στον τάφο του αγίου μας. Ο άγιος που συκοφαντήθηκε, πολεμήθηκε, αδικήθηκε, υπέμεινε και αγίασε. Ο άγιος που ισορροπούσε μεταξύ της αγάπης και της διοίκησης. Ο Θεός τον ανέδειξε στη χορεία των αγίων! Ο τάφος του μήνυμα για τον καθένα ξεχωριστά. Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων, τελέσαμε Ιερά Παράκληση. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, αφού όλοι μαζί ψάλλαμε γνωστά τροπάρια. Στιγμές μοναδικές, πνευματικές. Όλοι μαζί μία οικογένεια που μας συνδέει η κοινή πίστη και οι κάθε λογής αναζητήσεις. Ακολούθως στην αγία Μαρίνα Αίγινας, όπου καταλύσαμε, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης, τα καταστήματα, τη χαρά της παρέας.

Την επόμενη ημέρα κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή του αγίου Μηνά. Μας υποδέχτηκαν, μας φιλοξένησαν οι μοναχές της Μονής. Προσκυνήσαμε και κινήσαμε λίγο πιο δίπλα, για τον αρχαίο ναό της Αφαίας. Μεγαλείο αρχαιότητας και πολιτισμού. Βουνό και θάλασσα. Πολιτισμός και αρχαιότητα. Όλα έσμιξαν τόσο αρμονικά στο διάβα των αιώνων. Στη συνέχεια η Αίγινα μας καλούσε να την εξερευνήσουμε. Ο ελεύθερος χρόνος αρκετός. Εκεί, συναντήσαμε τον π. Ηλία Διακουμάκο, κληρικό στην Αίγινα, θεολόγο και συγγραφέα βιβλίων, βιβλίων ιδίως που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα που θίγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στα κείμενα του. Ο π. Ηλίας μας έδωσε δύο δικά του βιβλία για όλους τους προσκυνητές και μερικά βιβλία για την Πολυζώειο ενοριακή βιβλιοθήκη. Κι από εκεί; Φεύγοντας με ισχυρά συναισθήματα, αγαλλίασης και ηρεμίας, ίσως με ποιο έντονα τα σημεία της πίστης, των βεβαιοτήτων, των αβεβαιοτήτων, των αναπάντητων ερωτημάτων, σαλπάραμε για τον Πειραιά.

Στη συνέχεια μας περίμενε ο άγιος Πορφύριος. Επισκεφτήκαμε στο Μήλεσι το μοναστήρι του. Ένας σύγχρονος άγιος που άφησε τεράστια πνευματική παρακαταθήκη σε όλους μας και ιδίως στα νέα παιδιά. Ένας σύγχρονος άγιος που με καλοσύνη, χαμόγελο και ζωντανό λόγο μιλούσε και μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων. Στον πρόναο φυλάσσεται σε φιαλίδιο αίμα του αγίου. Στο μοναστήρι συναντήσαμε και τις δύο αδελφές κατά σάρκα και δόκιμες μοναχές με καταγωγή από τα Τρίκαλα, γνωστές μας. Εκεί τις οδήγησε η αγάπη του Θεού και ο άγιος Πορφύριος της έδειξε τον δρόμο της υπακοής.

Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsiatsios Tours και τον οδηγό μας, Δημήτριο Χολέβα για την άριστη επικοινωνία, χημεία και συνεργασία. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας στο πνευματικό και ψυχαγωγικό αυτό βήμα, ταξίδι μας. Ευχαριστούμε και όλους τους προσκυνητές εκτός της ενορίας μας. Τιμή μας που σας γνωρίσαμε και μαζί απολαύσαμε όλες αυτές τις στιγμές. Θα συναντηθούμε και πάλι. Ναι, πρέπει να ήταν από τις καλύτερες εκδρομές της ενορίας μας. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και ενισχυμένοι πνευματικά. Το κοινωνικό δεν αποκλείει το πνευματικό και το πνευματικό περικλείει μέσα του το κοινωνικό. Φυσικά, υπάρχει συνέχεια. Έχει καθιερωθεί εξάλλου. Κάθε νησί κι ένας άγιος, κάθε τόπος κι ένα προσκύνημα. Μέχρι την επόμενη μας συνάντηση. Μέχρι το επόμενο ταξίδι μας. Συναντώντας τα ιερά προσκυνήματα και την πανέμορφη Ελλάδα μας μαζί με την ενορία της Διάβας!


Καλό Καλοκαίρι!