25.01.2023

Ευλογία και κοπή Βασιλόπιτας στον Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής

της ενορίας μας.

Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, ο εφημέριος της ενορίας της Διάβας ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα για τον Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής γυναικών της ενορίας, ευχόμενος ευλογημένη χρονιά και πως θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις ανάγκες του Κύκλου.

Το φλουρί βρήκε η κα. Ευαγγελία Τσιαντή. Κάποια γυναίκα από τον Κύκλο, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα τα Ιεροσόλυμα για την εορτή των Θεοφανείων, μοίρασε εικονίτσες που έφερε στις γυναίκες. Ευχόμαστε στην Κυκλάρχισσα κα. Νίνα Λιάπη καλή δύναμη στη διακονία του λόγου με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως μας.


24.01.2023

Ευλογία και κοπή Βασιλόπιτας στην ενορία μας.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου η ενορία μας έκοψε τη Βασιλόπιτα. Το γεγονός αυτό τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Φώτης Αλέκος και ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μετεώρων κ. Ελευθέριος Αβραμόπουλος. Ο κ. Υπουργός στο τέλος επισκέφτηκε την Πολυζώειο Ενοριακή Βιβλιοθήκη, όπου τον ξενάγησε η Msc Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος κα. Έφη Δούλη, δηλώνοντας τον θαυμασμό του για την δράση αυτή της ενορίας.

Κάθε ενορία αποτελεί ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Η ενορία, ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια που άρχισε να αναπτύσσεται, αποτελεί το κέντρο της ζωής όλων των χριστιανών ενός χωριού, μιας πόλης. Όλοι οι πιστοί συγκεντρωνόμαστε στο ναό και εκεί βιώνουμε τις χαρές και τις λύπες μας.

Το φλουρί βρήκε η κα. Εύη Θεοχαροπούλου και ως αναμνηστικό της προσφέρθηκε μία εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

Καλή χρονιά με τις ευλογίες του Δωρεοδότη Θεού στις οικογένειες σας!24.01.2023

Κοπή Βασιλόπιτας για τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα για τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος στην Καλαμπάκα.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Πρωτοσύγκελος μας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου π. Νήφων, ο οποίος έκανε μία καταπληκτική ομιλία περί της πανδημίας και πως αντιμετωπίστηκε μέσα στην Εκκλησία τη δύσκολη περίοδο που πέρασε. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε κι εκείνος στο ζήτημα αυτό με καίριες επισημάνσεις. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε ένα βιβλίο του με τίτλο ''Ανάλεκτα εκ της Διδαχής'' και όλοι μαζί βγάλαμε την αναμνηστική φωτογραφία. Ευλογημένη χρονιά με τη χάρη του Θεού να έχουμε!20.01.2023


 Ιερό Μνημόσυνο στα Τρίκαλα για τον π. Κωνσταντίνο Νούλα.

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Τρικάλων, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσοστόμου τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο για την ψυχή του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Νούλα, ο οποίος καταγόταν από τη Διάβα Καλαμπάκας και διακόνησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης επί 42 συναπτά έτη. 

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, ο εγγονός του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Νούλα και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Διάβας της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων π. Ηρακλής Φίλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή πριν από τον θάνατο και στο πρόσωπο του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Νούλα.

Στο τέλος προσφέρθηκε καφές από τους Πατέρες στο Πνευματικό Κέντρο του ναού.

Καλό Παράδεισο! Καλή Ανάσταση!10.01.2023

Θεοφάνεια στην ενορία μας.


Την ημέρα των Θεοφανείων στην ενορία μας τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Ακολουθία του Μ. Αγιασμού. Κατόπιν στις 11 π.μ. κατευθυνθήκαμε στη γέφυρα της Διάβας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Μετεώρων, ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, των Αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, έριξε τον Σταυρό στα νερά του ποταμού.

Τον Σταυρό έπιασε ένα νέο παιδί, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, όπως και στους άλλους δύο κολυμβητές, έναν επιστήθιο σταυρό.


04.01.2022

Κοπή βασιλόπιτας με τους φοιτητές & νέους της Ιεράς Μητροπόλεως μας.


Η Ιερά Μητρόπολή μας κοντά στους νέους...

Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Οσίων Μετεωριτών Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας με τη συμμετοχή των ιερέων π. Ιωάννη Ζώτου, π. Νικολάου Χαρίση και π. Ηρακλή Φίλιου και φυσικά φοιτητών και νέων. Στην αρχή ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ζώτος και εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίων Μετεωριτών Καλαμπάκας μίλησε για τα ρεύματα της εποχής σε επίπεδο θρησκειών, την ψυχανάλυση και ακολούθησε συζήτηση.

Στη συνέχεια ο Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος, εφημέριος της Διάβας, έκοψε την Βασιλόπιτα. Ο π. Ιωάννης δώρισε σε όλους αναμνηστικά και ένα βιβλίο στο παιδί που βρήκε το φλουρί. Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση και προτάσεις ενίσχυσης του έργου νεότητος.


03.01.2022


Πρωτοχρονιά στην ενορία μας.


Την Πρωτοχρονιά, ημέρα Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διάβας τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Ακολούθησε η Δοξολογία για την 1η του έτους.

Κατόπιν, ο εφημέριος του ναού Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος έκανε μία σύντομη αναδρομή στα έργα που πραγματοποιήθηκαν αυτά τα τρία χρόνια χρόνια, στην ουσία τον ενάμιση χρόνο, όπως σημείωσε, λόγο πανδημίας και στο έργο της Ερανικής Επιτροπής και του Φιλοπτώχου. Στάθηκε όμως στα τρία μεγάλα έργα - γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν κατά την τριετία 2020 - 2022: Στο στρώσιμο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου με καινούρια χαλιά (2021), στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο (2022) και στον καθαρισμό των αγιογραφιών του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου (2022).

Κλείνοντας, ανέφερε πως με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, μεταξύ άλλων, για το 2023 προγραμματίζονται η προσφορά χρηματικού ποσού στην εορτή του Αγίου Δημητρίου στους δύο πρώτους μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων, η έκδοση ημερολογίου τοίχου από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, μεγάλη μουσική βραδιά από την Ερανική Επιτροπή, τα έσοδα της οποίας θα συμβάλλουν στην αποπεράτωση των εργασιών του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Ακολούθως, ο εφημέριος του ναού παρέδωσε συγχαρητήριες επιστολές - τιμής ένεκεν για εκείνους που αποχώρησαν από τις επιτροπές της ενορίας, αφού κάθε τρία χρόνια αυτές ανανεώνονται και εισέρχονται και νέα μέλη, προσφέροντας τους από μία εικόνα με τον προστάτη άγιο τους. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους κ. Σπυρίδωνα Βλαχογιάννη και κ. Ιωάννη Χασιώτη για την θυσιαστική διακονία τους στην ενορία τα τελευταία τρία χρόνια και τους ευχήθηκε κάθε καλό από τον Θεό στη ζωή τους. Ευχαρίστησε δε την κα. Ζωή Αρδανιώτη και κα. Ελένη Κώτσιου που για πολλά χρόνια προσέφεραν τον εαυτό τους στην Ερανική Επιτροπή, καθώς και την κα. Κατίνα Ζαρκάδα που αποχώρησε από το Φιλόπτωχο, διακονώντας με διάκριση και αγάπη τον συνάνθρωπο.


Στο τέλος, ο εφημέριος του ναού ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα τα νέα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Ερανικής Επιτροπής Αγίου Παντελεήμονος & Τριών Νεομαρτύρων και του Φιλοπτώχου. Αφού παρέδωσε στα νέα μέλη τα διοριστήρια, ευχήθηκε καλή κι ευλογημένη χρονιά σημειώνοντας πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους.

Μέλη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (2023 - 2025)

Τακτικά: Κωνσταντίνος Παπανίκος, Γρηγόριος Χαρίσης, Μαρία Αντωνίου - Γκέτσιου, Αμαλία Σακκά - Τσιαντίκου.

Αναπληρωματικά: Νικόλαος Αβραμόπουλος, Πέτρος Βλαχογιάννης, Αικατερίνη Μουζακιάρη, Καλλιόπη Λίτσιου.

Μέλη Ερανικής Επιτροπής (2023 - 2025)

Τακτικά Μέλη: Ανδρομάχη Ζαρκάδα - Κόνη, Αμαλία Σακκά - Τσιαντίκου, Καλλιόπη, Μπατζογιάννη - Βλαχογιάννη.

Αναπληρωματικά: Μαρία Αντωνίου - Γκέτσιου, Ευδοκία Θεοχαροπούλου -Βλαχογιάννη, Βασιλική Μπρέντα - Κόνη, Ελένη Λίτσιου, Αικατερίνη Μουζακιάρη, Γεωργία Μπαλιακούτα - Ντίνου, Γεωργία Παπαγεωργίου - Ψύρρα, Ευθαλία Ζήμου - Χασιώτη.

Μέλη Φιλοπτώχου (2023 - 2025)

Τακτικά: Ευθαλία Βλαχογιάννη, Ευθαλία Ζήμου - Χασιώτη, Ευαγγελία Πανάρα - Τσολακίδη.

Αναπληρωματικά: Κωστούλα Πλαστάρα - Ντάρδα, Βιργινία Τσαρούχα - Κωστή.